Sunteti la curent cu evolutiile recente din PC? Sugestii? Idei?
1. Care credeti că e pozitionarea ideologică naturală a acestui partid?
2. Ce erori din trecut se cer evitate?
3. Scena politică actuală mai permite cresterea unui partid sau sistemul vi se pare deja „înfundat”?
Revin în câteva ore.
1. nu
2. nu stiu – probabil alianta sau participarea la guvernare alaturi de … yuck… pdl…
3. cred ca da. eu personal sunt dezgustat de toate partidele. dar pt cinecare care este putin diferit as avea o simpatie si un vot…
mai exista partidul? credeam ca doar numele mai e de el :)
Pai din punctul meu de vedere scena politica din Romania este „infundata” de catre 2 mari partide…PD-L care este la guvernare si PSD partidul lider in opozitie…nu vad formarea unui alt partid…PC-ul ar trebui sa rupa alianta cu PSD mai ales ca nu au ajuns la guvernare…cred ca PSD trage in jos PC-ul.
Am cateva sugetii si chiar niste informatii „din teritoriu” dar nu le pot face publice pe net. Daca doriti puteti sa-mi dati o adresa de e-mail la adresa mea si va spun. Si chiar am multe a va spune.
Domnule Voiculescu.
Problema majora a Romaniei este lipsa unei clase mijlocii care este coloana vertebrala a unui stat modern. 95% cetateni nu au nici un capital si nu pot participa
la creiarea unui capitalim national. Marea majoritatea a populatiei nu poate intra in
competitia economica, cand doar castiga un sfert din salariul mediu europen.
Fara moguli nu este nu este progres. Cred ca trebue creiati o mogulime mijlociie si mica. Sper ca dumneavoastra sa deveniti port drapelul progresului economic.
Numai democratia economica cu larga participare poate creia democratia politica.
In ultima instanta un partid reprezina unteresele unei clase asau unor paturi sociale. Cu unele mici deosebiri partidele si clasa politica reprezinta mafia. Cred ca rolul dumneavoastra este de a fi motorul unei noi clase care sa fie baza unui real progres economic si social. Revolutia viitoare trebue sa fie una capitalista impotriva comunismului privatizat de esenta mafiota. Cu deosebit respect.
Sfat politic
De douăzeci de ani încoace
Cu toţii ne dorim SCHIMBAREA;
De altceva tot n-ai ce-i face,
Schimbaţi-i TITLUL şi … CULOAREA.
(desi pare doar un catren glumet, parerea si sfatul sunt pe bune).
1. Ideologia partidului este buna, insa ceea ce este perceput de marea masa este cu totul altceva.
2. Orice conflict sau raspuns la provocare dauneaza unui partid, in ochii celor multi inseamna recunoastere, desi raspunsul demonteaza cu argumente ceea ce pot spune unii.
3 . Tot timpul cand un ,,drum” va fi infundat vor apare cel putin alte doua ,,drumuri ”. Abordarea, apropierea sau mai bine zis prezentarea trebuie sa fie mai directa. In ceea ce priveste partidele politice lumea nu mai crede in ceea ce este de bine din presa. Iar PC are foarte multi dusmani, abordarea pe teren este chia succesului. Partidul care va aplica aceasta strategie va castiga un capital politic imens. Este adevarat ca si pana acum aceste lucruri s-au facut dar nu pentru a informa oameni ce se vrea ci mai degraba totul era un balci. Este adevarat ca de multe ori filiala nu merge pe aceeasi unda cu capitala.
Bravo domnule Voiculescu, ati facut cat de cat ca sectorul 4 sa aiba alta fata. Felicitari domnule Piedone.
Toate partidele au probleme acum ! Conteaza foarte mult gradarea esichierului politic, de la stanga la dreapta ! Am auzit ca dl. Cozmanca ar lucra la un statut al …PCR !!! {Cu Adrian Nastase?} Primul pas cred c’ar cam trebui sa-l faca inaintea congresului PSD….Deci,…e foarte interesant ce o sa se intample cu PSD si cum o sa se „aseze” de la stanga la dreapta partidele, care-toate- trebuie sa se identifice cu realitatile teritoriale….
1. Nu cred ca aducerea in fruntea partidului a unui om care abia a parasit corabia altei formatiuni politice e ideea cea mai buna. Banuiesc ca asta ii va nemultumi pe vechii conservatori (umanisti) si va crea tensiuni in partid. Pe de alta parte, nu mi se pare potrivit pentru aceasta functie niciunul dintre actualii lideri ai partidului. Niciunul nu e bun comunicator, nu are notorietate si nici anvergura. Alegerea dnei Popa o fi fost buna pentru partid, pentru ca ati reusit sa faceti liniste pe acolo, dar total inutila la nivel politic sau public.
La capitolul comunicatori stau bine Piedone si Cutas. Dar unul e cam „extravagant” si celalalt cam „moale” si trimis cat mai departe.
2. Cred ca ar fi buna revenirea la denumirea de Partid Umanist si pozitionarea acestuia intr-o „zona” social-liberala.
Ar trebui evitata primirea in partid a tuturor celor care nu-si (mai) gasesc locul in alta parte. oameni ca Marinescu sau Stefanescu pot fi utili pe moment, dar in timp, ceea ce i-a facut indezirabili in alte partide va provoca disensiuni si in PC.
Sigur ca, la capitolul greseli poate fi trecuta si aparenta de veleitarism a unor membri PC si chiar a aprtidului, in intregul sau, cu ocazia facerii si desfacerii aliantelor.
3. Cred ca scena politica e pe cale sa „inghete”. PC-ul a pierdut timp tot penduland intre psd si pdl, tot intrand si iesind din aliante si guvernari. Nu cred ca a pierdut orice sansa, dar nici nu mai are mult timp pana sa se faca cu adevarat cunoscut, nu doar ca partidul lui Voiculescu sau partidul antenelor.
Ar fi multe de raspuns la intrebarile dvs. dar, oricum… Si anul trecut promiteati niste schimbari radicale in PC. Nu s-au produs. Asa cum va stiu eu, sunteti adeptul pasilor mici si foarte mici. Dar asa s-au pierdut 10 ani. In care un partid cu forta financiara si mediatica a PUR (PC) – ului trebuia sa fie mult mai mult decat este.
Va rog din suflet sa ne ajutati! Cum si cat puteti! Trimiteti mesajul mai departe! Va multumesc!
http://ioanaspahiu.blogspot.com/2010/01/analize-medicale.html
Orice ajutor material din partea dumneavoastră poate aduce speranţă şi încredere acestui copil şi familiei sale greu încercate.
Donaţiile pot fi făcute pe numele:
Spahiu Laura
Cod IBAN EUR: RO21RNCB05000834973 60002
Cod IBAN RON: RO48RNCB05000834973 60001
Banca Comercială Română – sucursala Sebastian
http://jurnalulanei.blogspot.com/2010/01/despre-ioana.html
MULTUMESC
Domnule Voiculescu, dupa parerea mea, pozitionarea ideologica naturala a PC nu poate fi alta decat pozitionarea ideologica a Partidului Conservator din perioada antebelica, din timpul lui Barbu si Lascar Catargiu, Mihai Eminescu, Tache Ionescu, Petre Carp s.a., toti conservatori.
PNL se pretinde continuatorul partidului Bratienilor. De ce sa nu se pretinda si Partidul Conservator continuatorul fratilor Catargiu, al lui Eminescu, al lui Carp, al lui Tache Ionescu?
Cu atat mai mult cu cat doctrina conservatoare a sfarsitului de secol XIX si a inceputului de secol XX se potriveste cum nu se poate mai bine la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI, pentru ca si in autohtona belle epoque conservatorii vorbeau despre conferirea unui caracter national institutiilor statului, in locul formelor fara fond constituite de institutiile de tip apusean, copiate orbeste si prosteste dupa cele occidentale si care, neadaptate la situatiile specific romanesti, functionau, inevitabil, prost (a nu se intelege de aici ca eu sunt de acord cu pretinsa reforma a statului promovata de Basescu, care nu este altceva decat o frectie la picior de lemn, propusa de seful statului ca solutie la criza economica, pentru a-si ascunde, astfel, incapacitatea crasa si saracia de idei).
De asemenea, conservatorii romani de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX vorbeau si ei despre insuficienta pregatire si educatie a romanilor, din cauza careia acestia nu puteau participa in mod CONSTIENT la jocul democratic, fiind o permanenta masa de manevra, usor de manipulat de politicienii fara scrupule (situatie care, din nou, se repeta si in zilele noastre, cand putem vedea cu ochii nostri cat de usor ii manipuleaza Basescu pe romanii multi si saraci cu duhul, care vad in el un Mesia ce-i va salva de „moguli” si de „comunisti”, doua gogorite stupide, doua sperietori contrafacute, fabricate in mod expres pentru manipularea electoratului). Discursurile lui Barbu Catargiu si ale lui Petre Carp, tinute in parlament pe tema manipularii poporului, din cauza nivelului sau scazut de educatie, sunt pur si simplu fulminante. De aceea, conservatorii de odinioara credeau ca numai educatia poate pregati Romania pentru intrarea reala in randul democratiilor de sorginte occidentala, pana atunci, democratia noastra fiind sortita, inevitabil, esecului si falimentului.
Iata care ar trebui sa fie, din punctul meu de vedere, pozitionarea ideologica naturala a PC. Si credeti-ma ca stiu ce vorbesc, caci am studiat cu interes doctrina Partidului Conservator dinaintea Primului Razboi Mondial cu mult inainte de a descoperi acest blog, care, automat, mi-a trezit interesul si pentru Partidul Consevator actual.
1.- Daca se numeste partid conservator,trebuie sa „conserve”ceva…Ce anume se poate conserva in Romania:Tot ce a fost si este bun si frumos in traditia poporului roman(populara,culturala si,chiar,econimica);
2.- Selectia oamenilor din fruntea partidului(vezi tradatorii de genul lui Radulescu):sa refuze oportunistii,lingaii si pe cei”patati”;Ruperea din alianta cu PSD este prima conditie;
3.- Loc este detsul,pe centru…Pentru asta trebuie insa ca acest partid sa-si defineasca o IDEOLOGIE proprie,care sa se adreseze unor categorii de oameni distincte,din anumite domenii de activitate,cum ar fi de pilda micii intreprinzatori (inclusiv fermieri),intelectualilor(chiar cu adresa directa – din invatamant sau din sanatate)sau chiar pensionarilor…
….Este greu sa mai apuci o”felie”din esicherul politic,dar se poate,trebuie insa sa dispui de politicieni profesionisti,onesti si entuziasti…Pe unde ori fi aia?
