Am castigat recent, la o licitatie in scopuri caritabile, casca unui campion de motociclism viteză: Cătălin Cazacu.
Cum obiectivul umanitar a fost atins, cred că si Cătălin s-ar bucura dacă obiectul licitat ar ajunge în mâinile unui tânăr pasionat, care ”se dă cu motorul” ceva mai des ca mine :) .
Iată de ce vă provoc – pentru ca subiectul ma preocupa inclusiv legislativ – la o dezbatere cu termen limită (orientativ) 1 iunie:
Care sunt cele mai acute probleme ale unui tanar la inceput de cariera? Oferiti exemple concrete.
Autorul celui mai interesant si mai argumentat raspuns primeste casca.
@DV: E simplu. Un tanar la inceput de cariera nu are sprijin. Oricata educatie si oricat de aleasa ar fi, chiar daca ai experienta in domeniu si ai facut voluntariat 5-10 ani, vei fi imediat dat la o parte cand rudele si prietenii altcuiva vor candida pentru aceeasi pozitie ca si tine.
Exemplu personal concret: am facultate, master si doctorat in acelasi domeniu (agricultura + management agricol). Experienta profesionala am: 3 ani in consultanta in Romania (pe fonduri europene cu o rata de succes de peste 95%), 3 ani in politici agricole si rurale in diferite organizatii internationale si think tankuri din Europa.
Am lucrat recent ca si consilier al unui ministru (stiti care dupa domeniu). Nu am fost niciodata membru de partid si nici nu intentionez sa fiu. La schimbarea guvernului, am plecat usor-usor. Tinerii profesionistii nu prea sunt apreciati.
Deci, tinerii la inceput de cariera ar avea nevoie de sprijin din toate punctele de vedere.
Eu personal cred ca voi pleca inapoi la Brussels unde experienta si reteaua mea de contacte (extinsa si de ajutor actualului ministru) ar fi de mare folos.
Buna ziua,
Probleme nu sunt ale tanarului, sunt ale sistemului, de care se loveste oricine e la inceput de cariera. Ma dau drept exemplu, deoarece anul trecut am terminat facultatea de Matematica si Informatica de la Universitatea de Vest din Timisoara, si am intampinat ceva greutati pana la a ajunge sa lucrez in domeniu.
– prima si cea mai grava problema e cea pe baza de pile. La orice interviu (valabil si la firme de stat si la privat) esti intrebat pe cine cunosti. La raspunsul „pe nimeni” iti este aplicat un tratament in care sa te simti intr-adevar ca un nimeni.
– a doua miscare, (dupa ce in prealabil ai spus ca ai pe cineva) este cea in care trebuie sa spui ce experienta ai. Ce experienta de pe bancile facultatii? Spasit, obedient, spui ca nu prea ai experienta, doar ce ai mai invatat pe la scoala. Clar, interviul e picat, nu mai conteaza nimic din ce urmeaza sa zici.
– a treia si (in opinia mea) cea mai grava problema este cea de organizare in orice firma (mai ales de stat). Inclusiv intervievatorii nu stiu exact pentru ce post aplici, nu au ei experienta in domeniile respective ca sa iti puna anumite intrebari (sunt si ei pilele cuiva).
– am lucrat 9 luni la o firma de transport (austriaca), deoarece in domeniul IT era greu, aproape spre imposibil sa reusesti fara „ajutor”. Aici alte probleme, vine austriacul (patronul) si iti baga pe gat „Daca nu veneam noi in Romania nu aveati ce manca!”, sau „Trebuie sa faci ce iti zic eu, chiar daca nu e legal, ca in Romania pot sa fac orice”. Cred ca asemenea comportamente ar trebui sanctionate drastic. Nu sunt stapani peste angajati, iar statul le permite sa li se urce la cap ca sunt buricul pamantului;
Aste sunt doar cateva dintre aspectele cele mai grave de care are parte un tanar de pe bancile facultatii cand vrea sa isi faca o cariera…
Cu stima,
Paul Todirica
:D Aş lupta pentru cască. Dar dacă aş câştiga casca mi-ar trebui un motor pentru cască… dar chiar să zic că aş avea şi motorul, ar trebui să iau şi carnet… Prea mare efortul… Voi spune însă părerea mea pe subiect, fără să mă gândesc că aş putea câştiga casca şi a ajunge la asemenea probleme complicate.
Cea mai mare problemă a unui tânăr este că termină şcoala fără să aibă pic de experienţă.
Exemplu concret: orice tânăr din România.
Soluţie: Trecerea, după 22 de ani, de la învăţământ la educaţie.
În România soluţia „educării” tineretului român a rămas la fel de absurdă ca în timpul socialismului. Anume se ia un tânăr şi se îndesă în el cât mai multe cunoştinţe de toate felurile. S-a trecut de la învăţământ la educaţie pe frontispiciul ministerului, dar nu s-a renunţat la stilul îndopării cu date de parcă tinerii ar fi carduri de memorie. Peste tot este un efort de însuşire a noţiunilor, nimeni nu se chinuie să predea deprinderi. Tinerii sunt „pregătiţi pentru viaţă” fără ca nimeni să le arate cum se bate un cui, sau ce trebuie să facă dacă merg pe stradă şi văd un om căzut pe jos.
Îmi aduc aminte că prima lecţie de specialitate în clasa a XIX-a a început aşa…
„La finalul acestei discipline nu veţi mai spune întrerupător, ca oamenii obişnuiţi, ci veţi spune întreruptor, ca nişte specialişti.”
Îmi aduc aminte că prima lecţie de specialitate în anul întâi de facultate a început aşa…
„La finalul acestui curs nu veţi mai spune că aţi dat piciorul într-un fier, ci că aţi lovit un OL37.”
Trebuie spus că nu mai aştept soluţia de la ministerul educaţiei, timp de 22 de ani m-am convins că de acolo nu poate veni soluţia. Miniştrii se concentrează pe modificarea plăţilor, mulţumirea profesorilor, modalitatea de examinare, cu camere, fără camere…
Elevii nici ei nu se gândesc că merg la şcoală pentru a învăţa ceva pentru ei, elevii nu trăiesc decât stresul de a trece de examene cu note de trecere sau note cât mai bune… Mult mai târziu ajungi să pricepi că notele în sine nu înseamnă nimic. Suntem atât de preocupaţi să nu dăm greş călcând strâmb prin educaţia noastră încât şi uităm să trăim… uităm pentru ce trăim.
