Entuziasmul apărut în urma anunțului privind alocarea a peste 30 de miliarde de euro pentru România din partea Uniunii Europene, ar trebui echilibrat printr-o analiză lucidă referitoare la ce poate și ce NU poate face statul român cu aceste fonduri.
În mod evident, suma menționată – care, repet, printr-o negociere inteligentă și bine pregătită poate fi suplimentată cu 3-5 miliarde de euro – NU trebuie folosită pentru a acoperi găuri bugetare, ci pentru a genera prosperitate și dezvoltare durabilă.
Așa cum susțin constant, agricultura, marile lucrări de infrastructură și investiția în inteligența românească (invenții, inovații, cercetare) sunt destinațiile prioritare ale unor investiții strategice responsabile.
În aceste condiții, cea mai dificilă provocare pe agenda Guvernului, cu implicații sociale dramatice, rămâne rezolvarea situației pensionarilor. Este un subiect complex, care poate fi abordat, simultan, din două perspective:
Respectarea efectivă a dreptului fundamental al pensionarilor la un nivel de trai decent! După o viață de muncă, seniorii României sunt îndreptățiți la minim trei elemente esențiale:
- asistență medicală de calitate, inclusiv acces la cele mai eficiente tratamente farmaceutice;
- alimentație sănătoasă, echilibrată, permanent accesibilă (ca preț și modalități în care poate fi procurată);
- condiții de locuit decente, la standardele europene contemporane.
Din orice evaluare obiectivă, raportând nivelul pensiilor la costul real al traiului cotidian, devine evident că, în prezent, nici 10% din pensionarii României nu-și pot asigura, din resurse proprii, cele trei elemente esențiale menționate.
Identificarea soluțiilor de suplimentare a resurselor alocate eliminării dezechilibrelor din sistemul public de pensii, care, după aproape 30 de ani de subfinanțare și administrare ineficientă, au devenit cea mai mare amenințare la adresa stabilității financiare a României.
În situația actuală, în care populația activă a țării noastre scade constant, este evident că pensiile nu mai pot fi susținute doar din contribuțiile sociale și din suplimentările alocate de miniștri de finanțe mai mult sau mai puțin inspirați. Administrarea în regim de avarie, peticeală constantă cu împrumuturi și artificii fiscale sunt cel mai sigur drum către dezastru! Falimentul sistemului public de pensii ar reprezenta un cataclism național fără precedent.
Pentru a evita o astfel de consecință – evidentă pentru orice specialist serios – sunt necesare soluții practice, eficiente și imediat aplicabile. De-a lungul timpului, am propus mai multe măsuri pe această temă. Din păcate, rivalitățile politice, interesele de moment sau ignoranța unora, le-au întârziat. Poate că astăzi, în al doisprezecelea ceas, când orice întrebare despre creșterea punctului de pensie tulbură întregul Guvern, există mai multă receptivitate.
În acest sens, reiau, pe scurt, următoarea propunere: crearea Fondului Național de Solidaritate! Finanțat cu un procent din profitul obținut de agenții economici care au o cifră de afaceri de peste un million de euro, dedicat suplimentării fondurilor din sistemul public de pensii.
Concret, dacă o firmă înregistrează un profit de 100.000 de euro (10% din cifra de afaceri), 1000 de euro să fie alocate Fondului Național de Solidaritate destinat pensionarilor!
Am activat în economia reală 50 de ani, cunosc și calitățile și defectele antreprenorului român și sunt convins că peste 90% dintre cei care au o afacere prosperă vor susține real o astfel de măsură! Unii din responsabilitate, alții din orgoliu, dar, mai ales, din rațiuni pragmatice: dezvoltarea generală a societății în care traiesc se va regăsi și în evoluția propriilor afaceri.
Evident, se mai pot găsi încă multe alte surse pentru Fondul Național de Solidaritate. Necesitățile sistemului public de pensii nu pot fi acoperite dintr-o singură direcție. Însă este esențial să existe o astfel de abordare. Să se asume solidaritatea cu pensionarii, (transpusă în fapte nu promisiuni) ca prioritate guvernamentală.
Iar pentru cei care, poate, consideră că solidaritatea este un concept politic partizan, de stânga sau de orice altă direcție, subliniez că spiritul comunitar (consecința directă a solidarității) este esențial pentru democrație în general și pentru orice societate prosperă.
Europa Unită este construită, în primul rând, pe baza solidarității statelor membre.
Pentru a-și consolida inclusiv statutul european, România are nevoie de solidaritate.