In legatura cu intrebarea nr.3: „Scena politică actuală mai permite cresterea unui partid sau sistemul vi se pare deja “înfundat”?”, eu cred ca scena politica nu mai permite, DEOCAMDATA, cresterea unui partid, dar VA PERMITE IN CURAND, dupa ce PDL-ul (o suma de incapabili patentati, in frunte cu Traian Basescu), aflat, practic, singur la guvernare, in aceasta perioada de criza economica, se va compromite prin proasta administrare a statului si-si va atrage ura a foarte multi romani. Atunci va fi momentul propice pentru ridicarea unui alt partid, daca acesta va sti sa-si faca publicitate in mod inteligent si popular.
PSD-ul e deja terminat. Urmeaza PDL-ul, si singurul partid care va mai conta va ramane PNL. Locurile goale ramase pe scena politica vor trebui completate. Ganditi-va din timp la asta!
1.depinde ce intelegeti prin natural. eu asociez PC cu Dan Voiculescu pentru ca partidul in acest timp desi a capatat un anumit grad de autonomie operationala in primul rand prin participarea la guvernare,nu a reusit sa ma convinga ca nu e altceva decat un partid firma.deci,luand in considerare parcursul UNC,PUR,PC,natural ar fi liberalismul social. esichierul in centru-dreapta este destul de disputat in acest moment,ar fi dificil de gasit o nisa electorala acolo. alianta cu PSD,ar impinge spre centru-stanga,de unde se poate merge pe aceeasi doctrina un pic modificata.avantajul acesei miscari,in conditiile in PSD se tot vorbeste despre revenirea la o stanga autentica,ar fi spatiul de manevra mai mare.si ideologic si strategic
2.erorile PC ului sint in mare cele pe care le fac si celalte partide. datorita modului in care sint constituite si functioneaza de facto-profit imediat obtinut prin colonizarea pozitiilor publice-ele nu au legatura reala cu cetatenii.nici un partid nu a investit in aceasta directie. necesita timp si resurse
3.scena politica e „infundata”. dar mai ales pt partidele din afara sistemului parlamentar,deci PC are unde si cum sa creasca. daca reuseste sa isi creeze o identitate proprie,pe care acum nu o are
Nu sunt la curent cu evolutiile recente.
1. Care credeti că e pozitionarea ideologică naturală a acestui partid?
Mi-e greu sa raspund, dar stiu ca mi-as dori sa faca mai mult pentru tara, pentru noi. Stiu ca pentru asta e nevoie de voturi multe, dar cred ca se pot obtine.
2. Ce erori din trecut se cer evitate?
Aliantele cu partide care au dezamagit(PSD si PD-L). Oricine vrea sa voteze cu PC-ul intai se uita la PSD si mai apoi la PC. La fel s-ar intampla si cu PD-L.
3. Scena politică actuală mai permite cresterea unui partid sau sistemul vi se pare deja “înfundat”?
Cu siguranta ca mai permite. Procentele insemnate de alegatori care nu merg la vot se traduc (si) ca saturatie fata de actualele partide.
Cateva pareri…
Trebuie castigate cat mai multe primarii in cat mai multe localitati. Pentru asta e nevoie de candidati seriosi, onesti si ajutati mult din punct de vedere media. Daca oamenii isi fac treaba, partidul va avea foarte mult de castigat si procentele la alegerile parlamentare si prezidentiale vor creste. Aveti nevoie de un om ideal in functia de sef de partid, un om onest si popular, bun manager, orator. Poate pe viitor, d-nul Piedone va putea fi. Sa nu se accepte in partid oameni expulzati din alte partide sau care pleaca pe usa din dos din orice motiv(selectie calitativa in primul rand).
.
sint de acord cu iepurele de martie. partidul conservator ar trebui sa profite de numele pe care si l-a luat. desi nu e continuatorul marelui partid interbelic, ar putea sa pluseze pe chestia asta. si da, ar fi ceva sa se repete istoria si marile partide care sa conteze sa fie pnl si pc, iar guvernarea sa se faca prin alternarea celor doua asa cum a impus carol I
– Din pacate nu suntem deloc la curent cu ceea ce se intampla in PC si nici macar cu actuala pozitie a dumneavoastra. Ar trebui mai multa informare, mai ales ca exista Antenele.
– Alianta cu PSD mi se pare buna cu conditia ca acesta sa nu o ia de tot „pe ulei”. Au sarit ca sacalii la gatul lui Mircea Geoana. Nu si-au pus nici o clipa problema ca poate fara el ar fi avut 30% sau mai putin. Il vedeati pe Crin Antonescu aliindu-se cu Nastase? Sloganul care se vehicula era „In spatele lui Geoana stau Iliescu si Nastase”. Foarte multi de aceea nu l-au votat (vezi si pliantele tiparite de PDL cu toti marii lideri din PSD ) Cred ca era bine daca Dl Iliescu ar fi spus ca nu mai participa la decizii ci doar la momentele festive, iar Nastase nu ar fi dat interviuri.Pentru Diaspora dl Iliescu e de doua ori criminal, pentru simulatoarele de la Revolutie si pentru mineriade. De aceea nu l-au votat pe Geoana. Acum le fac jocul lui Basescu si lui Miron Mitrea, care, dupa ce a denigrat partidul la OTV a devenit sustinator al lui Nastase, sau candidat. Poate va fi mult mai multa disciplina si organizare in PSD, dar altii nu vor mai vota. Dupa parerea mea in doi ani se va ajunge la un vot de aproximativ 20%, alianta ajungand pe locul 3 dupa PNL. Ruperea aliantei insa v-ar taia sansa de a ajunge in Parlament.
Greselile au inceput de la candidatii la uninominale si de la lipsa unei campanii adevarate. Va dau un exemplu: in centrul istoric al Brasovului, eu a trebuit sa caut pe internet ca sa vad care e candidatul PSD-PC. Am gasit un profesor universitar, despre care am aflat ca ar fi de calitate. Dar cine sa-l cunoasca? In centrul vechi stau in general oameni in varsta, majoritatea pensionari. Studentii sunt din alte localitati sau locuiesc in cartiere deci nu-l puteau vota.
Cred ca toti candidatii dintr-un judet, sau macar dintr-un municipiu ar fi trebuit sa apara pe o singura lista, incat sa poata fi votati de oamenii care ii apreciau, impartirea pe colegii zonale, facandu-se ulterior.
Cautati un lider adevarat pentru partid si scoateti-l pe posturi sa-l cunoasca lumea.
Cu respect
Antoneta
Exact cum specificam mai cu umor in catren, primul „face-lift” tine de nume si culoare. PC din Romania e periculos de apropiat (acronimic vorbind) de PCR. O schimbare de nume nu e usoara si duce la un regres initial, dar nu e prima data cand partidul dv face asta deci ar mai putea „inghiti” o rebranduire, eventual facuta elegant prin simbioza cu alt mini-partid. Culoarea rosie si asocierea cu PSD iarasi da prost. Alianta PSD e buna momentan pentru faptul ca ati „prins” locuri in parlament. Ba mai mult, in zbaterile dinozaurului PSD, un important segment de stanga va ramane neacoperit/nemultumit – iar acolo va fi o paine de mancat pentru un partid care stie sa convinga si sa nu dezamageasca.
Revenind la culoare – una importanta neregasita in fortele actuale este verdele (lasand la o parte UDMR, care are nuante verzi din alte motive). Ecologismul politic este slab spre inexistent in Romania si are sanse sa devina „noua moda”. O „achizitie” ecologica ce il va avea eventual si pe Remus Cernea, care deocamdata are o imagine publica buna si reprezentativa pentru un anumit tip de tineri dar maturi, ar putea da un impuls nesperat pentru o rebranduire si revopsire a partidului in ceva mai „digerabil” de catre „clasa medie” careia vreti sa va adresati. (In Bogdan Ciuca si Remus Cernea as vedea carti castigatoare. Nu aveti resurse pentru un „full de asi” precum partidele mari dar care joaca prost. Cu o pereche de valeti (cei numiti mai sus) si trei septari puteti castiga un pot mai mare, daca veti juca bine.
Cateva vorbe si despre aceasta „clasa medie”. In primul rand, trebuie sa facem distinctia intre economia legala si cea la negru, care are aproape aceeasi valoare „de piata”. Daca prin „clasa medie” ne gandim la familia unor mici intreprinzatori cu afaceri la negru (restaurant, salon masaj, pompe funebre, comert cu masini aduse din Germania, etc.) dar care financiar si social sunt la aceeasi „inaltime” ca si familia in care el e manager la o multinationala si ea administreaza un mic spa de familie, atunci un partid care se adreseaza clasei medii va fi sortit esecului. Manelistii cu firme la negru, desi reprezinta o patura consistenta si din pacate din ce in ce mai puternica in Romania, se incadreaza statistic vorbind (venit pe membru de familie, posibilitati de vacante sau de acces la facilitati recreationale si educationale) in clasa medie, insa este o clasa medie gaunoasa si lipsita de fundament, un fundament constand din cultura politica, sociala, educationala. Adresarea partidelor catre o astfel de clasa medie este o eroare ce se cere evitata. Unde mai pui ca acesti oameni sunt oricum organizati in „gasti de interese” si voteaza/sustin partide si oameni indiferent de asa-zisele ideologii sau angrenaje politice. Ei vor actiona intotdeauna in interesul lor direct, gen finu’ X care e la partidul Y si ne va rezolva intabularea la terenul Z daca va fi ales consilier local.
Daca in schimb o grupare, un partid, sau o forta politica doreste in mod real sprijinul, dezvoltarea si ingrosarea paturii formata din clasa medie sanatoasa, oameni cu educatie medie si peste medie privind viata, economia, societatea si cultura europeana si romaneasca, oameni care isi doresc sa fie profesionisti si devin membri in „clasa medie” pe criterii de competenta, care isi fac o mica afacere pentru a avea un mediu in care sa-si dezvolte liber un talent sau o capacitate, nu pentru a da tunuri sau a specula, atunci da, exista loc in spatiul politic. Astfel de oameni doresc liberalism in afaceri fara a uita si latura sociala, pentru ca ei, care isi deruleaza afacerile cinstit, sunt dispusi sa-i ajute pe cei mai sarmani, cu conditia ca Garda Financiar sa nu-i „calce” in mod discretionar, abuziv si punitiv, ci mai degraba pentru a le pune ordine in dosare si a le da consultanta in afaceri (sau in hatisul fiscal). Astfel de oameni sunt interesati prin educatia lor si prin bunul simt de protectia naturii si a mediului in care traim. Cu alte cuvinte o componenta liberala moderata (care sa incurajeze micul producator/intreprinzator dar care sa tempereze avantul multinationalelor si corporatiilor), o componenta sociala bazata pe ajutor sustenabil din punct de vedere economic (nicidecum ajutor pagubos, numai de dragul ajutorului) si o componenta ecologica sunt trei ingrediente magice care pot face loc in societatea romaneasca unei noi sau transformate forte politice, ba mai mult pot oferi acestei formatiuni (partid, daca doriti) sansa de a corecta in timp exact acele racile de care ne lovim in prezent in viata de zi cu zi. I rest my case. :)
1.
