După șase luni de la instituirea stării de urgență la nivel mondial, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat recent că preconizează o durată foarte îndelungată pentru Pandemia de Covid19, cu efecte negative ce se vor resimți constant în următoarele decenii.

Evaluarea specialiștilor OMS este fundamentată atât pe creșterea galopantă a numărului de infectări și decese, cât și pe prognozele rezervate referitoare la obținerea unui vaccin.

În aceste condiții, dincolo de frământările electorale care consumă, pe plan intern, energii uriașe pentru mize minore, consider că, în perioada următoare, România ar trebui să acționeze responsabil în trei direcții majore:

  1. Consolidarea sistemului sanitar – pe lângă măsurile pe termen scurt aplicate deja, este nevoie de o strategie națională de investiții în infrastructură și aparatură medicală, astfel încât să existe minim o unitate sanitară performantă în fiecare județ. Pare un obiectiv minimal, dar, în prezent, majoritatea spitalelor municipale și județene își trimit cazurile grave spre cele câteva centre optim dotate din București sau Cluj.
  2. Investițiile strategice în agricultură și industria alimentară. Așa cum au demonstrat-o deja primele luni de Pandemie, securitatea alimentară devine o provocare majoră în momentele de criză. Inclusiv statele foarte dezvoltate s-au confruntat cu blocaje în lanțul de producție și desfacere a produselor de tip alimentar. În acest context, sprijinul consistent și sistematic acordat producătorilor autohtoni se poate dovedi decisiv în perioada următoare.
  3. Modernizarea accelerată a sistemului național de educație. Inteligența reprezintă o resursă strategică a țării noastre, dar riscăm să o irosim în condițiile unui învățământ blocat din cauza suspendării cursurilor. Este acut necesară, pe de o parte, investiția în dotarea corespunzătoare a profesorilor, elevilor și studenților în vederea desfășurării cursurilor de la distanță și, pe de altă parte, se impune o nouă viziune asupra programelor școlare. Materia și metodele de predare trebuie adecvate lumii în care trăim.

România nu își permite să-și sacrifice viitorul pentru că și-a administrat deficitar prezentul.

Cât din cele aproximativ 80 de miliarde de euro promise recent țării noastre vor fi alocate concret obiectivelor menționate?

26 COMENTARII

  1. foarte buna observatia cat din cele 80 miliarde vor fi acordate prioritatilor tarii….da.eu cred ca acest guvern nu stie cum sa gestioneze actuala criza de covid 19.

  2. sunt convins ca cei care ne conduc habar nu au de aceste trei obiective nationale ei sunt ocupati cu campania electorala.

  3. cred cu tarie ca cele trei obiective nationale ne vor scoate din conul de umbra in care ne aflam cu totii dar sa fie puse in aplicare cat mai repede.

  4. va multumim din suflet domnule profesor pentru sfaturile bune pe care ni le dati si pentru implicare.va apreciem foarte mult.

  5. stiti cum se spune in popor….doamne da-i mintea prostului cea de pe urma…insa in cazul lui orban sau iohannis nu se potriveste asa ceva ei oricum raman in continuare niste mediocrii in tot ceea ce fac.

  6. guvernul pnl trebuie sa demisioneze in masa ca nimic bun nu au facut decat sa incurce lumea cu ordonantele lor de doi lei.

  7. nu ma astept de la sica mandolina sa aplice asa masuri benefice pentru tara,il depasesc mult pe el.

  8. pentru actuala putere campania eletorala este mai importanta decat economia sau viata populatiei,insa vor sta linistiti ca la votare nu vor atinge nici macar pragul de 20 la suta.

  9. apar pe la tv tot felul de persoane dubioase care vorbesc despre orice numai de ceea ce ne intereseaza pe noi toti nu vorbeste nimeni.de ex.cum sa scapam de acest virus,daca se face vreun vaccin pe undeva,nimic din gura asa zisilor conducatori de tara.

  10. diversiunea este arma principala a pnl-ului ei numai asta au facut de cand au ajuns la putere.

  11. marea problema a romaniei este plavanul de la cotroceni de acolo se da ora exacta in orice iar orban este o simpla marioneta in mana lui iohannis cum era si boc in mana lui basescu.

  12. schimbarea trebuie inceputa de noi daca noi cetatenii de rand nu vom face nimic meritam ceea ce avem,ca astia de la putere oricum fac ce vor insa acest lucru trebuie sa inceteze.

  13. imi pare rau ca romania a ajuns pe mana unor mercenari care se joaca cum vor ei cu sanatatea noastra si a copiilor nostrii insa razbunarea noastra va fi la vot.

  14. cele trei obiective nationale spuse de dumenavoastra ar trebui sa fie piatra de temelie in reconstructia romaniei frumoase de dupa starea de urgenta.

  15. cele trei puncte sunt geniale pentru romania,numai guvernul condus de orban parca este orb si legat la maini de nu vede si nu face nimic.

  16. nu mai nicio credibilitate cei de la conducere sunt niste mincinosi si lumea nu ii mai vrea deloc.

  17. din cate am vazut cu totii sistemul sanitar este la pamant si chiar are nevoie de investitii urgente pentru a fi pus pe picioare

  18. cele trei obiective sunt primordiale pentru romania in mometul de fata pentru sa sistemul nostru sanitar cred ca este in copals.

  19. ma bucur ca exista oameni care se gandesc si la noi si va apreciez domnule profesor foarte mult.

  20. aplicabilitaea acestor obiective trebuie sa fie imediata si urgenta pentru ca romania are nevoie de asa ceva.

  21. ma gandesc ca actualul guvern sa se mute din tara asta ca lumea nu ii mai suporta la cat rau au facut.

Comentariile sunt închise.