In 2007, cand am aderat la Uniunea Europeana, economia Romaniei a mizat pe o dezvoltare sustinuta de investitii straine si fonduri europene nerambursabile. A fost doar o iluzie, spulberata de criza economica inceputa in 2008 si rata ridicola de absorbtie a finantarilor europene.
Astazi, intr-un moment in care economia mondiala se zbate inca intre recesiune si stagnare, somajul a ajuns la un nivel record in Europa occidentala, iar increderea investitorilor straini in potentialul economiei romanesti s-a redus dramatic, unica noastra sansa reala o reprezinta dezvoltarea, prin resurse interne, a unei puternice clase de mijloc.
In Romania, dupa 8 ani de regim Basescu, clasa de mijloc reprezinta sub 10% din totalul populatiei. In Germania, spre exemplu, clasa de mijloc depaseste 80%. Prosperitatea Europei Occidentale si a Americii de Nord este asigurata exact de clasa de mijloc, motorul oricarei economii sanatoase.
In schimb, prezumtiva guvernare de dreapta a PDL nu a introdus nicio masura de incurajare eficienta a intreprinderilor mici si mijlocii, a profesiilor liberale, a initiativei private in randul tinerilor. Din contra, prin impozitul forfetar si cresterea sufocanta a fiscalitatii, guvernul PDL a falimentat 200.000 de imm-uri intr-un singur an.
In intervalul 2010-2011 pentru domnul Basescu a fost mai usor sa ne indatoreze pentru urmatorii 20 de ani decat sa sustina capacitatile interne de dezvoltare. Astazi insa, cand presedintele demis de 90% dintre romani hiberneaza la Cotroceni, datoria publica s-a dublat in doar 2 ani, iar finantarile externe sunt extrem de scumpe, este vital un pachet de masuri fiscale si financiare pentru sustinerea clasei de mijloc.
Plata TVA-ului la incasarea facturii, instituita de Guvernul USL, este un prim pas. Sunt necesari si altii. Lucrez in aceasta perioada la mai multe propuneri in acest sens.
Avem inca resurse interne pentru dezvoltare si le putem valorifica cu o strategie economica serioasa pe termen lung, competenta manageriala si responsabilitate guvernamentala. Dincolo de scandal, manipulari sau mize electorale, acestea sunt adevaratele provocari pentru intreaga clasa politica din Romania.
Prin instalarea în funcţia de preşedinte a lui Băsescu, românii au avut mari speranţe de redresare a vieţii socio-economice, dar numai în ceasul al 12-lea au constatat cu stupoare că s-au „imbătat cu apă rece” şi s-au dezmeticit perplecşi, că au stat ani de-a rândul crezând în mirajul băsescian „Fata Morgana”. „Adormirea Maicii Domnului” (fără nici o blasfemie la cele sfinte) va lâncezi în continuare în nesimţirea lui crasă, până când nu mai printr-o minune vom reuşi să-l stârpim definitiv. La deschiderea cutiei Pandorei, când au ieşit toate relele în lume, singura care a rămas inchisă a fost speranţa şi cum vorba din popor spune că „speranţa moare ultima”, noi românii sperăm totuşi că opoziţia va reuşi să ne salveze în „ultimă instanţă” sufletele de la aceasta „moarte lentă”.
Domnule Voiculescu,
Trustul de presa pe care l-ați fondat a reprezentat, mai ales în ultimii ani, în special prin Antena 3 și Jurnalul național, principalul susținător al unor valori pe care chiar domnia voastră ați pretins că le promovați. În mare măsură acest demers a reușit. Aș ieși mâine în stradă pentru a susține Antena 3 în lupta cu CNA.
Poate că animat de interese politice și din lipsă de timp nu ați mai urmărit de mult timp evoluția Antenei 1. Vă rog să priviți 5 minute la emisiunea Acces direct a doamnei Simona Gherghe, dacă se poate chiar când o are invitată pe fiica Andei Călugăreanu și să reflectați dacă nu cumva ceea ce se întâmplă acolo intră în contradicție cu principiile pe care le promovați în aparițiile domniei voastre.
