Pe 23 septembrie 2012, scriam pe blogul personal: “interdicția cumulului pensiei cu salariul în sistemul public reprezintă una dintre cele mai nocive nedreptăţi comise de regimul Traian Băsescu!”
Aminteam atunci de lupta pe care o dusesem, în calitate de senator, alături de PSD și PNL pentru a elimina acea interdicție: “în septembrie 2010, cu sprijinul colegilor de la PSD şi PNL, am reușit chiar eliminarea interdicției în Comisiile pentru buget şi muncă, însă plenul Camerei Deputaţilor, controlat atunci de majoritatea PDL, a respins hotărârea celor două comisii!”
Suntem în 2021 și înțeleg că se pregătește reintroducerea acestei interdicții. După zeci de ani de experiență în politică și economie, consider că ar fi o greșeală impardonabilă și o nedreptate monumentală. La fel ca în urmă cu nouă ani, subliniez:
1. Pensia reprezintă un drept câștigat ireversibil prin cotizarea la bugetul asigurărilor sociale de stat și îndeplinirea vârstei legale de pensionare;
2. Interdicția de angajare în sistemul public impusă unei persoane care îndeplinește toate criteriile de performanță pentru ocuparea unui anumite funcții reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului la muncă și o îngrădire arbitrară a unor drepturi financiare.
În 2010, 2011 și 2012, inclusiv Partidul National Liberal a susținut aceste poziții absolut legitime. De altfel, în 2012, Partidul National Liberal a propus o inițiativă legislativă care viza eliminarea interdicției, iar în 2014 a votat pentru ridicarea interdicției. Sunt convins că și astăzi sunt foarte mulți liberali care au același respect pentru garantarea unor drepturi câștigate prin zeci de ani de muncă și respectarea legislației în vigoare.
Tema cumulului salariu-pensie a generat nenumărate dezbateri atât pe plan intern, cât și în întreaga Europă, făcând obiectul unor Hotărâri ale CEDO (v. Cauza Buchen împotriva Cehiei, 2002). Opinia dominantă este aceea că interdicția acestui tip de cumul reprezintă o încălcare a unor drepturi (“bunuri”) câștigate.
În egală măsură, este adevărat că există, pe plan intern, o practică a unor regimuri de pensionare “speciale” care, în anumite cazuri, generează excese evidente: persoane perfect apte pentru desfășurarea unei activități se pensionează formal de foarte devreme, dar își continuă activitatea în aceeași instituție, cumulând pensia și salariul.
Însă cred că a venit momentul să depășim reflexul rudimentar de a înlocui un abuz cu altul, de a “repara” erori sau nedreptăți făcând altele mai mari. Cazurile de pensionări “abuzive” pot fi rezolvate punctual, prin modificarea unor reglementări speciale privind pensionarea, nu prin interdicții globale care vor afecta specialiști de valoare din educație, sănătate, armată sau cultură! Chiar și după ce au împlinit 65-70 de ani, persoanele cu adevărat competente, responsabile, talentate pot avea contribuții incontestabile la optima funcționare a unor instituții publice, în beneficiul întregii societăți românești. Reamintesc, spre exemplu, că în intervalul 2010-2014 interdicția cumulului pensie-salariu, a afectat nume reprezentative din sfera artistică!
În mod evident, copierea măsurilor abuzive specifice regimului Băsescu sunt nefaste pentru întreaga națiune română. În acest sens este elocventă istoria noastră recentă, perioada 2005-2014, marcată de tăieri neconstituționale de pensii, protocoale secrete care afectau actul de justiție, dezastre economice și sociale generate de orgolii politice, răzbunări sau diletantism.
În consecință, am convingerea că, analizând responsabil inoportunitatea introducerii unei interdicții globale a cumului pensie-salariu în sistemul public, actualul guvern nu va repeta abuzurile regimului Băsescu.
regimul basescu a fost cel mai nociv pentru romania.
timp de 10 ani romania a fost condusa prin teroare si prin frica de acest marinar.
sper ca basescu sa plateasca pentru tot raul pe care l-a facut acestei natiuni.
statul mafiot a luat nastere o data cu investirea lui basescu ca si presedinte.
romanii cred ca au invatat foarte multe din guvernarea lui basescu.este la categoria ..asa nu.
cea mai neagra perioada din istoria romaniei a fost perioada cand basescu a fost presedinte.
situatia romaniei a inceput sa fie delicata de cand basescu a preluat presedentia si a folosit toate institutiile statului in interes propriu
masurile din era basescu s-au dovedit a fi cele mai rele pentru dezvoltarea romaniei.
basescu este cel care a vandut flota romaniei dar despre asta nu se mai vorbeste mai nimic.
partidul pnl este flagelul lui pdl cel controlat de basescu iar reminiscente au mai ramas si asta se vede cu ochiul liber.
cei care sunt acum la conducere parca sunt clona lui basescu ca numai rau au facut pana acum.
niciodata in romania sa nu mai fie asemenea masuri luate de basescu si de emil boc.o foarte mare parte din populatie romaniei a avut de suferit.
nu inteleg de ce acest basescu nu este tras la raspundere de nimeni pentru ceea ce a facut pentru acele masuri de austeritate care a decimat in masa oameni nevinovati.
perioada basista trebuie stearsa din istoria romaniei dar nu si din mintea oamenilor care au trait-o si au trait foarte greu.
fostul presedinte jucator imbibat in aburii alcoolului sa plateasca el si cei care i-au fost complici la masurile aberante luate impotriva propriului popor.
la puscarie cu basescu si cu toti cei care incearca sa il copieze.
basescu un presedinte care ne-a facut de ras pe oriunde s-a dus eram de rasul lumii.
natiunea romana a avut numai de suferit de pe urma lui basescu.
nu merita amintite acele masuri luate de basescu pentru ca trezesc fiori reci pentru o foarte mare din populatie.
romania a fost destabilizata cu buna stiinta de regimul mafiot basescu.
nu stiu cu ce o fi gresit poporul asta sa aiba timp de 10 ani un asa presedinte care nu l-a iubit deloc.
daca as fi in locul lui basescu nu as mai avea tupeul fantastic sa mai ies pe tv si sa dau tot felul de sfaturi.
in cazul masurilor luate de basescu justitia din romania nu a facut nimic s-a facut ca nu vede ilegalitatile instaurate de marinar si de emil boc.
Comentariile sunt închise.