N.B. Pentru că toți avem nevoie de fapte, nu doar de principii generoase, am vorbit cu fetele mele și toate trei sunt de acord ca 1% din profitul pe anul trecut să fie depus în acest Fond de Solidaritate. Mai este nevoie doar de voința Guvernului pentru ca Fondul să poată exista.
important este ca acesti bani sa fie investiti cu cap,desii ma indoiesc ca cineva din guvernul lui iohannis va face asta.
intotdeauna pensionarii au fost bagati in seama doar in preajma alegerilor indiferent de natura lor.
eu m-as bucura foarte mult ca punctul de pensie sa fie marit ca si asa pensionarii din romania aveau pensii mici si se descurcau foarte greu.
un fond de solidaritate este foarte bun mai ales acum dupa aceasta perioada foarte grea prin care romania trece.si nu vad de ce guvernul nu face un asemenea fond.
guvernul orban se tot codeste sa dea un raspuns clar daca se vor marii pensiile din toamna sau nu…de aici putem trage concluzia ca cei care se ocupa de asa ceva nu mai au bani la bugetul de stat.
normal ca este responsabilitatea romaniei insa din cate se vede parca niciun membru din guvern nu vrea sa isi asume aceasta responsabilitate pentru pensionarii romani.
cred ca iohannis tine asa in sah mat aceasta situatie ca sa iasa cu ea in alegeri si atunci sa inceapa sa minta tot felul de prostii,de aceea nu se misca nimic in acest sens.
daca nici acum cu acesti bani nu stim cum sa ii investim sa crestem bugetul tarii….atunci ne meritam soarta cu acesti analfabeti de la guvern.nu mai avem nicio scuza.
nu cred ca ii intereseaza sa faca ceva plauzibil cu banii de la uniunea europeana ei fac chefuri si fumeaza in palatul victoria orban si compania sa selecta dupa cum am vazut cu totii in celebra poza.
acesti hoti notorii de la pnl vor accesa acesti bani de la uniunea europeana si isi vor umple buzunarele si tot nimic nu vor face pentru romania vor gasii ei motive de ce nu au facut nimic vor arunca totul in spatele pandemiei.
fiecare pensioanar are nevoie sa fie ajutat de statul la care a cotizat atatia ani de vreme iar acum sa vina unul ca sica mandolina si sa spuna ca inca nu stie ce va face cu pensiile romanilor mi se pare jenant.
sper sa se rezolve ceva si cu pensionarii romani ca ei sunt cei mai afectati de aceasta pandemie.
am toata convingerea ca acesti misei nu vor misca un deget pentru a marii pensiile din septembrie.
un vechi proverb romanesc spune asa ,,cine nu are batrani sa-si cumpere,, insa noi ne batem joc de cei care ne-au facut mari si car ene-au dat o educatie.
eu inca nu concep…cum dracu ne-am pricopsit noi cu asa alesi?oare orbi am fost cand am mers la vot….doamne fereste.
romania daca vrea sa faca parte din randul tarilor civilizate trebuie sa creeze conditii decente de trai pentru seniorii sai,cei care au construit-o si cei care acum privesc cum unii ca orban isi bat joc de toata munca lor de o viata.
daca acum cativa ani cineva imi spunea ca tara asta va ajunge rau de tot pe mana unor talhari de drumul mare nu-l credeam dar uite ca am ajuns sa trecem o pandemie avand in fruntea tarii niste incapabili, de care sunt satula ca de mare padurete.
educatie,agricultura si infrastructura daca avem domeniile astea puse la punct putem defila prin europa dar noi nu avem mai nimic din cele de mai sus asa ca banii sunt bine veniti si trebuie investiti inteligent.
,,strictul necesar,, o sintagma pe care pensionarii o cunosc foarte bine de foarte multi ani si este pacat ca un om sa traiasca asa.
cred ca intr-un final se va gasi o solutie de mijloc ca bani la bugetul de stat ,din spusele autoritatilor, nu mai sunt… acum se vede cine este un bun gospodar.
poporul roman a fost invatat cu greul dar parca prea multi ani grei iar cei cu basescu la conducere au fost cei mai grei an.
sperantele mele sincer sa fiu s-au cam spulberat in acesta privinta numai cand ii vad la televizor pe astia din guvern pe tataru pe orban pe catu mi se face lehamite.
se spune ca speranta moare ultima,haideti sa speram pana in ultimul moment si poate lucrurile se vor intampla bineinteles daca avem si noi luari de atitudine si initiative in acest sens.
Comentariile sunt închise.