Astăzi încep o serie de postări grave.
Conform datelor oficiale INS, peste 25% din populația activă a României (cca. 1,5 milioane de oameni) are un salariu brut de 2.550 lei brut, respectiv 1.524 lei net (venituri reale).
Cca. 1 milion de persoane cu venituri reale între 1.524 lei și 2.632 de lei.
Ca o concluzie, în România, astăzi, 2,5 milioane de persoane, respectiv 50% din populația activă au venituri reale între 1.524 lei și 2.632 lei.
Lucrez la stabilirea costurilor lunare ale unei familii cu patru persoane dintre care două salariate.
din pacate romanii resimt foarte mult cresterea inflatiei.
aveti perfecta dreptate domnule profesor,majoritatea familiilor din romania se descurca foarte greu cu plata ratelor si a utilitatilor.
vine o perioada foarte intunecata din punct de vedere economic pentru toti romanii.
dobanzile la banci au atins cote istorice si ne este foarte greu sa mai punem un ban deoparte.totul se duce pe hrana si pe rate.
dezechilibrul economic va lovii in toate palierele de dezvoltare ale unei persoane.
viitorul economic al romaniei va fi unul foarte slabit de deciziile haotice luate de autoritati.
cu totii putem observa cresteri foarte mari la mai toate produsele asta inseamna o putere de cumparare foarte joasa si un nivel de trai si mai jos pentru toti romanii.
lantul acesta de scumpiri loveste direct in buzunarul omului de rand,iar autoritatile nu fac nimic in acest sens.
la orizont se prevede o criza alimentara foarte grava…..pe principiul ca un necaz nu vine intotdeauna singur.
solutiile din partea autoritatilor inca se lasa asteptate cu privire la redresarea romaniei.
romania pare un sat fara caini si pana la urma cred ca se va ajunge ca fiecare sa se descurce cum va putea.
sunt oripilata de tot ceea ce se intampla in romania,guvernantii parca sunt legati de maini si de picioare si nu fac absolut nimic pentru sporirea nivelului de trai al romanilor.
analizele economice facute de dumneavoatra sunt perfecte si ma bucur ca in romania exista oameni care le pasa de soarta cetatenilor de rand.
suntem lasati in bataia vantului de cei care ne conduc.
daca inclusiv presedintele tarii a zis ca statul este unul esuat ce pretentii sa mai avem sa faca ceva pentru noi.
realitatea de azi nu este prea frumoasa ba dimpotriva.
daca nu exista solutii pe plan mediu si lung atunci totul este in zadar.
toata lumea asista ,dupa parerea mea, la o resetare economica,sociala si cultura.
totul ni se prezinta in alt si negru insa tine de noi daca vrem sa aducem putina culoare in viata sociala din romania.
romania risca sa intre intr-un vartej economic foarte periculos pentru ea daca nu se face o infuzie de capital in piata din partea guvernului.
România este într-o profundă criză economică și socială, pentru omul de rând este din ce în ce mai greu să își asigure minimul necesar
Război la graniță, criză economică, creșteri ale prețurilor, lipsă de viziune la nivel guvernamental, e clar că trebuie schimbat ceva și cât mai curând
Și cu acești bani puțini românii trebuie să asigure mâncare , medicamente, plata facturilor. Devine din ce în ce mai greu
Trebuie să punem omul pe primul plan și să ne gândim cum să profităm de resursa umană dacă vrem ca aceste cifre să nu coboare și mai mult
România nu a reușit să progreseze deloc în acești ani, aceste cifre arată clar dezastru economic din țara noastră
romanii resimt foarte mult cresterea inflatiei si se descurca foarte greu.
progresul romaniei a fost unul insesizabil intotdeauna am asteptat ca altii sa ne arate drumul cel bun.
sper ca in al doisprezecelea ceas sa ne trezim la realitate si sa punem cu totii umarul la redresarea acestei tari.
avand o asa conducere defectuoasa nu se poate vorbii despre o dezvoltare imediata.
viitorul pare destul de departe de noi,nesiguranta este peste tot iar frica este sadita mereu si constat in sufletele noastre.
