Nu stiu câti medici (sau medici în devenire: studenti, stagiari s.a.) citesc acest blog. Mi-as dori să aflu. Si mi-as dori ca această postare să le ofere în primul rând lor posibilitatea de a vorbi despre problemele cu care se confruntă cei care lucrează în sistemul sanitar. Pe care îi acuzăm grabnic, pe drept sau nedrept, când se întâmplă câte o tragedie în spitalele românesti, dar pe care nimeni nu-i ascultă serios, responsabil si matur în momentele de răgaz, când presiunea mediatică si a opiniei publice nu impune un simulacru de ”consultare politică”.
Problemele uneori se pot rezolva vorbi. Dar totul depinde daca interlocutorul asculta.
DOCTOR HUR JUN
Serialul coreean (de sud) „Doctor Hur Jun” cu 64 episoade trebuie vizionat de tot aparatul medical românesc în exerciţiu sau formare, pe una din antenele familiei DV , dacă este dispusă să-l achiziţioneze. Apoi se va putea discuta, mai la obiect, despre conul de umbră sub care se lamentează vracii noştri în care nu mai crede nimeni.
VERTICALA LEACULUI
(Acrostih)
B poţi să zici bunico ?
A ! ce ficat ai mititico.
N exagerat de negru
I prea greu să fi… integru !
Am rugat un tanar medic (rezident) sa-mi povesteasca despre viata de rezident in spitalele din Romania, despre cum isi imparte banii castigati etc. mai multe detalii puteti citi aici. Pe mine m-a impresionat. http://verticalnews.ro/dramele-unui-spital-de-copii-prezentate-de-un-medic-rezident/
E o problema mult prea spinoasa si mult prea complexa pentru a putea fi rezolvata prin discutii.. nu se va putea ajunge niciodata la un consens referitor la sistemul medical din Romania.
nimic despre subiectul Vantu ?
Eu cred ca ati cazut intr-o capcana pe care maestrul Basescu sau cineva din servicii a intins-o opiniei publice , analistilor…Basescu si-a asumat rolul calaului , rolul celui hulit si incearca din rasputeri sa obtina o reactie pozitiva pentru PDL , PDL care a avut luari de pozitii impotriva lui Basescu.Atentie ! Basescu crede intr-o crestere a PDL-ului si in aparitia altui personaj din sanul partidului la fel de diabolic ca si el.Ca si Basescu. E o teza de luat in calcul.Ochii mari la ce se intampla nu in spatele cortinei , ci in afara teatrului !
“(POLIO)MIERLITĂ”
Când moare Vântul se aşterne hula
iar nouă Preş. Băsescu ne lebeşte rima ;
o zic aci, profund mişcat, cu toată stima,
acoperindu-mi faţa albă cu cagula…
STIMATE MOGUL
AM PRIMIT UN MESAJ DE LA NOI” PRIETENI” DIN SIE. BAETII NU POT JUCA PE UN CAL PIERZATOR. BASESCU ESTE PARASIT APROAPE COMPLET. EL JOACA ULTIMA CARTE, CAT MAI ARE VREO INFLUENTA.
ARESTARILE VOR VENI IN CAVALCADA. SCHIMBA SUBIECTUL DE PE BLOG SI TI-L TRIMET IN INTREGIME. DIN SURSE VERIFICATE. SPER SA FIE PUBLICAT IN INTRGIME.
O problema ar fi absorbtia redusa a tinerilor specialisti care termina medicina, iar aici cauzele sunt multiple..in primul rand salariile foarte mici si blocarea posturilor in sanatate.
SPRE NEMURIRE
(R) Atunci când săraca Moarte îşi va trimite „pacienţii”
să cumpere coase, putem – deja – vorbi de nemurire…
Exista un mare declin in cadrul ofertei de personal adica in cadrul intrarii in sistemul de formare..