Ideologic PC-ul revendica un loc in centrul-dreapta a esicherului politic, practic este in alianta (necesara, poate) cu un partid de stanga …
R: centru – dreapta.
2.
Evenimentele recente indica faptul ca aliantele, chiar efemere fiind, lasa urme …electorale la nivelul subconstientului colectiv, o delimitare ar putea fi benefica daca este facuta in timp util.
Schimbarile care vor interveni in cadrul PSD-ului vor afecta si imaginea P.C.ului intr-un viitor in care acest partid va deveni mai prezent pe scena politica; cred ca o eventuala venire la conducerea PSD-ului a prietenului dvs. de leapsa va fi devastatoare atat pentru P.S.D., cat si pentru aliatii trecuti cu semnul plus.
Leadership: d-na Grappini este agreata pentru interventiile echilibrate in emisiuni cu tema economica, fiind UN leader de cunoscut …
3.
Scena politica actuala reclama dezvoltarea unui partid care prin definitie ideologica, ar fi de centru-dreapta, facand trecerea dintre stanga PSD-ista si dreapta liberala, cu conditia ca exprimarea acestuia sa fie clara, coerenta si insotita de fapte (delimitare).
Previzibila prabusire a PDL-ului la alegerile de peste 2 ani, va lasa in urma o mare de nemultumiti care se vor adauga Romaniei tacute, neregasind pe scena politica un partid / leader care sa-i reprezinte.
Desigur, in 2015 baselu’ va reveni in fruntea unui pdl subtiat, fie si numai pentru oarecare protectie parlamentara, accentuand degringolada partidului, dar nesemnificativ pentru leaderii acestuia, asa-numita dreapta liberal-democrata fiind sufocata de diversele scndaluri financiare.
Partidul Conservator se poate dezvolta in actuala situatie politica …
daca marcheaza diferenta in timp util.
…a cam sosit timpul.
Am expus succint cateva pareri strict personale, fara pretentia de fi neaparat si corecte.
Astazi,PSD, la Corbu, face mai putine oua,
Ar trebui PC sa taie odata si pisica-n doua.
Solutia dilemei depinde de un fir de par:
Ori miezul de la nuca ori viermele din mar !
1. ideologia politica!?! romania nu functioneaza pe asa ceva!
etapa pregatitoare dezbaterii pe aceasta tema este EMANCIPAREA romanului, si transformarea acestuia dintr-un animal de turma la unul cu gindire proprie. (prosti nu sunt cei care organizeaza turismul electoral, ci cei care se urca in respectivele mijloace de transport)
2. erori: PC nu trebuie sa actioneze ca un partid mare, ceea nici nu este si sa se comporte ca celelalte partide parlamentare. am mai avut odata discutia, si chiar mi-ati raspuns pe subiect, propunerea este utilizarea tehnicilor din afaceri pt acapararea ‘pietei’, utilizind o strategie de guerila, in prima faza – sun tzu
…am uitat pentru ce-am venit ! …
:D
…o reclama mascata pentru un clip animat 2 D, cam schiop, dar amuzant, cred…si un final cu semne de intrebare…poate stie cineva rapunsul !
Asadar, cascati ochii la … PRIGONAUT !
Ecran lat, in culori !
3. scena politica: cred ca instictual a-ti venit cu ROMANIA TACUTA. verificati-va modelul, printr-o analiza socio-demografica la nivel national, si daca chiar asa este, a-ti putea avea intr-adevar o masa relativ mare pe care sa va sprijiniti pentru orice fel de miscare politica dorita de populatie.
1. Nici nu conteaza care este sau a fost pozitionarea ideologica…. nord, sud, vest, est, stanga, dreapta, inainte, inapoi tot aia e.
2. Eroarea cea mai mare este imaginea de partid fara coloana vertebrala care a fost creata si pe care inca o are PC. Unui partid ii trebuie un lider puternic care sa-si promovezi apoi proprii oameni(nu de la alte partide), oamenii alesi pe criterii profesionale si de competitivitate. Asta nu prea s-a intamplat in PC.
3. Pe declinul unor partide normal ca pot rasare usor altele. Scena politica romaneasca este in continua schimbare. Cu o structura puternica de la varf pana in teritoriu, cu oamenii de la varf competenti si profesionisti, cu un lider carismatic, echilibrat si inteligent poate razbate pe scena politica romaneasca absolut orice partid. Plus ca mai exista o Romanie care inca nu a iesit la vot.
Ciprian C.
Am gustat din plin concursul de epigrame,interesanta si tematica politica prezenta in aceasta pagina,dar,Dle Voiculescu,v-as sugera sa meditati la urmatoarele teme pe care le puteti aborda pe blog:
1.- Dupa cum s-a putut observa cu ocazia scrutinurilor electorale(mai ales),marea masa a votantilor HABAR N-AU pentru ce voteaza(unii nici cu cine voteaza)dar se prezinta la vot si,prin numarul lor,deturneaza traiectoria destinului altor oameni,mai culti,mai educati,MAI INFORMATI(nu jignesc pe nimeni,e un adevar vazut de oricine pe micile ecrane)…Ca urmare,poate ar fi bine sa se gandeasca UN MIJLOC SIMPLU SI EFICIENT DE EDUCATIE POLITICO-CIVICA PRIN MASS MEDIA a acestor alegatori”turmentati”dupa un Kg.de zahar ,o paine,sau un toi de tuica proasta…Dvs.Dle Voiculescu dispuneti de Antene si de presa scrisa,poate puteti initia o dezbatere(initial pe blog)prin care sa se gaseasca o solutie…Pentru ca,sincer sa fiu,ma doare,MA REVOLTA CHIAR faptul ca unii conationali,slabi de inger sau de minte,imi „paveaza cu deziluzii”drumul vietii pe care eu o vad altfel…Din ceea ce citesc eu pe aici,vad ca marea majoritate a celor cu care dialogati sunt oameni de calitate,care fara sa va cunoasca,apreciaza DORINTA DVS.DE DIALOG…Daca Dvs.sau altcineva dintre cei care va scriu este tentat de tema propusa de mine,sa scrie pe forum,poate generalizam discutia si,poate,vom gasi o solutie,impreuna…Daca la intalnirea epigramistilor la care am fost invitat nu voi putea participa,la o eventuala sesiune(simpozion,dezbatere,etc.)pe tema educatiei civico-politice a cetatenilor voi participa cu siguranta…Astept semnale,…Tuturor,numai bine !
Intrebarea referitoare la evolutia PC vine intr-un moment potrivit, in care toate partidele importante din Romania isi pun problema reorganizarii pentru a se pregati pentru testele electorale date de alegerile din 2012 si 2014. Situatia Partidului Conservator tinde a deveni un problematica in debutul anului 2010, cu un an si jumatate inainte de alegerile locale din 2012. Participarea la alegerile parlamentare si la cele prezidentiale alaturi de PSD, atat in 2004 cat si in 2008 si 2009, au determinat deja in opinia electoratului proiectarea unei tendinte care pare pentru observatorul din multime naturala: alierea politica cu PSD.
Explicatia participarii impreuna cu PSD la guvernare este foarte simpla: PC vine cu avantajul comparativ al media data de Antene si INTACT si acopera astfel handicapul dat de incapacitatea de organizare la nivel local si inconsistenta electorala (pana in prezent PC nu a castigat vreun rezultat semnificativ in alegeri). Drumul alierii cu PSD a dus la rezultate concrete: ministri, parlamentari, primari si alti alesi care acum reprezinta pilonii prin care partidul exista.
1. Ideologie
Partidul Conservator reprezinta firesc prin intemrediul doctrinei sale clasa de mijloc in formare din Romania. Pozitionarea ideologica naturala va ramane una social-liberala dar riscul ramane tendinta de polarizare permanenta catre stanga. Conservatorismul este perceput mai degraba ca o stare de spirit decat ca o ideologie in sine. Adoptarea conservatorismului a fost oportuna poate in momentul alegerii sale insa acum, daca e sa gandim logic, conservatorismul este doctina care ar trebui sa apere status-quoul in fata schimbarilor fortate/ bruste. Or, are Romania in acest moment un status-quo suficient de matur, de durabil, incat sa trebuiasca a fi aparat cu orice pret impotriva schimbarii? Mai mult, aceasta doctrina nu si-a dovedit atractia pentru electorat. Pragmatismul de tip Oakeshott care vizeaza introducerea rationalismului practic poate fi calea prin care PC se poate recalibra ideologic. Recalibrarea ideologica a PC a devenit imperios necesara pentru insasi supravietuirea sa politica.
2. Erori
O eroare importanta pana in prezent a fost determinata de lipsa preocuparii pentru organizatiile locale si mai ales lipsa preocuparii acestora pentru dezvoltarea organizatiilor pe care le conduc. Sunt judete in care PC nu are nici macar filiale functionale si altele in care fostele filiale PC au fuzionat dupa plac cu PSD, PNL sau PD-L. Aceasta a reflectat tendinta de polarizare a spectrului politic si dorinta filialelor locale a partidelor mici de a migra catre unul din polii politici importanti. Inexistenta activitatilor locale si mai ales necultivarea traditiei politice conservatoare in zonele sarace, lucru oarecum firesc, a dus la inconsistenta retelei organizationale.
O alta eroare a PC a fost promovarea unui leadership neconvingator pentru ultimii ani. In ciuda seriozitatii si bunelor calitati de manager, Daniela Popa nu a avut consistenta necesara unui lider de anvergura, mai ales pentru un partid mic dar suplu, precum PC. Ar fi fost mai degraba utila promovarea unui lider de tranzitie intre Dan Voiculescu si tinerii care vor veni sa conduca partidul (cel mai probabil echipa formata din Daniel Constantin si Codrut Seres). In schimb PC a ramas blocat de imaginea lui Dan Voiculescu, care a ramas liderul de facto al partidului, fiind in acelasi timp cel mai active parlamentar al PC dar sic el mai preocupat de calea ideological si organizationala a acestuia. Strategia lui Dan Voiculescu de crestere a unei pepiniere de cadre foarte bine pregatite (Daniel Constantin, Bogdan Pascu, Bogdan Ciuca, Codrut Seres dar si mai tanarul Andrei Stoian) a fost buna insa a ignorat perioada actuala, cea de tranzitie pentru partid, cand leadershipul feminine de tip Daniela Popa-Maria Grapini nu a putut mentine un nivel ridicat de putere pentru PC.