Înțeleg nevoia de audiență și publicitate, știu că publicul Antenei 3 este altul decât cel al Antenei 1, totuși, dacă aveți timp, priviți 5 minute și stabiliți cât de moral este un astfel de comportament al prezentatoarei Gherghe față de o persoană care are în mod evident nevoie de ajutor psihiatric. Este lăudabil că susțineți activitatea artistică a lui Tudor Gheorghe, copiii talentați sau lupta artiștilor pentru drepturile lor. Vă rog să stabiliți cât este de nimerit comportamentul Simonei Gherghe față de fiica suferindă a Andei Călugăreanu, și ea un artist respectat la vremea ei.
Înțeleg că televiziunile nu au scop educativ și că audiența de care se bucură Acces direct reflectă mult din calitatea poporului român și al motivelor pentru care ideile vehiculate la Antena 3 au un impact mai mic decât ar fi fost normal sau al cauzelor pentru care clasa de mijloc reprezintă atât de puțin din populația României.
Plata TVA-ului la încasarea facturii este o boală la fel de lungă ca şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
Nu asta o să clădească clasa de mijloc, „e de bine”, dar o picătură în ocean. Avem nevoie de încă 2-3 milioane de patroni de IMM-uri cu profil de producţie, numai aşa poate apărea clasa mijlocie. Asta înseamnă, în primul rând, un curaj al acestor oameni în a-şi investi economiile puţine, în al doilea rând înseamnă blocarea cumva a profiturilor uriaşe ale importatorilor (asta se poate face cu ajutorul cursului valutar), în sfârşit ar fi nevoie de aportul substanţial al statului măcar în uşurarea operaţiunilor birocratice (înscriere firmă, acte depuse la instituţiilor statului, limitarea şi comasarea controalelor istovitoare şi izvorâtoare de şpagă), dacă nu şi intervenţia financiară.
VIS DE COPIL
Dimineaţa, se duc copii flămânzi la şcoală ,
Căci părinţii lor se zbat, de mult, în sărăcie ;
Dar seara, chiar dacă adorm cu burta goală ,
Au şansa de-a visa frumos … la clasa mijlocie .
Incercati sa faceti ceva si pentru s.r.l.-urile care depun balante 0 pentru ca nu au activitate si care totusi sunt obligate sa plateasca 1500 lei pe an – nu stiu daca e taxa la Registrul Comertului pentru ca inca exista si n-au activitate sau e impozit pe inactivitate… ! Va rog ! Este inca o anomalie a fostei guvernari condusa de incompetentul domn boc. Iar daca se poate anula acel act normativ care a adus aceasta anomalie in randul celor in aceasta situatie m-as bucura daca s-ar aplica anularea retroactiv si cei in situatie ar fi scutiti de a plati 4500 lei calculati retroactiv pe inactivitate. Si de ce sunt inactive ? Pentru ca multi in aceasta situatie asteapta momentul oportun pentru a relansa activitatea firmei. -cunosc un caz concret – sau pur si simplu n-au avut banii pentru a-si lichida firma dupa o procedura stupida care da judecatorilor si advocatilor din nou de lucru si in acelasi timp bani.
Toate legile de patrimoniu individual din tara asta sunt facute doar pentru imbogatirea advocatilor. Si titlurile de proprietate nu pot fi anulate de cei care le-au emis ci doar de justitie.
Se vede clar ca in tara noastra au fost facute legi de advocati sau fosti advocati pentru a-si ajuta fostii/actualii colegi sa isi umple portofelele. :(
Gurile rele spun ca plata TVA la incasarea facturii nu va veni singura.
Va veni cu diminuarea la 1000 de lei a platilor cash pentru furnizori.
Carevasazica, eu, intreprinzator, si statul, vanatorul de intreprinzatori, avem o relatie care mie nu-mi convine. Statul zice ca-mi rezolva problema introducand in „afacere” un tert, banca. De ce? De ce vreti sa castige banca mai mult? N-au bani bancile? Ce treaba are banca in relatia asta, de vreti s-o imbuibati?
Dimpotriva, ar trebui sa eliminati plafonul de plati cu numerar, daca doriti sa incasati TVA mai repede. Eliminarea plafonului de plati cu numerar ar fi in defavoarea bancilor si in favoarea economiei nationale. Ati introdus plafonul asta, chipurile, ca sa combateti evaziunea. Cu cat s-a diminuat evaziunea de cand l-ati introdus? Intrebarea e retorica, pentru ca evaziunea a crescut aiuritor.
