Ne va costa enorm iluzia depăşirii crizei prin împrumuturi externe prost gestionate. În conditiile în care, doar în această lună, Ministerul de Finanţe va trebui să plătească un sfert de miliard de euro în contul datoriei publice externe, riscăm să ne sufocăm în datorii. Conform datelor oficiale ale BNR, datoria publica externa a ajuns la 92 de miliarde de euro, adica o povara de 4500 de euro pentru fiecare roman, de la nou-nascuti la pensionari! Un împrumut este util doar dacă este investit eficient şi asigura beneficii mai mari decat costurile. Din păcate, guvernul Boc nu ştie să investeasca şi încearcă să îşi camufleze incompetenţa rostogolind împrumuturile. Implicarea tot mai intensa a delegatiei FMI in deciziile macro-economice din Romania este de alarmanta. FMI nu actioneaza astfel decat in cazurile disperate.
Nu exclud ca, in ritmul actual de indatorare, Traian Basescu sa anunte, mai devreme sau mai tarziu, noi reduceri de salarii si pensii. In acest moment functionam in schema clasica a falimentului: datorii si dobanzi uriase, consum si productie reduse, investitii ineficiente. Pentru a evita un dezastru economic si social fara precedent, avem nevoie urgent de un Plan National de Investitii Strategice si de masuri concrete de sustinere a producătorilor romani. Altfel, dupa regimul Basescu-Boc nu va mai ramane decat un potop de datorii imposibil de achitat.
Sa nu uitam sa adaugam posibilitatea acordarii unui nou imprumut, de 400 milioane de euro, de la Banca Mondiala, in septembrie. Cel putin asa zice economistul sef al BM in Romania. Deci, la suma deja imprumutata pana acum putem adauga, pentru ca se pare ca inca mai e loc de datorii catre noi si noi institutii, pe noi si noi sume…
Buna ziua,
M-as bucura daca ati acorda putina atentie articlolului:
http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/dializa-fara-aparat-o-inventie-romaneasca-premiata-la-geneva-metoda-costa-de-zece-ori-mai-putin-decat-tratamentul-clasic-8250207/
Cred ca aveti posibilitatea sa faceti mult bine daca deveniti partenerul acestor medici si cercetatori.
Numai bine,
Mihai
P.S. Nu am nici o legatura cu acesti domni, dar orice veste buna ma bucura. Doar identific oportunitati si am putina imaginatie:). Cred ca daca dvs intrati in aceasta echipa, dumneavoastra pe partea economica iar dumnealor pe partea tehnica, rezultatele ar fi cel putin extraordinare :)
Este alarmant ca un colaborator dovedit al securitatii sa se mai amestece in treburile tarii, mai ales din postura de senator si vicepresedinte al Senatului Romaniei. Rusinica!
Dacă FMI se implică „prea mult” în deciziile macro-economice, atunci înseamnă că domnul Boc îşi duce sarcinile atribuite de funcţia de premier într-un mod defectuos. Pentru asta există codul penal. Ia să vedem cam ce ar însemna asta?
Art. 297. – (1) Fapta functionarului public care, în exercitarea atributiilor de serviciu, nu îndeplineste un act sau îl îndeplineste în mod defectuos si prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o functie publică.
(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si fapta functionarului public care, în
exercitarea atributiilor de serviciu, îngrădeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasă, nationalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenentă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infectie HIV/SIDA.
Art. 298. – Încălcarea din culpă de către un functionar public a unei îndatoriri de
serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Art. 300. – Fapta functionarului public care, în timpul serviciului, îndeplineste un
act ce nu intră în atributiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Art. 306. – (1) Folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte ori incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garantiilor necesare acordării finantărilor obtinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obtinerea pe nedrept a acestor fonduri, se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Tentativa se pedepseste.