cred ca niciun om de pe aceasta planeta nu se astepta sa mai asiste la un razboi clasic,insa surpriza paralizeaza capacitatea de reactrie si creeaza consecinte dintre cele mai grave.
cred ca toata planeta se confrunta in acest moment cu un razboi economic,preturile au luat-o razna datorita inflatiei.
omenirea este la o raspantie de drumuri foarte grea.
economia are cel mai mult de suferit si asta o simtim cu totii in buzunarele noastre.
cu o inflatie mare este foarte greu sa se contureze o dezvoltare durabila
se tot vorbeste despre marirea salariului minim insa cred ca o mai buna alternativa ar fi o sprijinire a micului intreprinzator roman.
pentru o familie cu doi copii si cu rate la banca este foarte greu sa se descurce in astfel de situatii economice caracterizate de cresteri de preturi si de inflatie majora.
consecintele razboilui incep sa se reflecte in nivelul economic.
specialistii din economie sa vina urgent cu solutii de stagnare a inflatiei pentru ca asa vom cunoaste o inflatie cu doua cifre si va fi foarte grav.
bursele din intreaga lume inregistreaza scaderi masive si toate astea se rasfrang asupra noastra.
o foarte mare parte din populatia romaniei traieste su salariul minim aici trebuie sa ia masuri urgente.
resursa umana din romania este cea mai importanta, aici este marele avantaj al nostru.
Unul dintre paradoxurile economice de la noi: aproape tot e calculat în euro (de multe ori și salariul), dar veniturile sunt în lei.
Nu degeaba se înghesuie atât de multă lume la toate promoțiile stupide la tigăi și alte mărunțișuri. Cea mai mare parte a populației se zbate la limita sărăciei.
la o inflatie asa de mare traiul zilnic din romania a devenit din ce in mai greu.
Da, trebuie făcut ceva cât mai urgent pentru creșterea salariilor și pensiilor. Sunt inacceptabil de mici pentru realitatea economice pe care o trăim. Eu sunt convins că sunt menținute atât de mici în mod intenționat
Țin minte că acum un an, un an și ceva, Comisia Europeană vorbea despre impunerea unui salariu minim la nivelul Uniunii. Nu s-a mai auzit nimic de asta
diferenta foarte mare de curs valutar ne face foarte vulnerabili in fata unor astfel de schimbari.
economia romaniei este mult prea slaba pentru a sustine un salariu minim la nivelul uniunii europene.
Acestea sunt adevăratele motive pentru a ieși în stradă, nu halucinațiile cu „justiția”, „dictatura medicală” și alte prostii.
Salarii tot mai mici în raport cu creșterea prețurilor, dar în același timp un PIB care crește constant în ultimii ani. Ceva nu e în regulă aici.
Ce sfaturi ne puteți da din punct de vedere economic, domn profesor, în vremurile acestea atât de tulburi?
Din cauza taxelor mari încasate de stat din salarii, o parte din venituri nu apare pe hârtie, în statistici. E nevoie urgent de o scădere a taxelor pe salarii pentru a fi evitată această practică.
Acesta este rezultatul discursului înveninat și stupid al „dreptei” de la noi: să nu crească salariile, să nu crească pensiile, doar autostrăzi (care tot nu se fac), investiții (a se citi țepe), dezvoltare (adică studii de fezabilitate și cam atât).
Abia aștept analizele viitoare. Am încredere în analizele dumneavoastră economice
Credeți că o eventuală trecere la euro ar îmbunătăți sau ar înrăutăți situația actuală? Eu tind să cred că, cel puțin la începutul tranziției, puterea reală de cumpărare ar scădea și mai mult.
După părerea mea, dacă nu va pune Comisia Europeană piciorul în prag ceva mai hotărât și va IMPUNE clasei politice de la noi să renunțe la menținerea artificială a unui nivel scăzut al veniturilor pentru populație, nu se va întâmpla nimic prea curând. A avut o încercare în 2020, dar nu s-a ales nimic de ea, poate și pentru că a început pandemia.
