Câteva observații referitoare la ostilitatea manifestată public la adresa românilor care, în aceste zile, încearcă să se întoarcă în țară:

  1. Cei mai mulți dintre concetățenii noștri care își doresc să treacă granița în propria țară, văd în România singura șansă de a supraviețui acestei crize.

În condițiile în care economia Italiei a înghețat, foarte mulți români – cei care lucrau în turism, în restaurante, care aveau grijă de bătrâni etc. – s-au văzut lipsiți de orice sursă de venit. Nu își pot plăti chiriile, nu-și pot cumpăra alimente și nu sunt, din păcate, prima grijă a unor autorități italiene supuse celei mari presiuni de după Al Doilea Război Mondial.

În aceste condiții, ostilitatea celor care susțin vehement, în presă, pe facebook sau oriunde mai găsesc pe cineva care să îi asculte, că românii din Italia trebuie “să rămână la ei, acolo” dovedesc, pe de o parte, o lipsă de înțelegere elementară a fenomenului (mulți dintre cei care se întorc nu mai au din ce sa trăiască dincolo!) și, pe de altă parte, demonstrează intensitatea fricii care se instaureaza printre noi, generând reacții lipsite de solidaritate.

  1. Evident, ascultând recomandările specialiștilor, toți cei care intră în țară trebuie să respecte regulile de carantină, care trebuie aplicate, în egală măsură, cu rigoare și empatie.

Trebuie înțeles că oameni care au stat în mașini 20-30 de ore și care și-au pierdut brusc un întreg mod de viață, ajung la graniță epuizați fizic și psihic. Au nevoie să se comunice cu ei civilizat, să li se explice calm întregul context, să fie ajutați să înțeleagă că măsurile de carantină sunt inclusiv în beneficiul lor.

Pentru a preveni reacții de panică și revolte la graniță, cum s-au întâmplat deja, este necesar ca autoritățile române să acționeze cu echilibru și responsabilitate.

  1. Dacă situația din Italia se va repeta, la o scară comparabilă, și în alte state în care trăiesc mari comunități de români (Spania, Marea Britanie, Franța, Germania – țări în care epidemia cunoaște deja o răspândire accelerată), câteva sute de mii de concetățeni vulnerabili (cu venituri modeste, fără locuință proprie, fără capacitatea de a-și asigura resursele elementare necesare existenței) vor reacționa, probabil, similar celor care se întorc în aceste zile din Italia.

Sper că acest scenariu a fost deja analizat de către autoritățile noastre. Sper, totodată, ca, indiferent cât de complicat ne-ar fi să-i primim, ne pregătim deja să administrăm eficient un asemenea potențial aflux (pregătind/adaptând spații de carantină).

Dacă statele care i-au găzduit își permit luxul de a-i lăsa să plece, România nu își permite atrocitatea de a nu îi primi acasă. Repet, respectând toate măsurile de prevenție necesare.

  1. Pentru cei care împart lumea în buni și răi, în “noi” care ne descurcăm acasă și “ei” care trebuie “să se descurce, dincolo”, subliniez că aceste delimitări sunt întotdeauna foarte fragile. În general, granițele dintre “zona verde” și “zona roșie” (nu doar în cazul epidemiilor) se retrasează constant.

Cei care azi sunt în siguranță, pot deveni mâine vulnerabili, așteptând, la rândul lor, să primească ajutor. Știința, religia, psihologia – dincolo de numeroasele lor dispute – au și câteva concluzii comune. Una dintre ele: mai devreme sau mai târziu, primești ceea ce oferi.

Modul în care ne raportăm la cei care, în aceste zile, sunt foarte vulnerabili, nu reprezintă doar un test al umanității noastre, ci și un model de comportament care, la un moment dat, ni se poate aplica și nouă.

N.B. Felicit ambasadorul României în Italia care a răspuns prompt apelului disperat al unui cetățean român aflat în dificultate.

