Astept de o lună (asta după ce am asteptat un an) prezentarea măsurilor de crestere economică preconizate de Guvernul Boc.

Tăierea salariilor si pensiilor, asa cum am explicat deja, nu reprezintă o măsură de crestere, ci una mai degrabă de economisire prin descrestere (statul obtine bani scotându-i din circuitul firesc al pietei). Si, oricum, această falsă solutie va fi atacată în instantă, după publicarea în Monitorul Oficial, de 58.000 de pensionari numai din partea Fundatiei pentru Apărarea Cetătenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). Iar FACIAS s-a obisnuit să bată Guvernul în instantă pe unde îl prinde…

Dar, până atunci, spuneam mai sus, avem nevoie de măsuri de crestere. Ministrul Vlădescu mi-a promis în urmă cu două săptămâni, la emisiunea Gabrielei Vrânceanu-Firea, că ”săptămâna aceasta” vom avea o lege îndreptatată împotriva evaziunii fiscale; încă astept ca legea respectivă să-si arate eficienta prin fiscalizarea unui procent util din economia neagră (banii trebuie luati din buzunarele evazionistilor si adusi în buzunarele agentilor economici cinstiti). ACEASTA este o măsură de crestere economică.

Încă astept măsurile prin care Guvernul va diminua achizitiile umflate si inutile, care hrănesc doar conturile clientelei politice. Acei bani trebuie să se regăsească în investitii – adică în fluxul sanguin al unei economii reale si sănătoase. ACEASTA este o măsură de crestere economică.

Încă astept măsurile prin care reducerile de personal preconizate în aparatul bugetar (nimeni nu poate estima numărul disponibilizărilor, pentru simplul fapt că acest Guvern e incapabil să comunice lucrurile serioase si clare) să fie dublate de programe de reconversie profesională. Trebuie să ducem personalul încadrat acum în domenii cu cerere scăzută de piată (cum e administratia, care pare suprapopulată) înspre domenii private unde piata cere mai mult personal calificat. ACEASTA este o măsură de crestere economică.

Încă astept – asa cum asteaptă toti românii – mecanismul eficient de absorbtie a fondurilor europene: risipim anual sute de milioane de euro care, în mod normal, utilizati la timp, ne-ar fi tinut departe de o criză atât de gravă. Banii europeni asigură reconversia profesională, dezvoltă infrastructura, cresc sectorul antreprenorial, modernizează administratia. ACEASTA este o măsură de crestere economică.

Într-un context în care se vorbeste unanim despre ”solutii”, ”reduceri”, ”tăieri”, ”diminuari” cred că ratăm cu totii cuvântul-cheie al momentului, tema reală a anului 2010. Aceasta este CRESTEREA ECONOMICĂ.

Se-aude, Emil Boc?!?

10 COMENTARII

  1. nu aude! chiar daca probabil si urmareste acest blog.
    Eu n-am mai vazut un om atat de incapatanat, slugarnic si incompetent.
    Daca tot e incompetent , macar isi gasea consilieri seriosi, le prelua ideile si le punea in aplicare. Se inconjura de oameni destepti. Boc are o trasatura bolnava , intalnita de multe ori si in viata de zi cu zi, cand seful trebuie sa fie cel mai destept, inconjurandu-se de oameni mediocri – pentru satisfacerea orgoliului personal.

    Dar se pare ca cine se aseamana se aduna!

  2. Va obositi degeaba.Nu vor reusi pentru ca nu pot … reusi.

    Mai usor ar fi crearea unui guvern „virtual” pe o retea de socializare (gen Guvernarea 2012, dar functional). -> a se vedea reteaua de mai jos.

    Pe o retea de gen LinkedIn e mai usor de pastrat legatura si, in plus, mai usor de gasit specialisti din toate domeniile.

    http://www.linkedin.com/profile?viewProfile=&key=7761070&trk=tab_pro

    Din nefericire, unii politicieni nici macar nu stiu sa deschida calculatorul, chiar daca au bloguri.

  3. @andron: nu cred ca vorbim de incompetenta. Cel putin nu in stadiul asta.

    Fie e vorba de rea vointa, fie, pur si simplu, de prostie.
    In ceea ce ii priveste pe consilierii sai, e vorba de modelul clasic: „capul plecat….” (stii expresia). Sunt si oameni destepti printre consilieri, inovativi, dar nu sunt dispusi sa isi riste scaunul caldut de acolo pentru „restul”.

    Oricum Andreea Vass e cea mai enervanta. Cu tot CV si experienta ei mi se pare, pur si simplu, proasta. Chiar daca se pricepe la economie, nu poate gandi in perspectiva, nu poate vedea „the big picture”. Cand esti consilierul premierului (pe economie), trebuie totusi sa te gandesti si la masuri de redresare si de protejare a populatiei, nu doar sa spui „taiem de aici si din partea cealalta..facem economii”.

  4. Intr-o localitate mica a Romaniei, localitate aflata intr-o zona in care somajul a atins cote de peste 10%, in care industria a cazut inca de la inceputul anilor 2000, in care…Aici, intalnim urmatoarea realitate (pe cifre…asa cum place unora sa discute):
    – venituri totale INCASATE la bugetul statului plus bugetele asigurarilor sociale in anul 2008: 48.004.462 lei (fara restituiri TVA)
    – venituri totale INCASATE la bugetul statului plus bugetele asigurarilor sociale in anul 2009: 52.137.113 lei (fara restituiri TVA)
    Ce rezulta de aici? in 2009 s-au incasat la bugetul statului mai multi bani decat in 2008.DAR!!! In 2009 mie personal mi-au scazut veniturile salariale cu 30%!! Tot in 2009 deficitul bugetar a fost mai mare decat in 2008 si tot in 2009 datoria publica a crescut incredibil comparativ cu cea angajata pana la finele anului 2008!!!
    Daca extrapolam la nivel national aceasta situatie vom intelege ce jaf pe banul public s-a putut realiza in 2009!!!