Aş vrea să vă citez nişte scrisori emoţionante pe care le-am găsit pe blogul proaspătului ministru al educaţiei:
Domnul Ioan,va rog din suflet,spun cu lacrimi in ochi aceste cuvinte.va rog din suflet,interzice-ti functionarea camerelor web,anul acesta la bacalaureat.sunt clasa a XII-a si mi-e teama de ce va fii.sunt pregatit pentru examenul maturitaii dar nu suta la suta…nu toti copii pot.va rog din suflet.orice copil de clasa a XII-a asteapta cu sufletul la gura o decizie favorabila noua.si noi avem dreptul la sansa.va rugam frumos!
sau
Domnule ministru am rugamintea sa cititi aceste randuri. Sunt un elev care am sustinut anul trecut examenul de bacalaureat, rezultatul final fiind urmatorul: limba româna 7,20 – matematica 3 – biologie 6,40. Am absolvit un profil tehnic, problema mea nu sunt camerele daca vor mai exista. Doresc sa pot sustine in locul probei de matematica , proba de istorie așa cum au santa elevii din profilele umane. Sunt foarte dezamagit de mine , am fost olimpic la istorie si matematica nu a fost punctul meu forte. Corect ar fi ca proba B sa fie la alegere pentru toti elevii , sa poată opta intre matematica si istorie sau sa fie una si aceeași pentru toti. Nu conteaza ce profil ai absolvit , conteaza spre ce vrei sa te indrepti. Eu am absolvit un profil tehnic, dar am fost fascinat de istorie. Facultatea care vreau s-o urmez nu necesita cunostinete de matematica. Va multumesc , cu speranta Robert
Acestea sunt problemele multor tineri din România. De fapt nu probleme… traume. Am terminat cu şcoala de ceva decenii şi încă am coşmaruri că am uitat de o temă sau de o teză sau de un examen…
Spuneam că am o soluţie…
Soluţia este organizarea unor cursuri de meserii în care modulul principal este gratuit iar modulul de specialitate este cu plată. Ai terminat liceul, cu bacalaureat sau fără, să poţi să faci un curs de instalator. 2-3 luni modulul de instalaţii generale (sau cât ai nevoie să-l ei, că nu e nici o grabă). După acest modul urmează cele de specializare, modulul ţevi de cupru, modul ţevi PEXAL, modul ţevi PVC, modulul boilere, modulul centrale… şi aşa mai departe. Aici tânărul obţine o deprindere practică, încheiată cu un examen practic, şi care îi este atestată cu o diplomă ce îi permită să-şi cumpere o ladă de scule şi să se apuce de treabă, fie ca PF sau PFA, fie să-şi facă o firmă, fie să lucreze în cadrul unei firme.
Gândiţi-vă că magazinele au dat oferta cu montarea gratuită a aparatelor de aer-condiţionat şi s-au format liste de aşteptări de până la un an…
Vă gândiţi ce ar însemna reconversia profesională? Nu mai merg instalaţiile sanitare, poate merg ţevile de gaze, deci modul de gaze şi, într-o lună sau două poţi pune ţevi de gaze. Deja astfel de cursuri se fac, numai că nu există încă o schemă mulţumitoare şi, mai ales, nu există acel modul de bază gratuit. Nu mai merg cele de gaze, poate merg cele de irigaţii… modul irigaţii. Oamenii devin specialişti în ceea ce este necesar într-un timp foarte scurt şi reformarea profesională se face în mod continuu până la vârste înaintate. Evident, mobilitatea forţei de muncă va fi şi ea superioară. În sfârşit, pentru astfel de lucruri încă există fonduri europene care abia aşteaptă să fie absorbite.
Un astfel de sistem ar putea absorbi, cu ore suplimentare, mulţi dintre profesorii care sunt plătiţi cu ora, deci s-ar putea îmbunătăţi viaţa profesorilor pe bani europeni.
Dacă exemplul cu ţevile nu v-a convins, putem merge de exemplu pe module de bucătari (despre care văd că au din ce în ce mai mare căutare), sau de mecanici auto (câte un modul pentru fiecare model de maşină), sau de lăcătuşi mecanici, de sudori, de manipulatori utilaje, de şoferi profesionişti, cultivatori de ciuperci, crescători de struţi… şi aşa mai departe.
Eu cred că este cea mai bună soluţie pentru tinerii care îşi pot alege astfel un drum pe care îl pot schimba apoi pe parcurs funcţie de evoluţia societăţii.
PS.
Domnule Voiculescu,
Ceea ce aştept eu cu adevărat să dezbatem sunt problemele din agricultură. Eu am scris câte ceva pe blogul domnului ministru… dar habar nu am dacă a citit sau nu ce am scris. În general politicienii nu se preocupă să oferă un răspuns, fie el şi minimal, pentru ca un comentator să ştie că a fost citit. Este neplăcut pentru că persistă senzaţia câinelui care urlă la lună în mijlocul deşertului.
@ Codrin
Mai bine îl convingeţi pe domnul Voiculescu să facă şi domnia sa o fermă de galinacee outoare ca şi domnul Năstase. Ca să aibă şi succes pe piaţă, vă dau formula obţinerii gălbenuşelor roşii. :D Am şi o reţetă de ouă hiper-proteice, dar nu cred că este România pregătită de aşa ceva :lol:
Problema cum a spus Todirica nu este a tinerilor ci a sistemului.
Principala problema a sistemului este ca incurajeaza „obezitatea” economica fara a proteja oamenii defavorizati.
Ar trebui reglementat sistemul economic precum IMC (indice de masa corporala).
Un tanar de inaltime 180cm si greutate 75kg are un IMC 23,1 ideal. Daca s-ar realiza un IMC cu sistemul CAS ar fi un sprijin pentru tineri.
