Chiar asa, nu i-am întrebat niciodată pe cititorii tineri, studenti sau masteranzi: la ce universităti studiati? Sunteti multumiti de facultătile voastre? Ce lipseste învătământului superior românesc?
Ce mai e de făcut – inclusiv în zona legislativă?
o reglementare mai atenta a autonomiilor universitare.
Universitatea „Politehnica” Timisoara
Facultate: Facultatea de Management in Productie si Transporturi
Master: Ingineria si Managementul Sistemelor Logistice
Daca trag linie si adun acum in an terminal – Da, sunt multumita. Nu stiam la 18 ani cu ce se mananca, dar pofta vine mancand. Pot spune ca am avut cadre didactice care au reusit sa update-ze disciplinele la vremurile si cerintele curente. Practic iesi un inginer de sistem (planificare, organizare, gestiune, fonduri, proiectarea sistemelor de productie, marketing etc).
Are si minusuri: lipsa lucrarilor practice, stagii de practica mai lungi. Pot spune ca la teorie stam prea bine, mai apoi depinde foarte mult de individ daca stie sa asimileze si sa foloseasca toata informatia.
Scoala romaneasca nu va scoate genii, dar putem fi considerati specialisti.
P.S. Sper ca va venii si timpul in care va conta calitatea si nu cantitatea studentilor.
E nevoie de stabilitate in sistemul de invatamant. In fiecare se schimba cate ceva, in fiecare an bacul e diferit, admiterea la liceu e diferita, ba sunt 8 clase obligatorii, ba 9, ba 10, etc. Si asta se intampla de multi ani indiferent cine e la putere.
UNIVERSITATILE ROMANESTI SI MENTALITATEA OLIGARHICA.
Indiferent de criteriile luate în considerare pentru a face din „primele 500 de universităţi cele mai importante din lume”, nici o singură instituţie romaneasca românească nu a reuşit să facă parte din aceasta lista, chiar dacă vecinii noştri din Ungaria, Polonia sau Cehia au cel puţin o instituţie……… în această listă .
SITUATIA SINISTRA A INVATAMANTULUI ROMANESC
PROBABIL CU UNELE EXCEPTII NICI UN ABSOLVENT DE FACULTATE ROMANEASCA NU AR FI INTRAT LA ADMITERE SUB VREMEA LUI DEJ SAU CEAUSESCU.
Cum s-a ajuns in aceasta situatie ? Putin dupa Revolutie, prin 1995, cred, au aparut locurile cu taxa la Universitati. Ceva mai tirziu s-a suprimat concursul de admitere. Astfel, Universitatile au dat de gustul banilor. Studentii deveneau intangibili. Devreme ce plateau, prezenti sau nu, trebuiau sa treaca examenele, trebuiau sa capete diplome.
Este imperativ necesar, e indispensabil ca sa se revina la Universitatea gratuita cu concurs de admitere si cu numar limitat de locuri.
IN ROMANIE SE CREDE CA TOTUL SE CUMPARA CU BANI. […]
Subscriu la comentariul lui zvonescu. Prea multe reforme de dragul reformei şi să ne aflăm în treabă. Nu trece niciodată destul timp pentru a se putea trage ceva concluzii şi gata, se schimbă schimbarea. Reforma lui Funeriu e doar ultimul exemplu şi cel mai extrem.
Universitatea “Politehnica” Bucuresti
Doctorand la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei
Sunt destule de facut pentru ca invatamantul romanesc sa ajunga la un stadiu cat de cat apropiat celor occidentale.
In primul rand abordarea si programa ar trebui modificate. Accentul e pus in acest moment pe cantitate si teorie. Se bombardeaza studentul cu informatie in abundenta la 4-5 materii pe semestru si dupa sesiune in care a tocit din greu cateva zile sa poata lua examenul (aici si in functie de profesor si exigenta acestuia) nu mai ramane cu nimic. In cel mai bun caz cu cateva idei foarte generale pe care le uita oricum in urmatoarele luni. Partea practica, daca exista, se face in niste laboratoare invechite si cu aparate al caror loc ar fi mai indicat intr-un muzeu. De aceea nici nu exista un foarte mare interes al studentului de a prinde ceva macar din aceasta parte practica ci mai degraba o dorinta de a bifa laboratorul ca facut pentru punctele de prezenta si hai sa terminam cat mai repede.
In al doilea rand ar fi si profesorii. Multi dintre ei depasiti de ani, mentalitate si evolutie tehnologica. Problema ar fi ca nici din urma nu prea mai vine nimeni. La cum sunt tratati si remunerati profesorii in ziua de azi foarte putini isi mai aleg aceasta cale in viata. Si dintre ei foarte putini au talentul de a si preda.