    Eu imi imaginez ca ei…EI…EI…EI…stau la masa rotunda si discuta cam asa:
    – ba! daca taiem pensiile si salariile ne sar astia in cap!! hai sa taiem din cheltuieli cu bunuri si servicii…
    – o.k.! de unde taiem!!
    – pai ma uit pe hartia asta si vad aici: „achizitii hartie higienica 3 mil. lei”. taiem capitolul asta, daca ii apuca cacarea pe bugetari sa foloseasca coceni.
    – baaaaaaaaaaaa!!!
    – ce e tovarase!?
    – pai hartia higienica e bucata mea, ba! daca taiem asta eu de unde drak achit creditele?taiati ba altceva!
    – aaaaa…ok!
    -uite…vad aici termopane de 70 mil. lei…le taiem pe astea, da-le drak de termopane!
    – baaaaaaaaaaaaaa!!!!
    – ce e tovarase!?
    – acolo am eu interesul ba!! daca nu vand stocul de profile am pus-o…terminati cu prostiile!! taiati altceva!!
    – aaaa…ok!!
    Si uite asa…nu se poate de niciunde!!
    Dupa 14 secunde de tacere:
    – Da-i ba drak de pensionari si de profesori, doctori sau ce-or mai fi…Le-a dat destul Tariceanu…Prea i-a invatat cu bine…I-a dus Tariceanu de la doua kgde cartofi la 4 kg de cartofi si mai pot sa cumpere si uleiul acum. Da-i drak…taiem de la ei!!
    Tacere 5 secunde…Toti in cor:
    – Da ma…ai dreptate…Da-i drak! taiem de de al toti si il dam pe Boc sa arunce cu pietre in el…

    Tacere 2 secunde…
    – Hai ca ne-am obosit…Bem un uischi??

  5. Legi sunt dar nu au fost aplicate de…bugetari.Si pt impozitarea celei de-a 2-3-4 locuinte era, si pt impozitarea dobanzilor…erau/sunt legi dar bugetarii le-au pierdut socoteala.
    Ce ziceti de cei care aduc masini second si le revand? Sau aici sunt prea multi implicati…arr…vamesi…sv. inmatriculari…E si asta o sursa de evaziune fiscala…si se stie ca se fac inmatriculari chiar si in tzara vecina, Bulgaria pt ocolirea de taxa romana…
    Si intr-adevar..singura idee de activitate economica la nivelul ministerial este domeniul constructiilor, care e, oricum, sezonier si piata romana e SUPRASATURATA.Doar investitia in infrastructura ar fi rentabila intr-adevar.
    Si nu poti reconversiona bugetarii sa-i faci santieristi…zic si eu.
    Aveti perfecta dreptate ca se rateaza tema reala a anului 2010.Si asta din lipsa de imaginatie ca idei au cu totii.

  6. eu nu as aduce aminte de o emisiune in care am iesit cam sifonat … referitor la masurile ministrului Vladescu de modificare a codului fiscal in scurtul briefing care a fost publicat in media nu reiese din lectura mea decat faptul ca se lasa la latitudinea comisarului de GF sau inspector DGFP daca e inchisoare sau amenda . reforma in stil Boc . …. si se leaga tot de micul trafic . cat despre eficienta am mai explicat de ce este egala cu zero …. v-as pune seful ANAF 6 luni si daca reusiti sa aduceti cu 15% la buget mai mult imi scot palaria si va propun premier

  7. Domnule Voiculescu, indiferent ca recunoasteti sau nu una din frinele cresterii economice este democratia !! Statele constitutionale europene democratice au ca suport o birocratie care consuma intre 25-30% din PIB, la care se adauga birocratia suprastatala a Uniunii Europene. Daca avem in vedere acest unic parametru numit „cresterea economica” atunci, Romania este intr-o companie foarte proasta deoarece cresterea UE in ultimii 40 de ani a fost cam asa :in anii 70′ cresterea economica a fost 3,4%, in anii 80′ an fost 2,4% , in anii 90′ a fost 2,2% iar din 2000 incoace a fost de numai 1,1%. Ce demonstreaza aceste cifre ?? Este clar ca cresterea economica este negativ influentata de birocratizarea la maximum a pietelor care au fost mult mai libere in anii 70′ decit astazi. Legislatia muncii de tip socialist impusa de sindicate a dus la ankilozarea pietii muncii si ca o consecinta stagnarea economica. In tari ca de exemplu US unde sindicatele au pierdut influenta politica de alta data si unde in multe state americane domina principiul liberal al pietii muncii ” hire and fire”, in care contractul de munca este liber consimtit de parti fara amestecul birocratiei statului, au cunoscut perioade de crestere economica reala.
    In concluzie, este de asteptat cresterea economica redusa sa duca in final la rebeliunea popoarelor europene impotriva birocratiei supra statale care este UE si, cine stie, poate chiar la prabusirea uniunii monetare asa cum este intepenita acum.

Comentariile sunt închise.