În contextul Zilei Copilului, 1 iunie, au fost difuzate ieri mai multe “știri de sezon”, printre care și una de-a dreptul alarmantă: conform Institutului Național de Statistică, în anul 2020 “numărul născuţilor-vii înregistraţi la oficiile de stare civilă din România a fost de 178,63 mii copii, cel mai mic număr de născuţi-vii din 1930 până în prezent”!

Un record negativ de asemenea proporții – cel mai redus număr de nou născuți din ultimii 90 de ani! – cu majore implicații sociale, economice și culturale, ar trebui să nu lase indiferent pe nimeni. Din păcate, deși am căutat câteva ore bune, nu am identificat nicio reacție, la nivel instituțional, referitoare la tema menționată.

Sunt foarte mulți ani de când mă număr printre cei care avertizează asupra crizei demografice care poate cauza, în următorii 15-20 de ani, reducerea populației României până la cel mult 12-14 milioane de locuitori.

Concret, încă din 2010, în calitate de senator, am inițiat o Lege privind susținerea natalității care conținea soluții simple, clare și pragmatice, precum scutirea de la plata impozitului pe salariu pentru părinții din familiile cu cel puțin trei copii. Din păcate, jocurile politice și ambițiile obscure au blocat acel proiect.

Totuși, învățând din greșelile trecutului și asumând responsabilitatea de a preveni diluarea până la dispariție a națiunii române, încă mai pot fi de folos măsuri concrete și imediate pentru a determina un spor natural pozitiv.

Miza este națională, fără culoare politică, fără interese de partid. Înțelegând această realitate, am speranța că, așa cum au mai făcut-o în alte câteva momente decisive din ultimii 30 de ani – ex. aderarea la UE și NATO – toate forțele politice din România vor decide, în ceasul al doisprezecelea, să susțină solidar soluțiile normative necesare pentru a consolida eficient natalitatea.

30 COMENTARII

  1. datorita nivelului de trai din ce in ce mai scazut in romania si rata natalitatii a avut de suferit.

  2. cu totii ne dorim o romanie prospera cu populatie fericita insa guvernul trebuie sa intervina in aceasta cauza daca se doreste bunastarea poporului roman.

  3. un program guvernamental care sa sprijine natalitatea din romania nu ar strica deloc.procesul este unul de durata dar cu consecinte bune pentru romania.

  4. pentru a avea un viitor frumos si stralucit trebuie ca rata natalitatii sa creasca de la an la an.

  5. acesta problema a tarii noastre dainuie de foarte mult timp iar pentru asta ne trebuie in conducerea tarii un om de stat caruia sa ii pese de soarta acestei tari.

  6. solutiile pentru sustinerea natalitatii sunt foarte plauzibile si benefice insa cei de la guvernare nu misca un deget in acest sens.

  7. din cate se vede nu se vrea cresterea populatiei romaniei de catre cei alesi ba dimpotriva se incearca diminuarea ei prin diverse forme.

  8. romania are nevoie de cetateni cinstiti si onesti care sa asigure un viitor frumos parintilor si bunicilor nostrii.

  9. daca familiile tinere ar fi incurajate prin diverse modalitati natalitatea din romania va creste cu siguranta.

  10. un pact national pe cresterea natalitatii….asta da proiect de tara.nu ceea ce ne-a prezentat plavanul de la cotroceni.

  11. cu siguranta romania se va redresa si va devenii una din marile puteri ale uniunii europene dar asta numai prin implicarea si interesul celor care conduc destinele romanilor.

  12. cele doua crize care au lovit romania a schimbat putin comportamentul oamenilor in ceea ce priveste numarul de copii de la fiecare familie in parte.

  13. scaderea nivelului de trai al romanilor ar putea fi una din cauzele in care natalitatea a cunoscut o asa scadere.

  14. consecintele pandemiei se vad cu ochiul liber iar asta a avut un impact major in ceea ce presupune natalitatea romaniei.

  15. o lege care sa incurajeze tinerii sa isi faca o familie cu doi sau trei copii ar stabilii natalitatea in cativa ani dar din pacate pe presedintele nostru nu-l intereseaza asta.

  16. cred ca o campanie generata de guvernul romaniei in vederea cresterii natalitatii ar fi de mare folos.

  17. in majoritatea tarilor uniunii europene populatia a imbatranit considerabil si aceasta problema incepe sa devina una globala.

  18. numitorul comun in privinta cresterii natalitatii il constituie adoptarea unor legi si stimulente care sa aiba ca impact marirea numarului de persone in fiecare regiune in parte.

  19. nesiguranta locului de munca,o rata bancara mult peste posibilitatile financiare avute,indiferenta statului roman fata de familiile proaspat intemeiate,cheltuieli imprevizibile toate acestea pot sa constituie un motiv destul de plauzibil ca rata natalitatii in romania sa acceada pe o panda periculoasa.

  20. da este posibil un pact national cu privire la cresterea natalitatii dar trebuie inceput de la varful tarii prin masuri care sa incurajeze asta.

  21. daca nu ne-ar mai pleca atata tineret din tara si rata natalitatii ar fi mai mare dar daca majoritatea celor tineri se stabilesc prin tari straine aici la noi cine sa mai ramana.

  22. o redresare demografica se poate face numai cu sprijinul statului altfel este foarte greu sa se infaptuiasca ceva.

  23. un pact national care sa aiba ca si tinta cresterea natalitatii cred ca ar venii ca o mare gura de oxigen de care romania chiar are nevoie.

  24. de-a lungul timpului aceasta problema nu a fost prea bine analizata si s-a ajuns intr-un moment in care ne confruntam cu decalaje foarte mari din punct de vedere demografic.

  25. cred ca un adevarat proiect de stat este cresterea natalitatii din romania.la un asa proiect cred ca am participa cu totii.

Comentariile sunt închise.