Ne mananca sărăcia! Suntem vai de steaua noastra… preturile cresc, salariile nu s-aumarit deloc, Ba chiar ai fost tăiate…
cresterea alarmanta de preturi creeaza mari probleme romanilor care au salarii mici.
criza alimentara ne bate la usa iar romania nu este pregatita pentru asa ceva.
masurile fiscale luate de autoritati s-au dovedit a fi ineficiente in raport cu cresterea inflatiei.
viitorul economic al romaniei este unul incert cu asa conducatori in fruntea statului.
din pacate flagelul razboiului hibrid si-a facut aparitia si in romania lovind foarte puternic in economie.
realitatea economica romaneasca este una la care trebuiesc gasite urgente solutii de redresare.
o sprijinire a capitalului romanesc cred ca ar fi o masura benefica si ne-ar ajuta foarte mult in astfel de momente.
intreprinderile mici si mijlocii din romania au trecut foarte greu peste restrictiile impuse din pandemie iar acum se lovesc de mari obstacole create de inflatie.
fenomenul inflationist este cel care pune pe butuci mica noastra economie.
cu totii putem observa isteria care s-a creeat in piata pe segmentul cursului leu-euro iar comportamentul consumatorilor a scapat de sub control facand ca preturile sa cunoasca o linie ascendenta.
trebuie sa fim foarte atenti la pozitionarea institutiilor financiare fata de scumpirea alimentelor de baza si fata de marirea dobanzilor la credite atat in lei cat si pe euro.
totusi avem o certitudine,din punct de vedere economic, si anume ca nimic nu va mai fi ca pana acum,mai toate produsele vor cunoaste o scumpire mai mare sau mai mica.
conform unor analize facute cu ceva timp in urma,daca nu se pun in aplicare prevederile si principiile planului de dezvoltare atunci totul este in zadar romania nu se poate dezvolta pe propriile forte fara un ajutor de la uniunea din care face parte.
atentia noastra ca si tara trebuie sa cuprinda o plaja foarte larga si anume trebuie sa fim atenti la inflatia din interiorul tarii care macina incet dar sigur veniturile si asa mici ale romanilor,trebuie sa fim atenti la granitele tarii acolo unde se intampla lucruri pe care nu credeam ca le vom vedea vreodata,trebuie sa fim atenti la rata demografiei romanesti pentru ca riscam sa ramanem o tara cu o populatie imbatranita,o atentie speciala trebuie acordata sistemului educational si sistemului sanitar si asa slabit dupa pandemia de covid 19.
in domeniul finantelor ne trebuie oameni foarte bine pregatiti pentru a stii sa combata aceste fenomene de derapaj economic.
din pacate institutiile fiscale din romania se fac ca nu vad prin ce trec toti romanii.
tinerea inflatiei la un nivel cat mai mic posibil ar trebuii sa fie prioritate de grad zero pentru presedentie,insa nu avem un presedinte caruia sa-i pese de soarta noastra.
Nu mă pricep deloc la economie, dar chiar și eu văd că ținerea forțată a salariilor și pensiilor la un nivel nefiresc de mic a fost politică de stat în ultimii 15 ani. Nu înțeleg prea bine de ce, dar nu pot să nu constat că așa e.
Probabil aceasta e partea de venituri aflată la vedere, cred că în realitate mulți câștigă mai mult. Ceea ce arată că o parte bunicică din venituri e nefiscalizată. Și cred că asta e o practică generalizată în România.
Chiar sunt curios care sunt cauzele economice și politice ale acestui decalaj între salariile din România și salariile din celelalte state membre.
Romanii “e” puturosi si delasatori, astea sunt cauzele. Pacalesc munca. Cat mai putina munca si cat mai muti bani.
Orice pădure are uscăciuni dar marea majoritate a românilor muncesc, dar unde să muncești? Vezi vreo economie înfloritoare, vezi grijă și preocupare pentru clasa de mijloc??
Ar mai fi cumva de înțeles ca veniturile populației să fie atât de mici dacă economia noastră ar merge catastrofal, dar nu e cazul. Atunci, unde se scurge profitul economic?
