In intervalul 2009-2011, valoarea reala a pensiilor s-a redus cu peste 30%. Doar inflatia cumulata in aceasta perioada depaseste 17 procente! Insa, pe langa inflatia propriu-zisa, veniturile pensionarilor au fost diminuate si prin retinerea ilegala a CASS-ului din intreaga pensie, precum si ca efect al cresterii preturilor la combustibili si utilitati mult peste rata inflatiei. In aceste conditii, decizia inghetarii pensiilor este profund imorala. Eterna scuza a Guvernului, “nu sunt bani”, este inacceptabila. Sunt bani, numai ca fie sunt folositi iresponsabil, fie sunt lasati sa se scurga in economia subterana, finantand interese oculte. Banii pensionarilor sunt in economie neagra si, la momentul potrivit, vor fi folositi pentru a finanta campanii electorale. Acesta este motivul pentru care este tolerat un urias sistem economic nefiscalizat, evaluat la peste 20 de miliarde de euro.

27 COMENTARII

  1. Ce parere aveti referitor la inghetarea cotelor pentru Pilonul II la fondurile de Pensii Private? (exista si unele voci care ar vrea chiar sa si ia din acei bani acumulati pana in prezent si sa-i transfere la bugetul public de pensii).

    Generatia actuala nu are de ce sa plateasca pensie pentru generatiile din urma., decat intr-o mica masura . In rest fiecare trebuie sa fie stapan pentru prezentul si viitorul sau.
    Cum procedam in prezent, niciodata problema pensionarilor nu se va rezolva.

  2. Cu siguranta tatal meu,o sa de-a incodata casa de pensii in judecata.Ar fi a 4-a oara.In acest moment are deja 2 procese castigate,cu verdicte la care nu se mai poate face recurs.Procesul numarul 3 este pe rol,dar situatia pare sumbra pentru statul Roman.Din punct de vedere financiar,statul a respectat doar o decizie a Judecatoriei de restituire a sumelor restante,a doua ramane de vazut,daca o respecta,desi termenul de restituire a fost depasit.Mai mare este osteneala si cheltuiala decat satisfactia pentru tatal meu.Totusi nu poate sa isi plece capul si sa accepte sa ii fie furati banii (din buzunar).
    Stim cu totii unde se afla „bani lipsa din buget”,putem vedea aceste lucruri clar ca si lumina zilei.Totusi nu vrem sa intelegem ca singuri nu vom reusii sa ingenunchem sistemul.Degeaba,un pensionar merge in instanta,degeaba alti 2 merg la proteste,daca populatia activa,priveste deinteresata la aceste lucruri in fata televizorului.Ne plangem,ne revoltam pe blog-uri ,dar cand vine momentul unui protest sau macar a votului,fiecare asteapta ca ALTII sa protesteze in strada.
    Trebuie sa ne privim in oglinda si sa recunoastem ca suntem lasi.Ne plangem,dar nu facem nimic in acest sens.Regret ca spun aceste lucruri,dar aceasta e realitatea.Cine vrea s-a ma contrazica,ii pot aduce numeroase DOVEZII ce imi sustin afirmatiile. Exemplu: Cate proteste si cati protestatari au fost la VOTAREA legilor privind diminuarea drepturilor bugetarilor si pensionarilor?

  3. UN SOI REZISTENŢĂ

    De frig şi foame bătrânii nu se tem ,
    Luptându-se cu viaţa lor artificială ;
    Căci vreau să-nvingă acest sistem ,
    Părăsindu-l toţi … pe cale naturală .

  4. CERŞETORIE

    Bătrânii vor respect nu numai bani ,
    De-aceea îi văd plângând în piaţă ,
    Cum din români, au devenit ţigani ,
    Cerşindu-şi … dreptul lor la viaţă .

  5. Motto : Răbdarea asta de bou o datorăm numai laptelui de vacă.

    ALITET PLEACĂ ÎN MUNŢI

    Copii durerii fătaţi cam în preajma loviluţiei celui mai mare dintre ticăloşii conaţionali – Ion Iliescu, aruncă tot ce-i carte de prin casele cedate lor, din spirit de conservare, de către bunici, părinţi, rude apropiate.
    Mă aplec şi recuperez un minuscul roman din viaţa eschimoşilor – « Alitet pleacă în munţi » pe care l-am citit la 14 ani fără să-l înţeleg în esenţa lui. Îl frunzăresc cu intenţia de a localiza acel pasaj unde se relatează gestul supraomenesc al unei bătrâne care ajunsă în starea de a numai putea tăbăcii curele din piele de morsă cu propria-i dantură, se deplasează la 2-3 km de iurta familiei pentu a-şi afla finalul în căldurile gerului polar ; o face deliberat, convinsă că aşa îngheţată va restitui datoria faţă de pământ, săturând marele urs alb, care nu peste mult timp va fi vânat de fiul ei şi dat în consumul familiei, ea revenind la cei dragi pentru totdeauna.
    Vezi dumneata domnule Dan Voiculescu cu cît bun simţ au ştiut să evite povara socială nişte oameni care la limita utilităţii au găsit ultima soluţie de a face utilitate din inutilitate ?
    Pensionarii noştri citind acest miniroman nu vor ezita să se îmbarce pe flota lui Traian Băsescu, în spatele distrugătoruli de gheaţă « Cioc-Boc « pentru a popula « Banchiza conşiinţei umane abandonate »
    Cu ochiul meu drept învineţit de tata care a citit postarea, mă reculeg pentru a afla mobilul singurului pumn pe care l-am primit de la neputinciosul meu părinte…

  6. http://soim.ro/story.php?title=ilie-sarbu-exclus-sa-renuntam-la-inlocuirea-lui-mircea-geoana

    Interviu Ilie Sirbu

    “Dorim în continuare să-l înlocuim (pe Geoana). Se pare că nu putem, pentru că nu avem numărul necesar de voturi, dar asta nu înseamnă că ne oprim. S-ar putea să avem o zi în care ei (senatorii Puterii-n.r.) să nu fie la Parlament şi să putem s-o facem. Sunt şi alte variante, să mai negociem cu unul cu altul, nu ştiu…

    Rep.: Ce să negociaţi?