Dle Voiculescu, ne lovim de parasirea domeniului medical, adica de migrarea medicilor catre alte domenii economice , gen reprezentanti de firme farmaceutice sau domenii non-medicale.
Sa nu uitam de distributia inegala a profesionistilor de diverse specialitati intre diferite zone geografice !
Au dreptate colegii, mai atrag atentia asupra lipsei personalului competent in planificarea de resurse umane atat la nivelul structurilor Min. Sanatatii cat si a caselor de asigurari si la nivelul furnizorilor din sanatate.
Ma bucur ca ati deschis acest topic. Principala problema o reprezinta constrangerile bugetare care fac dificila asigurarea de personal specializat
Mai, medicii au venituri mici comparativ cu alte categorii sociale. Ganditi-va numai cat castiga pe seara un manelist cu 8 clase si ce salariu ia un doctor pe o luna! Bataie de joc..
Lipsa de recunoastere a performantei..eu cu asta ma lovesc de ani buni..printre altele.
Luati in calcul si discrepanta intre nivelul specializarii si conditiile de munca.
domnule voiculescu, agresiunea constanta a mass-mediei si a autoritatilor este un factor care perturba intr-o buna masura activitatea doctorilor. Luati de exemplu cazul recent al maternitatii Giulesti, cand medicii au fost blamati pentru ceea ce s-a intamplat si amarata aia de asistenta, nicidecum managementul sistemului medical de la nivel central..
Lipsa suportului comunitatilor locale. Si cu asta basta.
Dle senator, descentralizarea e mare problema, trecerea spitalelor in subordinea autoritatilor locale s-a produs fara o reglementare uniforma. Interveniti.
Exista o mare lipsa a personalului calificat, 4% din efectivul medicilor parasea Romania in 2007, acuma tot 4% paraseste Romania in primele 9 luni ale anului. Procentul cel mai mare e in Bucuresti, apoi Iasi, apoi Timis.
Spitalele au datorii istorice, care se ridica la 170 mil de euro, bani care ar trebui sa fie platiti din rectificare bugetara!
Ar trebui sesizata si proasta distributie pe structuri salariale a angajatilor din spitale, in multe spitale sunt mai multi muncitori decat medici, iar doctorii trebuie sa sustina singuri o intreaga unitate..
@Andrei Tudorache: Multe consilii judetene refuza sa preia unitatile spitalicesti motivand ca venitul mediu al personalului sanitar cu studii medii este mai mare decat al salariatilor din aparatul propriu al consiliului judetean , deci sunt angajate numai persoane cu studii superioare. Mai mult de 75% din fondurile alocate spitalelor de Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate reprezinta cheltuieli cu salarizarea , lucru care sperie Cons. judetene ca nu pot asigura salariile
PATRIOT(ISM)
Până şi doctorul Sorin Opresca fuse-n străinătate
să se…”dinţeze” (sic !), semn că-l lăsă măseaua
(de minte).
MOGULUL DUPLICITAR ?
FAPTUL CA NU SCOTI O VORBULITA DESPRE ARESTAREA LUI VANTU
INCEPE SA BATA LA OCHI. CE PARETE AI DE EDITORIALUL DIN COTIDIANUL ?
Ce se vede pe Antena 3
Arestarea lui SOV, prilej de armistiţiu între Voiculescu şi Băsescu?
DACA AI FACUT PACE CU” RAUL SUPREM” TI-AI DAT FOC LA VALIZA CU UN BILION JUMATE DE EURO CU TOT ! GRESEALA FATALA SI PIERDEREA ULTIMEI SANSE PENTRU ROMANIA.
APOPSTILĂ MEDICALĂ
Cu multe reparaţii capitale la activ
făcute-n Bucureşti şi la Viena,
Traian Băsescu – o epavă de nativ,
un hoit-pitecantrop ce-l vrea hiena…
@DV: in sistemul medical, problema principala este ca medicii nu sunt lasati sa practice.
