Constrângerile sanitare, sociale și economice generate de Pandemie, suprapuse peste tensiunile politice produse de alegerile locale și parlamentare, creează o presiune uriașă asupra echilibrului democratic.

Confruntate cu o situație generală extrem de complicată și cu un grad de incompetență individuală – alarmantă în anumite cazuri – instituții fundamentale își ratează menirea, determinând un val uriaș de dezamăgire populară.

De exemplu, managementul catastrofal al sistemului național de învățământ – incapabil să-și asume responsabilitățile firești și să asigure mijloacele necesare educației online, nici după 8 luni de la începutul Pandemiei – generează revoltă în rândul elevilor, al studenților și al părinților.

Iar în asemenea contexte – de fiasco instituțional – apar mișcările extremiste, populiste, care câștigă rapid susținere în detrimentul forțelor democratice.

De la precedentul mișcării legionare din perioada premergătoare celei de-a doua conflagrații mondiale, până la succesul mișcărilor radicale și xenofobe din perioada 2000 sau regimul discreționar impus de Băsescu Traian după criza economică din 2008, avem nenumărate exemple de abateri grave de la echilibrul și valorile democratice în contextul unor tensiuni majore.

Din păcate, acest an electoral 2020, în care ne confruntăm cu Pandemia de Covid19, reprezintă încă un vârf al vulnerabilității democrației românești în raport cu populismul extremist.

În aceste condiții, după o experiență de viață consistentă – cu 30 de ani trăiți în socialism și încă 30 de ani în capitalism – înțelegând că vulnerabilitățile democrației sunt constant exploatate de reflexele totalitare, apreciez că este responsabilitatea tuturor forțelor politice democratice, indiferent de diferențele doctrinare, să își desfășoare echilibrat competiția electorală, delimitându-se ferm de abordările intolerante, alimentate de excese retorice care compromit democrația în ansamblu.

Spre exemplu, dincolo de preferințele personale și de interesele politice conjuncturale, Președinția României sau Curtea Constituțională sunt instituții esențiale care trebuie respectate inclusiv atunci când deciziile acestora contravin unor obiective electorale.

În caz contrar, dacă principalele forțe politice vor rămâne în logica unui “război total” autodistructiv, extremismul va câștiga teren semnificativ, inclusiv în viitorul Parlament.

30 COMENTARII

  1. la cat de ,,dezorinatata,, este romania cred ca extremismul de orice natura isi gaseste culcus fara nicio problema dar tine de noi de fiecare sa oprim asa ceva

  2. in romania extremismul asteapta sa puna stapanire pe tara noi cetatenii de rand trebuie sa luam atitudine in acest sens.

  3. un comportament extremist am vazut la traian basescu este un specimen care ne-a demonstrat cum se vinde o tara bucata cu bucata si o flota intreaga.

  4. acum mai mult ca niciodata romanii trebuie sa fie uniti in fata dezastrului care se apropie ca un efect de bumerang la pandemia in care suntem.

  5. Corect! Deci esecul echilibrului, democratiei, umanismului, naturii spirituale duce la activarea extremismului. Poate cineva sa explice de ce esueaza aceste valori? Inactivitate, inactiune? Nr mare de adepti ademeniti sau ispititi de partea intunecata? Egoism, impietrirea inimilor? E posibil sa se petreaca aceste lucruri fara sa ne dam seama, si ne trezim prea tarziu? Analiza ar trebui adancita?

  6. miscari de mase sa zic asa se intampla in toate tarile este asa o emotie izvorata nu stiu de unde si cred ca prin asta se urmareste ceva.

  7. atentia trebuie sa fie una maxima ca ,,sistemul imunitar,, al romaniei este grav afectat in momentul de fata.

  8. cred ca structurile de forta din romania ar trebuie sa mareasca vigilenta iar cei din politica sa ajunga la un acord sa nu se ajunga la ceva mai rau.

  9. intotdeauna comunicarea a fost cheia oricaror probleme insa din cate se vede la noi in politica ea nu are niciun efect.

  10. o natiune puternica lupta impotriva acestui fenomen nu se lasa asa purtata de valuri in bataia vantului si la mana destinului.

  11. vazand cine conduce romania constatam ca parca nu mai avem intelectuali in tara asta si mereu ne trebuie altcineva de alta origine sa ne conduca cred ca ne-am lasat prea mult calcati in picioare.

Comentariile sunt închise.