3. Partid mic pe scena actuala?
Scena politica actuala mai permite inca cresterea unui partid mic dar mai degraba a unuia de start-up. Acestea sunt insa apanajul unei alte strategii. Uniunea pentru Progres si Alianta Nationala a Fortelor de Stanga care vor fi infiintate de fostii lideri PSD Gabriel Oprea si Octav Cozmanca vor reprezenta doua start-upuri de stanga care vor juca rolul dezvoltarii pana la potentialul de negociere. De regula, partidele mici au ajuns insa doar vehiculul de propulsare legitima a unei elite (fondatorii si grupul din jurul acestora) catre pozitii de putere politica. PC trebuie sa ia o optiune ferma impotriva acestei tendinte altfel isi va mentine statutul dezavantajos de club englezesc, elegant dar fara reprezentativitate. Cu toate ca s-a bazat pe o larga platform corporatista de comunicare PC nu a reusit sa se impuna drept reprezentant legitim al grupului pe care vrea sa-l reprezinte: clasa mijlocie. Intre timp clasa mijlocie inferioara din Romania traieste o drama existentiala: tinde spre un statut superior cu nevoi in crestere, munceste in medie 12 ore pe zi si este rasplatita de catre angajatori mai degraba cu titluri (partener, manager de cont pana la manager de raft) decat cu banii care sa reflecte munca lor. Mai mult decat atat, obtinerea unei locuinte personale devine prohibitiva, la fel accesul la serviciile de sanatate private sau la timp de dezvoltare personala. Intrebarea defintiorie pentru PC este in aceste zile: PC vrea sa reprezeinte middle-class si majoritatea tacuta dar ei stiu asta?
este un partid fara ideologie…cel mult poate fi privit ca un proiect nereusit…posibil ca fondatorii sai sa fi avut la baza o ideologie, insa masa partidului- corpul care ar trebui sa sustina creierul- este constituita din oportunisti de ocazie ori chiar oportunisti de meserie, din persoane cu impulsuri conjuncturale si din inertiali ai vremurilor. acest partid sufera ca toate celelalte partide de proiecte pe termen lung, de viziune in legatura cu societatea romaneasca si politica si rolul acesteia in ceea ce priveste existenta si dezvoltarea unui popor hartuit de autoritatea care ar trebui sa-i fie sluga, ci nu stapan!!!
scena politica actuala ARE NEVOIE de un Partid!!! avem politica pacat ca avem si politicieni…e ca in bancul ala „…pai cum Doamne, in tara asta ai pus si rauri si munti si dealuri si campii…tot!!?? – Stai sa vezi ce popor ii pun!”
Legătura PC-ului cu partidul pe care-l susţinea cu atâta vervă şi geniu Eminescu este inexistentă. Acel partid conserva un status quo semi medieval, în care marea, ca să nu zic uriaşa proprietate latifundiară era esenţa.
Ce încearcă să conserve PC-ul?! Care parte a României, cea comunistă sau cea ante-belică? Parcă, parcă s-ar zice că ceea ce încearcă, fără nici un succces, de altfel, să prezerve este moştenirea ceauşistă…
De acestă atitudine trebuie să se dezbare urgent! Dacă poate, evident…
Singura ideologie ce-ar corespunde profilului politic al PC este cea creştin-democrată.
Aici există clar o nişă în spectrul politic, pe care se tot preocupă s-o ocupe câteva formaţiuni, cum ar fi PNŢ-CD, ambele aripi, PNG, mai degrabă o caricatură de legionarism, sau, mai nou, cu aceeaşi şansă a porcului în ajun, PD-L-ul.
Principala piedică în avansarea PC-ului în acest teritoriu ideologic o reprezintă eticheta notorie de partid al securiştilor reşapaţi, adică a băieţilor şmecheri care au accesat fondurile discrete, să nu zic secrete, ale statului comunist şi, profitând atât de păienjenişul relaţional, cât şi de haosul legislativ al sfârşitului de secol 20, şi-au consolidat o poziţie de ramora politic, adică un peştişor oportunist care înoată în preajma Marelui Alb, a rechinului ciocan sau a rechinului tigru, culegând firmiturile de la festinul acestora şi reuşind, nu se ştie precis cum, să pătrundă cu regualritate în Parlament.
Într-un fel, PC-ul are o similaritate pregnantă cu UDMR-ul, adică are un electorat captiv, mult mai redus, însă, incapabil să-l facă să meargă pe propriile picioare, pe de o parte, pe de alta prezintă aceeaşi formă de ne-loialitate pentru partenerii cu care semnează înţelegeri, de unde şi neîncrederea acestora într-un viitor comun.
Desigur, elementul de forţă al PC-ului n-a fost niciodată programul, ideologia sau persoanele (care, indiscutabil, fac parte din categoria celor respectabile, cel puţin dpdv profesional), ci Antena multiplicată a mogulului, un vector esenţial în bătălia pentru electorală.
Rezumând:
1. Poziţionarea ideologică „naturală” (?!) = Creştin democraţia.
2. Erori trecute, de evitat: respectarea angajamentelor, prin punerea interesului naţional, cel adevărat, deasupra intereselor personale sau de partid. Câştigarea respectabilităţii nu se poate face decât prin fermitatea principiilor şi moralitatea persoanelor.
3. Scena politică actuală mai permite cresterea unui partid, sistemul nu este
“înfundat”, mai degrabă este erodat, un partid creştin democrat, cu un program clar, cu alianţe strict definite şi respectate, cu oameni credibili şi hotărâţi să-şi impună viziunea asupra viitorului României are toate şansele să acceadă la guvernare, sau, cel puţin, în Parlament, prin propriile forţe.
Există asemenea germeni ai viitorului lăstar politic în PC?! Cine ştie, răspunde!
1. Centru, centru-stânga;
2. Coaliţii cu partide aşa-zise de dreapta;
3. Orice este posibil la un moment dat în politică, inclusiv apariţia şi dezvoltarea unor noi partide. Ciclul vieţii; unii mor, alţii se nasc…alţii se nasc morţi etc.
1. In primul rand ce „conserva” Partidul Conservator ? E el in linia conservatorilor junimisti sau a celor britanici ? Un partid conservator intr-o tara ce se lupta inca sa scape de sechelele comunismului „suna ca dracu’ ” , ca sa citez un clasic in viata .
Eu cred ca PC (dupa nume) ar trebui sa fie un partid de dreapta . Un partid al micilor intreprinzatori , al profesionistilor in diverse domenii de activitate , in general un partid al neasistatilor sociali , al celor capabili sa se descurce prin forte proprii , prin talent , creativitate si munca , cu conditia sa fie lasati in pace . Si cred ca PC trebuie sa militeze tocmai pentru ca statul „sa-i lase in pace” pe toti acestia .
In schimb , alianta (cvasi-perpetua) cu PSD lasa putin loc pentru un astfel de scenariu .
2. Imaginea de partid gen „Forza Italia” (cred ca asta a fost si modelul) , bazat pe o puternica sustinere media , dar fara suport in electorat . Nu exista practic niciun segment al populatiei care sa se simta reprezentat de PC , desi recunosc ca au fost unele incercari de a va pozitiona de partea micilor-intreprinzatori , inconsistente insa , lipsite de vlaga si , mai ales , lipsite de consecventa – din cand in cand mai aparea in spatiul public o propunere PC in sprijinul acestora , dar parca mai degraba la rubrica „si altele” .
Un lider de partid vocal , cu o voce clara si puternica . Doamna Popa , cu toata stima , n-a fost acest lider . Bogdan Ciuca imi pare cel mai potrivit pentru acest rol , dar asta e problema dumneavoastra , pana la urma .
Tot din categoria liderilor „lipsiti de vana” as mentiona-o si pe doamna care a fost ministru la IMM-uri in guvernul Tariceanu (i-am si uitat numele) . Nu a ramas nimic in urma dumneai (nu are rost sa-mi insirati nu stiu ce acte normative ce-i poarta semnatura , ma refer la ce a ramas in constiinta publica) .
Domnul Seres s-a facut remarcat , ce-i drept , dar printr-un scandal de coruptie (nici nu conteaza cat de real sau nu , important e ca domnia-sa n-a stiut sa-si apere pozitia convingator) . Nici asta nu e bine .
A te baza punctual pe cateva pe personalitati care sa aduca voturi nu ajuta . Sigur ca modelul Sechelariu a adus ceva pozitii pe moment , dar pana la urma daca nu exista o ideologie careia sa i se alature niste oameni de valoare ci doar o suma de oameni de valoare pe care sa nu-i uneasca nimic (inafara unui meschin scop electoral) , un partid nu rezista . Decat asa , ca anexa a unui partid mare .
E obligatoriu sa va identificati categoria sociala careia va adresati , in functie de aceasta si de nevoile ei sa va definiti ideologia si sa fiti consecventi in urmarirea ei . Aliantele , inclusiv cu PSD , sa fie doar electorale (chiar daca PSD nu mai agreaza ideea) si sa nu mai fiti un intreg ciclu electoral asociati cu altii .
3. In principiu , nu . Totusi am un exemplu din istorie . In secolul XVI au aparut primele biserici protestante . Parea ca sunt in plus , enoriasii erau clar impartiti intre bisericile existente . Si totusi , aparitia protestantismului a coincis cu aparitia unei noi clase sociale , fragile la inceput dar tot mai puternice cu trecerea timpului (burghezia) . Astfel ca bisericile protestante au stiut sa gaseasca un modus vivendi intre textul biblic al virtutii saraciei si dorinta de inavutire a burgheziei , predicand o austeritate imbelsugata , care ar fi placuta Domnului . Rezultatul ? Burghezia si-a gasit Biserica , iar protestantismul si-a gasit enoriasii .
Cam la fel si acum . Clasa sociala de care vorbeam la punctul 1 abia apare la noi . Micii intreprinzatori sunt inca mici evazionisti , mici comercianti de nimicuri , profesionistii se lasa asteptati in toate domeniile (daca nu au plecat din tara au folosit priceperea in domeniul lor ca trambulina spre activitati mai bine remunerate) , meseriasii sunt depasiti de propriile lor meserii (ganditi-va doar la un instalator sau un mecanic auto si veti intelege ce zic) si se mai ghideaza dupa principiul „merge si-asa” , taranii romani inca nu sunt fermieri , etc. Dar aceasta clasa mijlocie va exista si va fi puternica pana la urma . In mod normal aceasta clasa va fi de dreapta , daca gaseste mesajul potrivit in spatiul public . Liberalii , in mod normal , vor milita pentru un stat pasiv care va da ghes inclusiv spre abuzuri marilor corporatii . Aceasta clasa mijlocie va dori un stat putin mai implicat , in sensul protejarii micilor afaceri de puterea concernelor , profesionistilor de puterea capitalului , etc. Probabil aici ar fi un loc pe scena politica (evident , daca excludem extremismele) .