In al treilea rand sunt si studentii de vina. In ziua de azi a fi student si a avea licenta a devenit un „must”. Sa ne uitam la cati studenti aveam acum 10-15 ani si cati avem acum. Si bineinteles ca nivelul lor a scazut si de aici si nivelul general al invatamantului superior (predare, notare, cunostiinte, valoare a diplomelor si licentiatilor, etc).
In concluzie, sunt destule de facut. Dar cu o reforma si programa care se schimba de la an la an nu rezolvam nimic. Inainte, elevul si parintele stiau din clasa I care sunt pasii urmatori in toata perioada scolara. Acum nici in clasa a 8a nu se mai stie ce e de facut pentru a ajunge la liceu. Bulversarea incepe de jos si se perpetueaza pana in facultate.
Stiinte politice. Si din pacate, de multe ori, in locul informatiei cu caracter stiintific (stiinta, cum ii zice si numele) primim pledoarii demne de tribuna Parlamentului.
Invatamantul din Romania este la pamant. Sunt atat de multe probleme incat nici n-as stii de unde sa incep. Dar totusi cea mai mare problema cred ca este usurinta cu care se intra la o facultate. Nu mi se pare normal sa existe un numar asa de mare de locuri, facultatea nu este pentru toata lumea ci doar pentru cei care se straduiesc. Daca un student se lupta si ia numai note mari, la sfarsitul facultatii nu are vreun avantaj fata de cel care abia a intrat pe ultimele locuri la taxa, a tinut-o din restanta in restanta si a avut mare noroc ca a reusit sa termine.
Sunt student la biotehnologii si la managementul afacerilor. Cred ca sesizez o problema universal valabila: tot mai des intalnim cadre didactice ale caror competente sunt cel putin indoielnice. Si nu vb despre preparatori sau asistenti, ci despre indivizi ajunsi profesori… cam prea de tineri, as zice eu…
Desi nu mai sunt student/masterand, imi vor da cu parerea.
Sunt doctorand in cadrul Facultatii de Agricultural, USAMV Iasi, specializarea Management si marketing in agricultura.
Principala problema a invatamantului superior romanesc este faptul ca actualele programe de studii nu sunt corelate cu cerintele pietii muncii, respectiv nu ofera abilitati practice, pe langa cunostintele teoretice, studentilor.
Exemplu: un student care studiaza in cadrul specializarii de Inginerie economica invata contabilitate, management, marketing, drept si multe alte discipline, toate specializate pe agricultura. Din nefericire, lucrarile practice/practica in timpul facultatii nu se face in mod corespunzator, ea axandu-se pe aceleasi cunostinte teoretice transformate in niste referate date spre evaluare profesorului (cam intotdeauna copiate de pe net).
Propunere: infiintarea unor intreprinderi (virtuale) in cadrul universitatilor in care studentii sa poate pune in practica teoria.
student la administratie publica. ce ma deranjeaza? ca educatia a devenit un cobai pentru testele fiecarui nou ministru!
Va rog ajutati-o si dumneavoastra pe micuta Maria Eva. La numai 4 anisori este bolnava de leucemie.
Cazul este real, a avut cateva aparitii in media. Daca doriti sa dati o mana de ajutor, puteti gasi informatii necesare pe site-ul:
http://www.mariaeva.ro
Va multumesc!!
GRIJĂ PĂRINTEASCĂ
I-a ordonat lui Boc să dea o ordonanţă ,
(Zeus neuitând o clipă că a fost student)
Prin care să fixeze zece luni de vacanţă
Şi gratis,studenţilor,manele,whisky şi Kent .
Sunt masterand in cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, la facultatea de Stiinte Economice.
In cei 4 ani de cursuri in cadrul acestei facultati, sunt nemultumit de urmatoarele asptecte:
– abordarea exclusiv teoretica a informatiilor, fara a pune accentul pe punerea in practica a acestora (din fericire exista organizatii de genul Junior Achievement care au programe ce urmaresc dezvoltarea abilitatilor practice ale studentilor / masteranzilor)
– mare parte din profesorii universitari sunt rupti de realitatea economica, si sunt convinsi ca economia studiata ei a ramas aceeasi, si ne transmit informatiile ca atare – outdated
– nepotismul din cadrul universitatii releva cadre didactice iresponsabile si dezinteresate in obtinerea de rezultate din partea studentiilor
– gradul de implicarea a profesorilor ramane unul scazut, ei sunt simple „difuzoare” care au doua pozitii on / off. Sunt experti ai monologului, si accepta cu greutate dialogul student – profesor. Acest lucru se schimba putin in cadrul programelor de master, unde dansii devin putin mai deschisi. Exista si exceptii, cu profesori dedicati muncii lor, care se implica activ in relatia cu studentii, dar din pacate aceste exceptii sunt putine.