Art. 307. – (1) Schimbarea destinatiei fondurilor bănesti ori a resurselor materiale
alocate unei autorităti publice sau institutii publice, fără respectarea prevederilor
legale, se pedepseste cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează si schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor provenite din finantările obtinute sau
garantate din fonduri publice.
(3) Tentativa se pedepseste.
Art. 309. – Dacă faptele prevăzute în art. 295, art. 297, art. 298, art. 300, art. 303, art. 304, art. 306 sau art. 307 au produs consecinte deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.
Art. 394. – Fapta cetăteanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o
organizatie străină ori cu agenti ai acestora, în scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin:
a) provocare de război contra tării sau de înlesnire a ocupatiei militare străine;
b) subminare economică, politică sau a capacitătii de apărare a statului;
c) aservire fată de o putere sau organizatie străină;
d) ajutarea unei puteri sau organizatii străine pentru desfăsurarea unei activităti
ostile împotriva securitătii nationale, se pedepseste cu închisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 398. – Faptele prevăzute în art. 394-397, săvârsite de către Presedintele
României sau de către un alt membru al Consiliului Suprem de Apărare a tării,
constituie infractiunea de înaltă trădare si se pedepsesc cu detentiune pe viată sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 399. – Faptele prevăzute în art. 394 si art. 396, săvârsite de un cetătean străin sau apatrid, se pedepsesc cu închisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 402. – Atentatul săvârsit contra unei colectivităti prin otrăviri în masă,
provocare de epidemii sau prin orice alt mijloc, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 403. – Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuintare, în
întregime sau în parte, prin explozii, incendii sau în orice alt mod, a instalatiilor
industriale, a căilor de comunicatie, a mijloacelor de transport, a mijloacelor de
telecomunicatie, a constructiilor, a produselor industriale sau agricole ori a altor bunuri, dacă fapta pune în pericol securitatea natională, se pedepseste cu închisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
(prin orice alt mod înseamnă şi reducerea personalului)
Art. 404. – Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau
informatii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea natională, se pedepseste cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Art. 406. – Distrugerea, alterarea ori ascunderea unui document sau înscris în
care sunt stabilite drepturi ale statului român în raport cu o putere străină, dacă prin aceasta sunt puse în pericol sau vătămate interesele de stat, se pedepseste cu închisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 438. – (1) Săvârsirea, în scopul de a distruge, în întregime sau în parte, un
grup national, etnic, rasial sau religios, a uneia dintre următoarele fapte:
a) uciderea de membri ai grupului;
b) vătămarea integritătii fizice sau mintale a unor membri ai grupului;
c) supunerea grupului la conditii de existentă de natură să ducă la distrugerea
fizică, totală sau partială, a acestuia;
d) impunerea de măsuri vizând împiedicarea nasterilor în cadrul grupului;
e) transferul fortat de copii apartinând unui grup în alt grup, se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sunt săvârsite în timp de război, pedeapsa
este detentiunea pe viată.
