În ciuda unei intense campanii de promovare a vaccinării împotriva Coronavirusului, populația manifestă încă, la nivel global, numeroase rezerve.

Dincolo de argumentele punctuale, pro și contra vaccinării, și de inevitabila “rezistență la nou”, consider că principala cauză a acestor “rezerve” o reprezintă generalizarea lipsei de încredere în autoritățile publice și în modelul de societate impus de doctrinele clasice.

Mai ales în marile democrații, în care dreptul la informație nu poate fi cenzurat, iar libertățile civile sunt cu adevărat garantate, s-a format un veritabil reflex de “nesupunere civică” față de aproape orice abordare oficială.

Consecința imediată, în contextul analizat: inclusiv în statele în care guvernele se bucură de o evidentă legitimitate și încredere, ritmul vaccinării rămâne, cu foarte puține excepții, la un nivel scăzut.

Astfel, analizând fenomenul în profunzime, devine evident că, fără o dezbatere serioasă și deschisă asupra limitelor modelul socio-politic actual, campaniile de promovare desfășurate de guvernele din întreaga lume vor avea, indiferent de subiect, o eficiență tot mai redusă. Când oamenii își pierd încrederea în sursa comunicării, tema concretă a acelei comunicări este irelevantă.

Așa cum demonstram, în urmă cu aproape 20 de ani, în “Societatea Umanistă”, comunismul și capitalismul și-au pierdut capacitatea de a răspunde optim necesităților actuale ale omenirii. Omul contemporan nu mai poate accepta statutul de subordonat al colectivității (v. comunism), al capitalului sau al unor obiective “superioare” care îi sunt impuse din exterior.

În viziunea umanismului pragmatic, omul contemporan își asumă rolul firesc de valoare centrală a societății, sursă și reper al legitimității celor care îl guvernează.

În aceste condiții, este clar că, pentru a îndeplini cu succes un anumit obiectiv – de exemplu, vaccinarea împotriva Coronavirusului – autoritățile trebuie să recâștige încrederea populației printr-o comunicare transparentă, echilibrată, onestă și prin promovarea unui model social capabil să răspundă eficient nevoilor și așteptărilor concrete ale celor pe care îi conduc.

30 COMENTARII

  1. in alte tari am vazut ca presedintii de stat si-au facut primii vaccinul dar la noi nimic….toti stau asa ,,la cutie,, cum se zice poate ca si asta conteaza in a acumula increderea populatiei.

  2. reticenta romanilor la vaccin se datoreaza slabei campanii de promovare a acestuia plus neincrederea in guvernul lui iohannis.

  3. comportamentul oamenilor referitor la vaccin este unul reticent si precaut populatia s-a saturat de minciunile spuse de iohannis si de orban iar acum il baga la inaintare pe catu.

  4. din punctul meu de vedere foarte greu va merge aceasta campanie pentru ca noi nu mai credem in acest stat in acesti oameni care nu au facut mai nimic pentru vietile noastre.

  5. din actuala clasa politica nu cred ca mai are cineva credibilitate in a mobiliza lumea sa se vaccineze.

  6. eu cred ca primii care trebuie sa se vaccineze ar trebui sa fie persoanele care prezinta un grad de risc ridicat.

  7. trebuia sa luam modelul altor tari in care vaccinarea merge foarte bine insa noi am adoptat o metoda tot romaneasca care nu a tinut decat trei zile.

  8. cred ca lucrurile au cam fost grabite si asta nu este ok ca din cate stim graba strica treaba si la noi aici in romania chiar este stricata rau de tot.

  9. neincredera populatiei in acest vaccin si in autoritati vine pe fondul deciziilor foarte proaste luate in trecut de guvernul lui iohannis condus de orban.

  10. cred ca pana la sfarsitul anului o mare parte din populatia romaniei va fi vaccinata.reticente sunt acum la inceput insa lucrurile vor revenii la normal.

  11. consider ca o mai buna informare despre vaccin se poate face de medicii experti in virusologie nu de oamenii politici in care populatia nu mai are incredere deloc…cred ca ar fi o solutie buna.

  12. evolutia campaniei depinde in foarte mare masura de canalul de comunicare ales de autoritati prin care sa aduca la cunostiinta populatiei beneficiile acestui vaccin.

  13. de aici tragem concluzia ca romanii numai pot fi asa de usor de influentat chiar daca este vorba de un vaccin impotriva unui virus care a facut prapad in lume.

  14. asta da provocare…cum reusesti sa convingi o tara intreaga sa se vaccineze dupa ce i-ai mintit si i-ai amagit atatia ani prin guverne marioneta.

  15. increderea se cantiga greu si se pierde intr-o secunda zice un vechi provern romanesc si chiar asta au facut autoritatile romane.

  16. cunosc persoane care s-au vaccinat si persoane care refuza sa se vaccineze acum parerile sunt impartite.

  17. cred ca o influenta mare o are si biserica daca inaltii prelati se vor implica eu cred ca populatia romaniei care este in mare parte credincioasa se va vacccina.

  18. o mai buna comunicare din partea autoritatilor cred ca ar ajuta foarte mult procesul de vaccinare dar din pacate nu are cine sa o faca.

  19. inca de la inceput iohannis a dat dovada de mari lacune in exprimare si era un lucru asteptat ca se va ajunge aici.

  20. apucaturile lui iohannis de mare suveran si dictator peste romania au facut ca oamenii sa nu mai aiba incredere in el si in guvernul pus de acesta.

  21. atat guvernul orban cat si iohannis ar fi trebuit sa se gandeasca ca va venii un astfel de moment si sa inceteze sa mai minta populatia ca de aceea nu mai are nimeni incredere in ei.

  22. in fruntea tarii ne trebuies patrioti care isi iubesc tara nu vanzatori la drumul mare in care lumea nu mai are incredere

  23. romanii sunt deja ca si impartiti in cei care vor sa faca vacccinul si cei care refuza insa nu stie cine mai are puterea in acest moment sa mobilizeze acel procent de reticenti….este foarte greu.

  24. in momentul de fata cred ca nimeni nu poate schimba comportamentul romanilor in reticenta de asi face vaccinul.

  25. nu stiu ce sa zic dar este destul de dificil de mobilizat o tara intreaga tinand cont ca ,,guvernul tau,, iohannis i-a mintit neincetat.

  26. comunicarea deficitara,minciuna,aroganta,superioritatea celui care sta in dealul cotrocenilor sunt ingredintele din care a reiesit acesta neincredere masiva.

Comentariile sunt închise.