Ar trebui mai bine reglementata scoaterea la concurs a posturilor de preparatori si asistenti universitari.
In universitatile romanesti trebuie facuta schimbarea de generatie.
Afara cu mafia universitatilor.
Din pacate, parcursul academic nu te pregateste pentru piata muncii. Nu-ti ofera acele soft skills atat de necesare pentru a face fata task-urilor pe care le ai la locul de munca.
Astfel, recomandarea mea este sa se incurajeze programele de internship in cadrul companiilor (dar acestea sa fie facute pe bune, nu de mantuiala pentru a obtine creditele). Acest lucru se poate realiza printr-o mai buna comunicare/interactiune a mediului academic cu angajatorii.
O a doua solutie, o reprezinta programele de mentorat. Criza de inductie (care dureaza pana la 6 luni de la angajare) poate fi trecuta mult mai usor daca proaspatul angajat are alaturi un mentor.
ei bine, era cunoasterii este sub presiunea economiei, astfel, the key question a devenit: ce stii sa faci? peste asta se adauga si exigenta ce tine de capacitatea de a inova. totul poate fi tradus prin knowledge and skills.
pentru a construi aceasta arhitectura, bazata pe knowledge&skills, avem nevoie de un cadru legislativ adecvat, flexibil, reflectat in legi succinte si suficient de elastice pt adaptarea la variatii diferite si schimbari continue. de aici, putem porni discutia despre educatia continua (life-long education) si multidisciplinaritatea stiintei.
master : SNSPA – facultatea de stiinte politice – Constructie politica si management electoral
super profesori . din pacate nu exista sanctiuni destul de dure pentru ca ca angajatorul sa isi indeplineasca obligativitatea legala de a oferi concediu de studii .
student: Univ. „Petru Maior” Tg-Mures, Facultatea de Inginerie, Inginerie Economica Industriala
Sunt total impotriva facultatilor fara frecventa!! Dupa parerea mea ar trebui interzise/desfiintate. Din cauza asta au devenit facultatile din Romania „fabrici de diplome”. In momentul de fata, au mai ramas foarte putine Universitati de prestigiu in tara, care si-au pastrat reputatia – dovedita prin calitatea studentilor, examene de admitere – si care nu si-au infiintat filiale fara frecventa pentru a-si rotunji veniturile.
Deocamdata invatamantul superior din Romania se afla pe o cale gresita…
problema tinerilor care termina o facultate este ca nu-si gasesc loc de munca. fie ca termina o fac in tara fie ca o termina in afara granitelor, statul roman ii umileste. nu-i ia in seama. regimul basescu baga in seama numai tinerii care se aseamana cu eba. atat! sau cei carora le place compania lui bercea mondialu.
studentii romani nu mai au loc de indivizi precum edmon talmacean, boc, udrea, eba, syda, ridzzi, placinta…de aceea, primul pas este inlaturarea lui basescu si a pdlului.
Eu am studiat la o facultate privata, si am fost multumit. Am avut profesori competenti, unii dintre ei chiar niste somitati in domeniu. Am fost multumita cam din toate punctele de vedere. Stiu, mentalitatea in Romania e ca facultatea facuta la privat nu se compara cu cea de la stat….recunosc ca multi dintre colegii mei erau straini de facultate, dar daca iti doresti sa inveti ai toate conditiile: profesori foarte buni, cursuri dupa cei mai buni autori, dupa care invata si cei de la stat. Iar nu stiu daca mai are rost sa zic, dar respectul personalului era lege, nu ca la stat, daca te duci la secretara sa-ti elibereze o adeverinta se uita urat la tine, asta in cazul in care nu te da afara din birou sa te puna sa astepti vreo juma de ora sau mai mult…
Am facut facultatea la stat. Profesorii in sine, erau pregatiti, dar din pacate (nu stiu daca din vina salariile proaste sau altceva) ii faceau sa nu-si mai dea interesul, ori sa treaca pe oricine doar sa scape, altii primeau spaga pt examene, iar unora daca nu le placea fata ta, te picau pe nedrept (caz la mine in grupa). Deci, sistemul e prost ca toate celelalte din Romania, din pacate.
Masterand anul II, stiinte economice – Univ de vest timisoara.
De cand am inceput sa stiu sa scriu, mi s-a dictat… Toata viata mi s-a dictat! Toata viata am avut colegi care ramaneau in urma: Cum?… Mai incet domn profesor.
mai RAR se zice… ok.. irelevant
am ajuns la liceu… fata mare.. Aceeasi dictare!
Am ajuns la facultate! Am zis k IN SFARSIT o sa stam in banci si o sa`l ascultam pe prof… eventual vom primi ceva material pe net.
