Din 2005, începând cu primul mandat al lui Băsescu Traian, România a intrat într-o nefastă zodie a conflictului. Sub presiunea unui președinte slab, care a încercat constant să-și ascundă vulnerabilitățile intelectuale și instituționale sub un scandal perpetuu, în cadrul societății românești au apărut falii adânci. De la tensiunile iresponsabile create între “bugetari” și “privați” până la ostracizarea unor largi categorii socio-profesionale (de exemplu, medicii erau invitați să plece din țară) s-au generat nenumarăte războaie interne care au instalat neîncrederea între români, ostilitatea, dorința de a-l elimina pe celălalt cu orice preț.

Rezultatul: de aproape 15 ani, mulți dintre liderii de opinie din România, rătăciți în rivalități personale, scapă din vedere imaginea de ansamblu, interesele naționale strategice. Se folosesc de orice prilej pentru a-și desființa adversarii, neînțelegând că, în acest fel, fac rău României în ansamblu.

Cel mai recent exemplu: raportarea la conflictul dintre Statele Unite și Iran. Sunt voci în țară care acuză solidarizarea rapidă a României cu aliații americani, acuzând că, acționând în acest fel, ne “vulnerabilizăm”.

La orice analiză obiectivă, un asemenea argument nu funcționează. De ani buni, România are un parteneriat strategic cu Statele Unite și este parte integrantă a sistemului defensiv american din Europa. Într-un asemenea context, cu sau fără recenta solidarizare, România își asumă atât garanțiile de securitate oferite de SUA, cât și inerentele riscuri. Acesta este regula naturală a jocului geopolitic. Iar cine o ignoră, invocând beneficii de securitate iluzorii, plasează România în zona gri, acolo unde nimic nu este sigur, unde alianțele se fac și se desfac în funcție de mize conjuncturale. Este o zonă nocivă, care ne-a întârziat semnificativ progresul, în care nu trebuie să ne întoarcem, indiferent de simpatiile și antipatiile politice interne.

26 COMENTARII

  1. romania trebuie sa fie foarte atenta pe plan international si trebuie sa duca o politica externa echidistanta de acest conflict major.

  2. romania este un partener strategic foarte important pentru sua dar in partea de est nu vad ce amestec vom avea noi in conflictul dintre iran si sua….

  3. cred ca analistii ar trebui sa fie mai atenti la ceea ce vorbesc in spatiul public ca din cate observ subiectul acesta este unul foarte sensibil.

  4. ceea ce se intampl azi pe plan mondial este ceva de necrezut si cred ca ne confruntam cu un conflict care va dainuii multi ani de acum inainte insa noi trebuie sa fim vigilenti si sa nu aruncam cu cuvinte daca nu sunt cantarite foarte bine.

  5. daca iranul va riposta impotriva sua,ceea ce nu cred ca se va intampla,vom avea parte de jocuri la nivel inalt care pentru noi sunt prea mari cu toate ca suntem parte nato.

  6. imi aduc aminte de marinarul basescu cel care se plimba singur cu mainile in buzunar pe bordurile de la summit.aia era imaginea romaniei pe care o reprezenta el acolo.

  7. analistii de politica externa trebuie sa indemne la decenta in declaratii si la pace nu sa faca din tantar armasar asa cum se spune in popor.

  8. astfel de conflicte au schimbat lumea si de aceea trebuie sa fie evitata intrarea in divergente cu asemenea puteri.

  9. asa este domnule voiculescu in timpul lui basescu ne-am confruntat cu un exod al medicilor sin tara.si sper sa ne invatam minte de acum inainte pe cine punem stampila.

  10. razboaiele au avut nevoie doar de o scanteie ca sa se declanseze tavalugul de neoprit in care au murit foarte multi,sper din tot sufletul ca raul care se dezvolta sa fie stins diplomatic.

  11. momentan asistam la un razboi doar al declaratiilor si sper sa ramana doar asa declarativ fara implicare de forte majore.

  12. in astfel de cazuri diplomatia trebuie sa isi faca treaba exemplar sa nu mai existe asemenea declaratii care buimacesc opinia publica.

  13. exista o vorba romaneasca ,,istoria se repeta pentru cei care nu o cunosc,, sper sa nu fie asa si in cazul de fata.

  14. consecintele ciocnirii dintre cei doi colosi nucleari,ca ambele tari detin putere nuclera,vor fi devastatoare si pentru tarile din jurul lor de aceea indemnul masiv trebuie sa se indrepte inspre dialog si gasirea unui numitor comun.

  15. traian basescu este cel care a aruncat romania in prapastie si acum rade pe la tv de noi romanii oamenii cinstiti si corecti.sa ii fie rusine.

  16. bombardamentele care au avut loc cred ca sunt singurele care pot exista intr-un asa razboi si lucrurile se opresc aici sper sa nu degenereze in ceva mai amplu.

  17. eu cred ca ne vulnerabilizam prin declaratiile date de asa zisii experti in politica externa.conflictul acesta nu este al nostru in mod direct.

  18. din punctul meu de vedere s-a creeat asa o criza,o isterie pe baza acestui subiect care nu cred ca ne priveste pe noi cu toate ca avem un parteneriat strategic cu america.

  19. pur si simplu m-au socat declaratiile lui donald trump,care in calitatea sa de presedinte al americii vorbea asa cu o dezinvoltura foarte mare.dar este si de inteles ca atunci cand esti presedintele celei mai puternice natiuni poti face si asa ceva declarativ vorbind.

  20. iranienii incearca marea cu degetul,spune o vorba din batrani insa totul se va termina cand tavalugul american se va declansa dar am toata convingerea ca nu se va ajunge pana acolo.

  21. marile jocuri de putere mondiala sunt facute de giganti ca rusia,china si america iar iranul nu intra in acesta categorie.

  22. ne bucuram ca sunt oameni ca si dumneavoastra domnule profesor carora le pasa de tara asta nu ca cei de la conducere care taie in carne vie si vorbesc tot felul de aberatii.va multumim pentru tot ceea ce faceti.

Comentariile sunt închise.