Care credeti că este articolul cel mai des încălcat din Constitutia României? Dar cel mai ignorat?
Puteti consulta Constitutia aici.
Care credeti că este articolul cel mai des încălcat din Constitutia României? Dar cel mai ignorat?
Puteti consulta Constitutia aici.
Incalcat articolul 1, ignorat articolul 124.
@ Dan Voiculescu
Cel mai des încălcat articol este, cu siguranţă, art. 2. Cel mai ignorat articol este, în aprecierea mea, art. 26.
cred ca sunt destul de multe articole care sunt incalcate frecvent, greu de enumerat toate
pentru basescu asta, constitutia nu reprezinta absolut nimic. basescu are constitutia lui
cel cu statul unitar si national.
aproape toate.
@ Bibliotecaru
Domnule Bibliotecaru,
Punanad cele doua intrebari, dl. profesor si senator Dan Voiculescu face dovada ca are totusi resurse, hai sa le zicem, de ordin politic. Pacat insa ca nu le foloseste intr-un mod inteligent.
Raspunsul dvs. este corect, daca ignoram situatia ca, de fapt, mai toate dispozitiile constitutionale sunt incalcare si, respectiv, ignorate de asa-zisa clasa politica, dar, de fapt, de organele reprezentative ale poporului si de autoritatile publice, care numai asa ceva nu sunt.
Dar intrebarile gazdei noastre ar putea fi chiar nuantate, asta ca sa iasa din raspunsuri si un oaresce castig pentru cetatean – de pilda, ce dispozitii constitutionale sunt incalcate, respectiv ignorate de organele reprezentative ale poporului? Poate ca la o asemenea nuantare se va fi gandit dl. profesor si senator Dan Voiculescu, dar, iata, n-a avut suficient suflu s-o surprinda.
Al dvs., Valeriu Mangu
@ Bibliotecaru
Rectific: „incalcate”.
@ Oana
Si raspunsul dvs. este corect.
Domnule profesor si senator Dan Voiculescu,
Ati lansat o tema fabuloasa. Felicitari!
Provocare reciproca: sunt curios sa vad in ce fel gestionati sansa de a lansa o asemenea tema.
Al dvs., Valeriu Mangu
Domnule profesor si senator Dan Voiculescu,
Constitutia nu este o colectie de articole, ci un intreg organic in alcatuirea caruia intra IMPERATIVE ale ratiunii si PRINCIPII – ori reguli de organizare a manifestarii potrivit imperativelor. De fiecare data cand nu este respectat un principiu, respectiv este ignorat un imperativ – si invers -, este incalcata si, totodata, ignorata suprematia Constitutiei. Rezulta de aici ca norma constitutionala cel mai des incalcata – si, in acelasi timp ignorata – este cea cuprinsa in art. 1 alin. (5), potrivit careia respectarea suprematiei Constitutiei este obligatorie.
Al dvs., Valeriu Mangu
parerea mea este ca inalta tradarea sa fie incriminata in codul penal. in momentul de fata, presedintele are imunitate absoluta in acest moment
Motto : Grâul nou s-a recoltat,
preţul e tot ridicat.
Păcat !
ÎN RAI VA FI NIVEL
DE TRAI
Dexul spune că-ncălcarea
Soră-i cu nerespectarea.
Ce nu e luat în seamă,
Ignorare se cam chiamă.
Cât despre nivel de trai,
Care sigur nu îl ai,
Încălcat şi ignorat
Sigur este de… rahat.
Milă-mi e de Constituţie
Aflată-n prag de prostitiţie,
La bunul plac al lui „bete”
Aflat pe postul de orbete.
PS : Art.47 nu mai e în raftul
Economatului…
„O MINIMĂ ATINGERE”
Articolele-s făcute ca să le respecţi pe toate
Deşi, în Constituţie, sunt, poate, numeroase ;
De Putere, au mai fost – e drept – şi ignorate ,
Dar încălcate doar … o sută cincizeci şi şase .
Personal consider ca se incalca frecvent art.1 din Constitutie.
În România se tergiversează aplicarea legilor care au fost votate de Parlament și promulgate de președintele Traian Băsescu. Cel mai bun exemplu este Legea 221/2008, prin care salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să fie majorate din octombrie 2008 cu 33,4%. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar membrii noștri de sindicat au câștigat în instanță drepturile și, din păcate, nici în aceste condiții nu se aplică.
De cand este presedinte, comunistul Basescu a incalcat constitutia prin diverse modalitati.
Vreau sa modific art.43 din constitutia Romaniei.