Nu… Scrieti studentilor! dictare ca la clasa I…
Se pun cu o carte/ foi in fatza si citesc… si noi scriem ca niste robotzei ce suntem..
Si scriem si scriem… si un „Cummm? mai incet domn profesor” din spate…
Am trecut si de facultate… AM AJUNS LA MASTER!
Dictare….
Chiar am sperat k pot avea discutii cu profesorii, acum ca am si eu o varsta.
Nu.. tot ca niste elevi robotzei facuti sa scrie la dictare suntem vazuti.
Nu vreau sa generalizez… Sunt si cazuri fericite de profesori care s-au adaptat tehnologiei si vremurilor. Insa sunt prea putini… Iar cand acestia ne arata slide-uri de ppt, instinctul este sa…. scriem…
Trist!
In rest.. caut de lucru de 2 ani.. Nu gasesc nimic! Plec in Grecia, ce naib sa fac!
Cu un ministru care schimba legea educatiei mai des decat sosetele…ce sa mearga bine, cine sa fie multumit. Cu un presedinte care indeamna tinerii sa invete de pe google, cine sa fie multumit. Iar daca nu intri la buget, taxa la stat e mai mare decat la privat, dar conditiile mai proaste..deci….
eu as schimba sistemul de admitere la facultate, in sensul in care as fixa niste examene adevarate, niste probe eventual….in ziua de azi toata lumea intra la facultate, cu dosar sau cu un „examen” doar ca o formalitate. Din punctul meu de vedere ar trebui sa intelegem ca invatamantul superior nu ar trebui sa fie unul de masa.
Invatamantul superior (profesorii) ar trebui sa se axeze pe dezvoltarea gandirii studentilor, nu pe competente. Invatamantul superior ar trebui sa scoata intelectuali, nu meseriasi ca nu e scoala profesionala, parerea mea.
Am observ ca trecerea timpului ca nivelul invatamantului romanesc scade de la un an la altul. Aproape nimeni nu mai invata si ies studenti pe banda rulanda.
In invatamantul romanesc sunt foarte multe lucruri de facut in zona legislativa. Universitatile din Romania nu sunt automone, iar acest lucru trebuie reglementat legislativ.
domnilor, mai marii acestei tari ar tb sa conceapa o strategie asupra educatiei permanente si ar tb sa o puna in practica ASAP…fara aceasta strategie, o sa fie extrem de greu sa avem o coordonare eficienta a diferitelor politici educationale din domeniul educatiei si formarii initiale si continue.
Suntem o tara a paradoxurilor, in ceea ce priveste invatamantul superior: suntem tara in care platim cel mai putin pt a urma un program universitar dar nu participam decat sporadic la spatiul european al cercetarii…am adoptat sistemul de la Bologna dar avem unul dintre cele mai reduse numere de studenti straini care aleg sa studieze aici…finantam programe de cercetare din fonduri publice dar suntem la pamant atunci cand vine vorba de atragerea fondurilor europene destinate cercetarii…avem o aglomeratie de resurse umane dar un nr redus de publicatii in reviste sau volume omologate de comunitatea stiintifica internationala.
degeaba primi educatie, daca nu ne gasim un loc de munca. invatam, invatam, ne stresam in sesiuni. si pe urma ne trezim cu diploma. mai facem un master. asa si? nu ne angajeaza nimeni. aplicam ca nebunii pe ejobs si bestjobs. nimic. si asteptam, asteptam…
Invatamantului superior romanesc ii lipsesc in primul rand banii. Banuiesc ca asta e motivul pentru care taxele sunt atat de mari si cresc cu nesimtire de la an la an.
In primul rand as schimba sistemul de admitere in proba scrisa , nu grile. Inteleg ca profesorilor le este mult mai usor asa, dar grilele nu sunt relevante pentru nivelul de cunostinte al studentilor.
Sunt masterand la ASE si constat declinul acestei facultatii cu renume. Nu-i inteleg pe profesori, multi dintre ei profesori vechi, care au impus niste standarde ale exigentei in acesta facultate, de ce accepta perpetuarea neseriozitatii. Poate s-au plictisit, poate sunt blazati, poate neputinciosi in fata noilor generatii. Partea financiara pentru ei nu cred ca reprezinta o problema.
sa-mi spuna si mie cineva, cum poate sa invete studentul roman in conditiile actuale cand mintea lui se imparte intre probleme pe care le au parintii lui cu locul de munca, bunicii care sufera ca nu mai au bani de mancare din cauza ca au pensiile taiate, lipsa banilor pentru a-si achizitiona cartile necesare studiului individual, lipsa banilor pentru a iesi la un suc cu prietenii?
