Dacă se vor organiza sau nu alegeri anticipate, prin comasarea “parlamentarelor” cu “localele”, rămâne de văzut. Totuși, ceea ce părea în urmă cu doar câteva luni o dezbărere teoretică, fără șansa unei concretizări, a devenit, în urma declarațiilor oficiale recente ale Președintelui și Premierului, o ipoteză care se cere analizată atent.
Așa cum se știe, în cazul alegerilor locale contează profilul candidatului și forța structurilor politice teritoriale. În schimb, la parlamentarele “pe listă”, cu adevărat relevante au fost întotdeauna, pe lângă structurile locale, imaginea generală a partidului, programul politic național, profilul liderilor centrali și o anumită inerție de vot – chiar dacă la alegerile locale alegătorii puteau opta pentru alți candidați, la cele legislative se întorceau la opțiunile tradiționale. În aceste condiții, de-a lungul timpului, s-au consemnat fluctuații relevante între scorurile obținute de principalele formațiuni politice la alegerile locale și la cele parlamentare.
Însă, în ipoteza desfășurării concomitente a celor două tipuri scrutin, se poate întâmpla ca aceste diferențe să dispară. Iar întrebarea corectă este, într-o astfel de conjunctură, ce vă influentă mai mult rezultatul votului? Argumentele “naționale” sau cele “locale”? Iar răspunsul pare evident: pentru că mizele locale sunt mai concrete pentru alegători, este foarte probabil ca cele “naționale” să-și piardă relevanța.
În beneficiul cui? Al partidelor care, în condițiile menținerii alegerii primarilor dintr-un singur tur, sunt capabile să propună candidați cu potențial de “câștigători” în întreaga țară. Adică în beneficiul partidelor mari: PNL (care, pe lângă creșterea istorică din ultima perioadă, beneficiază și de structuri locale consolidate și experimentate în urma fuziunii cu PDL) și PSD (care, în ciuda crizelor fără sfârșit, se bazează încă pe multe organizații locale redutabile). Nu în ultimul rând, în contextul anticipatelor, PSD ar putea beneficia și de întoarcerea fiilor risipitori care, altfel, riscă să dispară cu totul.
Cine este cel mai dezavantajat de eventualele alegeri anticipate? Paradoxal, exact partidul care le-a solicitat foarte insistent în ultimul an: USR. Formațiunea politică, revelație a europarlamentarelor din 2019, a ratat turul doi al prezidențialelor, este măcinată de conflicte interne și, esențial, nu are organizații locale capabile să concureze, la nivelul întregii țări, cu PSD și PNL. Inclusiv din acest motiv, interpretând entuziast refrenul “eliminării PSD”, este probabil că unii candidați USR (mai ales cei relevanți) să-și negocieze apropierea de liberali. Rezultatul potențial: pe termen scurt, un scor mult sub așteptări al USR la alegerile anticipate; pe termen ceva mai lung, dizidente și o “vărsare” graduală în PNL.
Nu în ultimul rând, o situație complicată vor avea și cele 4-5 partide mai mici care se zbat să depășească pragul electoral. Pentru a reuși, vor avea nevoie de efort organizatoric susținut, multă creativitate și o politică de alianțe foarte inspirată.
Așadar, pe datele actuale și în ipoteza că niciunul dintre competitori nu va comite erori grave, putem asista la o rocadă a situației din 2016: PNL spera probabil să atingă scorul obținut atunci de PSD (45%); PSD va încerca să depășească nivelul atins în acel moment de PNL (peste 20%); iar pentru USR ar rămâne doar rolul ALDE din 2016 (emoțiile unui puțin peste 5%).
Dar, evident, realitatea nu va asculta cuminte de analizele noastre. Se vor face greșeli. “Circul” anticipatelor – cu guverne demise și votate de formă – poate determina reacții emoționale neașteptate. Odată deschisă, cutia Pandorei va oferi, cu siguranță, câteva surprize.
Si o ultimă întrebare: dincolo de avantajele și dezavantajele partidelor politice, societatea românească în ansamblu ar câștiga sau ar pierde în urma alegerilor anticipate?
M-aș bucura să primesc la această întrebare cât mai multe răspunsuri. Oneste, inteligente și fără niciun partizanat politic.
Alegeerile anticipate sunt necesare pentru a lamuri situatia anosta din parlament.ori vor castiga liberalii cu o majoritate sigura,ori revine PSD-ul reorganizat si revigorat (presupun) impreuna cu alte formatiuni ,urmare a bajbaielii liberale de 2 luni!Raspunsul meu este ca societatea va castiga prin alegeri anticipate pentru ca scurteaza drumul cu ceva ttimp,ca si asa nu se face nimic.
cred ca cel mai bine pentru noi cetatenii de rand ar fi ca cei doi atat iohannis cat si orban sa plece de tot acasa si sa lase pe altcineva mult mai competent decat ei.
cand a castigat societatea romaneasca pana acum,la alegeri,ca sa castige si acum?oricine a venit si-a facut mendrele si a plecat si noi am ramas tot asa ca si inainte.