Vorbeam de lideri potentiali ai PC , am dat exemplul Bogdan Ciuca (de care nu ma dezic) , dar am uitat o persoana absolut remarcabila pe care o aveti in partid : Maria Grapini . Nu pot sa nu o mentionez (as comite o nedreptate) .
Subscriu comentariului nr 12
Si adaug urmatoarele:
1) P.S.D. se dzintegreaza (chiar daca ramane sigla)
P.D.-L -nu-i partid.E o adunatura de……(vor latra pe strazi ,in 4 labe, cu carnetul de partid in gura-ca sa ma exprim ..poetic)
P.R.M.-deja a disparut (daca a existat cumva)
UDMR -este o asociatie „culturala” (care nu respecta legea partidelor)
PNL-de dreapta (cu lider sarac!),daca rezista Antonescu, va deveni partidul nr 1(saracia va fi atat de mare incat vor fi obligati sa ia si masuri de stanga.)
P.C.-perceput de stanga (cu lider bogat!),e la rascruce de drumuri.Are 3 variane:ramane „de buzunar”(in sensul de mic si fara importanta),dispare(eventual odata cu fondatorul) sau ajunge in varf.
2)- Reconstruiti partidul de la baza, cu oameni tineri si educati(P.C la sate practic nu exista,ideologia fiind neclara-semnalizeaza dreapta si face stanga)
_In ce va priveste,ramaneti in plan secund,continuand aplecarea spre proiecte culturale ,sociala,etc.(pe drept sau pe nedrept,sunteti perceput a fi mai comunist si mai securist decat Basescu-in sensul negativ al termenilor)
-Purtator de cuvant (saptamanal si..sonor), S. Andon (competent si credibil)
-Mai degraba B.Ciuca decat C.Seres(perceput ca „moale”)
Obiective legislative:unicameralul si uninominalui = 2 tampenii care vor compromite total notiunea „democratie” (ce a mai ramas din ea)
-membri guvernului sa raspunda material si penal (nu doar „politic”) pentru masurile adoptate fara aprobarea expresa a parlamentului.
-persoana vinovata de neaplicarea legilor in vigoare ,condamnate cu executarea pedepsei pentru a se evita disolutia statului (proces in curs initiat de B.T-constient sau nu)
-principiu constitutional:nimeni nu poate avea 2 mandate succesive in funcii desemnate sau eligibile, candidatii testati psihologic si constitutional(test grila ) mandat = minim 2 ani
3) Se distruge invatamantul,mai ales la sate.Faceti ceva urgent! (cercetarea deja nu mai exista) Invatamantului general(obligatoriu)primeste 30%.In 10 ani invatamantul superior devine inutil.Macar atrageti atentia mai insistent asupra fenomenului.
Va doresc succes!
P.S. Mentionez ca nu sunt si nici nu doresc sa fiu membru al vreunui partid,
desi am luptat in ’89 pentru pluripartitism si raman consecvent acestei idei (dovada si randurile de mai sus).
O fuziune cu PNL-ul,are viitor acest partid.
@ iepurele de martie
Maiorescu , vorbind de „formele fara fond” , nu era impotriva importului de „forme” ca atare (si , in consecinta , adept al constituirii unor institutii eventual autohtone , originale) ci infiera importul de „forme” neinsotite de „fondul” cuvenit .
Orice campanie electorala incepe imediat ce se termina alegerile.Mai sunt 2ani pana la locale si mai aveti timp.PC in prima faza a avut de castigat prin alianta cu PSD pentru ca a ajuns in atentia omului de rand.Acum ar urma sa aiba cat mai multi primari(foarte activi,bun organizatori si strategi).Omul simplu(marea masa a Romaniei Tacute) percepe politica de la nivelul lui(ce face primarul ptr el si orasul lui,etc),iar politica de la centru o percepe doar din mass-media.De PSD si PD-L oamenii sunt satuli,iar romanului ii place schimbarea(faptul ca a iesit Base e cu totul altceva si o stim toti) si acum se pare ca PNL(doar pentru atitudinea dl Antonescu-o gura de aer proaspat,nu stiu cat de reala,dar strategic alesa)va avea sanse mari la locale,insa ar fii loc si ptr PC,fiindca multi asociaza inca PSD-ul cu PNL-ul,nu cu PC-ul,o bresa bine venita ptr PC.Si o campanie politica poate incepe ca o campanie social-educativa,dar cu intentia clara de a promova oamenii care se vor lansa in campanie.Atata timp cat ai strategi buni,exista un loc in politica.
@ Adi
De acord cu tine. Nici eu n-am spus altceva. Am scris numai ca, in viziunea conservatorilor antebelici, institutiile apusene de import trebuiau adaptate la realitatile autohtone. Adoptate, dar adaptate! Prin urmare, suntem de aceeasi parere.
In alta ordine de idei, eu pe Maiorescu nici macar nu-l consider un conservator get-beget, pentru ca a spart Partidul Conservator si s-a erijat in conducatorul unei factiuni conservatoare care… s-a aliat cu liberalii aflati la putere, junimistii fiind porecliti, din acest motiv, de presa vremii „opozitia miluita” (miluita de puterea liberala, care, drept rasplata pentru tradarea lor, i-a inclus in guvern).
Eminescu, in schimb, a ramas un conservator pur si dur, si acesta a fost unul din motivele neintelegerilor sale cu Maiorescu. Bravo lui Eminescu, rusine lui Maiorescu!
copy paste:[ Avem “clasă politică”, cei ce hotărăsc cum şi cât să trăim, aciuată în 3 vase colorate roşu, galben şi portocaliu, material didactic şi pentru şcoli când se exemplifică principiul vaselor comunicante. Nu am spus de UDMR pentru că acesta este limba pendulului care prin mişcarea sa naturală dintr-o parte în alta asigură funcţionarea mecanismului.
Mai contează cum alegem, dacă alegerile sunt sau nu corecte când asta e oferta de la second hand? Afectaţi la prima impresie sunt cei ce au o culoare, dar vasele sunt comunicante şi la ultima comună.]
Daca veti face tot un vas de alta culoare va urez succes.
@iepurele de martie
Maiorescu a fost principalul teoretician al junimismului si al Partidului Conservator . Extinctia partidului a fost urmarea unui sir de conjuncturi , mai degraba decat rezultatul actiunilor unui singur om .
Mai intai , gestionarea defectuosa a problematicii agrare (in primul rand sistemul devenit oneros al arendarii marilor latifundii) in timpul guvernului lui Gh.Cantacuzino-Nababul (presedintele Partidului Conservator) , ce a avut ca efect izbucnirea rascoalei din 1907 , careia conservatorii n-au stiut sa-i gaseasca solutia – ca rezultat regele l-a demis pe „Nabab” .
Apoi pro-germanismul conservatorilor , incepand cu pledoaria lui P.P.Carp in Consiliul de Coroana de la Sinaia din august 1916 in favoarea intrarii in razboi de partea Puterilor Centrale si terminand apoteotic (si dezastruos) cu Pacea de la Buftea semnata de premierul Marghiloman (in acelasi timp sef al conservatorilor in epoca) , a creat in electorat o imagine foarte proasta .
Reforma agrara si electorala a slabit considerabil baza partidului , de care a profitat partidul micilor proprietari de pamant al lui Ion Mihalache – dupa unirea cu partidul memorandistilor din Ardeal acesta a luat locul Partidului Conservator in binomul „rotativei guvernamentale” (alaturi de liberali) .
In sfarsit , imensa popularitate a generalului Alexandru Averescu dupa primul razboi a facut ca partidul intemeiat de acesta (Partidul Poporului) sa capete in primele legislaturi dupa 1918 o pondere extraordinara care a afectat ambele partide traditionale , dar i-a fost fatala Partidului Conservator .
Probababil ar mai fi si alte explicatii .
Daca partidul iese la lumina pe propriile picioare cu oferta de genul Nicule mai dă-le o sută, o fi având specialiştii proprii care simt ce asteaptă votanţii. Daca iese cu o ofertă ce vizează schimbarea mecanismelor defecte pe care le vedem ca piedică în drumul nostru, presedenţie, curte constituţională, parlament, guvern etc cu forţa Antenelor poate fi un partid în creştere peste mulţi mulţi ani. Dacă numele Voiculescu aduce votanţi sau îi goneşte iarăşi e o problemă sensibilă. Aşa că la partide e naşpa.
Teoretic ar trebui cineva curajos care sa-şi folosească partidul actual sau sa faca altul cu o mentiune statutara dura: se admit in partid numai persoane sub 30 ani.
Acest partid ar putea fi cu adevarat de viitor, aceasta generatie la 40 ani cu noua mentalitate ar avea sansa sa faca altceva . Cel ce scrie are 54 ani.
da . cred ca am fost primul de pe blog in orice caz care am atras atentia la situatia PC si eventual daca isi mai doreste partid mister Voiculescu. De cand asteptam mingea asta la fileu …..
1. Pozitionarea initiala cu care a fost perceput . partid al clasei de mijloc . La populism nu mai e loc sunt deja 2 grei PSD si PDL .
2. a) greseala care a terminat partidul a fost in 2004 cand cu manuta lui Voiculescu a omorat partidul ce avea sanse reale . Vorbesc aici cand dupa alegerile locale a fortat alianta cu PSD in loc sa il lase se se duca liber si independent in alegerile parlamentare . Acolo a murit partidul . Cu plecarea oamenii valorosi . Va aduceti aminte de primarul Bacaului ? Rusine mister Voiculescu
b) pozitionarea partidului ca tradatorul de serviciu . dupa ce a intrat in parlament de manuta cu PSD a facut 180 grade imprejur si mister „solutia imorala” a aparut si ca sa fie placinta totala a renuntat si la 5 prefecti care inseamna f mult la nivel de politica judeteana .
c) Circul penibil de la congresul PC cand a fost aleasa doamna Popa . Desi era mai mult decat evident ca partidul avea incredere in Florin Anghelescu presedintele CJ Prahova (daca nu ma insel ) mister Voiculescu a mai batut un cui in sicriul partidului si si-a impus practic cu forta candidatul ceea ce a provocat un val de sila si plecari din partid .
3 . eu cred ca mai e loc si poate fi eventual redresat partidul ca doctrina undeva intre PSD si PNL .
sugestii :
x ) asteptati congresul PSD si racolati oamenii acestui partid care sunt nemultumiti si au vizibilitate f buna la nivel local . (folositi modelul Galati care a dat rezultate)
y) RENUNTATI LA CONTROLUL PARTIDULUI .(aveti jucarii : Grivco , Antenele , blogul etc ..) Lasatil sa se dezvolte natural , sa creasca . Promovati in conducerea executiva / presedinte al partidului tineri exceptionali (poate luati din fundatia dvs. umanitara) care au rezultate interne si internationale sau care au o carisma si o retorica de necontestat.
z) Varianta finala este o negociere cu Crin Antonescu pentru o forma de colaborare/ fuziune pentru ca PNL este partidul care va conduce Romania in urmatorii ani .