Mi se pare ca la universitatile din Romania se intra prea usor…..aveam colegi care au intrat foarte usor, dar care habar n-aveau sa vorbeasca corect lb romana nu mai vorbesc de altele….deci….eu as propune sa se faca o selectie mai dura in ceea ce priveste admiterea..
Daca e sa ne raportam la invatamantul preuniversitar totul se reduce la un singur cuvant: stabilitate. Au fost facute prea multe experimente.
Pe piata muncii din Romania se se manifesta ceea ce putem clasifica drept prapastia dintre invatamant si cerintele angajatorilor.
eu de ex sunt student la facultatea de comunicare, snspa. nu inteleg de ce in cadrul acestei facultatii, DE COMUNICARE, profesorii nu raspund la e-mail-uri, secretariatul nu raspunde la tlf…
Cred ca ar mai trebui deschisa si o discutie legata de nivelul universitatilor private in comparatie ci cele de stat.
unii profi sunt ok, te intelegi cu ei. transmit ceva. te ajuta. altii, sunt cu nasul pe sus si se gandesc numai la cum sa faca bani. isi trimit asistentii la cursuri.cam aiurea totusi. tot mai bine inveti singur.
Universităţile noastre actuale se confruntă cu un clivaj tulburător: generaţia curentă de studenţi este unică şi profund diferită în concepţie şi abordare de profeosrii ei. Aceşti tineti nu au trecut în mod direct prin experienţele autoritarismului, dispun de libertăţi la care profesorii lor abia cutezau să viseze, se aşteaptă să li se ofere şanse de explorare care teoretic nu ar trebui să aibă limite
Pradoxul este ca deşi numărul studenţilor s-a dublat, calitatea acestora a scăzut cel puţin la jumătate.
facultatea de geografie. sunt multe de schimbat in sistem. de exemplu lipsa de perspective e o mare probl.
salutare tuturor! sunt student la politehnica anul III. e cam greu…dar asta e, mergem inainte. ar trebui ca politicienii romani sa se gandeasca si la tinerii absolventi.
O prima solutie pentru mai multe probleme enumerate ar fi reintroducerea examenului de admitere la facultate. Dar sa fie un examen serios, nu concurs de dosare sau alte minunatii de genul. La fel cum medicina, AC-ul sau alte facultatii pot sa dea examen an de an, toate celelalte pot sa faca la fel.
Chiar daca se vor plange multi ca se incalca autonomia universitara, consider ca ar fi buna o initiativa legislativa in acest sens. S-ar stimula si competitia intre universitati pentru a oferi programe de studii mai orientate spre piata muncii, conditii mai bune in cadrul lor si, poate peste cativa ani/cateva generatii, sa scapam de studenti care nu stiu sa scrie sau sa adune/scada (am avut eu un student la examen de genul asta -> acum inginer economist).
Problema pe care o am la facultate e ca profesorii ne trateaza ca pa niste copii in sensul in care la curs scriem la „dictare”. Nu e normal, eu inteleg ca unii studenti sunt mai nepregatiti, dar facultatea nu e pentru toata lumea. Ne lipsesc discutiile si dezbaterile. Profesorii or fi pregatiti, nu zic, dar problema e ca nu stiu sa predea multi dintre ei…
O problema reala pe care o intampinam la facultatiile de la stat, e ca personalul se poarte execrabil cu studentii. Spre exemplu am fost la secretariat pt o adeverinta si mi-a vorbit atat de urat de parca nu e angajata sa ne serveasca, in conditiile in care am fost in timpul programului si am mai si asteptat pana sa intru….in schimb, daca ii dadeam o „atentie” altfel vorbea cu tine. Si am multi prieteni care se plang de aceasta problema.
O chestie care ma deranjeaza: daca profesorul de curs este persoana importanta, nu-si onoreaza cursul. Daca-l vedem de 2 ori pe semestru e mult….mi se pare bataie de joc, daca nu are timp de ce mai preda? Aaaa..ca sa mai ia niste bani, am inteles.
Universitatea de Vest din Timisoara
Facultatea de Litere, Istorie si Teologie
Liceenta: STUDII CULTURALE
Da sunt multumit. In invatamantul liceal si gimnazial ar trebui mai putine schimbari.
ar trb realizat triunghiul student – universitate – angajator. concluziile unor astfel de dezbateri ar reprezenta primul pas catre o legislatie adecvata.
studentimea este o categorie neglijata in romania.
parerea mea este ca profii ar trb sa fie si mentori pentru studenti. cel putin cei din mediul universitar.
studentii au fost umiliti si batjocoriti de regimul corupt basescu boc asa cum au fost si batranii. dar ce nu stiu, acesti papitoi basisti, este faptul ca tinerii se vor mobiliza la vot in 2012 si vor vota cu alianta pnl pc
Consider ca problemele in invatamant incep chiar din primul an scolar.