15 COMENTARII

  1. romanii din italia este normal ca vor sa vina acasa pentru ca acolo din cate stiu este mult mai grav ca la noi dar sa respecte ceea ce le spun medicii sa nu umble pe strazi si sa poarte masti de protectie.

  2. asa este aveti perfecta dreptate domnule profesor acesta este un mare test pentru noi si de umanitate si de gestionarea situatie care nu este una mica.

  3. este un test pentru intreaga omenire cum sa faca sa previna si sa combata acest virus care acapareaza foarte repede puncte indepartate.

  4. romania este cuprinsa de aceasta febra a virusului complet nepregatita cu toate ca autoritatile au luat masuri dar nu sunt suficiente pentru asa ceva.

  5. cam greu acest test pentru noi dar dupa cate se vede si pentru celelalte tari mult mai dezvoltate decat noi….sper sa scapam cu bine si toti oamenii sa respecte normele simple de spalat pe maini si de dezinfectat.

  6. cu totii ar trebui sa fim precauti si sa respectam ceea ce a zis domnul cercel ….sa nu fim indiferenti,sa stam in case in aceasta perioada si sa incercam sa ajutam asa cum putem

  7. romanii au dat dovada ca in astfel de cazuri sunt unul langa altu si asa trebuie sa fie mereu.

  8. eu cred ca situatia din romania este mult mai grava dar nu se da la tv totul pentru a nu se creea panica

  9. o situatie fara precedent se intampla acum in romnaia iar autoritatile par depasite total de situatie.

  10. Domnule profesor sperăm că sănătatea și protecția oamenilor este o prioritate pentru președinte și guvern, în nici un caz alegerile anticipate!

  11. „Cei mai mulți dintre concetățenii noștri care își doresc să treacă granița în propria țară, văd în România singura șansă de a supraviețui acestei crize.”

    Deoarece au fost la negru in Italia, cel putin 60%, si nicidecum legal si asa sint peste tot, pt ca vestul iubit nu are joburi! Fiind ilegal angajati si neplatind taxe, nu au nici un drept si atunci este de la sine inteles ca trebuie sa ajunga in tara de origine, profitind, inca odata, de romanii ramasi in tara, pe care i-au jignit si batjocorit continuu, iar dovezi exista cu toptanul. Daca ajungi in spital, in vest iti vine nota de plata acasa si nu te scapa nimeni de ea, de aici si disperarea lor. Cifrele vestului privind somajul sint mincinoase, asa ca legal nu se puteau angaja decit un numar f mic. Romanii diasporeni au tras pe sfoara doua state, au distrus piata muncii peste tot, acceptind conditii mai proaste pe salarii mai mici, dar n-au uitat sa se isterizeze la comanda impotriva “coruptilor” din tara, cind ei erau sper corupti, provocind pierderi mult mai mari statelor unde s-au alfat, unii ani de zile, decit cei impotriva carora protestau aiurea, cu mult tupeu. Faptul ca pt alegeri s-au inscris la ambasade ceva peste 40000 va arata exact acest aspect, pe care nu-l cunosteti si care nu este ceva de ignorat. S-au temut ca se va afla situatia lor ilegala si precara in acelasi timp, ca nu se imbogateste nimeni din munca la negru, lucru pe care nu-l vor recunoaste vreodata. In Anglia ,indeplineau conditiile pt acordarea vizei de sedere doar 39% dintre romanii care se aflau in acel stat, in momentul brexitului. Numarul oficial era raportat la suma celor inregistrati de 245000 de romani, insa, se stia ca totalul acestora era de 450000. Va inchipuiti dezastrul? De ce pleaca romanul, chiar si aiurea, in neant? Din fudulie si ca nu cumva vecinul plecat sa ajunga sa aiba mai mult decit el. Alegerile sint un motiv de razbunare, deoarece au luat plasa cu vestul luminos, care nu este ce-au visat. Singurul jurnalist care a spus adevarul despre acesti neoameni este Ciutacu!

Comentariile sunt închise.