Daca ati compara sistemele manageriale ale spitalelor din tara si din strainatate (Belgia sa zicem – unde am avut ocazia sa vad cu proprii ochi cum functioneaza) ati vedea ca „ale noastre” sunt lipsite de profesionalism.
Personal nu am vazut un medic care sa fie IN ACELASI TIMP si manager de spital. La noi insa se practica alt sistem. Medicul care vrea sa devina si director isi comanda o diploma de manager de proiect/master in management spitalicesc si astfel se considera competent pentru conducerea unei unitati. Bineinteles, in acelasi timp, se ocupa si de treburile de zi cu zi ale unui medic (doar il cunoasteti pe dnul Ciuhodaru care e sef la UPU Iasi acum?!?).
Pentru cresterea eficientei sistemului medical si profesionalizarea sa, este necesar un management profesionist. Fonduri (pentru investitii) sunt disponibile din diferite surse, totul depinde de manager daca stie sa le acceseze.
Intotdeauna am declarat: orice afacere poate fi profitabila cu un manager capabil.
Ministerul sanatatii insista ca aceasta Casa nationala de asigurari de sanatate sa treaca in subordinea sa sau macar sa fie in coordonarea acestuia, ministrul sustinand ca in situatia in care ministerul trebuire sa elaboreze strategii de politica sanitara , tot ministerul trebuie sa gestioneze si resursele financiare. E clar insa ca acest lucru este riscant pt ca se risca politizarea si distributia banilor fara a se mai supraveghea daca banii deservesc exclusiv actul medical.
Mecanismul de compensare al medicamentelor care s-a modificat ii condamna pe bolnavi la moarte. Pacientii se plang ca platesc de 4-5 ori mai mult pt retete. Dintre medicamentele romanesti numai pt 20% se plateste mai putin, majoritatea farmaciilor nu mai pot elibera medicamente gratuite, mai ales farmaciile independente.
@alexa: Cele mai afectate categorii sunt pensionarii si copiii. Pt pensionari coplata a crescut de pana la 9 ori , majoritatea retelor de boli cardiovasculare scumpindu-se cu aproape 100%, iar pt copii nu se mai asigura gratuitatea, cum ar fi de exemplu pt hormoni de crestere sau contra astm.
Mi se pare ca se uita sa se mentioneze un lucru foarte important. E aproape anulata posibilitatea acordarii de burse in cercetare!!
Cred de asemenea ca am avea de beneficiat in urma unei relatii transparente intre medici si companiile farmaceutice.
Mogulule,
Cum se face ca antenele au difuzat imagini de la sarbatorirea a 70 de ani de la intrarea trupelor hortyste in Miercurea Ciuc (halal sarbatoare), dar nu a difuzat nici un material despre Trasnea si Ip. Azi se implinesc 70 de ani de la masacrul de la Ip si pe nici un post central nu am vazut macar o simpla stire. Nu e cam rusinos?
Ne batem cu pumnul in piept ca suntem patrioti doar in campania electorala?
Mie nu mi se pare corecta descurajarea unor vechi practici de sponsorizare a corpului medical participant la conferinte si intalniri profesionale de catre companiile farmaceutice.
Legile sunt neclare in ceea ce priveste protectia corpului medical care este supus unor denigrari din partea diferitelor segmente ale societatii, adeseori fara o analiza corecta si impartiala…ma rog..
O problema importanta dle Voiculescu este reglementarea raspunderii civile a medicilor , adica malpraxisul, care trebuie sa fie suprapusa reglementarii raspunderii civile a medicului in Europa. Ar trebui sa existe o diferentiere in planul competentelor comisiilor de disciplina, pt o mai buna rezolvare a situatiilor conflictuale.