„ Nicăieri în lume nu există profesori cu două feluri de titulatură, una obţinută prin concurs naţional şi alta la nivel de unitate şcolară”.
ASE- Master Geopolitica si Relatii Internationale
E cel mai super master pe care as fi putut sa-l fac!
Universitatea „Ghe. Asachi” Iasi
Facultatea de Electronica Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei
Studii de licenta; in prezent masterand la aceeasi facutate
Consider ca nu a fost o alegere prea buna. Nu recomand urmarea cursurilor acestei facultati.
Eu sunt studenta la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava,Facultatea de Inginerie Alimentara,sunt in primul an,deocamdata de profesori sunt multumita,sunt intelegatori si pe mine m-au ajutat cand nu am inteles ceva.Dar sunt nemultumita de faptul ca sunt foarte putine locuri la buget,taxele sunt foarte mari,bursele sunt foarte mici,la camin taxa e foarte mare,si probabil o sa fiu nevoita sa renunt la facultate,cu toate ca imi place foarte mult..si nu as vrea sa renunt:(
Simate Domnule Profesor , eu sunt mama a doi copii studenti ,fiul la Bucuresti va intra la licenta anul acesta si fiica studenta in anul IV la doctorat in Statele Unite ( in 2001 a fost admisa ca studenta si a primit bursa la cinci universitati HARVART,YALLE, PRICETON,STANFORD si CORNELL. Ca parinti suntem ingroziti de lipsa de perspectiva a copiilor nostri aici in tara .Suntem pensionari , din care sotul pe caz de boala ( cu pareza / dr.) si veniturile noaste ne permit doar sa supravetuim de la o luna la alta -trei persoane . Fiica noastra s-ar gindi sa revina in tara la terminarea studiilor , dar oare nu greseste ea gindind asa ? Ce perspective ar avea in tara , cind intreg sistemul de invatamint si cercetare a fost pus pe ,, chituci ,,? Eu una n-am fost de acord sa plce asa departe , dar dorinta ei de a studia la nivel inalt a determinat-o sa plce acolo unde a gasit o baza de studiu bine structurata . Acolo e apreciata si iubita de toti profesorii ( dovada premiile obtinute acolo ). Pe mine ma cunoasteti bine dupa sloganul ,, SA FII OM COPILUL MEU !,, Da , eu am dorit sa ma implic pentru toti copiii studiosi si promisiunea ce mi-ati facut-o s-a implinit prin aparitia Legii 17/ 2007, lege care din pacate nu se aplica.Acum a venit si criza , iar problemele copiilor olimpici si a profesorilor indrumatori au ramas nerezolvate ….Va multumesc mult pentru ca sunteti un om de cuvint si foarte aproape de nevoile si problemele tinerei generatii .As dori tare mult sa pot lua din nou legatura cu dvs. pentru a va prezenta si alte citeva din problemele legate de elevii si studentii nostri. Nu sunt adepta sloganului ,,plecati voi ,ca sa ramanem noi ! ,,Tinara generatie cu toate capacitatile ei reprezinta motorul de repornire a tarii pe un drum bun .Tinerii care au reusit performante deosebite in universitati din europa si america ,trebuie sustinuti si motivati ca sa revina la matca .Si atentie mare la ,, arivistii ,, care au inceput sa misune pe ecrane !Pentru acestia ar trebui verificat corect acel CV de care se vorbeste ! Numai asa vom face un pas corect inainte .Mult respect si recunostina pentru dvs. Domnule Profesor din partea mea si a eleviilor pe care i-ati sustinut .
Dan Voiculescu a raspuns:
Multumesc. Veti fi contactata de cineva din partea FDVDR.
foarte deranjan e faptul ca profesorii abuzeaza de autonomia universitara…. fiecare isi stabileste orice tip de examen doreste si mai ales ce modalitate de trecere vrea…. asa s-a ajuns sa fie vb de 2 examene intr-unul singur cre trebuie rezolvat in timpul necesar unui singur examen ( a se vedea UBB Drept Cluj, examenele de anul 3 la Civil ) sau examene tip grila cu un nivel de dificultate extrem astfel incat promovabilitatea este de aia 20% …. si nu se poate spune ca nu se invata …. ba se invata extrem de mult si doar degeaba … e anormal ca un examen din facultate sa fie infinit mai greu de promovat decat examenul pentru cea mai inalta functie juridica din romania, cel de la INM ….
stimate domnule dan voiculescu sunt din comuna stolnici jud arges cu respect va rog sa ma ajutati sa pot sa accesez aceste fonduri europene .ma ocup cu legumicultura de aproape 5 ani de zile si am doua solarii si as vrea daca se poate sa ma extind impreuna cu sotul si cele doua fete pe care le avem .solarele sunt sursa noastra de trai .noi detinem un teren de 50 de ari pe care vrem sa l dezvoltam cu solare .noi lucram numai cu seminte de rosii de la o firma din galati care sunt profesionale si de aceeea va rugam daca se poate sa accesam aceste fonduri .cu respect asteptam raspunsul dumneavoastra.