(3) Întelegerea în vederea săvârsirii infractiunii de genocid se pedepseste cu
închisoarea de la 5 la 10 ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Incitarea la săvârsirea infractiunii de genocid, comisă în mod direct, în public,
se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 439. – (1) Săvârsirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat
împotriva unei populatii civile, a uneia dintre următoarele fapte:
a) uciderea unor persoane;
b) supunerea unei populatii sau părti a acesteia, în scopul de a o distruge în tot sau în parte, la conditii de viată menite să determine distrugerea fizică, totală sau partială, a acesteia;
c) sclavia sau traficul de fiinte umane, în special de femei sau copii;
d) deportarea sau transferarea fortată, cu încălcarea regulilor generale de drept
international, a unor persoane aflate în mod legal pe un anumit teritoriu, prin
expulzarea acestora spre un alt stat sau spre un alt teritoriu ori prin folosirea altor măsuri de constrângere;
e) torturarea unei persoane aflate sub paza făptuitorului sau asupra căreia acesta exercită controlul în orice alt mod, cauzându-i vătămări fizice sau psihice, ori suferinte fizice sau psihice grave, ce depăsesc consecintele sanctiunilor admise de către dreptul international;
f) violul sau agresiunea sexuală, constrângerea la prostitutie, sterilizarea fortată
sau detentia ilegală a unei femei rămase gravidă în mod fortat, în scopul modificării compozitiei etnice a unei populatii;
g) vătămarea integritătii fizice sau psihice a unor persoane;
h) provocarea disparitiei fortate a unei persoane, în scopul de a o sustrage de sub protectia legii pentru o perioadă îndelungată, prin răpire, arestare sau detinere, la ordinul unui stat sau al unei organizatii politice ori cu autorizarea, sprijinul sau asentimentul acestora, urmate de refuzul de a admite că această persoană este privată de libertate sau de a furniza informatii reale privind soarta care îi este rezervată ori locul unde se află, de îndată ce aceste informatii au fost solicitate;
i) întemnitarea sau altă formă de privare gravă de libertate, cu încălcarea regulilor generale de drept international;
j) persecutarea unui grup sau a unei colectivităti determinate, prin privare de
drepturile fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, national, etnic, cultural, religios, sexual ori în functie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile în dreptul international;
k) alte asemenea fapte inumane ce cauzează suferinte mari sau vătămări ale
integritătii fizice sau psihice, se pedepseste cu detentiune pe viată sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează faptele prevăzute în alin. (1), săvârsite în cadrul unui regim institutionalizat de oprimare sistematică si de dominare a unui grup rasial asupra altuia, cu intentia de a mentine acest regim.
Toate articolele de mai sus sunt încălcate de actuala „putere” dacă ceea ce spune „opoziţia” este adevărat.
Avem două variante:
1. „Opoziţia” ne umple de un război propagandistic mincinos.
2. „Opoziţia” nu insistă pe lângă organele competente să cerceteze aceste lucruri pentru ca acestea să fie sesizate şi obligate să ofere o rezoluţie pentru fiecare caz de încălcare a legii.
Legea conferă fiecărui parlamentar puterea de a adresa întrebări şi a face interpelări tuturor instituţiilor statului, în frunte cu premierul României. Guvernul nu poate să mintă pentru că o declaraţie mincinoasă înseamnă şi o pedeapsă usturătoare:
Art. 3. – (2) Guvernul şi fiecare dintre membrii săi sunt obligaţi să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi sau de senatori, în termen de cel mult 15 zile de la primirea lor.
(3) Informaţiile şi documentele cerute în condiţiile art. 110 alin. (1) din Constituţie vor fi puse la dispoziţie de Guvern şi de celelalte organe ale administraţiei publice în termen de cel mult 30 de zile de la primirea solicitării.
Art. 6. – În înţelesul prezentei legi, sunt membri ai Guvernului primul-ministru, miniştrii şi alţi membri stabiliţi prin lege organică, numiţi de Preşedintele României pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
Art. 7. – (3) Persoanele prevăzute la art. 6 răspund penal pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, potrivit normelor de procedură stabilite prin prezenta lege.
Art. 8. – (1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 12 ani următoarele fapte săvârşite de membrii Guvernului în exerciţiul funcţiei lor:
a) împiedicarea, prin ameninţare, violenţă ori prin folosirea de mijloace frauduloase, a exercitării cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor vreunui cetăţean;
b) prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.
(2) Constituie, de asemenea, infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului:
a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaţilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, în termen de 30 de zile de la solicitare, informaţiile şi documentele cerute de acestea în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 110 alin. (1) din Constituţie;
b) emiterea de ordine normative sau instrucţiuni cu caracter discriminatoriu pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, vârstă, sex sau orientare sexuală, apartenenţă politică, avere sau origine socială, de natură să aducă atingere drepturilor omului.
(3) Tentativa faptelor prevăzute la alin. (1) se pedepseşte.