In Romania sunt 47.000 de medici, dar oare cati vor mai ramane in conditiile in care veniturile sunt mici, in strainatate exista mijloace mult mai performante de a profesa, pozitia sociala e mai respectata, etc
Hai sa spunem lucrurilor pe nume: un salariu mediu de baza decent pentru un medic ar trebui sa fie in Romania 1500 euro , in prezent e doar 450…
Oameni buni, medicina se confrunta cu foarte multa birocratie, iar acest lucru ii impiedica pe medici sa se aplece mai mult asupra pacientului si asupra calitatii actului medical!
Exista f multe opinii autorizate din partea medicilor in cadrul discutiilor publice, care nu sunt luate in calcul de autoritati si nu sunt deloc verificate de minister pentru aplicabilitate.
In scop stimulativ si motivational pentru pregatirea continua profesionala a medicilor, ar trebui sa se creeze posibilitatea de creditare internationala a congreselor si conferintelor nationale medicale din Romania. Daca aceasta creditare s-ar obine, medicii straini ar fi mult mai motivati sa vina in Romania pentru a face schimb de experienta, ceea ce ar creste calitatea actului medical si ar ajuta la recunoasterea medicilor romani si peste granite
Medicii ar trebui salarizati in functie de performanta. Trebuie stabilite clar niste criterii de performanta.
in curind voi fi medic rezident.ma sperie,ma ingrozeste si nu stiu ce sa mai cred despre sistemul acesta.mai nou aflu ca vor sa dea finantare dupa calitate.adica daca sunt la un spital dintr un orasel unde nu s a investit nimic pina acum si nu am cu ce sa fac calitate,nici de acum nu o sa vad bani ca sa il doteze pentru a face in viitor calitate.acolo unde spitale mari au manageri in frunte afiliati politic la tot felul de partide si au mai putut ciupi pina acum cite ceva si au mai dotat spitalul cu o sala de operatie mai moderna,un ecograf sau CT mai bun tot acolo se vor duce banii…..
nu m-am gindit sa plec niciodata din tara pt ca sunt f atasata de familie si am sustinut ca nu am s -o fac…pina anul acesta…nu stiu concret ce s-a schimbat dar se face ca in fiecare zi ma gindesc cum voi trai cu 750 de ron pe luna…..din ianuarie…
poate reusiti sa faceti ceva si pt sistemul acesta uitat:al medicilor si cadrelor medicale
va urez succes
[…] Va mai este frica ca fura „mogulii rai” SAREA SI POSTA ROMANA? […]
Ca Vantul e un escorc si merita sa stea la puscarie pentru tunurile de la FNI e un mare adevar. Tot la fel cum ca, acum a fost arestat din porunca lui Basescu pe de pomana ca, intr-o adevarata dictatura ce o traim, tot asa cum si Voiculescu se va intoarce din nou spre amicitie cu cel mai mare escroc al acestei tari care din pacate ne e si presedinte. De aceea Antenele fac ciocul mic vis-a-vis de aceasta arestare la comanda de Traian.
“Din gândirea înţeleaptă” a unui doctor în filozofie,
consilier prezidenţial Cătălin Avramescu :
În farmacii sunt leacuri fel de fel ,
Dar orice boală o poţi trata altfel ;
De pildă poţi bea ceai de păducel ,
De te ia o criză…privind în portofel .
DIALOG LA OGLINDĂ (Traian cu Băsescu)
– Ce-ai făcut din mine, jigodia dracului…
– Hai, cară-te ! că-ţi sparg faţa, javră !
– !!!
– !!!