Va astept sa ma criticati…… public sau pe mail :) … ah de cand asteptam topicul asta
Domnule Voculescu
Revin cu o clarificare. Clasa politica reprezinta cu cateva exceptii mafia economica si politica de la putere. Desi poarta diferite etichete deosebiriile de ideologie sau program politic sunt minore. Partidul dumneavoastra trebue sa fie deosebit adresandu-se celor nereprezentati azi. De exemplu un program de ajutor financiar din partea statului pentru cei care vor sa deschidere o afacere ( un fond de stat ) si un sistem de taxare in sprijinul noii clase mijlocii in formare va va atrage sprijinul. Diaspora poate deveni unul din motoarele partidului. In USA sunt de exemplu peste un milion de romani in majoritate deschisi catre capitalism. Noua diaspora trimite la ora actuala bani acasa dar maine vor trimite idei noi preluate din societatile avansate in care traiesc. Aceste idei trebue integrate in noul tip de partid. Trebue atrasi oameni noi din afara sistemului falimentar. La VREMURI NOI OAMENI NOI.
Partidul conservator e un partid cu renume, a jucat un rol important in politica romaneasca in istorie dar din pacate numai e ce-a fost odata, insa in alte tari este foarte puternic si cred ca si in Romania poate fii. Si asa ceva se poate, daca recrutati oameni tineri, cu initiativa in partid care au idei de reforma si de valorificare a tarii nu care isi urmaresc propriile interese.Partidul inca mai poate creste dar nu aliat cu un alt partid mamut cum e PSD-ul, ca deocamdata PC e un partid mic in umbra unui partid mare iar pe doamna presedinte a partidului nu prea am vazut-o pe la TV cu propuneri de legi.
@Adi
Cred ca suntem cu totii de acord ca dictatura carlista, antonesciana si regimul comunist au intrerupt traditia partidelor istoricce romanesti, dupa dec ’89, acestea trebuind sa se re inventeze … asadar, nu se pune problema termenii descrisi de dvs. – de pilda, crin nu reprezinta linia Maniu, sau Bratianu …similitudini se pot face, dar cam atat.
@mogul
…n-as numi „jucarie’ un posibil partid care, intr-o forma sau alta, ar putea schimba Romania.
…renuntarea la control …deh, stiu si eu..
… poate ar fi necesara o reorientare in cadrul familiei parlamentare europeane, prin aderararea la alt grup parlamentar (nu ALDE!), care ar rezolva si o schimbare usoara a denumirii partidului, dupa modelul PNT-ului, devenit PNT-CD …
@ Adi
Tot ce scrii e foarte corect, dar asta nu face mai putin condamnabil gestul lui Maiorescu de a-si crea propria factiune conservatoare. Mie nu-mi plac spargatorii de partide, gata oricand sa abdice de la principiile lor si sa pactizeze cu puterea, doar pentru a iesi odata din opozitie.
Câte din partidele parlamentare afirmă o rădăcină istorică?
Cele care afirmau, sunt afară de parlament sau au fost înghiţite.
Nu poate fi un avantaj, descurajează votanţii şi pe deasupra trebuie să cari şi cocoaşa cu partea negativă din trecut. Abia dacă poţi duce cocoaşa cu istoria recentă a unui partid, de ce ar mai trebui una?
http://nordiclarisa.wordpress.com/2010/01/23/critica-neosocialismului/
Ideologia neosocialista
Astept invitatie la discutiile ideologice ala conservatorilor.
Multumesc anticipat,
Larisa
@mery
Presupunand ca mogulul cool devine lazy si vinde echipa, nisa de pe scena politica se pastreaza.
@larisa
Ce debut fulminant !
Daca blogul meu este gandit si scris (Head-Neck Concept), dvs. aveti o scriitura foarte elaborata si teoretizata, ceea ce ma face sa cred ca voi asista in curand la postari extraordinar de relevante privitoare la ideologia cu pricina …”The good society”a fost promovota de Quincy Jones ?!
1. Oficial, conform statutului, se pare ca pozitionarea ideologica naturala este cea consevatoare. Desi, faptic, nu prea se mai observa. Cred ca PC-ul se pozitioneaza acum pe partea de centru stanga a politicii romanesti, atat cat exista in Romania. In tara noastra, ideologiile exista doar la nivel declarativ.
2. Sincer, cred ca nu ar mai trebui asociat numele PC cu PSD in mod direct, respectiv in cadrul unei coalitii. Politic, ar trebui sa se indeparteze putin de PSD, altfel risca sa fie absorbit; nu oficial poate, dar membrii sai „importanti” vor migra spre PSD.
3. Suntem abia la inceput. Spre deosebire de state in care democratia a devenit o institutie si in care exista doar 2-3 partide mari, altele mici existand doar pe hartie, la noi scena politica permite aparitia unor noi partide. Trebuie doar sa fie cu un program viabil. Din pacate, acest program viabil ar trebui inteles si de cetateni, lucru mai greu de realizat. S-a vazut in campanie ca romanii prefera scandalul in dezavantajul ideilor constructive.
In concluzie, aveti nevoie de oameni cu idei, care sa doreasca sa faca ceva fara sa fie motivati „material”, capabili totodata sa puna aceste idei in practica.
P.S.: pe langa subiect….Ofensiva Tinerilor…exista sau nu?…il stiu pe Andrei Stoian..e baiat bun…dar…atat timp cat tinerii nu sunt promovati si ideile lor nu sunt ascultate in partid, nu prea are sanse Ofensiva…nu ma refer neaparat la nivel central, ci si la nivel de filiale!
… altii platesc dolari grei pentru consultanta americana, ce oricum nu se poate aplica perfect situatiilor romanesti. Iata ca daca esti priceput in ale business-ului, poti obtine consultanta gratis, pe net… :)
D-l Voiculescu, va apreciez pentru modul inteligent in care ati obtinut foarte multe si pertinente pareri referitoare la politicile partidului. Daca selectati cu atentie, din toate puteti culege cateva idei interesante.
Chapeau!
:)
PC nu prea exista…Aud de PC in doar doua contexte:
1. atunci cand cere reducerea tva la alimente
2. atunci cand in alegeri candideaza psd+pc
Or asta nu e suficient pentru ca cineva sa te simpatizeze si sa te si voteze.
Eu vad acum pc-ul ca pe un partid mic, fara lideri marcanti si fara programe geniale. Mai privresc emisiuni politice TV dar nu tin minte ca in ultima vreme sa fi vazut lideri PC. (sau nu i-am retinut). La stiri din nou, n-am auzit nimic recent de initiative pc. decat ca va ganditi daca sa mai stati sau nu langa psd.
concluzionand pc e un partid sters care nu-ti da motive sa-l simpatizezi sau sa devii membru al sau.
Astfel incat consider ca pentru a creste PC trebuie:
1. sa devina vizibil
2. sa se remarce prin liderii sai si prin actiunile, legile, programele propuse
PC la ora actuala are nimic special.
Cat despre pozitionarea pe care-ar trebui s-o aiba… asta nu tine de ce vrem noi… asta tine de viziunea pe care au avut-o liderii sai la momentul infiintarii. De viziunea asupra modului de conducere al unei tari pe care liderii actuali o au. Nu cred ca faptul ca noi alegatorii preferam stanga sau dreapta trebuie sa determine pozitionarea PC. Dimpotriva, PC-ul ar trebui sa se pozitioneze singur si sa ne convinga de faptul ca pozitionarea alesa e cea mai buna. ca tara trebuie guvernata mai degraba prin masuri socialiste decat liberale (de exemplu).
Iar faptul ca nu stiti care e pozitionarea naturala, imi pare rau, dar asta inseamna ca nu aveti o viziune legat de metodele optime pentru a guverna tara. pentru ca pozitionarea naturala si normala e stanga daca tu crezi ca poti aduce bunastare maxima cetatenilor prin masuri de protectie sociala ridicata, si e dreapta daca tu crezi ca bunastarea maxima o obtii printr-o piata cat mai libera.
In rest, imi place de Andrei Stoian, de Cristi Matias de la Timisoara, de ofensiva tinerilor, de guvernarea 2012, de Parlamentul Tinerilor, de Legislatia Interactiva. Pacat ca toate astea au ramas la nivel de teorie. Si ca nimic nu se concretizeaza intr-o forta, intr-o speranta, in progres pentru tara.
p.s. scena politica permite intrarea oricarui partid care creeaza speranta si permite sedimentarea oricarui partid care creeaza realizari.
Reclama!!! Doar sunteti economist!!!
In campania pentru alegeri prezidentiale, eram in piata cand am primit pliante. O persoana pe care o stiam de femeie de treaba a spus: „Hartii? La ce ne folosesc hartiile? Mai bine ne dadeau un pix sau un calendar…”
Eu as imprastia doar obiecte cu utilitate in campania electorala.
Mi-as face cunoscut programul politic tiparindu-l de exemplu pe spatele unui calendar.
Atunci cand sprijin o lege as cere parerile si sprijinul populatiei (la ora 17 in loc de sexi braileanca as populariza numai oameni valorosi si talentati).
E nevoie de multe legi simple si greu de ocolit.
E nevoie de oameni cinstiti.
E nevoie de un partid care sa ne scape de securitate.
Daca puteti face macar 10 % din ceea ce este nevoie veti avea si partidul puternic…numele nici nu mai conteaza…
Un epigramist care depăşeşte limitele admise în concurs:
Îmi veni un gând pios
Ca smerit să cer clemenţă,
Fiindc` am scris licenţios,
Cu miros de flatulenţă.
Pt că teoria generalistă se pierde în…generalităţi, haideţi să vă dau un exemplu limpede de problemă a PC la nivel local. Iar „localul” este jud. D-ţa.
Eu sunt ziarist. Domeniul: politică. Ei bine, dacă vă vine sau nu să credeţi, n-am scris de 2 ani nici un rând despre PC. şi nu pt că aş fi rău intenţionat, ci pt că oamenii dumneavoastră de aici sunt personaje caricaturale.
Şeful filialei este un ins profund antipatic pe care Daniela Popa l-a instalat cu surle şi trâmbiţe (nu pricep nici acum pe ce criterii), care n-a făcut absolut nimic pt ca numele partidului să fie auzit de măcar un dâmboviţean.
În câte filiale or fi astfel de grozăvii? Mă tem că în prea multe.
De la câte organizaţii aveţi informări precise, ordonate, cu privire la activitatea săptămânală, lunară? Mi-e teamă că de la prea puţine. Altminteri, aţi fi luat până acum măsurile cuvenite.