Nu pot alege.Exemple ale incalcarii articolelor constitutionale sunt la ordinea zilei. Dar printre cele mai dese intalnite de mine sunt :
Incalcat articolul 16
Ignorat articolul 22
Toate articolele se ignora cind vine vorba de politicieni si institutii ale statului. Se aplica legea doar celor multi si prosti. Constitutia asta trebuie schimbata. Simplu. Da nastere la abuzuri politicianiste. Constitutia trebuie scrisa de oamenii obisnuiti, ca si legile, aparate de institutii abilitate si judecate de catre legiuitori. Cu cit mai multe legi cu atit mai multe abuzuri , incalcari si omisiuni. Spiritul a murit, traiasca cuvintul interpretabil si articolele negociabile corect din punct de vedere politicianist.
La o re-citire rapida (acum inca sunt la prima carte propusa de Dv. ca si lectura :) ), sunt de acord cu marco .
1. FEREASCĂ SFÂNTUL
De l-ar fi cunoscut pe Jon*,Sfântul Arghezi,
O zdreanţă cocoţată-n vârf precum burghezii,
Căzut la şcoala vieţii colţuroase, de faianţă,
Cu tot comportamentul-cioburi, în restanţă,
Ar fi rămas la schit, măcar pân’ la sfârşit,
Să facă rugi, mătănii, cruci pentru tâmpit ;
Să-l care moartea-n cărucior precum damnaţii,
Lăsându-i făr-de obiect pe toţi împieliţaţii.
Sarmale-hrană i-ar fi dat în foi de Constituţie,
Ferind „poporul blestemat” de altă loviluţie.
Cu suc de drepturi încălcate setea i-ar fi stins ;
Amnar de piroman, focul iubirii l-ar fi reaprins.
2. CE-ŢI E ŞI CU BINEŢEA
Perpedes, mogulul D.V. trece prin faţa porţii principale a palatului prezidenţial, fiind zărit de Jon* care, ostentativ, se-ntoarce cu spatele cu ceva secunde înainte, după trecere apostrofându-l :
– De ce nu dai bineţe, bre ?
– Dau şi eu la o faţă, nu la un „spătar” !
intrebarea e: care articol mai e respectat?
in primul rand asta: „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.”
@ Valeriu Mangu
Credinţa mea este că dacă nu s-ar încălca articolul 2, nu s-ar mai putea încălca celelalte articole. Cât timp nu există stat de drept, democraţie, şi conştiinţa celui ales că este slujbaş al cetăţeanului şi nu şeful lui, nu are rost să ne mai gândim la celelalte lucruri, pentru că nu au cum să funcţioneze. România îşi pierde suveranitatea, iar românii nu au avut niciodată suveranitatea prevăzută în Constituţie. Eu cred că de aici pleacă toate problemele României.
„Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.” – pe asta daca ar putea l-ar sterge basescu:))
@Bibliotecaru – ai dreptate.
art 16 pct 1: „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.” – asta ar putea sa nici nu existe. este ignorat de-a dreptul
toate, de la primul pana la ultimul sunt incalcate. si prin asta, suntem calcati cu totii in picioare!
„Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.”
cand se va respecta asta, putem sa ne consideram o tara civilizata!!
rusine traian basescu!
greu de zis..cam toate sunt ignorate si vreo 80% incalcate..
incalcat:articolul 16
ignorat: articolul 7
Daca normele Constitutionale sunt impersonale si imperative, atunci care-ar fi diferenta dintre ignorarea unei norme juridice si incalcarea ei? Altfel spus, orice ignorare reprezinta o incalcare a conduitei impuse. Mergand mai departe, fiecare incalcare ar putea fi prin natura ei o ignorare. Totusi, in legislatia romana necunoasterea legii nu constituie un temei al neraspunderii. Nu c-ar fi fost nevoie, suntem orice, mai putin un popor nestiutor :-).
Punctual, multe articole incalcate..pana si art. 1 era pus in discutie pana nu demult. Cred ca cel mai cuprinzator ar fi: oricare articol, daca „interesul general” o cere. Pana la urma, de ce n-ar fi corect daca legea reprezinta manifestarea de vointa colectiva? de ce n-am putea evita-o daca prin noua masura am respecta interesele noastre? Care-i problema daca o lege organica devine brusc desueta sau chiar impotriva nevoilor noastre sociale?
@ Bibliotecaru
Domnule Bibliotecaru,
Corect! Daca, intr-adevar, organele reprezentative ale poporului ar respecta imperativele si principiile constitutionale si, subsecvent, autoritatile publice ar respecta legea, multe din necazurile actuale ar fi doar de domeniul trecutului.
Al dvs., Valeriu Mangu
Un articol care este incalcat frecvent este articolul 16 din constitutie.
Problema este daca mai respecta cineva constitutia in acest moment.
Consider ca in jur de 70% – 80 % din articolele actualei constitutii nu sunt respectate.
