Potențialul nociv al fenomenului fake news este uriaș, iar raportarea iresponsabilă la Pandemia de Covid19 este elocventă în acest sens. Rezultatul exceselor și dezinformărilor generate din ambele direcții (“conspiraționiști” și “alarmiști”) se concretizează, în fiecare zi, în vieți pierdute și în îmbolnăviri care s-ar fi putut preveni printr-o atitudine mai echilibrată și responsabilă.
Efectul unor informații de tipul “virusul nu există” și “virusul este peste tot, nimeni nu scapă” este similar: determină o respingere a măsurilor de protecție cu efecte dramatice asupra sănătății și siguranței populației.
Analizând lucid această realitate, înțelegem că este responsabilitatea tuturor instituțiilor media profesioniste să-și stabilească, prin dialog și cooperare, standarde de profesionalism care să reducă semnificativ ponderea fenomenului “fake news”.
Pentru a evita atât spirala tabloidizării (excesele unei surse media creează presiune și pe celelalte, “să ridice miza”), cât și arbitrariul unor forme de cenzură impuse de autorități, consider că instituțiile de presă (TV, radio, online, print) și-ar putea delimita principii deontologice care să asigure atât deplina libertate editorială, cât și un autentic respect pentru adevăr și societate.
La fel ca multe alte categorii profesionale din România, și presa națională are nevoie de o formă proprie de asociere, care să funcționeze transparent și aplicat, fără pretenția ridicolă ca ar împărți dreptatea sau ar deține adevărul absolut.
Concurența nu exclude respectul în interiorul breslei. Asumarea unor principii nu atenuează dreptul la perspective diferite asupra realității transmise publicului.
Iar pentru dependenții de fake news, care vor transforma și această analiză într-o “încercare a mogulului de a influența presa”, o precizare elementară: o astfel de asociere profesională ar constitui, inclusiv, o consolidare a statutului jurnaliștilor în raport cu cei care dețin instituții media.
da asa este se poate reduce numai sa se vrea.
presa din romania ar trebui sa faca front comun si sa ne infoemeze corect si la timp
consider ca suntem coplesiti de stiri false si asta este in neregula.
da…fenomenul fake news deja a cunoscut o amploare foarte mare si trebuie combatut din interior.
se poate reduce acest fenomen nociv insa sunt prea multi care numai asta fac…imprastie la greu stiri false.
fake news vine cel mai mult din partea site-urilor de propaganda pnl.
malin bot si compania sunt promotorii stirilor false, oameni ca ei nu au ce cauta pe site-urile de socializare pentru ca dezinformeaza populatia masiv.
toata lumea este ,,bombardata,,cu asa ceva si nu mai stim cum sa discernem raul de bine din toate stirile care ni se furnizeaza.
presa din romania prea s-a caciulit la actuala putere si ii joaca in struna cum se zice.
cand vad oameni seriosi pe care ii credeam seriosi cum arunca cu cuvinte aiurea imi dau seama cat de jos a ajuns presa de la noi.
nu este de mirare de ce pnl isi face campanie din banii publici pe diferite site-uri asa zise apolitice dar ei baga la greu propaganda.adica sunt cumparati si asta nu este ok.
la cate stiri false au aparut dupa pandemia asta nici nu mai stii pe cine sa crezi si pe cine nu.
in romania acest fenomen a cunoscut un avant de nestapanit dar aveti dreptate ca poate fi diminiat numai prin cei care lucreaza in presa.
presa ar trebui sa fie independenta si sa nu plece urechea la orice si sa publice orice informatie fara sa fie verificata din trei surse asa cum se face.
multe site-uri propaga in spatiul virtual fake news si asta este ceva foarte rau ar trebui inchise sau interzise.
consider ca este un razboi perpetuu cu acest fenomen de fake news la nivel mondial.
marea manipulare mondiala se face prin fake news asa se creeaza o ceata care cade direct pe ochii oamenilor si nu ma inteleg mai nimic din ceea ce li se intampla.
totul depinde de verticalitatea jurnalistilor si de profesionalismul lor astfel incat sa nu faca jocul celor care vor controleze totul din umbra.
multi jurnalisti scriu ceea ce nu trebuie si nu inteleg de ce fac asta.adica maseria lor este de a informa corect poporul nu sa il bage asa in ceata totala.
sunt de parere ca o parte dintre cei care fac presa din romania sunt deja vanduti celor care au interese mari.
o lupta care dupa parerea mea va fi de cursa lunga ca acest fenomen nu dispare repede.
cred ca acest fenomen poate fi eradicat numai prin oameni competenti si seriosi care tin la natiunea lor.
reducerea fake news-ului este un proces de durata care necesita timp si resurse adecvate.
este o mare problema fake news nu numai la noi in tara ci si peste hotare toate agentiile de presa sunt ,,infectate,, cu asa ceva.
sunt foarte suparata pe presa din romania pentru ca au intrat cam toti in jocul celor mari si se dedau la articole false si neserioase.imi pare faorte rau.
este chiar necesara implementarea unor masuri impotriva la fake news ca prea a luat asa un avant considerabil.
daca se vrea sa se combata acest fenomen nu este ceva imposibi dar numai sa se vrea.
cred ca aceasta forma de propaganda a fost imbratisata si de pnl si iohannis dupa parerea mea ei sunt cei mai mari promotri de fake news din romania.
de ani de zile presa internationala este invadata de tot felul de informatii grave si neadevarate iar asta pericliteaza inclusiv siguranta nationala a tarilor.
lumea se schimba vazand cu ochii epoca tehnoligiei cunoaste o viteza ametitoare iar cei care incearca sa profite de asa ceva se adapteaza din mers si uite asa apar tot felul de stiri false care nu fac bine deloc nimanui.
numai prin implicarea noastra a tuturor putem combate fake news adica sa nu luam de bun orice ni se livreaza de presa.
marea problema in ceea ce priveste fake news este faptul ca poate izvora de oriunde si este foarte greu de reperat sursa principala.propagarea sa se face in masa infectand mai toate mediile de activitate.
Comentariile sunt închise.