Respectuos,
Petruţ
Din pacate PC a reusit sa ajunga la dimensiuni insignifiante….
Faptul ca d-na Popa s-a retras, il vad deja ca o gura de aer pentru PC.
O fi fost ea femeie de treaba, dar 90 la suta din populatia tarii nici nu stiau ca ea exista. A daunat cel mai mult imaginii PC prin „neprezentare”. In rest. o doamna admirabila, dar nu in politica. Cred ca ar fi fost suficiente doamne care ar fi actionat ca niste adevarate locomotive politice, dar nu ea.
Acum la ceas de schimbare, mult iubitul si doritul, la numai 32 de ani, traieste cu impresia ca o sa aiba mana libera….Dar nu are experienta.
Sa zicem ca si asta se compenseaza daca are consilieri buni….
Dar daca va fi pe modelul doamnei Popa, daca nu va fi recunoscut drept presedinte si de ultimul PC-ist….se destrama de tot.
Multi PC-isti vor in fruntea lor un om cult, cu prestanta, puternic… Aveti si asa ceva? Eu zic ca da…dar sa scormoniti mai bine.
Ce face PC-ul din ce in ce mai mic….este continua focusare numai pe directia „pensionari-defavorizati-sindicate”, uitand de CONSERVATORISM.
– Lipsesc programele pentru tineri! Nu vorbele….de alea suntem satui, FAPTELE! alea lipsesc!
– Tineretul este tinut in capastru….nici vorba sa caste gura prea tare…(si-acu vreti sa-l ingropati pe ficior la presedintia partidului….buna gluma….dar nu o savurez)
– Activitate de atragere a valorilor, ZERO!
– Oameni numiti in functii dupa ureche! Banii sunt cel mai bun criteriu….nu valoarea! OK, ar fi si ceva motive pentru care cei cu functii sa fie oameni cu bani….dar nu va asteptati la 10%-15% in alegeri cu ei…..ne-am cam saturat de bogati care nu stiu sa citeasca de pe un bilet de autobuz….
Vreti ca partidul pe care l-ati creat sa fie puternic, introduceti corectitudinea, disciplina, planificarea. Epurati gunoaiele, promovati mintile ascutite.
Ajutati dezvoltarea a cat mai multe zone din tara….si veti avea puterea! Dezvoltati ruralul…creand locuri de munca.
Dezvoltati urbanul… creand locuri de munca.
Dezvoltati regiuni… creand locuri de munca.
Nu Dv personal…oamenii din PC.
Ajutati-va unii pe altii sa va dezvoltati, nu doar anumiti unii cu anumiti altii.
Cresteti bunastarea si veti creste in sondaje.
Altfel, daca faceti ca PSD-ul sau PD-L, nu veti reusi sa cresteti….nu aveti nimic nou de oferit deci oamenii vor ramane in continuare la ei. Si ce-i mai rau e ca si voturile vor ramane ale lor!
Eu, acum cateva luni spuneam ca mai stau in PC Iasi pana prin Februarie, Martie. Intamplarea face sa fie alegeri de presedinte de partid. Am sa mai raman cel putin pana la sfarsitul lunii Martie, sa vad ce se intampla.
Stiu ca nu prea va pasa, dar eu sunt convins ca daca se intampla tot ca si in cazul doamnei Popa, aleasa live pe Antena3, va vor pleca multi oameni de valoare din partid. Va dati seama ca ma uschesc urjent si eu, nu ca asi fi de valoare….dar….
Daca in structurile reconfigurate si alese ulterior vor numiti incompetenti in loc de profesionisti, puteti pune lacatul pe PC inca de pe acuma, macar nu mai cheltuiti degeaba pana in 2012.
Pesimist in soarta PC, semnez
Gabriel.
Am gasit zilele trecute Cererea mea de adeziune de prin 2000, semnata de un domn Mitu. Dupa care m-am transferat la Brasov in „Clubul 14”.
Am fost la 2 sedinte PC de cand sunt membru: la un Congres ce avea loc la Palatul Copiilor – m-am dus mai mult in speranta ca o sa am ocazia sa va intalnesc. Rapoartele prezentate au fost plictisitoare….Foarte multe aplauze si ridicari in picioare…
A doua sedinta – la Brasov – urma analizele unor alegeri.
Seful filialei stia ca sunt in fost student de-al dvs….drept pentru care ceilalti membri se uitau cam ciudat la mine, plini de susoteli…si cu retineri.
De atunci au trecut ani buni, nu m-a chemat nimeni nici macar pentru achitarea cotizatiei de membru…nici pentru eliberarea carnetului de membru…..
Mi s-a parut ca e o societate in care nu prea sunt binevenit (ma refer in plan local) si e posibil asa sa fie si in alte judete.
In primul rand un partid trebuie sa aiba un leader. Atentiune: Un leader nu e doar un simplu Manager.
Trebuie sa stie sa atraga masele dupa el, sa fie un bun orator, un binecunoscator al realitatii cotidiene, care stie sa reprezinte interesele membrilor si sa apere idealurile partidului./doctrina.Uneori sa vrea si sa poata sa coboare din turnul de fildes.
Cu care sa nu ne fie rusine la o viitoare alegere prezidentiala.
Sa fie reprezentativ si „bataios”.
Cu parere de rau, aceste criterii nu le indeplineau nici Codrut Seres si nici Daniela Popa.
Iar la nivel judetean sa fie alesi cam dupa aceleas criterii, conforme cu valorile partidului.
Se simte nevoia unui nou curent, al celor ce le pasa de viitorul copiilor conationalilor sai la fel de mult ca si viitorul copiilor proprii.
Cu parere de rau problemele cotidiene ii fac pe oameni mai stresati, mai adanciti in munca lor si cam nepasatori la cei din jur, tocmai din cauza nesigurantei in ziua de maine…si total nepasatori la ce se intampla in politica.
Exact ca in vorba binecunoscuta „Traim in Romania si asta ne ia mai tot timpul”
Din pacate oamenii incep sa nu mai aiba incredere in nimeni si in nimic. Si daca iti ofera cineva ceva gratis incepi sa cauti intentiile ascunse. Daca crezi in bunele intentii nu crezi in puterea de a realiza intr-adevar ceva. Legile in favoarea noastra sunt hartii de aruncat la cos, cele contra noastra sunt aplicate strict.
E NORMAL CA OAMENII NU MAI CRED IN PARLAMENT. Nu s-a votat la timp o lege care sa impiedice tradarea si parasirea partidului care i-a propulsat in Parlament sau in alte functii cu organe alese, in timpul mandatului. Cei ” dezamagiti ” sa isi dea demisia cu totul. Acum cine sa mai sustina asa ceva?
Si in fond, la ce mai servesc legile, ca oricum se stopeaza sau se modifica inainte de a fi aplicate. Nu s-a gasit macar o solutie sa se sisteze procesele pentru Legea 112, 10, 1, chiar daca despagubirile ar fi fost amanate, ca si diferentele salariale ale profesorilor.
Ce mai face Parlamentul? Voteaza fanteziile marca Basescu – Boc? Votarea Bugetului ne-a aruncat in cea mai neagra dezamagire.
Oare mai exista vreo speranta?
Acum nu sunt eu chiar la tema, dar l-am auzit acum pe Mircea Badea spunand ca PDL-ul vrea sa-si aleaga ca sigla un mar. I-am scris si lui ca mi se pare o sigla foarte potrivita, caci mi-am amintit de celebrul acrostih ” LA NOI E PUTRED MARUL”
Acrostihul folosit în celebrul poem-păcăleală, La noi e putred mărul…, trimis de B. P. Hasdeu revistei CONVORBIRI LITERARE, sub pseudonimul transparent P. A. Calescu, pe care redacţia l-a publicat, neobservând că prin lectura verticală a primelor litere se echivala locul infamat cu numele revistei:
La noi e putred mărul“, a zis de mult poetul,
A zis cu desperare şi a murit nebun,
Căci îl zdrobi durerea cînd s-a convins cu-ncetul
Oftând după scăpare că nu mai este bun.
Nici sâmburele însuşi, speranţa viitoare,
Vestala timoroasă ascunsă de priviri!
O, da! un vierme sarbăd, cu otrăvită boare,
Rozând fără-ncetare nu lasă nicăiri
Bucată nemânjită, şi în zadar să crează
Iluzia din urmă ar vrea că tot mai poţi
Redobândi scânteia din dispăruta rază!
I-am cântărit, piticii! i-am măsurat pe toţi!
Lucesc prin neştiinţă, prin penile străine,
Insecte cu o umbră mai mare decât ei;
Te-nceală-n perspectivă, dar când te uiţi mai bine
E trist şi-ţi vine milă de falnicii pigmei!
Rivali cu cine ştie ce geniuri sublime,
Aruncă vorbe-n aer ce curg ca un şiroi,
Repetă, dar de unde, din ei nu spune nime…
E putred, putred mărul din sâmbure la noi!
Tot dintr-un acrostih se trag şi denumirile notelor muzicale folosite în prezent. Este vorba de Solmisation-ul lui Guido d’Arezzo (995-1050, Italia) care a preluat acrostihul unui vechi cântec religios latin consacrat lui Ioan Botezătorul cu titlul Sancte Iohannes:
Utqueant laxis
Resonare fibris
Mira gestorum
Famuli quorum
Solve polputi
Labii reatum
Sancte Iohannes
rezultând denumirile notelor muzicale (ut, re, mi, fa, sol, la şi si).
Deoarece ut era greu de pronunţat, în secolul al XVII-lea a fost înlocuit cu do (de Giovanni Doni care a folosit primele două litere ale numelui său), formă în care gama este cunoscută în continuare. [2]
[modifică] Note
Ma scuzati, am copiat mai mult decat trebuia. Important e ca „Marul putred” e perfect pt PDL.
– Cred ca una dintre cele mai mari greseli a fost plata pentru a sta acasa, mult mai mare decat pentru munca, mai precis salariile compensatorii. Stiu ca multi imi vor sari in cap pentru aceasta parere, dar s-a aruncat cu banii fara rost, iar acum ne plangem.
Sa incepem cu minerii. Daca in loc sa li se dea bani degeaba li s-ar fi asigurat transportul, masa de pranz ca la mina si acelasi salariu, ar fi putut lucra la drumuri, cai ferate, sau orice altceva, fericiti ca nu mai fac silicoza si nu mai mor. Au urmat apoi muncitori din sute de fabrici, dintre care unii s-au angajat imediat, chiar in acelasi loc de munca si au castigat dublu. Cunosc muncitori care aveau 8 milioane si apoi castigau 16, in timp ce un profesor cu 5 ani de facultate pleca acasa cu 7 si mai platea si naveta, daca lucra in mediul rural. Daca un profesor nu mai avea post, ramanea pe liber, sau in somaj cu cateva milioane, putea fi el si doctorand. In schimb altii primeau bani gramada ca sa stea acasa, fiindca guvernantilor le era frica de ei. Se puteau gasi alte solutii. Eu cand aud de „salarii compensatorii” pe 2-3 ani, imi vine sa sparg ceva. Din pacate as sparge lucrurile mele. Ajutorul social nu cred ca e in vreo tara din lume mai mare decat salariile. Ori ce sunt de fapt „salariile compensatorii „?