Pentru asta nu este nevoie decât de un singur parlamentar. Nu ştiu cum se face că acest parlamentar care să arate că cineva încalcă legea… nu există.
Eu pot înţelege că „puterea” încalcă orice limită a bunului simţ, ceea ce nu înţeleg eu este de ce anume legea nu se aplică în România? De ce la fiecare încălcare a legii cei vinovaţi nu primesc câte o plângere penală?
Traian Basescu ar fi mai bine sa isi anunte demisia, mai degraba!
O sa ajungem sa ne vindem rinichii ca sa platim datoriile Romaniei!
L-am dat jos pe Ceausescu dupa ce a platit datoriile externe ale Romaniei, ca sa vina chiorul asta si sa faca altele.
Un economist, asa ca dumneavoastra, ar trebui la carma tarii. Un afacerist de geniu care sa stie cum sa se descurce in astfel de situatii, nu sa ne afunde si mai rau, cum fac neghiobii astia!
Acest guvern incompetent nu este capabil sa vina cu solutii economice concrete pentru a scoate Romania din criza.
@DV & Oana: Sa nu uitam ca la datoriile administratiei centrale se adauga imprumuturile contractate de autoritatile publice locale. Astfel, in unele judete si orase, datoria per persoana creste simtitor. De exemplu, in Iasi tocmai a fost aprobat un nou imprumut de 50 milioane de euro.
@Mihai Otlacan: Cred ca pe cercetare s-ar putea face multe daca s-ar implica oamenii potriviti.
Din ciclul “Să ne râdem”.
– Am văzut gaura Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului…în mărime şi culoare naturală !
– Unde ? Cum ?
– La Cotroceni, era amprentată pe talpa dreapta a pantofului lui Jeffri Franks, de la ultima euro-astupare…
Avem nevoie de oameni competenti care sa conduca aceasta tara. Avem nevoie de Uniunea Social Liberala.
@1:42, 1:44, 1:45, 1:46
mai rasfirat, mai rasfirat…
Penibil…Sunteti tot mai incoltit si marsati pe cartea populismului, incercati sa mai prindeti doar la saracii Romaniei…Vasnic comunist!!!
Aveti scoala dinaintea lui ’89, din fericire ati pierdut razboiul!!
MOGULULE ATENTIE LA UNGARIA
Ungaria a rupt acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI) după ce a refuzat categoric alte măsuri de austeritate – care ar duce la creșterea șomajului și la scăderea economiei, potrivit autorităților de aici. În același timp, România “ține cu dinții” de acesta și ia măsuri care au fost considerate prea dure chiar de reprezentanții FMI și de presa internațională.
Executivul ungar însă, a luat o altă măsură, una extrem de neplăcută pentru băieţi, cu scopul de a scoate ţara din impasul în care se află: acesta a aprobat recent o taxă specială asupra băncilor, pentru o perioadă de trei ani, estimând că veniturile bugetului de stat vor creşte, datorită acestei măsuri, cu 200 miliarde forinţi
Această taxă asupra hoţilor a provocat nemulţumirea reprezentanţilor FMI/UE, care a culminat cu suspendarea negocierilor şi deprecierea ulterioară a forintului. Nu de grija noastră ne oferă ei credite, ci după cum se vede clar de-aici, aşa zişii “reprezentanţi” ai acestor organisme supra-naţionale, nu reprezintă nimic altceva decât interesele entităţilor private ale marii finanţe internaţionale, care în lipsa vigilenţei noastre, ţintesc să pună ghearele până şi pe ultima piatră rămasă în patrimoniul ţării.