Sunt studenta la Politehnica in Timisoara, pe langa criza financiara Romania e cuprinsa si de o criza intelectuala si morala, si cum profesorii sunt si ei oameni… . Simt ca profesorii nu dau tot ce au ei mai bun si se complac in situatia in care traim cu totii.
Studentii sunt cei mai napastuiti, din toate punctele de vedere. Parintii sunt afectati de concedieri, salarii „marite” si preturi absurde, astfel ca bugetul pentru copii scade simtitor. La facultate, nevoile sunt crescute, chiar si cu pachete de acasa, nu poti sa nu cheltui nimic, iti trebuie un minim necesar pentru apa, paine si alte produse de „lux”.
In plus, cartile de la biblioteca dateaza de mai bine de 10 ani, cel putin in domeniul medical sunt mult depasite, astfel ca trebuie sa iti achizitionezi pe cont propriu cartile. Daca esti student la Medicina, ai nevoie si de halat, stetoscop, tensiometru, ciocanel de reflexe, etc. iar la Arhitectura ff multe ustensile costisitoare. Nicio facultate nu pune la dispozitie, nici macar pentru studentii cu venituri modeste si care au bursa sociala, aceste lucruri indispensabile.
De ex., la facultatea mea, bursa de studiu I este 200 lei(media peste 8.90) si bursa de studiu II 220 lei(media peste 9.50). Cei cu burse sociale trebuie sa indeplineasca si criteriul rezultatelor bune(media min 7.50 si fara restante). si cred ca este in valoare de 180 lei.
Cu acesti bani, presupunand ca esti orfan, sau parintii sunt someri si nu ai un venit, cu exceptia bursei sociale, costurile pentru camin, variaza intre 70 lei-150lei, in functie de ce camin esti repartizat. Iti raman sa zicem, 100 de lei, asta daca ai fost repartizat intr-un camin de 4 pers, iar cu aceasta suma trebuie sa te descurci 30 zile, cu aprox. 3 lei/zi. Inafara de paine si poate si o sticla de apa, restul devine un vis. Nu mi se pare normal ca un student, care se zbate si invata si isi doreste sa devina un profesionist in domeniul sau, sa beneficieze de 200 lei. Adica, pentru excelenta iti trebuie bani, tratatele de medicina sunt in alte limbi, pentru ca in Romania, de ex, Harrison, de med. interna, nu a mai fost tradus in limba romana, de mai bine de 10 ani, s-au schimbat tratamentele fff mult de atunci. Daca doresti sa iti cladesti o cariera in cercetare si participi la congrese internationale, nu primesti niciun ajutor din partea institutiei, pleci pe cont propriu si chiar si atunci cand te intorci cu un premiu, nu esti recompensat.
Cat despre administratie, dezordinea si lipsa de logica la ele acasa. De ex., ni se deconteaza banii pentru abonamentul de transport in comun. Depunem la secretariat bonul pana in data de 10 a lunii urmatoare si pe datele de 19, 20 sunt doar 2 ore program la casierie cand ti se dau banii inapoi. Evident, ca sunt sute de studenti care se inghesuie in acele 2 ore, 2 zile, si cozile se intandind pe scarile mai multor etaje. Am intrebat de ce nu este posibil sa ni se livreze pe card, caci avem deja cardurile pentru burse, iar cei care nu au burse, isi pot face la aceeasi banca, GRATIS! Deci, s-ar evita cozile si nervii si chiulul de la scoala pentru stat la coada. Evident, ca majoritatea nu apuca sa ajunga cu coada in timp util pana se termina programul, astfel ca mergi si depui o cerere si luna viitoare te asezi din nou la coada.
Alt aspect dureros este ca daca doresti sa ti se elibereze foaia matricola te costa 10 euro, la alte facultati este gratis! Noi nu avem dreptul sa luam carti de la biblioteca decat daca dam 10 lei in fiecare anm fiecare absenta se plateste cu 50 lei, si mi se pare corect, cu o sg problema, si daca esti bolnav si ai fost in spital, chiar daca vii cu adeverinta nu conteaza.
In plus, la noi exista materii unde nu ai voie absente la CURS, ai o absenta, nu intri in examen si materii unde fiecare absenta la CURS(care din regulament – facultativ)iti scade nota finala cu 1 punct. Mi se pare normal sa vii, dar sa fii aspru pedepsit daca ti se intampla sa nu ajungi la un singur curs, este anormal.