Oare de ce in Romania nu mai respecta nimeni nimic.
CONSILIERUL PRIMARULUI RIDIZI DE LA PETROSANI = PURTATORUL DE CUVINT AL PRIMARULUI RIDIZI = PRESEDINTE Media& Consulting Company (MCC)= DIRECTOR DE ZIAR JURNAUL VAII JIULUI un analfabet incurajat de PDL sa faca studii sogiologice , sa faca parteneriate cu UNIVERSITATEA PETROSANI, sa scrie articole , ODE dedicate conducatorului iubit RIDIZI care il plateste, cititi ce semnificatie are cuvintul ENITITATE= EXTRAS DIN ZIARUL JURANUL VAII JIULUI Media&Consulting Company a semnat un parteneriat cu Universitatea din Petroşani Media& Consulting Company (MCC) a semnat, săptămâna aceasta, un acord de parteneriat cu Universitatea din Petroşani. Acordul vizează colaborarea celor două instituţii pentru realizarea de studii sociologice pentru diverse instituţii şi firme şi a fost semnat de rectorul Universităţii din Petroşani, Emil Pop, şi decanul Facultăţii de Ştiinţe, Mircea Baron, pe de o parte şi managerul MCC, Nicu Taşcă, de cealaltă parte. „Acordul de parteneriat pe care l-am semnat cu Universitatea din Petroşani deschide o colaborare între cele două entităţi pentru realizarea de studii sociologice. Vreau să le mulţumesc rectorului Emil Pop şi decanului Mircea Baron pentru deschiderea de care au dat dovadă! De asemenea, am încredere în profesionalismul cadrelor didactice din Departamentul de Ştiinţe Socio-Umane, cu care vom colabora strâns de acum încolo. Cred că aeastă colaborare va fi în interesul ambelor părţi”, a declarat Nicu Taşcă.
Daca ar fi sa aleaga fiecare doar cate un articol, dupa vreo 50 de comentarii am avea aici trecuta toata Constitutia.
Parerea mea este ca incalcat este articolul 61 (1), iar ignorat articolul 80.
Cred cu certitudine ca cei de la putere nu respecta nici un articol din Constitutie. Daca pana acuma romanii nu si-au dat seama ca deja traim in DICTATURA inseamna ca traiesc in alta parte a lumii .Cine a avut rabdarea sa analizeze parcursul lui Basescu pe scena politica si-a dat seama demult ca acest om este un pericol pentru societate( la fel aintrat in politica si Hitler)si sunt convinsa ca daca cineva l-ar calca prea tare pe bataturi este in stare sa riposteze mult mai urat.Daca am fi un popor unit am iesi in strada sa ripostam .Nu cred ar putea sa ne impuste pe toti. Ma intreb de ce in alte tari oamenii pot sa isi ceara drepturile si noi nu putem. CHIAR AM UITAT ASA REPEDE CE ESTE O DICTATURA?(cea de pe vremea lui Ceausescu a fost o dictatura blanda fata de ce ne asteapta sub dictatura lui Basescu)
ROMANI TREZITI-VA !
IMNUL ROMANIEI VA SPUNE : „DESTEAPTA-TE ROMANE!”
SUNT UN ALEGATOR BUCURESTEAN CARE NU AM VOTAT NICIODATA CU PUTEREA PORTOCALIE IN FRUNTE CU MARINARUL, DECI NU AM PUTUT FI PROSTITA DE ACESTI PROPAGANDISTI MINCINOSI SI INCOMPETENTI.
D-LE VOICULESCU FACETI PARTE DIN ELITA SPECILISTILOR IN DOMENIUL ECOMOMIC SI AM INCREDERE CA PROPUNEREA D.STRA PRIVIND REVIZUIREA CONSTITURIEI ROMANIEI IN LEGATURA CU SCHIMBAREA PRESEDINTELUI IN MOMENTUL CAND NU MAI ARE SUSTINEREA MAJORITATII POPRULUI PRIN REFERENDUM, SA FIE PUSA IN PRACTICA CAT MAI REPEDE.
DEMONSTRATI CA FACETI CEVA CONCRET PENTRU SALVAREA NOASTRA DE LA ACEST DEZASTRU.
Greu de precizat care este cel mai incalcat articol,chiar fiind si subiectiv. Articolul 13 pare destul de important la o cautare mai superficiala avand in vedere ca in N-V traiesc unele grupuri(familii,comunitati) care sunt chiar indignati si poate discriminanti in vederea Limbii oficiale,ceea ce este cam deranjant.
Este ignorat articolul 1(4) si sunt incalcate articolele 80(2) si 85(1), dar de fapt , toata Constitutia
Foarte Interesant si util articolul dumneavoastra, mai asteptam si altele la fel de bune
Comentariile sunt închise.