este o degringolada totala iohannis spune ca orban sa plece iar orban spune ca el nu vrea…deci imi vine sa rad asistam la comedie intre doi demnitari romani care nici unul nici altul nu isi gasesc locul prin politica romaneasca.
o analiza foarte buna ati facut domnule profesor ,dar cine sa ii mai inteleaga pe pnl-isti ca se contrazic singuri in orice.eu nu mai am incredere in ei de foarte mult timp.
eu cred ca profilul candidatului va face diferenta.
in partidele politice romanii cred ca au o incredere retinuta si reticenta dar candidatul lor cred ca va face diferenta la vot.
votantii pnl-ului sa isi bage unghia in gat acum la ce masuri au anuntat astia de la conducere in frunte cu catu.
alegerile sper sa fie de bun augur si fiecare roman sa simta asta in buzunarul sau.
fiecare dintre noi avem toata speranta la mai bine dar asta ramane de vazut daca cei care ne conduc au aceeasi gandire ca si noi votantii de rand.
cred ca societatea romaneasca va avea de castigat numai daca are in fruntea tarii un adevarat patriot nu ceea ce avem acum
politica mondiala s-a schimbat si ar face bine ca si partidele din romania sa se mai schimbe in gandire si perceptie.
romanii isi doresc un candidat care sa se zbata pentru nevoile lor nu unul care sta mai mereu plecat prin vacante.
localele si prezidentialele sunt motive de certuri si de tot felul de aliante si noi ne-am saturat de asa ceva vrem ceva concret un program plauzibil pentru tara.
romaniei ii trebuie un partid puternic si un presedinte si mai puternic sa o conduca nu marionetele care apar azi pe la tv.
sper ca romania sa aiba ceea ce voteaza si sa nu fim influentati din afara si va multumesc domnule voiculescu ca va implicati in bunul mers al societatii romanesti.
mare mi-ar fi mirarea daca sica mandolina ar parasii functia de premier ca tine si cu dintii de ea.
orban este pus premier de iohannis doar ca sa ii stearga urmele asa cum a facut si augustin lazar.
Intr-o colonie nu conteaza cine este sluga principala! Aceasta are rol de administrator cu drepuri reduse si nu poate decide nimic. Romanii de astazi, daca s-ar fi obosit sa citeasca un pic din istorie, ar fi aflat ce inseamna statutul de colonie si ca o asemenea tara nu se va dezvolta niciodata. Cine deschide geamul vede aceasta situatie! Acum cred ca romanii ar trebui sa fie la cautat si asigurat conditii de trai pentru gindacii din perimetrul Pitesti-Sibiu.
În mod categoric, cel puțin moral, ar fi trebuit ca alegerile să-și urmeze cursul firesc și legal. La locale, oamenii ar trebui să aibă șansa să-și poată alege primarul, parlamentul local, județean. În loc de asta, oamenii sunt amețiți de aceleași jocuri de glezne făcute de pdl de ani de zile. Ăsta e și rostul amestecului. Să deruteze, să bulverseze, să avem, în cele din urmă, aceeași concluzie: „Bine, bine, da eu cu cine votez?” Locale cu parlamentare și poate cu niște referendum. Totuși, e greu să fim optimiști!
eu ma intreb de ce este nevoie sa mai votam ca si asa deciziile importante pentru romania vin din afara iar politicienii romani doar mimeaza faptul ca romania este un stat independent si suveran.
mark twain spunea ,, daca votul nostru ar conta,nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam,, si tind sa ii dau dreptate.
jonglerii cu voturile noastre mereu s-au facut si a iesit cine trebuia sa iasa adica omul vizat de cei din strainatate sa fie presedinte.
alegerile intotdeauna au fost un prilej de cearta si de scandal mediatic.
Domnule, ca sa avem anticipate trebuie ca parlamentarii înșiși sa ridice mânuța și să-și piardă privilegiile și pensioara. .. Cine da vrabia din mână pe cioara de pe gard? Alegerile sunt întotdeauna o loterie.
Deci nu au fost și nici nu vor fi vreodată anticipate în România. Poate doar președintele Johannis care e perfect relaxat pe următorii 5 ar dori un guvern al sau pe un termen mai lung.
Însă cei care au preluat guvernarea acum nu sunt interesați de acest aspect… Numai Câțu a produs profituri de miliarde pentru niste bancheri indatorand inutil statul si facand si el un comision. La fiecare pas se privatizează banul public cu o frenezie dementa. În sănătate, agricultura, fel și fel de ajutoare de stat, peste tot se pune mâna pe bani acum pe loc, pe principiul după noi potopul.
Președintele știe ca în Noiembrie va fi foamete în țară, nu se mai pune nici problema de a câștiga ceva la urne. A încercat sa vina cu o soluție gen perdea de fum, cu guverne fictive sau interimare care vezi Doamne nu sunt lăsate de pesedisti sa isi facă treaba.
Sunt și interese externe… unii au afaceri importante pe aici și vor sa extragă rente pe termen mediu. S-au înșelat în ce ne privește, s-au prins și ai noștri ca dacă ai puterea politica o convertesti în bani pentru tine, nu pentru persoane pe care nu le cunoști, nu te cunosc.
Comentariile sunt închise.