Nu avem voie sa mergem cu alte grupe la laboratoare, ori cu grupa noastra, ori deloc.
Mai sunt cativa asistenti care iti permit, dar la mica intelegere.
Si alt aspect, cand am fost la congrese in strainatate, am observat camulti aveau tricouri, insigne cu facultatile lor, noi nici macar un ecuson nu avem!
Nu sunt adepta plecarii in strainatate, va spun sincer ca 80% din colegi s-au interesat sa plece sa lucreze ca medici in Germania si Franta.
Acum ca se da Rezidentiatul pe centre, coruptia va fi in floare, si asa era un examen care se putea aranja, acum va deveni o formalitate pentru cei cu pile.
Este nedrept sa iti doresti o specialitate vanata(gen neuro, cardio, ch. plastica) si sa nu o poti lua din cauza pilelor. In Germania, ca rezident(nici nu ai nevoie sa ai rezidentiatul dat in Romania) mergi pe ce specialitate doresti, conteaza mediile si interviul. Daca vrei sa fii neurolog, pe acea specialitate vei profesa ca rezident si vei da un examen la sfarsit. In tara noastra, te repartizeaza ei dupa un examen corupt in ordinea mediilor.
Eu sunt convinsa ca Romania va suferi o criza fara precendent in lume in ceea ce priveste sistemul medical, niciun medic nu mai doreste sa ramana aici. In strainatate, evident ca trebuie sa fii pregatit, sa ai o baza solida, interviul, proba praactica sunt criteriile definitorii; in plus si cunoasterea unei limbi straine nu este un lucru facil si la indemana oricui. Vor ramane in tara pilosii, incompetentii si o mica parte din cei care au motive SUBIECTIVE sa ramana.
Cu alte cuvinte, intelectualii sunt „sprijiniti” si excelenta sustinuta, cred ca ultima data cand stateau lucrurile asa, s-a sfarsit cu o revolutie.
Va multumim ca va straduiti sa schimbati lucrurile pentru elevi si studenti si ajutati macar o mica parte din cei care au nevoie.
Sunt multe de facut in intreaga Romanie. Dar, putini sunt interesati de asta; e trist. Dvs. va numarati printre oamenii care fac ceva bun pt/in Romania. Va felicit pt asta! In leg cu sistemul de invatamant romanesc sunt multe de scris, si as scrie daca as avea o speranta ca se va imbunatati in urmatorii ani.
Sunt doctorand la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea „Al.I.Cuza” din Iasi. Ceea ce se intampla aici, ma face sa-mi fie jena. Prestigiul pe care cea mai veche universitate din tara ar trebui sa-l aiba, scade din ce in ce mai mult… Se pune accent pe forma, pe imagine, dar continutul e putred… din pacate….Ca peste tot, nu sunt scoase posturile la concurs, persoane fara nici o experienta practica ajung sa predea doar informatii inutile….de unde sa aiba studentii performanta? Exista insa si facultati cu rezultate bune, majoritatea din aria stiintelor exacte…
Eu am studiat intre 2007-2010 la Universitatea de Vest din Timisoara, specializarea Relatii Internationale si Studii Europene. Am avut bursa de studiu, am fost repartizata la buget, am facut voluntariat, iar cand mi-am cautat un job, angajatorii nu au fost multumiti doar cu aceste lucruri, s-a cerut experienta (experienta pe care sistemul de invatamant romanesc nu iti permite sa o faci).
In timpul studiilor am avut de ales : lucrez si voi trece la locurile cu taxa, invat si nu voi mai fi nevoita sa platesc taxa!
Cand am sustinut licenta, o comparatie intre sistemul politic si economic din Germania si Romania, profesorul care m-a evaluat a fost ofensat ca am comparat aceste state (am vrut sa evidentiez ce ne lipseste sa fim „de succes”)!
Studiez la UMF „Carol Davila”, Bucureşti. Ce lipseşte învăţământului superior?
În primul rând ar fi nevoie de dreptate. Se practică prea multe aranjamente pentru cei cu bani şi pile, iar cei care chiar vor să facă ceva sunt daţi la o parte.
În al doilea rând să dispară organizaţiile studenţeşti corupte care se laudă sus şi tare că părerea fiecărui student contează, că ei lucrează pentru studenţi şi îi ajută pe toţi, însă nu-şi caută decât propriile interese.
Lipsesc foarte multe in invatamantul superior, domnule Voiculescu fundatia „Students for Life ” si site-ul http://facultati.biz saluta interesul dumneavoastra pentru studentii din Romania.
Avem nevoie de oameni ca dumneavoastra in sprijinul studentilor .
Comentariile sunt închise.