Administrarea inteligentă a presiunii generate de Pandemie asupra economiei mondiale reprezintă una dintre principalele provocări ale anului care a început.

După restricțiile și blocajele economice din 2020, s-au înregistrat deficite bugetare fără precedent în majoritatea statelor lumii. În acest moment, peste jumătate din populația mondială trăiește pe credit. Care va trebui plătit. Analizând lucid cifrele macroeconomice, pare evident că următorii 2-3 ani sunt “amanetați”!

Astfel că, după ce se va îndepărta umbra acută a pandemiei – ca efect al campaniilor naționale de vaccinare – ne putem aștepta la o foarte intensă criză economică!

Iar istoria ne învață – pe cei care se mai obosesc să o înțeleagă – că fiecare cataclism economic aduce cu sine, cu precădere în zonele vulnerabile, dezastre sociale, umanitare și, uneori, chiar conflicte deschise!

Pentru a preveni o astfel de evoluție, pentru evita “zona vulnerabilă” – în care s-a regăsit, din păcate, de atâtea ori – România are nevoie de o plasă economică de siguranță pe care trebuie deja să înceapă s-o construiască. Iar, ținând seama de resursele și necesitățile noastre imediate, această plasă de siguranță o pot constitui investițiile guvernamentale.

Pe de o parte, trebuie încurajat inteligent un consum echilibrat pentru a susține dezvoltarea producției interne prin intermediul căreia se poate diminua semnificativ șomajul, reducând, astfel, presiunea asupra bugetului de stat.

Pe de altă parte, sunt vitale investițiile în infrastructură. La sfârșitul anului trecut, pornind de la modelul unui plan de anvergură internațională demarat de Polonia, apreciam că și România are potențialul și necesitatea de a dezvolta proiecte majore. Propuneam atunci dezvoltarea unui “hub” industrial în zona Dobrogea, unde, prin dezvoltarea semnificativă a infrastructurii navale, aeriene, rutiere și feroviare se poate construi o interfață comercială strategică între Europa și Asia.

Evident, sunt posibile și alte direcții complementare, de la dezvoltarea masivă a rețelei de autostrăzi, la proiecte strategice inovative în agricultură.

Planurile de amploare, investițiile semnificative în infrastructură vor asigura, pe lângă beneficiile economice directe, consolidarea încrederii națiunii noastre în propriul viitor.

România, membru UE și partener strategic al SUA, este obligată să gândească, să proiecteze și să construiască major. Să-și asume anvergura la care este îndreptățită de istorie, de populație, de potențialul economic și de alianțele din care face parte.

30 COMENTARII

  1. aveti dreptate domnule profesor dar cine sa faca aceste investitii guvernul catu?care nu stie pe ce lume traieste….

  2. romania mereu a fost la coada clasamentului in europa dar acum prin politici de stat foarte bune putem sa mai iesim putin din conul de umbra in care suntem dar din pacate astfel de politici nu pot fi facute de oricine

  3. consider ca sansa noastra de dezvoltare este acumularea de capital de la uniunea europeana altfel nu vad cum se poate misca economia romaneasca.

  4. o tara asa de bogata precum este romania trebuie sa treaca cu brio examenul de revenire din pandemie dar cei care ne-au condus pana acum ne-au indatorat pe vecie la tot felul de fonduri cu dobanzi ametitoare.

  5. anul 2021 este un an in care multe tari isi vor revenii dupa acest virus,s-a facut si intre timp vaccinul acum ramane de vazut cum vor gestiona aceasta ,,renastere,,

  6. romania isi va revenii mai greu din acest soc…..nu ma astept la o explozie de investitii pe termen lung pentru ca incompetenta la nivel inalt este la ea acasa.

  7. cum se poate dezvolta romania cand deciziile importante pentru noi se hotaraste de berlin?iohannis este o simpla marioneta in mana lui merkel.

  8. cand vad cum se contrzic pe niste subiecte de nimic imi vine sa mor cand romania are nevoie de bani europeni pentru infrastructura ei se cearta pe niste chestii care nu prezinta niciun interes pentru populatie.

  9. asa a fost mai mereu la noi o degringolada totala din care nu intelegi mai nimic.cred ca asta este si scopul.

  10. acest an este unul foarte greu pentru romania si pentru noi ca si popor…..nu stiu care va fi finalitatea.

  11. nu stiu ce fel de provocari ne mai pregateste noul an dar cred ca trebuie sa fim foarte atenti la orice se intampla atat la noi in tara cat si pe plan international.

  12. nu imi place de cine este condusa tara si nu stiu cum a ajuns un neamt sa ne manevreze cum vrea el si subalternii sai.

  13. ne asteapta un an greu plin de incercari si de obstacole dar cu rabdare si chibzuinta putem trece peste.

  14. anul 2021 este un an foarte greu pentru ca vine dupa o pandemie care a destabilizat multe economii la nivel mondial,din pacate romania este si ea in acesta categorie vulnerabila.

  15. cand ai un presedinte ca neamtul asta si un premier de plastilina orice provocare oricat de mica ar fi ea ti se pare a fi un munte de netrecut.

  16. cea mai mare provocare este ca romania,prin reprezentantii sai din conducere,sa stie sa treaca cu bine de acest an foarte greu in care vor fi foarte multe obstacole de trecut.

  17. atatea incercari au trecut peste noi insa asta mi se pare una foarte mare si foarte greu de trecut.sa stii sa treci cu bine peste o pandemie mondiala care a facut ravagii in toate tarile planetei asta da incercare majora care necesita o mare implicare si daruire.

  18. acesta pandemia a aratat cu subiect si predicat ca romania are nevoie de foarte multe lucruri cum ar fi autostrazi,spitale removare chiar si noi unde este cazul,un sistem de invatamant pus la punct,cred ca astea ar trebui sa fie prioritare pe agenda guvernului catu.

  19. la o scurta analiza constatam ca de cand este plavanul de iohannis presedinte nu a facut nimic in tara asta in afara de faptul ca se certa cu psd de dimineata pana seara,pai romanii nu au nevoie sa vada certuri ci fapte proiecte de tara si investitii in orice ca este nevoie de ele ca de aer insa neamtul nici ca l-a interesat asta el este intr-o continua campanie electorala.

  20. eu totusi mai am o ultima speranta ca in al doisprezecelea ceas se vor apuca si asa zisii conducatoi de tara de treaba sa faca ceva cu romania.

Comentariile sunt închise.