Se pare că tigrul Europei s-a ascuns speriat sub pat și miorlăie jalnic.
sistemul bancar cunoaste un dezechilibru in acest moment si toata lumea indeamna la calm.
decalajul dintre salariul mediu din romania si cel din uniunea europeana este unul colosal de mare.
daca romania ar fi avut un plan economic pe termen lung nu cred ca s-ar fi ajuns in situatia asta cu inflatie majora.
romania a trecut foarte greu peste pandemia de covid 19 iar acum suporta consecintele unui conflict militar,sper sa se ajunga cat mai curand la un numitor comun.
o foarte mare parte din populatia romaniei traieste la limita saraciei aici este marea problema si aici trebuie sa se intervina urgent.
intotdeauna salariile din romania au fost mici si nu au putut fi comparate cu cele din afara pentru ca de aceea au plecat foarte multi tineri sa munceasca in strainatate pentru un trai mai bun si pentru un salariu bun pe masura muncii lor.
promisiunile celor de la putere sunt doar o perdea de fum, nimeni nu mai are incredere in spusele lor.
trebuie sa fim foarte atenti la cresterea constanta a inflatiei si la ce masuri vom gasii pentru a stopa aceasta crestere pentru ca si asa romanii se descurca foarte greu.
sectorul economic este cel care controleaza viata de zi ci zi a tututrora si nu numai in romania peste tot in lume,de aceea trebuie avuta mare grija si mare atentie ca economia sa functioneze la parametrii reali si buni.
criza alimentara deja se simte la pretul afisat la raft iar puterea de cumparare a romanilor incepe sa scada foarte mult,autoritatile din romania trebuie sa plafoneze preturile la alimetele de baza.
atat puterea cat si opozitia in aceste momente de criza trebuie sa se aseze la masa si sa gaseasca o solutie economica pentru cetatenii romani.
directivele venite de afara indeamna la un consum ponderat de orice fel asta tocmai pentru a evita scenariul care s-a intamplat in pandemie.
comportamentul de consum al romanilor acum este unul accelerat care nu face bine economiei de piata de la noi.
incapacitatea autoritatilor romane de a gestiona acesta situatie se vede in cresterea inflatiei foarte mari.
trebuie sa avem finantisti si oameni ai cifrelor foarte buni pentru ca s-a vazut ce se poate intampla daca punem in functii cheie persoane care nu au nicio pregatire in domeniu.
ca un simplu cetatean de rand constat cu mare intristare ca romania este lasata pe mana unor persoane care nu au niciun interes ca sa-i fie mai bine,ei poarta doar interesul lor personal.
salarii mici,mentinerea unei presiuni constante asupra populatiei,gradul foarte mare de incertitudine eu cred ca toate acestea sunt niste parghii de a controla masele cat mai bine.
nu putem sa privim detasati la ceea ce se intampla la granita noastra dar nu putem sta nici impasibili la problemele noastre interne.
saracia care se preconizeaza in europa va fi una fara precedent de aceea trebuie sa avem mare grija la gestionarea resurselor tarii.
salariile mici ale romanilor ii pun in imposibilitatea de duce un trai decent la ei in tara.
reglementarea fiscala de la noi din tara lasa o groaza de interpretari de aceea sunt astfel de crize care nu pot fi controlate.
daca vrem sa avem un viitor frumos trebuie sa invatam din trecut si sa avem grija de prezent.
pentru a ne redresa ca si tara putem sa adoptam modelele financiare ale altor tari care au stiut cum sa gestioneze momentele de criza.
Din pacate… salariile nu cresc deloc, iar sărăcia este tot mai aproape de noi
economia romanesca este intr-un mare impas,implicarea autoritatilor in redresare este una minora si asta se vede in buzunarele romanilor.
o crestere de salarii in ultima perioada in romania nu a fost posibila din mai multe considerente iar acum in plina criza energetica se simt astfel de diferente.
efectele pandemiei inca se pot vedea in economia romaneasca si nu numai,iar acum ne confruntam cu o crestere a inflatiei pe care cu greu o putem controla.
costurile vor fi din ce in ce mai mari la orice,iar statul trebuie sa ajute persoanele care au salariul minim pe economie pentru a trece mai usor peste aceste scumpiri.