O firma cu 7 muncitori ar trebui sa aiba un venit normal. Cele care exagereaza in diferenta intre venit si numarul de muncitori ar trebui sa platesca mai mult pentru ca astfel statul sa poate sprijini oamanii cu probleme sociale.
Astfel s-ar evita si crizele economice si financiare.
IMC
http://www.doctor.info.ro/calculator_imc.html
18,49 sau mai putin – Subponderal
intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala
intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal
intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)
intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)
40,00 sau mai mult – Obezitate morbida
In ultima vreme economia nationala si mondiala avea peste 40 adica obezitate morbida.
Tinerii se confrunta cu obstacole din mai multe parti. Iata trei dintre ele:
– in primul rind este mediul economic actual care nu mai favorizeaza angajarile noi. Constringerile impuse asupra afacerilor romanesti prin numarul de taxe si impozite este sufocant. Economia romaneasca a intrat in era Boc intr-o stare de conservare din care nu va putea sa iasa decit stimulata printr-o noua scadere de taxe sau chiar introducerea unei scutirii de taxe egala in cuantum cu cheltuielile unei firme cu dobinzile la banci pentru credite de investitie.
– in al doilea rind, dezechilibrul mare dintre numarul de potentiali angajatori si de potentiali angajati duce la un dezinteres din partea angajatorilor pentru a antrena si retine un angajat. Joburile sunt simplificate prin reducerea lor la proceduri simple iar angajatii se transforma in simple „consumabile” de birou. O modificare legislativa care sa faca mai dificila concedierea ar putea avea ca efect colateral cresterea muncii la negru, dar ar putea avea si efectul fidelizarii atit a angajatorului catre angajat, cit si invers odata ce acesta din urma se simte apreciat.
– in al treilea rind, programele de practica din timpul facultatii sunt in proportie de 98% o pierdere de vreme. Un program guvernamental de subsidiere a unor internshipuri platite, precum si acordarea unor facilitati catre angajator in cazul in care internul ajunge sa devina angajat ar avea ca efect punerea studentilor in ani terminali in contact direct cu „cimpul muncii”, le-ar da absolventilor de facultate o experienta pretioasa si i-ar incuraja pe angajatori sa angajeze noi absolventi, acestia simtindu-se si mai in siguranta cu ei datorita perioadei de „internat”. Ma gindesc ca acest lucru si-ar face vazute efectele cel mai puternic in turism, unde, la ora actuala, unitatile hoteliere rotesc practicantii cu o viteza incredibila, si prefera sa ii foloseasca asa decit sa angajeze personal dedicat.
PS: Nu ma intereseaza casca de motociclist. Multumesc.
Din cauza lipsei de experienta nu se prea poate angaja.
Pentru un tânăr, cel mai greu este să ajungă să-şi înceapă cariera, deoarece, fără experienţă, nu ne angajează nimeni, sau ne angajează pe un post care nu are nicio legătura cu domeniul în care ne-am făcut studiile şi/sau în care dorim să activăm.
Cred că asta e cel mai dificil, până ni se oferă prima şansă.
SUGESTIE
Tare generos mai este Voiculescu
Dar, dacă are disponibilă o cască ,
L-aş ruga s-o dea cadou lui Iliescu ,
Că lui îi vine bine … pe sub bască .
@ D-lui Dan Voiculescu, autorul postarii ” Tinerii si casca campionului ”
O MICĂ OBSERVAŢIE
Bafta comentatorului
Ar fi primirea motorului ;
Iar culmea ghinionului
E-n casCA CAmpionului .
Nu stiam ca va dati cu motorul :)
La inceput de cariera, un tanar se poate baza pe studiile sale si pe stagiile de practica, daca le-a urmat.
E frumos gestul pe care il faceti.
Daca e omul potrivit la locul potrivit, tanarul isi gaseste usor un loc de munca. Insa, daca nu stie pentru ce fel de job sa aplice si nu cauta in domeniul in care are pregatirea teoretica, e mai anevoios drumul pe care alege sa il parcurga.
Problemele tinerilor la inceput de cariera sunt în numar mare, cum ar fi: după ani şi ani de studiu, după susţinerea masteratului, doctoratului, etc., deziluzia este imensă atunci când se lovesc de refuzul patronilor de firme pentru angajare, numai pentru faptul că nu-i recomandă cineva sus-pus. Am observat că în ziua de azi, indiferent că faci parte din “puietul ţării” sau că eşti la maturitate, dacă nu ai o “rampă de lansare” rişti să nu-ţi poţi îndeplini profesiunea pe care ţi-ai ales-o cu mult drag. Cunosc o tânără care provine dintr-o familie cu venituri mici, care nu se poate angaja nicăieri. Fata este foarte inteligentă, cunoscătoare a limbii engleze la perfecţie, absolventă a facultăţii cu 9,70 şi este foarte tristă că nu-şi poate profesa meseria pentru care s-a pregătit. Refuzul societăţii de-a acorda o “mână” de ajutor acestor tineri, îi determină pe mulţi să practice meserii neortodoxe pentru a supravieţui. “Totuşi este trist in lume …..”.
Inceputul e mai greu. E mai dificil sa se angajeze pentru cei abia iesiti de pe bancile facultatii.
sunt o gramada de pasionati care nu au fondurile necesare…incercati la tinerii care merg la concursuri
@Bibliotecaru, pare ca gramatica ar fi intaia problema a educatiei romanesti.
@Gabriel, deci obezitatea bugetara e problema cea mai mare?? esti cam optimist mai puiut de libertarian…
un tanar la inceput de cariera are numai probleme: nu are experienta, de multe ori i se vorbeste de sus, nu e luat in serios, daca totusi prinde un post i se dau mult mai multe obligatii de cat ar trebui..e ceva la modul lasa ca e bun la toate si nu comenteaza..aspecte pozitive chiar nu vad
MĂSURI DE PROTECŢIE
Nici n-a gătat Guvernul să se nască ,
(Având ceva probleme cu-n ministru)
Că ne şi dă, cadou, DV.câte-o cască ,
Gândindu-se deja la un final sinistru .
tinerilor le lipseste patriotismul si constiinta nationala.