Aceasta lege n-a facut decat sa creasca profitul bancilor. Ce-or avea, nene, bancile astea de le-ajuta aproape toate statele din lume? Tot retorica e!
In legaura cu intrarea in UE, in 2007, nimeni nu are tupeul sa prezinte o situatie reala, situatie din care-ar rezulta ca, din punct de vedere economic, Romania n-a avut decat de pierdut din aceasta aderare. Platim mai mult decat incasam, in conditiile in care avem nevoie de bani ca de aer! Asta se numeste crima impotriva poporului! In legatura cu datoria la FMI, doar o tara proasta, cu politicieni corupti, isi plateste datoriile! Tarile destepte (vezi Grecia) platesc maxim 50% din datorii. Restul se anuleaza, ca oricum n-au ce sa-ti faca!
Nicio tara nu va fi exclusa din UE, indiferent ce va face!
Partea proasta este ca Romania-i jefuita de proprii politicieni, impreuna cu UE.
Privatizam ce zice UE, crestem pretul energiei, cum zice UE, ne autodistrugem, cum vrea UE. Niciun politician nu scoate o vorba impotriva UE, pentru ca-i bun borcanul cu miere! Poporul plateste – da-i incolo de fraieri – iar politicianul se inavuteste!
P.S.: Salut actiunea de promovare a legumelor si fructelor romanesti, in super si hypermarket-uri, initiata de Daniel Constantin! Sper sa nu fie vorba doar despre niste interese meschine! Este singura masura cu adevarat in sprijinul economiei romanesti luata de acest guvern!
Pe langa 10 reci, parca merge si una calda!
Moto : Despre clasa de mijloc să discutăm după Marea Revoluţie din Noiembrie 2012.
WILLAR MITT RUMNEY – fără dubiu
Willard Mitt Rumney cu reputaţia onestităţii sale şi spiritul pătrunzător în afaceri va câştiga alba-neagra din 06.11.2012.
Barak Obama cu „performanţa” sa de a fi dus SUA pe locul 2 în ultimii 100 de ani, dpdv economic, are un singur susţinător imoral – China căreia îi datorează mii de miliarde în dolari.
Mormonul nu ar fi admis măgăriile oficialilor amaricani făcute celor 7,4 milioane de români la ultimul referendum.
Ma alatur lui Walt Disney si va spun ca ar trebui sa va rusinati ingrozitor de ceea ce se intampla la Acces Direct si la Capatos. E bine ca va ingrijiti de economie, de educatie si invatamant. Indobitociti poporul si cu asemenea emisiuni. Cu prezentatoare abjecte ca Simona Gherghe si cu producatori de doi bani, lipsiti de cultura di de o minima imaginatie. Va dau un singur exemplu spre comparatie. Oare emisiunea Noaptea tarziu cu Mircea Badea nu facea bani? Stiu ca Mircea Badea e unul singur, dar totusi, chiar nu se mai gasesc si alti oameni care sa aiba macar pe jumatate inteligenta si bunul simt pe care-l are Badea? Chiar nu se gaseste nimeni sa opreasca avalansa de mizerii ce ne inunda existenta si asa manjita de toate scursurile? Sa le fie rusine tuturor pentru ceea ce fac cu fiinta aceea nenorocita care este Ioana Tufar. Cine le da dreptul sa o judece, sa-si bata joc de ea in halul acela si sa profitati cu totii de pe urma vietii ei nenorocite? Sustinerea mea ati pierdut-o aproape iremediabil pentru ca v-am mai scris referindu-ma la acest subiect si nu cred ca va pasa. Nici mie nu-mi pasa de dv..
Clasa de mijloc din pacate nu exista. Facand o comparatie economica, clasa de mijloc este ca IMM.
10% – clasa de mijloc in Romania? Doamne!
@maxim Si eu sunt curios ce inseamna clasa de mijloc, daca in Romania doar 10% reprezinta clasa medie
Asa este. Clasa de mijloc a Romaniei trebuie sustinuta prin diverse masuri fiscale.