    I.S.: Poate mai găsim un coleg sau doi. Nouă nu ne trebuie mult, ne trebuie doi colegi care să voteze cu noi. Nimic nu-i exclus în politică… ”

    Adica pentru inlocuirea lui Geoana , fesenistul sarbu are solutii dar pentru suspendarea lui basescu nu are.
    Se moare la portile inchise ale spitalelor, se moare de foame de frig si din lipsa medicamentelor. Economia e pusa pe butuci pentru generatii intregi care vor veni iar PSDeul devenit mosia lui sarbu nu are solutii decat sa il canabalizeze pe Geoana.
    USL cu ponta in el nu este votabil. Sorry….

  7. Camera Deputatilor si-a majorat bugetul pe 2012 cu vreo 5 procente. PDL se pregateste deja pentru campania electorala.

  8. #SimP : Ilie Sârbu are Cirumstanţe, gândind cu un sigur testicul, ălălalt jertfit la vânătoare în calitate, ca şi acum, de hăitaş al lui Bombonel…

  9. Deşi în principiu nu mă interesează prea mult problemele celorlalţi (le am pe ale mele), nu cred că este de înţeles un stat care umblă cu japca. Când un contract (între salariat şi stat) este încălcat, nu ar trebui arătaţi cu degetul cei care fentează statul. Spun asta pentru că statul face acelaşi lucru.

    Consider că prostia este foarte utilă pentru supravieţuirea unei realităţi sociale organizate în tiparul contemporan. Când ea e prezentă în structurile de conducere însă, apare o problemă.

    Eu personal nu voi (mai) milita niciodată pentru democraţie. Consider că ideală ar fi meritocraţia. Oamenii nu sunt egali. Prima nedreptate o suferă omul prin naştere. Unul se naşte mai deştept, altul mai prost. Unul se naşte mai puternic, altul mai slab. Fiecare are dreptul să trăiască. Şi fiecăruia trebuie să i se găsească un loc în realitatea socială. Democraţia (din punctul meu de vedere) e, de fapt, valorificarea mediocrităţii. Omul mediu nu poate să înţeleagă (sau nu are timp) care sunt problemele contextuale şi cum se pot ele rezolva. În situaţia asta este foarte uşor de îmbrobodit de unul care poate că e la fel de habarnist dar care pretinde, se preface. În condiţiile unui stat pe criterii de merit, acest lucru nu ar fi posibil.

    Să luăm exemplu o companie privată. Portarul nu va ajunge niciodată director. De ce? Pentru că interesul acţionarilor este ca în fruntea companiei să fie pus un manager care se pricepe. Cu cât compania este mai importantă, cu atât este nevoie de un manager mai bun. Sunt lucruri elementare. Într-o lume normală nimeni nu dă doi cenţi pe tine dacă nu îi meriţi. Să punem în oglindă o companie de stat. Cred că lucrurile devin atât de evidente încât orice discuţie e futilă.

    Făcând o analogie, toţi suntem acţionari la stat (investiţiile noastre sunt impozitele pe care le plătim). Mi se părea ciudat că acţionăm de multe ori împotriva intereselor noastre. Într-un târziu am înţeles de ce. Într-o companie particulară cine are mai multe acţiuni are un cuvânt mai greu de spus. Şi este corect aşa. El are mai mult de pierdut şi deci e interesat ca lucrurile să meargă. În cazul statului, din patru în patru ani, fiecare părere are exact acelaşi grad de importanţă. În situaţia asta devine oarecum clar de ce lucrurile merg în felul în care merg.

    Valorile politice din sistemul democratic sunt superbe. Să vrei să le aplici însă într-un sistem economic (bazat pe competiţie) e destul de complicat. Am văzut că mulţi pun liberalism (dreapta) vs comunism (stânga). Aş putea să pun pariu că nici doi la sută nu înţeleg că de fapt e vorba de acelaşi proces inversat. Pentru cei care ar avea crize de isterie în legătură cu această exprimare aş recomanda un pic de Max Weber şi Michel Schooyans. Componentele sunt aceleaşi: mijloace de producţie, bunăstare, bani, putere. Ordinea lor e inversată. Din punct de vedere economic cam astea sunt elementele între care se învârt cele două sisteme. Exemplu oarecum evident ar fi China. Unde există un fel de hibrid între economia planificată şi elemente de economie bazată pe capital.

    În fine! Pensionarii s-au supus unui contract ale căror clauze au fost asumate de stat. Ei MERITĂ să îşi primească pensiile în funcţie de condiţiile contractului indiferent de contextul contemporan. În cazul în care statul încalcă aceste condiţii, avem de-a face cu o banala găinărie. O japcă. Lucru explicabil şi de înţeles. De ce? Pentru că noi, acţionarii, am permis ca în consiliu de administraţie să ajungă nişte oameni cu mentalitate de găinari.

  10. Erată: sunt câteva greşeli de scriere şi dezacorduri, îmi cer scuze pentru ele.

    Exemplu: unui contract ale căror clauze…
    Corect era: unui contract ale cărui…

  11. Pensionarii au nevoie de bani, din cauza multiplelor probleme de sanatate, dar Basescu-Boc le interzic accesul la o viata mai usoara.

Comentariile sunt închise.