DAVID A punctat bine….debutul e cel mai greu
@ Neo
Asta este. Aveţi dreptate, îmi cer scuze. Speram să treceţi cu vederea şi să comentaţi ceea ce am spus şi nu forma gramaticală în care am spus. Despre ce am spus nu aveţi nici o părere?
tinerilor din ziua de azi le lipsesc un guru – si un mecena.
domnule profesor universitar doctor Dan, va rog io mult mult de tot sa-l chemati pe Ponta la dvs. in birou si sa-i ziceti sa-l inlocuiasca pe Mang de la Ministerul Educatiei. ca va face constructia politica de ras.
multumesc anticipat si scuza pentru off topic. respect !
„Premierul Victor Ponta a declarat joi că vor mai rămâne în funcţii şi alţi secretari de stat din fosta guvernare, pe lângă Bogdan Aurescu, de la Ministerul Afacerilor Externe”
Daca oamenii lui boc-ungureanu din guvern sunt asa de indispensabili incat ponta ii mentine in guvernul lui, atunci inseamna ca USL nu are indivizi mai capabili decat a avut PDL. Daca e asa, de ce am mai schimbat guvernul ungureanu sau guvernul boc?
Domnule Senator,
stiti cum se vede schimbarea asta de guvern de la distanta?
Guvernul ungureanu a trebuit sa dispara doar pentru a oferi PSDului ocazia sa organizeze alegerile si sa redistribuie „echitabil” mita electorala din fondul de rezerva al guvernului.
S-a iesit in strada in ianuarie pe un frig ingrozitor nu doar de foame ci pentru a protesta impotriva INTREGII CLASE POLITICE CORUPTE! Anestezia de 8% nu „prinde” la cei ce au iesit in strada. Ei vor sa vada dreptate. Ei vor sa vada ca Romania este redevine un stat de drept unde adevarul si cinstea sunt demonstrate in primul rand de institutiile statului si angajatii lor. Cum se intampla asta daca ponta ne anunta ca acei PDListi care ar trebui sa infunde puscariile dupa auditul de la ministere sunt pastrati in functii?
Ponta s-a declarat capabil sa coabiteze cu basescu iar acum ne anunta ca poate coabita si cu guvernul ungureanu? (pai daca ii pastreaza in functii oameni lui mru)
nu intamplator USL a ajuns la guvernare. grija pt cei tineri este esentiala pentru viitorul politic
ar trebui sa premiati si locurile 2 si 3 ca sa fie mai palpitanta competitia
…si daca tot va intalniti, sa-i mai spuneti sa-i inlocuiasca si pe Mircea Diaconu din cauza incompatibilitatii cu sotia lui, si pe Dobritoiu ca’i Mos Teaca, si pe Florin Georgescu ca l-am vazut la dl. Gadea cat de penibili erau, si pe Isar ca’i vai mama lui, si pe tanti Campeanu ca’i baba urata, rea si mincinoasa, si pe tanti Plumb ca’i nashpa, si pe Corlatean ca’i taran prost, si pe Marga ca’i o rusine nationala, si pe…de fapt pe toti in afara de ala micu al dumneavostra. ca va inteleg.
ps: sper ca nu v-am lasat impresia gresita cum c’as fi exagerat de indraznet.
In Romania, degeaba studiezi, pentru ca nu te poti angaja cu un salariu decent. Bani se pot castiga doar in strainatate.
Din nefericire, campionii sunt pe cale de disparitie. Performanta nu este sprijinita.
Stiu cazuri ale unor tineri care au ales sa plece din tara pentru a se putea angaja, pentru ca aici n-au gasit nimic acceptabil.
@ Dan Voiculescu
Domnule Voiculescu, ce audienta mai are emisiunea „Conexiuni” a lui Valentin Stan?
Eu cred ca aceasta audienta (cata o mai fi fiind ea) este asigurata numai de simpatizantii PDL, la cat noroi improasca in USL. Parca ar fi Cristoiu.
Halal de asa emisiune si de asemenea realizator, care ne crede pe toti prosti, numai el este destept!
Nu ma astept sa critice neaparat fosta guvernare, dar si atatea rautati la adresa USL, a lui Crin Antonescu, a lui Victor Ponta, numai la pedelistii infocati mi-a fost dat sa mai aud. Iar dispretul ce emana din comentariile lui este naucitor
sa speram ca sub conducerea pilotului Ponta România nu va avea nevoie de casca.
Abilitatea secretarelor din facultati, licee sau biblioteci. Te duci pentru a cere o informatie si toate te trateaza c-un dispret fantastic, de te trezesti ca ramai fara o nota pusa sau fara o informatie de care-ti facea traiul mai usor. Doresc puse toate informatiile pe internet de la orice institutie ce are ca menire sa dezvolte tanarul si actualizate zilnic. Astfel, in fiecare incapere sa existe o sala unde sa poti intra pe Internet gratuit pentru. a accesa astfel de informatii (orare, note, specializari, concursuri ). Bineinteles, cu interdictiile de rigoare ( restrictii la anumite site-uri sau acces doar la programul institutii aferente pentru. ca tanarul sa nu profite de alte lucruri) si pe baza unui act de identitate.
Pe tinerii aia cu scoala inalta sa-i angajeze ma-sa si ta-su care i-a trimis la scoala pe bani. Ala care are scoala adevarata are si loc de munca.
Statisticile demonstreaza ca odata cu cresterea nivelului somajului in randul tinerilor are loc si cresterea saraciei, bolilor si ratei criminalitatii.Cea mai mare problema cu care se confrunta tinerii in conditiile actualei situatii economice, este lipsa ofertei locurilor de munca.
Cineva mi-a spus o dată: “ Dacă ai spune tot ceea ce gîndeşti, lumea ar spune că eşti nebun.” Cea mai mare problemă a tineretului din ziua de azi (mai sunt şi excepţii, foarte puţine este adevărat) este aceea că aceştia nu pot fi “direcţi”, adică a se exprima mult mai liber, fără a se simţi constrînşi de eventualele urmări (ce, de altfel, în cele mai multe cazuri, sunt doar în mintea acelei persoane), a nu mai “ţine în ei” toate gîndurile ce îi neliniştesc. Această problemă afectează foarte mult relaţiile cu familia, prietenii, colegii de serviciu şi/sau colegii de şcoală. Deci, în consecinţă, această problemă afectează întreaga viaţă socială a unei persoane.