din punct de vedere economic majoritatera tarilor din uniunea europeana resimt consecintele atat cele de la pandemie cat si cele de la conflictul din ucraina.
toata acesta incertitudine in care oscilam cu totii ne face foarte mult rau si mai mai deosebim binele de rau.
starea de incordare este benefica numai atunci cand simti o amenintare reala, insa acum cred ca amenintarea cea mai mare pentru romania vine din interiorul ei din preturile foarte mari si din traiul foarte greu pe care-l ducem cu totii.
investitiile in romania in ultima perioada s-au lasat asteptate ins astatul ar trebui sa faca asa zise culoare pentru investitori si cel mai important lucru sa sprijine intreprinzatorul roman autohton.
sectorul economic este cel care face diferenta intre natiunile lumii.
Chiar ere nevoie de o minte lucidă pentru analiza acestei mari nedreptăți economice din România. Sunt foarte interesat să aflu cum vedeți dumneavoastră rezolvarea acestei probleme
Și când PSD încerca să crească salariile și pensiile cât de cât (nici eu nu s-au omorât prea tare cu asta, dar măcar cu încercat) deștepții „de dreapta” și toți economiștii de mucava săreau de fund în sus că vai, se prăbușește țara, inflație, catastrofă, bugetul țărișoarei se duce de râpă, dezechilibre financiare, cade drobul de sare și ne anihilează pe toți și alte prostii.
Salariile stau pe loc, prețurile cresc, sărăcia crește.
Chiar ere nevoie de o minte lucidă pentru analiza acestei mari nedreptăți economice din România. Sunt foarte interesat să aflu cum vedeți dumneavoastră rezolvarea acestei probleme.
Orice creștere economică ar trebui să se resimtă în primul rând în nivelul de trai al cetățenilor prin creșterea salariilor și a pensiilor.
Încurajarea oamenilor de afaceri români cu afaceri 100% românești ar trebui să devină parte din strategia națională pe termen lung.
razboiul economic este cel care pune stapanire pe toata europa.
A fost nevoie de Comisia Europeană să tragă de mânecă politicienii români sugerându-le să crească salariul minim. Asta spune tot despre interesul clasei noastre politice cu privire la veniturilor cetățenilor
imaginati-va ca dintr-un astfel de salariu trebuie sa achitam facturi la gaze, energie electrica si alte utilitati care au crescut enorm, unele chiar si de 5 ori, iar cu ce iti mai ramane trebuie sa mai si traiesti
realitatea economica din romania in acest moment este ca romanii resimt foarte mult cresterea inflatiei.
trebuie sa constientizam ca am fost mai mereu intre ciocan si nicovala.
daca din punct de vedere legislativ nu se iau masuri benefice slabe sanse la o redresare economica buna.
o slaba conducere statala duce la astfel de dezechilibre.
capitalul pur romanesc este pe cale de disparitie totul se bazeaza pe investitorii straini care ori sunt atrasi de piata noastra ori sunt rezervati in a investii aici si de a creea locuri de munca.
o societate cu o economie slaba risca sa fie usor manipulabila si canalizata in sfera de influenta a oportunistilor.
fara un sprijin din partea statului sectorul economic risca sa intre in colaps.
sper ca economia romaniei sa intre pe un fagas normal al lucrurilor.
o foarte mare parte din populatia romaniei traieste la limita saraciei iar pe cei de la conducere nu-i intereseaza asta.
Este nevoie de o clasa de mijloc… dar cine sa se mai intereseze de nevoile noastre… oamenii din fruntea tarii au cu totul alte preocupări…
Costurile unei familii sunt din ce in ce mai mari, toate se scumpesc de la o zi la alta iar guvernul nu face nimic pentru a stopa aceste cresteri
Este din ce in ce mai greu sa traiesti decent in tara asta si din pacate lucrurile nu par sa mearga intr-o directie buna
slabe sanse ca romania sa aiba o economie puternica.
economia arata precum sunt guvernantii.
romania este la o rascruce de drumuri din mai toate punctele de vedere.
fata atragere de investitori straini mari nu prea vad vreo izbanda din partea autoritatilor.
efectele economice produse de razboi sunt resimtite si de noi.
Comentariile sunt închise.