Si in armata ( pentru asta chiar cred ca ma impusca vreunul), i-au scos la pensie la 45 de ani, cu pensii mari, le-au dat compensatii serioase ca sa nu se supere, iar ei s-au angajat imediat, ca doar erau in putere, unii tot in armata, in domeniile in care au lucrat. Halal reforma! Sa stiti ca am exemple concrete, nu bat campii. Sa nu credeti ca o spun din invidie. am facut paralela cu profesorii pentru a arata ca in afara de aruncatul cu banii, care a inceput de foarte multa vreme, mai intai cu cei ce lucrau in industria de aparare, apoi cu minerii, etc., s-a promovat mereu inechitatea in masurile luate.
– Se stimuleaza natalitatea, se platesc concedii de maternitate de 2 ani, se scolarizeaza tinerii pe banii statului. DE CE? Pentru a furniza creiere si forta de munca altor tari? Populatia Romaniei nu va intineri, fiindca, chiar si cu criza, tinerii tot pleaca din tara. Cei mai buni studenti au contracte chiar inaite de a termina anul V. Ne batem joc de toti care gandesc si muncesc si apoi , cum n-are cine sa mai contribuie la fonduri trecem jumatate din Romania pe „protectie sociala”. Mult calomniata cota unica a mai stimulat putin munca. Nu e adevarat ca i-a avantajat pe cei bogati, fiindca 16% din 100 000 000 inseamna 16 milioane vechi, iar 16% din 10 000 000, inseamna un milion sase sute de mii. Daca aveai un al doilea job, munceai ceva in plus, primeai al 13-lea salariu, crestea putin salariul, se cumulau toate si te trezeai ca ai muncit degeaba, sau chiar trebuie sa dai bani inapoi. Macar asta sa ramana.
Sincer nu stiu ce veti putea face, cu toata bunavointa pe care o aveti, si pentru care am tot respectul, dar am simtit nevoia sa va spun toate astea.
@speolog, total de acord, te invit pe la mine un blog de 14 zile sa vezi Ratacim 40 ani si eventual caricatura munca de la Jurnal de Revolutie. Ai sa vezi ca nu te impusca nimeni pentru ca nu le mai pasa azi. Macar ne descarcam si noi, dar te invit pentru ca ai aceleasi ofuri ca ale mele.
In timp ce, din 1996 si pina 2001, sub Presedintia lui Emil Constantinescu, au fost acordate 115.000 de cetatenii basarabenilor si bucovinenilor, in anii 2001-2004, Guvernul Nastase a acordat cel mult 240 de cetatenii, dintre cele 27 de mii de cereri inregistrate la Directia Cetatenie de pe linga Ministerul Justitiei. In anul 2005-2006 au fost acordate circa 800 de cetatenii. Nu se mai solutionau dosarele depuse din luna august 2002. Ca sa se deblocheze acest calvar, in aprilie 2006, romani din Basarabia au inceput sa depuna cereri in instanta de judecata in contradictoriu cu Ministerul Justitiei, prin care solicitau obligarea piritului sa solutioneze si sa avizeze cererea privind redobindirea cetateniei romane intr-un termen rezonabil, scurt, in temeiul art.10 din Conventia Europeana privind cetatenia, ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea nr.396/2002.
In septembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti obliga, pentru prima oara, piritul – Ministerul Justitiei -, sa solutioneze si sa avizeze cererea reclamantului intr-un termen rezonabil, in maximum 30 de zile dupa ce hotarirea devine irevocabila. S-au creat o precedent, o practica judiciara si cererile au inceput sa fie depuse la Curtea de Apel cu zecile, sutele, iar, spre sfirsitul anului 2008, – cu miile. Toate cele 18 complete de judecata ale Sectiei a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, solutionau zilnic de la 10 pina la 20 de cereri depuse de basarabeni versus Ministerul Justitiei. 90 la suta din cererile solutionate de Instanta erau si mai sint admise, iar piritul – obligat sa solutioneze si sa avizeze cererea reclamantului intr-un termen de maximum 30 de zile, sa plateasca reclamantului cheltuielile de judecata si pagube morale in valoare de pana la 2000 de lei romanesti. In prezent, sint depuse la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal, peste 1500 asemenea cereri.
Exact aceasta stare de lucruri a determinat autoritatile romane sa acorde cetatenie, in anii 2008-2009, unui numar de circa 14.500 de persoane, raportat la cele 69.000 de dosare, inregistrate la Secretariatul tehnic al Ministerului Justitiei. Din cele 69.000 de cereri nu au fost solutionate 9000 de cereri depuse in septembrie-noiembrie 2002, solicitantii asteptind mai bine de 7 ani o hotarire. Celelalte 60.000 de cereri nesolutionate au fost depuse in perioada 2003-2009.
Aceasta este in prezent situatia privind redobindirea cetateniei romane de catre basarabeni si bucovineni. Basarabenii au avut multe promisiuni din partea conducerii Romaniei, mai ales, din partea domnului Presedinte Traian Basescu si a celor care s-au pretins drept emisari ai sai, ca se va rezolva problema. Insa au ramas numai promisiuni. Si iata de ce:
Daca ar avea conducerea Romaniei vointa politica si obligatie istorico-morala sa reacorde cetatenia romanilor nostri intr-un termen rezonabil scurt, asa cum prevede Conventia Europeana privind Cetatenia, Traian Basescu o facea impreuna cu Guvernul Boc I. Nimeni nu le incurca, iar problema cetateniei este problema fiecarui stat. Art.10 din Conventia Europeana privind Cetatenia, ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea nr.396/2002, stipuleaza: „Orice stat-parte trebuie sa solutioneze cererile depuse de cetateni cu privire la dobandirea, redobandirea si renuntarea la cetatenie intr-un termen rezonabil, scurt”. Asa prevede Legea europeana si nimeni nu are dreptul, conform acestei Legi, sa-i dea indicatii Romaniei cui sa acorde si cui sa nu acorde cetatenie romana. Asa-zisele restrictii impuse de Comunitatea Europeana in aceasta problema fata de Romania sint o minciuna. Nimeni nu are dreptul, conform acestei Conventii, sa-i indice unui stat-parte cum si cui sa acorde cetatenia sa.
Conducerea de la Bucuresti respecta Legea nr.21/1991 si Conventia Europeana privind cetatenia numai fata de cetatenii arabi si fostii cetateni romani care locuiesc in Israel si SUA. Aceste persoane dobindesc si redobindesc cetatenia romana intr-un termen rezonabil scurt, in maximum 6 luni din momentul depunerii cererii la Directia Cetatenie de pe linga Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, pe cind cererile romanilor din Basarabia si Bucovina de Nord nu se solutioneaza nici in decurs de 7 ani. Si asta in conditiile cind Curtea de Apel Bucuresti este ticsita cu cereri ale cetatenilor basarabeni de chemare in judecata a Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
Calvarul cetateniei romane
http://www.pavlicenco.md/2010/01/25/calvarul-cetateniei-romane-continua/
@ gabriel . idei bune si perspectiva de dezvoltare onorabile a PC . Din pacate in Romania si nu face exceptie aici PC deciziile se iau pe baza de cat de simpatic si obedient . Oamenii cu caracter , capabili si cu oarecare cojones sunt perceputi ca pericole de catre esaloanele superioare si trebuie executati cat mai devreme ca sa nu deranjeze .
Cand DV va avea curajul sa promoveze in fruntea partidului un gen de lider apropiat de portretul lui Crin Antonescu , care la o adica pentru binele partidului sa aiba curajul sa propuna excluderea lui Dan Voiculescu din partid atunci PC va insemna ceva . pana atunci joc de glezne .
Eu recunosc ca nu am talentul sa ma fac pres si nici sa zambesc frumos la o ineptie doar ca e spusa de un sef . Genul asta de atitudine genereaza pe de o parte indignare pe de alta parte respect . Prefer respectul celor cativa valorosi .
Sunt aici cateva parari foarte bine fundamentate si exprimate.
As vrea sa adaug o opinie personala, poate putin off-topic.
PC nu poate creste fara infrastructura de partid (organizatii locale). In oraselul meu, PC se desfiinteaza dupa fiecare scrutin local si se reinfiinteaza cu o luna inaintea unui astfel de scrutin. Partidele mari, PDL PSD si oarecum PNL, au oameni care lucreaza pentru ei 4 ani la nivel local.
Aveti nevoie de o mai buna organizare, locala, la nivel de sectie de votare, pe langa cea de la nivel central. Pentru a atrage membrii care sa fie si folositori, sa lucreze pentru PC, pe langa ideologia partidului, aveti nevoie de buni organizatori in filialele judetene, care sa atraga persoane influente (formatori de opinie) din comunitatile locale. Acesti oameni trebuiesc motivati nu numai ideologic, ci si prin sprijin de orice fel.
O abordare foarte buna este atragerea tinerilor si initierea lor, formarea acestora ca viitori politicieni la nivel local (consilieri locali, primari) si pregatirea campaniilor electorale cu mult timp inainte.
Pentru alegerile locale din 2012, PC ar trebui sa-si puna la punct organizatiile locale din punct de vedere al sediului, membrilor, logistica, finantare etc. Ulterior, cel tarziu pana in 2011, trebuie desemnati candidatii pentru alegerile locale si impinsi in fata, promovati prin campanii de presa si prin actiuni politice locale, atfel ca in timpul campaniei electorale sa nu plece de la zero.
Dupa parerea mea, aici mai este loc pentru cresterea unui partid politic, pentru ca partidele mari nu se grabesc in a atrage tineri la nivelul organizatiei locale din cauza intereselor personale sau din alte cauze. Este un fel de nisa care poate fi speculata de PC. Un rezultat bun in alegeri locale, asta insemnand primari, viceprimari si consilieri locali in comune si mici orase, aduce dupa sine posibilitatea unui rezultat mai bun la parlamentare.
In concluzie cred ca o crestere a PC este posibila numai in afara combinatiei cu PSD, logic, si hotaratoare va fi abordarea localelor din 2012. Fara un rezultat bun in aceste alegeri locale (primari, viceprimari, consilieri – 7-8%), PC va trebui sa se culcuseasca din nou langa taticul PSD.
Comentariile sunt închise.