La finalizarea studiilor, tinerii sunt destul de dezorientati. Cred ca problema principala este lipsa de orientare dupa absolvire. In ziua de astazi exista o ruptura care se adanceste din ce in ce mai mult intre sistemul de invatamant si piata muncii. Sistemul este din ce in ce mai rupt de realitatile pietei.
@ F
Recunosc că nu prea am înţeles cum stă treaba cu „in fiecare incapere sa existe o sala”, dar sunt de acord cu ceea ce propuneţi în rest.
Rezolvarea problemei „interdictiile de rigoare” este simplă prin folosirea intranetului şi nu a internetului, nu pricep însă de ce este necesară rezolvarea unei asemenea probleme, respectiv de ce tânărul nu ar trebui să profite şi de „alte lucruri”, şi nici de ce este nevoie pentru asta de actul de identitate. Dimpotrivă, să profite toată lumea, gratuit şi anonim…
Ba eu merg şi mai departe şi cer ca la Facultăţi, Licee, Biblioteci să fie o bibliotecă virtuală cu acces gratuit şi liber şi universal şi anonim… care să conţină toate materiale pe care le foloseşti în mod obişnuit ca student şi elev, respectiv manuale, cursuri, cărţi de specialitate, literatură…
Poate ar trebui să spun şi că există o recomandare europeană relativă la constituirea acestor biblioteci virtuale pe care politicieni români o ignoră de atâţia ani.
Amintesc şi faptul că Biblioteca Naţională a României are deja un studiu de fezabilitate asupra obiectivului „Biblioteca Digitală Naţională”, o soluţie integrată la nivel naţional şi inter-operabilă cu Biblioteca Digitală Europeană (EDL), proiect coordonat de Biblioteca Naţională a Germaniei. Până acum s-au alăturat Belgia, Grecia, Islanda, Irlanda, Liechtenstein, Luxemburg, Norvegia, Spania şi Suedia. România nu.
http://search.theeuropeanlibrary.org/portal/en/index.html
Eu nu vorbeam de obezitatea bugetara ci de „obezitatea” si „bulemia” economica practicata de majoritatea firmelor, fara ca cineva sa le impusa niste reguli sau limite.
Daca s-ar proceda asa s-ar evita multe neplaceri precum:
– firme cu 4 muncitori sa aiba beneficii de milioane de euro iar impozitul pe profit foarte mic.
– bancile si firmele de telefonie mobila inventeaza in fiecare zi comisioane si tarife noi, pentru a-si marii beneficiile in timp ce numarul de muncitori sau salariile raman la fel.
Din aceasta cauza a aparut „criza economica” care in unele cazuri mai este numita „balon” pentru ca a fost umflata economia fara a avea o baza reala.
Ce este sigur, este faptul ca NIMENI nu doreste o economie sanatoasa datorita… LACOMIEI ce exista, precum o persoana care doreste sa manance tot mai mult fara sa se gandeasca la consecintele viitoare.
vrem sa nu se mai impoziteze abuziv bonurile de masa si cele cadou….
masura luata de BOC…
off t
Buna ziua,
Problemele cu care noi tinerii, ne confruntam la inceput de drum sunt numeroase, asadar voi incerca sa le sintetizez pe cele mai relevante si bineinteles sa exemplific modul in care ele ne afecteaza. O sa incep cu prima si cea mai des intalnita :
a) Lipsa experientei. Deseori la interviurile de angajare primim un raspuns negativ datorita acestei lipsei de experienta in sfera profesionala pentru care am aplicat. Din pacate, statul nu isi organizeaza o forma de aplicare a teoriei in sensul ca nu incheie cu anumite institutii parteneriate de internship, practica, voluntariat cu studentii pentru a castiga o minima experienta. Am constatat cu stupoare, inclusiv faptul ca unele firme au printre cerinte experienta de minimum 3 luni sau 6, dupa caz, pentru a obtine un loc in internshipul organizat de ei. Adica, cu alte cuvinte ai nevoie de practica pentru o alta practica.
b) Suntem priviti cu aroganta de catre angajatori si ni se ofera locuri de munca cu mult sub pregatirea noastra. M-am prezentat la un interviu pentru postul de receptionera la firma RCS RDS (desi sunt absolventa de studii postuniversitare, cunosc 3 limbi straine) iar acestia mi-au oferit defapt un post de paznic in incinta cladirii desi si pentru acel post as fi avut nevoie de un atestat..
c) Nu ni se acorda incredere si suntem priviti cu suspiciune doar pentru faptul ca nu am lucrat in domeniul pentru care ne-am pregatit. De exemplu, am fost voluntara la 2 firme si am fost verificata la sange as putea spune, cu telefoane, mailuri si adeverinte scrise pentru a se convinge ca intr-adevar ceea ce scrie in CV-ul meu este adevarat. Pe de alta parte, se poate intampla ca recruiterul sa te vada ca pe un potential dusman dupa ce iti testeaza cunostiintele acumulate chiar si (doar) pur teoretic si sa nu te angajeze.
d) Restrangerea locurilor de munca (cei fara experienta au mult mai putine sanse de angajare fata de cei cu experienta)
e) Angajarile in tara noastra se fac in mare parte pe baza de PILE, BANI, SIMPATII SI DIVERSE COMPROMISURI. Ca tanar absolvent si fara experienta, esti vazut ca o momeala perfecta. Mi s-a sugerat sa iau in calcul aceste variante atunci cand am dorit sa lucrez si sa castig decent.
d)
d) Se incearca prostirea debutantilor prin munca la negru( chipurile doar in timpul perioade de proba). Se profita astfel de naivitatea si lipsa cunostiintelor legislative. Motivatia patronilor este si aceea referitoare la taxele mari pe care acestia impreuna cu angajatul trebuie sa le plateasca. Daca refuzi, esti respins la randul tau si se vor gasi altii care sa accepte acest lucru.