Basescu care invita medicii s aplece din tara e sef peste CSAT, MI, DNA, MA, SRI, SIE, Parlament si Guvern iar treburile merg prost in aceasta tara datorita lui Vantul. Un Vantul care a tepuit acum 10 ani de zile 300.000 de depunatori la FNI in timp ce Traian cu gasca au papat intr-un an de 19 miliarde de dolari de la FMI si Banca
Mondiala. Rusine Vantul, Basescu ne minte cu zambetul pe buze uitandu-se crucis la noi.
nu stiu de ce mai criticati pe cineva pe acest blog pentru ca spuneati inainte de alegeri ca nu va deranjeaza deloc ca base sa fie presedinte
acum il avem cu totii
AM O BĂNUIALĂ
că în spitalele din România s-ar afla o cantitate importantă de aparatură medicală modernă şi f. scumpă, achiziţionată dubios din importuri căpuşate, care zace nefolosită, uitată, sau în aşteptarea expirării duratei normate de… “neutilizare”. Despre unele cazuri suspecte s-au mai spus câte ceva, dar cu finalizare… ioc.
Trebuie dispusă de la nivel înalt, o inventariere fulger a acestui soi de aparatură, de către comisii neutre, rezultatul urmând a se valorifica pe căile potrivite (inclusiv antrenarea răspunderii personale ).
Sigur se va contura concluzia că nu de bani duce lipsă medicina românească !
Nu stiu cat timp va mai dura pana cand sistemul de sanatate va accepta ca si psihologia clinica, medicala si psihoterapia fac parte dintr-un sistem medical sanatos. Pe site-ul Colegiului Psihologilor este stirea ca s-au taiat subventiile pentru cabinetele psihologice, deci populatia nu mai are acces la consultatii gratuite sau la un pret accesibil. Ar fi o discutie foarte lunga, mentionez doar ca depresia va deveni in curand boala numarul unu in lume, ca nu exista suficienti psihooncologi, ca avand psihicul in ordine orice bolnav depaseste mai usor o boala cronica sau o situatie medicala limita si mai important, ca psihiatrii prefera efectiv sa infunde oamenii cu medicamente in loc sa le ofere si varianta psihoterapiei, pentru a-si putea rezolva permanent o problema, medicamentele ajuta o luna, doua, trei, dar este o solutie pe termen scurt; centrele pentru copii cu autism sunt o raritate si sunt prost organizate. Cel mai important este ca psihologia nu are suport legislativ si logistic. In final, nu mi se pare deloc in regula ca psihologia sa fie considerata un lux, ceva fara de care se poata pentru ca exista lucruri mai grave, infectii in spitale, aparatura sub orice critica, dar exista si oameni depresivi, agresivi, anxiosi, oameni care nu vad alta solutie decat sinuciderea, si cateodata din motive care par ridicole. Ei au nevoie de ajutor.
Cu stima
@Sectant: Ar fi frumos sa fie asa,aparatura ascunsa,suna putin a teoria conspiratiei.Atunci,de ce sunt zile in care nu avem nici macar pansamente pe sectie?Hai sa nu mai aruncam vina pe medici.Adevarul ca nu are nimeni interesul de a investi in sanatatea romanului
Sunt studenta la medicina,imi fac treaba in continuare,si nu am nici cea mai mica intentie de a ramane intr-o tara in care munca infernala depusa in aceasta meserie este tratata ca o joaca de copii.
Multe, grave si diverse sunt problemele din sistemul sanitar… Chiar si cu o „infuzie” masiva de fonduri cred ca nu s-ar rezolva aceste probleme. Ce te faci insa cu mentalitatea medicilor care cu seninatate te externeaza chiar si cand esti foarte grav bolnav ca mai apoi sa dea din umeri cand „bolnavul” caruia nu i-au depistat nici o boala la scurt timp dupa externare moare…
Slaba pregatire a unor studenti la medicina si mai apoi, in timp, dezinteresul unora din acestia in a practica actul medical -nu va fi compensat in veci cu oricat de multe fonduri ar fi pompate in sistem… Si tare imi este frica ca va trebui sa mergem in strainatate sa ne tratam afectiunile mai serioase la spitale unde vom intalni din ce in ce mai multi medici romani – bineinteles cei mai buni, sistemul sanitar din tara sperand sa-si primeasca fondurile vitale pentru functionare…
Comentariile sunt închise.