@ Codrin: tocmai asta ma si sperie. Pentru fiecare imprumut enorm despre care aflam mai sunt sute sau chiar mii de imprumuturi mai micute, locale sau nu, despre care nu stim nimic. Incepe sa-mi fie groaza de cum va arata viitorul nostru in Romania…
VACA ŞI VIŢELUL
S-a bucurat nespus Puterea,de parcă-i fătase vaca,
Luând mulţi bani cu împrumut ca să-şi atingă ţelul ;
Dar i-a cheltuit pe toţi degeaba şi va suferi săraca
Toată România, căci la scadenţă-i va muri…viţelul
fmi conduce romania, pare din ce in ce mai clar
nu sunt convins ca aveam nevoie de tambalaul asta fmist
pe domeniul macro-economic sunt atent la ce zice Voiculescu . merita criticat acolo unde e comic la fel de bine cum merita apreciat acolo unde experienta si rezultatele il recomanda .
P.S. in aprilie 1989 parca nu mai aveam un dolar datorie externa ?
fmi-ul asta ne-a lasat in fundul gol. vreau sa vina cineva capabil sa ne dea hainele inapoi.
mai bine ne lasa in pace acesti FeMeIsti. si sa ne lase in pace si incompetentii de la putere. avem romani competenti care ne-ar putea scoate din criza. oameni cu solutii concrete.
Nu sunt intru totul de acord cu cele prezentate in documentarul „Zeitgeist” – unele idei fiind mult prea utopice. Cateva teorii insa, m-au pus pe ganduri. Una dintre ele fiind „teoria FMI” :) Am extras putin, cat sa va faceti o idee:
****************************************************
Naşterea asasinului economic.
„Sunt două metode de a cuceri şi de a înrobi o naţiune.
Una este prin sabie. A doua este prin îndatorare.”
John Adams –
Noi, asasinii economici suntem de fapt responsabili pentru crearea primului imperiu global.
Noi lucrăm în multe moduri diferite dar, probabil cel mai frecvent este să găsim o ţară care are resurse, cum ar fi petrol… şi apoi aranjăm un împrumut uriaş acelei ţări de la Banca Mondială sau una din celelalte organizaţii de acest tip.
Dar banii nu ajung cu adevărat în acea ţară.
De fapt ajung la marile noastre corporaţii pentru a construi proiecte de infrastructură în acea ţară.
Centrale electrice, parcuri industriale, porturi… lucruri de care să beneficieze corporaţiile noastre şi câţiva oameni bogaţi din acea ţară.
Dar nu ajută majoritatea oamenilor deloc.
Întreaga ţară rămâne cu o datorie foarte mare.
Este o datorie atât de mareîncât nu pot să o plătească şi asta face parte din plan, să nu poată să o plătească.
La un moment dat, noi, asasinii economici mergem înapoi acolo şi le spunem:
„Ascultaţi, aţi pierdut mulţi bani, nu vă puteţi plăti datoriile aşa că…vindeţi petrolul foarte ieftin la companiile noastre petroliere…… lăsaţi-ne să construim o bază militară la
voi în ţară… trimiteţi trupe şi susţineţi-le pe ale noastre într-un loc cum ar fi… Irak sau votaţi-ne la următoarele alegeri ONU.”
Să privatizeze compania de electricitate, sistemul de apă şi canalizare şi să le vândă corporaţiilor din SUA şi altor corporaţii multinaţionale
Deci este o adevărată reţea şi este atât de tipic modul de acţionare al FMI şi al Băncii Mondiale.
Ei îndatorează o ţară şi este o datorie atât de mare încât nu pot să o plătească.
Apoi ei se oferă să refinanţeze datoria şi trebuie că ţara să plătească o dobândă şi mai mare.
Apoi ceri acest „quid pro quo” pe care-l numeşti o condiţionalitate sau bune relaţii care înseamnă de fapt că trebuie să-şi vândă resursele…… incluzând multe din serviciile lor
sociale, companiile de utilitate… uneori sistemele lor educaţionale, penale, de asigurări… la corporaţii străine.
Deci este o lovitură dublă – triplă – cvadruplă.
*****************************************************************
analiza impecabila, bravo dle. Mogul Cool!
Comentariile sunt închise.