Inceput de cariera – o „rana” inca proaspata si netratata din punctul meu de vedere.
Studiile – corelarea locurilor de munca cu numarul de locuri/absolventi.
Experienta – Daca ai ramas sa iti vezi de scoala, sa mai zicem ca dupa facultate ai facut si un master – te trezesti ca la 24 de ani ai de adaugat in rubrica „experienta” din CV doar stagiile de practica si eventual cateva lcurari practice la care ai participat. Angajatorul va considera un CV subtire.
Instabilitate – Personal, eu am incercat sa intru pe piata muncii si sa interactionez cu un posibil angajator inca din timpul facultatii. Pentru stagiul de practica intre anii 3 si 4 de facultate (vara anului 2008) am avut posibilitatea sa ne alegem individual unde sa ne inscriem pentru practica. Am ales o fabrica care m-a acceptat sa si lucrez 2 luni (pana reincepeam studiile in toamna). Pe langa aceasta bonificatie am mai primit si o super-oferta: sa realizez lucrarea de licenta in cadrul companiei doar ca sa incheiem un contract prin care sunt obligata sa ma angajez exclusiv in cadrul companiei lor. Oau! mi-am zis, cum sa ratez asa ceva :)
A venit licenta, a trecut, toate bune si frumnoase… Imi scot un exemplar din lucrare sa le prezint si viitorilor colegi de munca :) Asta era in vara anului 2009. Stau de vorba cu directorul care mi-a zis direct „Nu te putem angaja, dam oameni afara, E CRIZA!!… dar te vom avea in vedere”… Si nu am mai auzit nimic de la ei.
Intre timp am facut si un master, l-am terminat… si astept schimbarea… deoarece in vremurile astea inca nu am reusit sa gasesc sa lucrez ceva care sa ma reprezinte. Doar part-time… ca deh, sunt intr-un vesnic inceput. Pacat, suntem muuulti in aceasta stare… tineri energici si dinamici, cu viziune sau fara. Doar ca stagnam si castigam atat cat sa ne platim chiria si mancare.
Nu plec din tara, daca la mine in „casa” e dezordine, ma pun sa fac curat si ordine, nu plec musafir in alte locuri in care sa ma simt vesnic straina, incordata si sa simt ca deranjez.
Cred ca ar mai fi foarte multe lucruri de spus.
Pentru un tanar la inceput de cariera care a avut norocul sa se nasca in Romania, problemele sunt multiple. Am spus noroc pentru ca eu am convingerea ca un drum care este ceva mai anevoios te va face mult mai puternic in viitor. Si deci, poate ca e bine uneori ca lucrurile sa nu fie roz si servite pe tava tocmai ca sa putem lupta cu noi insine si sa ne depasim limitele. Asemeni unui conducator de motor, care urca timid prima data, se va lovi de proverbialele gropi de pe drumurle noastre insa va accelera si la urmatoarea groapa va stii ce manevra se impune ca sa fie la adapost ca in final sa aiba o implinire minunata cand va simti … libertatea si adrenalina.:)
Prin urmare, eu ma bucur ca m-am nascut in Romania si ma bucur ca am intampinat obstacole. Insa de aici si pana la a nu reusi sa realizezi nimic desi ai mers in coate taras doar doar ti-ai atinge scopul, crezand in tot acest timp ca efortul tau crancen va fi intr-un final rasplatit este alta discutie. Pentru ca vedeti dumneavoastra, eu am crezut – fiindu-mi insuflat de catre parintii mei – ca viata nu e usoara si trebuie sa lupt si sa muncesc, corect, fair-play ca la final totul va fi minunat. La partea cu finalul s-au inselat. Bine, poate e prematur sa vorbesc despre un final dat fiind faptul ca am doar 25 de ani insa pot mai mult, merit mai mult, dar intrebarea mea este unde sa arat asta?
Ne-ati cerut exemple concrete si am sa incep prin a ma raporta la o situatie de fapt cu care m-am confruntat in Belgia unde am ajuns sa studiez timp de un an prin intermediul programului Erasmus. Ceea ce am realizat acolo a fost ca sistemul este astfel conceput incat tinerilor chiar li se da o sansa. Ei studiaza in acelasi regim ca al nostru (relativ) in sensul in care merg la cursuri si dau examene insa in anul trei ceva se schimba radical: fac practica. Prin intermediul unor contracte cu societati diverse in functie de specializarea fiecaruia, studentii ajung sa faca un internship care face cu siguranta diferenta. Eu am temrinat facultatea de Drept la Universitatea Dunarea de Jos, Galati si dupa ce am invatat constiincios timp de 4 ani, nu am avut restante(da stiu nu am fost student dar eu vroiam sa fiu cea mai cea) am mai ramas un an acasa pregatindu-ma intens pentru examen. Si m-am dus sa dau examen la Baroul Bucuresti, la fel fair – play, fara mijloace de comunicare de nici un fel , eu si capsorul meu. Ce sa vezi, soc si groaza, nu au fost toti fairplay(au copiat cu ce nu va puteti imagina sub umila supraveghere a celor desemnati), si dupa ce s-a terminat examenul am asteptat si 3 luni rezultatele. In cele 3 luni am reusit sa imi gasesc un job la un cabinet de avocatura pe 8 milioane asteptand cu sufletul la gura rezultatul. Ce sa vezi, am picat iar colegii de birou, domnii avocati mi-au transmis sa nu fiu prea suparata pentru ca stiu ei ca examenul a fost aranjat, incat s-a dorit anularea lui, iar pe fondul acestor dicutii s-a intarziat timp de 3 luni afisarea rezultatelor. Perfect si va multumesc!
Revenind la acel internship pe care l-am mentionat mai sus, vreau sa detaliez ceea ce a insemnat pentru facultatea de drept din Galati(fac aceasta precizare tocmai pentru ca am inteles ca la Universitatea Bucuresti si chiar cea din Cluj, lucrurile nu stau chiar asa) stagiul de practica. Am fost dusi la Tribunal si am fost “bagati in sali de sedinta” publice la cate un divort, la cate un viol. Si atat! Am terminat. Asta a fost mult asteptata practica! Si mai mult, sa aflu ca examenul de anul trecut de admitere in Barou a presupus pentru fiecare materie si rezolvarea unor spete – aspect practic.
