În aceste zile, magistrații reclamă presiunea politică asupra propriului statut. Fenomenul nu este nou. S-a resimțit, mai mult sau mai puțin evident, sub aproape toate guvernările care s-au succedat în ultimii 30 de ani.

Moștenind o tradiție cu vechi accente autoritariste, cei mai mulți deținători ai puterii politice din România au avut constant reflexul de a-și lărgi prerogativele în detrimentul celorlalte puteri fundamentale și al democrației, în general.

Însă, începând cu anul 2005, cu primul mandat al lui Băsescu Traian, ingerințele politicului asupra justiției s-au generalizat. În regimul protocoalelor secrete, s-a creat un întreg sistem de presiune asupra independenței magistraților. În presă s-au dezbătut cazuri concrete în care magistrații primeau “indicații” asupra soluțiilor care “se potriveau” cu interesele puterii politice.

De altfel, înregistrarea audio, necontestată nici măcar de protagonist, prin care Băsescu Traian povestește cum “dezbătea” soluția “dosarului Voiculescu”, cu judecătorul de caz și șeful unui serviciu secret, constituie o probă copleșitoare referitoare la intervenția politicului în justiție. Dincolo de orice simpatii și antipatii politice, într-un stat democratic serios o astfel de dovadă ar fi declanșat un veritabil cutremur instituțional.

În mod evident, cazul invocat nu a fost o excepție. Între 2005 și 2014 s-a creat și s-a consolidat precedentul supremației politicului în raport cu Justitia. Iar rezultatele se văd inclusiv în aceste zile când, într-un consens parlamentar rarisim, pensiile magistraților au fost reduse semnificativ.

Înțelegând necesitatea corectării discrepanțelor din sistemul public de pensii, este, totuși, inacceptabil ca eliminarea pensiilor speciale să se aplice, izolat, doar în cazul anumitor categorii profesionale, în timp ce altele continuă să beneficieze de un statut aparte. Sau, dacă anumite categorii profesionale merită o reglementare specială, de ce nu s-ar încadra și magistrații între acestea?

Poate că, la Curtea Constituțională, eliminarea pensiilor speciale ale magistraților va fi respinsă. Dar chiar și așa, dacă nu va avea loc o schimbare fundamentală, atât la nivelul mecanismelor instituționale, cât și la nivelul mentalităților, echilibrul dintre justiție și politic nu va fi restabilit.

O ultimă precizare. Această analiza nu este menită “să apere” pe nimeni. În cele din urmă, cred că magistrații vor găsi soluțiile optime pentru a-și promova eficient drepturile. Iar din perspectiva mea, particulară, consecințele presiunilor politice asupra justiției și-au făcut deja efectul.

Însă, dacă ne raportăm obiectiv la prezentul și viitorul societății noastre, avem responsabilitatea de a combate răul, de a nu accepta, fără reacție, încă un precedent negativ ale cărui efecte le vom suporta toți, mai devreme sau mai târziu.

24 COMENTARII

  1. judecatorii si procurorii au fost terfeliti de basescu in ultimul hal s-a folosit de ei ca sa isi vada interesul dupa care i-a abandonat ca pe o pereche de sosete.periculos om.

  2. indiferent de cine venea la putere ochii erau atintiti asupra justitiei,oare de ce?justitia era luata in colimator si se incerca sa se faca tot felul de presiuni iar punctul culminant s-a intamplat in timpul lui basescu

  3. unele pesnii speciale erau enorme,si nu se justifica,dar acum nu trebuie lovit in toti magistratii ca nu toti au pensii speciale.

  4. din cate stiu magistratii nu au voie sa detina si alte venituri pe perioada desfasurarii activitatii de aceea au salarii si pensii asa de mari.

  5. consider ca unele pensii mari ar cam trebui diminuate,este deja o ofensa adusa celor care au doar o pensie de colectiv foarte mica.

  6. tinand cont de conditiile de stres major in care lucreaza consider ca pensiile nu sunt foarte mari cu mici exceptii.

  7. numai la noi in romania se poate intampla asa ceva in alte tari civilizate nu exista haosul si degringolada asta …traim o incertitudine continua care nu ne face bine deloc.

  8. basescu daca ar fi putut cred ca ne-ar fi eliminat pe toti cei care nu eram de acord cu ceea ce facea el ca si presedinte ,era mai rau decat stalin si mao zedung la un loc.

  9. intotdeauna justitia a jucat un rol puternic in romania si nu numai.de aceea cei care sunt rotite in mecanismul acesta foarte complex beneficiaza de un anumit statut si automat de o anumita pensie care este mult peste media din romania si uneori pe buna dreptate.

  10. nimeni nu poate contesta profesionalismul unor oameni din justitia romana dar padure fara uscaturi nu exista pe tot globul pamantesc deci si la noi in justitie exista asa ceva si incaseaza unele pensii si salarii pe nedrept.

  11. După părerea mea nu avem a face cu un caz de aservire politica a justiției. Asta a fost demult realizată. Acum e next level. Își păstrează privilegiile doar cei ce folosesc direct bastonul și pistolul.
    Masele pot fi controlate cu o poveste frumoasă sau cu bâta. De la povestea cu Isus, povestea cu „țara noastră”, povestea cu viitorul de aur, acum e povestea cu „UE ți-am zis”! Și toate aceste povești clachează inevitabil. Nu se știe de ce la un moment dat oamenii nu le mai înghit.
    Și vine timpul bâtei, retrăim anii 80, când Securitatea devine treptat atotputernică și pur și simplu decide sa renunțe la orice bază ideologică. Suntem cel mai irațional popor din Europa, șefii României de azi cred că pot controla situația prin forța brută. Este foarte interesant, și eu sunt curios unde se va ajunge.

  12. instauratorul panicii si fricii in justitie este traian basescu toata lumea stie cand era el presedinte cum arata justitia din romania

  13. nu imi vine sa cred ce pot face astia pnl-istii sunt oameni fara scrupule care lasa fara pensii si salarii magistrati care au muncit o viata pentru asa ceva.

  14. traim intr-o incertitudine totala nici macar in magistratura nu mai este sigur se incearca o destabilizare masiva a romaniei

  15. mare greseala fac daca se leaga de pensiile magistratilor indiferent de ce si cum sunt drepturile oamenilor respectivi.

  16. drepturile oamenilor nu trebuie sa fie ingradite de o ceata de politicieni care vor raul romaniei si vor ca romanii sa traiasca la limita subzistentei.

  17. daca analizam mai in amanunt aceste parghii observam ca tot ceea ce se urmareste este distrugerea sistemului judiciar din romania

  18. cel mai bine cred ca ne-ar raspunde basescu si cu udrea ca ei sunt artizanii acestui mod de pesiune asupra magistratilor

Comentariile sunt închise.