Din pacate in Romania nu prea exista clasa de mijloc. Avem nevoie de masuri fiscale pentru sustinerea clasei de mijloc.
Din nefericire, clasa de mijloc romaneasca este fragila.
Dezvoltarea clasei de mijloc reprezinta normalizarea societatii romanesti. Dar, cred ca aveti mult de lucru, trebuie dusa, mai ales, multa munca de convingere.
VIZIUNI ŞI PREVIZIUNI
Roata vieţii se-nvârteşte, Daniel,
Totu-n lume se plăteşte, când vrea El.
„Diamantul” nu se sfarmă, bre Morar,
Piatra morii se fărâmă ; este clar.
Te făleşti c-ai fost şi eşti o mare vedetă
Dar nu şti că s-a urnit groaznica vendetă.
Zecile şi sutele de false dosare
Te vor face-n viitor, spărgător de sare,
Măi nene morare.
– Cum ai caracteriza-o pe d-na Elena Urdea ?
– O balegă-n vas de yena…
– Dar pe Monica Macovrei ?
– Carcotaşu’ anagramat (cacat roşu).
problema justa, pe care foarte putini o exhiba. Cu toate ca aceasta clasa de mijloc nu e basista.
nu stiu daca a fost unica, dar acum pare ultima, alaturi de Antonescu.
S-a facut pana acum vre-un studiu sa se vada ce patura sociala ignora alegerile? Ceva imi spune ca exact patura de mijloc (concluzie rezultata din discutiile cu multe cunostinte din aceasta categorie).
Ce decizii poate lua politicul ca sa-i mobilizeze? Pana acum USL-ul aflat la putere a dat mai mult vina pe predecesori decat sa propuna ceva reformator., inchegat si de lunga durata.
Cu cat sunt mai multe persoane sarace cu atat e mai usor de manipulat cu aceasta masa.
Progresul insa poate fi garantat de clasa de mijloc!
Un lucru e cert: orice ar face acum USL-ul, e mult prea tarziu. Sigur, vom recupera, dar nu atat de mult pe cat ar trebui.Mai bine zis, vor reconstrui dar nu atat de mult cat au distrus portocalii
absenta clasei de mijloc a dus la Romania securista de astazi.
@teo
clasa de mijloc e aia care se situeaza intre Videanu si nea Tase Nebunu’ dintr-o comuna vasluiana.
in Romania nu mai exista nimic ” de mijloc”..
Uite o dezbatere interesanta: ce inseamna clasa de mijloc? exista ea in Romania?
@finlandezu
Da, exista clasa de mijloc: aia din Primaverii, iar aia de top sta pe la Monaco
mi-e teama ca si sansa asa a fost spulberata.
e probabil si ultima sansa a Romaniei.
@Teo, corect. Ai mare dreptate :)))))))))
@ Finlandezu
Da, exista clasa mijlocie . In Finlanda . :)
DESPRE “DECA(B)LOGUL MUŞCHETARILOR” ŞI POSESORII LUI (CU DOUĂ RONDELURI INEDITE, DE ACELAŞI AUTOR): http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2012/10/12/despre-decablogul-muschetarilor-si-posesorii-lui-cu-doua-rondeluri-inedite-de-acelasi-autor/#respond.
Plecarea pe Marte este, mai degrabă, ultima şansă.
DE LA NASA
„Recent, robotul Curiosity a găsit pe Marte o piatră prismatică de culoarea petrolului, cu baza triunghi echilateral (botezată Piatra Jake Matijevic) pe care isteţii o aseamănă cu unele roci din interiorul Pământului.”
Borduriada i-a mai nenorocit şi pe alţii, Vid e anu’
S-aude şi la matale, doctore Sorin Oprescu-Ditirambic ?
DIVERSE
– Ianos, tu ai habar ce-nseamnă ppe ?
– Cum nu ! Pielea penisului european. Decalotarea durează două zile (17-18 oct.2012 la Bucureşti) cu 73 pălmaşi din 40 de ţări.
– Dar Angela Merkel ce cată ?
– Are o EU (extra uterină) politică. Fătul e-n trompa din Turkmenistan, şi azi.
Comentariile sunt închise.