Aceasta problema a lipsei de practica se traduce si in imposibilitatea de a te angaja pentru ca angajatorii au de unde alege si vor oameni cu experienta. De unde si cum as putea avea? Mai ales pe domeniul meu, nu de alta dar ma angajez si maturator insa nu cred ca ar avea vreo relevanta intr-un cabinet de avocatura.
Si as mai avea ceva de adaugat desi nu este neaparat un fapt general si nu m-am confruntat eu cu el insa m-a revoltat teribil. Cred ca tinerii din zonele rurale au un mare handicap, evident din aceiasi perspective financiara desi sunt muncitori, capabil si mai ales cu mult bun simt. Am avut un asemenea coleg, care suprinzator (nu!) a si reusit sa fie sef de promotie. Insa la examenul de barou a picat. E in regula, am mai auzit, se mai poate intampla. Insa acest baiat a venit sa dea examen la Barou insa nu a avut bani sa isi si asigure cazare in oras asa ca a dormit in masina unui prieten insa a doua zi a arat ca scos din cutie intr-un contrast absolute cu un baiat care a venit imbracat in pantaloni scurti, slapi dar era protejatul unui mare avocat. Superb? Stiu, revoltator!
Ca sa concluzionez(dupa ce mi-am asternut toate frustrarile pe hartie) cred ca cele mai serioase probleme ale unui tanar la inceput de drum sunt:
– Lipsa unui stagiu de practica care i-ar deschide ochii sa stie si ce sa faca cu bagajul de informatii acumulat in facultate
– Lipsa oricarei transparente din orice sistem si implicit frustrarea ca doar acei tineri ale diverselor “personalitati” reusesc
– Pentru tineri din mediul urban, lipsa oricarei sanse decat daca da norocul peste el si nu stiu ce se intampla de ajunge in vizorul cuiva – insa aici vorbim despre cei deosebiti, dar nu vad de ce unui tanar normal care are potential I se refuza orice sansa
Va multumesc si sper sa fi fost suficient de explicita!
Cu stima,
Elena
Tinerii din Romania au nevoie sa sa fie sprijiniti si ajutati in obtinerea unui loc de munca.
In momentul angajarii unui tanar i se cere experieta. Problema este de unde anume sa obtina experienta daca acest tanar nu a mai fost angajat niciodata.
Tinerii au nevoie de mai mult ajutor la inceput de drum.
La inceput de cariera, unii tineri accepta oferte proaste, pentru ca au nevoie de bani. Nimeni nu le ofera consiliere si indrumare in privinta primilor pasi pe care ar trebui sa ii urmeze.
Ce proiect legislativ pregatiti?
cat de des va dati cu scuterul?
s-a dat casca pana la la urma??
Neo, mai e pana in iunie.
Lipsa locurilor de munca e prima dificultate intalnita de orice tanar, mai ales din 2008 incoace. Pe o piata destul de restransa, e greu sa gaseasca un job care sa-i si placa.
Probleme ar fi multe si diverse.
– legatura dintre teorie si practica nu exista scoala pregatind tinerii pentru o lume paralela. Ajunsi pe piata muncii ei sunt debusolati
– lipsa de experienta si cerinte putin trase de par gen : 25 – 30 ani si peste 10 experienta in domeniu. Daca nu esti baiatul patronului vei incepe de la a a duce cafea….deci experienta aia vine mai greu.
– lipsa de experienta si asteptari prea mari – foarte multi tineri nu se angajeaza in facultate nici macar part time dar se asteapta sa castige 1000 euro pe luna din prima
Principala problema: oferta limitata a locurilor de munca.
Am auzit zilele trecute un tanar ca-i spunea unui prieten, cu care nu mai vorbise de ceva vreme, ca s-a angajat. Nu in domeniul pentru care se pregatise, desi a incercat. Pentru angajatori n-au contat studiile superioare, asa ca a trebuit sa se reorienteze. Si-a gasit alta „meserie”. Era taximetrist.
dl Tariceanu nu a participat?
in primul rand lipsa locurilor de munca, nu sunt locuri de munca pentru cei cu experienta, cum sa fie pentru niste tineri absolventi..mereu le vor lua locul unii care au mai lucrat in domeniu
la inceput tinerii sunt dornici de afirmare, pe parcurs avantul asta cam trece si cand ajung undeva cat de cat bine si asta peste cativa ani buni nu se mai implica atat de tare si nu mai sunt la fel de determinati si asa pierde toata lumea si ei, dar si noi care apelam la serviciile lor
-lipsa unui job bine platit as spune. neincrederea in capacitatile sale profesionale
Solicitarea experientei la angajare. E un cerc vicios pentru proaspetii absolventi de facultate.
Am investit foarte mult in educatia mea, bani si foarte mult timp, am vrut sa fiu cea mai buna in domeniu, sa fiu o profesionista. Si cu toate acestea, la interviurile din domeniu mi se zicea ca nu am experienta ca agent de turism si ca nu ma vor la ei in firma, nici ca receptioner nu m-am putut angaja, pentru ca-mi trebuia un curs de receptionera. Dar mai apoi angajau pe nepoata sefului sau sora, bunica, mama sau tata vreunui alt angajat. M-am saturat de asa ceva. De trei ani caut in domeniu si nimic.
e un premiu electoral simpatic, avand in vedere ca se da in iunie..
intrebarea se adreseaza doar motociclistilor sau tuturor tinerilor?
Locurile de cazare in camine se dau pe spaga si pe pile. Nu vorbesc numai in general, ci pe caz concret dupa care am avut de suferit pana si anul asta. Am prins bine, dar se putea mult mai bine si aveam prioritate pentru ca sunt an terminal, si dupa repartitie, deja stiu camere goale dupa care se vor lua bani grei.
cea mai mare piedica o reprezinta mentalitatea balcanica a angajatorului
sa i dam si lui ludovic orban o casca..
Acomodarea la primul job e o problema.
cred ca mai bine i-ar veni lui Ponta..
cu basescu sigur Ponta va avea nevoie de casca…
Casca ar trebui sa mearga la o persoana pentru care ar fi necesara.
Una din cele mai mari probleme aparute in timpul cautarii lucrului este: ca peste totul se cere experienta de lucru , dar de unde poti capata experienta de lucru daca nicaieri nu esti angajat ?
@Nerantula: coolmogul nu candideaza la alegerile locale
Totul pleaca de la sistemul educational ar trebui sa se puna mai mult accent pe lucruri si situatii practice..realitatea nu prea coincide cu ce scrie prin carti
În opinia mea cea mai gravă problemă cu care se confruntă tinerii, este lipsa locurilor de muncă. Această problemă trebuie sa fie soluţionată cât mai urgent posibil.
Nu stiu cat sa-i condamn pe oamenii care aleg sa-si angajeze neamurile pe anumite posturi pana la urma daca nu sunt buni si nu fac treaba tot ei pierd plus ca asa e sistemul..adica nici pe ei nu ii ajuta nimeni si fiecare incearca sa se descurce cum poate..uite de aia lumea alege sa plece din tara
pretentiile prea mari si de o parte si de alta, plus ca atitudinea e de superioritate in cele mai multe cazuri, iar angajatii nu o vad ca pe o colaborare ci de cele mai multe ori il antipatizeaza pe sef..oricum nu se va schimba nimic pana nu ne schimbam si noi mentalitatea
mie mi se pare o problema si discrepanta asta intre salarii..adica unii castiga mult prea mult in raport cu efortul depus, sau in comparatie cu altii care muncesc in conditii de risc..
Denumirea si descrierea posturilor sunt mult prea pompoase pentru ce presupune exact jobul respectiv..mi se pare ca totul e facut superficial..
lipsa de experienta, peste tot se cere experienta in domeniu de cativa ani buni, iar cum nimeni nu te angajeaza daca nu o ai e practic imposibil sa o obtii si asa ajungi sa muncesti intr-un domeniu care nu are nici o legatura cu studiile absolvite
Multi tineri care au avut rezultate bune in timpul anilor de studiu nu se simt apreciati in momentul cand li se pune in fata oferta de lucru , dar probabil ei uita ca mana de lucru la noi este mai ieftina fata de alte tari
termini o facultate buna, cu note bune si cand ajungi sa te angajezi constati ca iti mai trebuie cateva cursuri pe care nu le ai si de care nu ai mai auzit pana atunci..e o situatie frecvent intalnita
Majoritatea tinerilor din Romania accepta job-uri sub nivelul lor de pregatire si sfarsesc prin a se plafona. De ce? Pt ca sunt prea multi someri cu diplome.
Tinerii, in dorinta de a castiga cat mai mult intr-un timp f scurt, sunt tentati sa schimbe locul de munca foarte repede. Instabilitatea la locul de munca poate fi o problema pt viitorul angajator.
Cursurile urmate in facultati nu sunt adaptate la noile cerinte ale pietii muncii.
Cea mai mare problema: tinerii nu sunt sustinuti cu adevarat.
Locurile de munca. De aici pornesc toate problemele: nu isi pot achizitiona un apartament, nu pot intemeia o familie.
Lipsa de experienta. Din pacate, sistemul educational romanesc este centrat pe teorie. Nu pe practica. Tinerii nu invata soft skills. De aceea, au mari probleme la angajare.
faptul ca multe angajari se fac in cerc inchis..adica corporatiile mari, la care visezi sa lucrezi si te chinui toata facultatea nu au posturile expuse asa pentru un public larg..adica si la targurile astea de job-uri foarte multe companii lipsesc si pur si simplu nu ai de unde sa afli ca acolo se fac angajari
Mana de lucru in Romania e mult prea ieftina, ne vindem ieftin..ce pretentii sa avem cand salariul minim e 6 milioane…multe intreprinderi din strainatate apeleaza la serviciile noastre pentru ca suntem destepti, prindem repede si platiti cu putin..ma rog din cand in cand se mai revanseaza cu cate o masa in oras si gata ne-au inchis gura
totul pleaca din scoala, ar trebui sa fie mai interactive orele, sa capteze atentia si interesul elevilor, asa sunt multi cu diplome, dar cand le dai sa faca ceva habar nu au pentru ca totul s-a facut mecanic
entuziasm si asteptari mult prea mari si cand iti dai seama ca lucrurile nu decurg conform planului stabilit de acum 10 ani te demoralizezi si pana la urma ajungi sa te complaci in orice loc, situatie..pentru ca na facturile tot trebuie sa fie platite
stiu ca s-a mai zis dar astea sunt cele mai grave probleme: lipsa locurilor de munca si lipsa de experienta, nici macar nu poti sa iti depui cv-ul daca nu ai experienta
lipsa unei mentalitati occidentale in domeniul muncii .plus birocratie multa
Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti este un fenomen periculos ce a inregistrat un trend ascendent in ultimii ani. Un numar tot mai mare de adolescenti, consuma alcool sau alte substante toxice, cu toate ca acest lucru este ilegal si periculos.
Relatiile sentimentale intre adolescenti pot insemna pentru ei un pas spre maturizare, dar si multe emotii si trairi.
@Sandule, scuza-ma dar si presedintele are aceeasi problema, unii spun ca si fiica-i cea europeana..
trebuie mai multe concursuri de gen…
de ce nu puneti la bataie si alte premii, ca doar n-om fi toti motociclisti
Va dati cu motorul?! Chiar nu stiam :)
Statul roman condus de basescu si ai lui, si-a batut joc de tineri. I-a alungat! Guvernul USL trebuie sa identifice metode pentru a-i aduce inapoi.
Trebuie neaparat sa se mai lucreze la „capitolul” politici de tineret. Si, foarte important, infiintarea CTR-ului.
Tinerii profesionisti trebuie incurajati. Sustinuti si promvoati.
Un tanar n-are in zilele astea nicio speranta de angajare.
Comentariile sunt închise.