Revin la psihologia umanistă și găsesc în publicația Journal of Humanistic Psychology, ed. 1962 următorul text:

„psihologia umanistă este preocupată în principal cu acele capacități și potențiale omenești ce nu sunt luate în seamă sau au un loc modest atât în teoria pozitivistă sau comportamentalistă, cât și în teoria psihoanalitică în varianta sa clasică, cum ar fi dragostea, creativitatea, sinele, dezvoltarea organismului, satisfacerea nevoilor de bază, autoactualizarea valorilor superioare, existența, devenirea, spontaneitatea, afecțiunea, naturalețea, căldura, transmiterea eului, obiectivitatea, autonomia, responsabilitatea, sensul, corectitudinea.”

Și adaug din nou, demnitatea, onoarea și curajul.

Revin

63 COMENTARII

  1. Ma intreb oare…de ce doctrinele politice aflate la putere nu tin cont de natura umană, cand defapt, omul este in centru a tot ceea ce se intampla…?

  2. După părerea mea, demnitatea, onoarea și curajul sunt niște însușiri umane dobândite prin educație, experiență și puterea exemplului și le consider cumva clădite pe capacitățile și potențialele studiate de psihologia umanistă. Din acest punct de vedere, umanismul pragmatic ca doctrină politică poate fi privit ca o aplicare practică a psihologiei umaniste.

  3. Nu pot să nu mă întreb cum se face că suntem totuși într-o asemenea stare de sălbăticie cu atâtea și atâtea teorii frumoase și pline de bune intenții. Oare ce ne lipsește să le punem în practică?

  4. Credeam că obiectul de studiu al psihologiei umaniste este chiar obiectul principal de studiu al psihologiei ca știință. Se pare că m-am înșelat.

  5. Găsesc multe puncte comune între teoria dumneavoastră a umanismului pragmatic și psihologia umanistă.

  6. Probabil că această ramură a psihologiei, psihologia umanistă, ar trebui studiată cu precădere în liceu și la universitate. E clar că avem mare nevoie de mai multă empatie și dragoste.

  7. Principiile psihologiei umaniste sunt corecte și frumoase, dar nu le prea văd puse în practică pe nicăieri.

  8. Cred că dumneavoastră ați făcut pentru teoria politică cu umanismul pragmatic ceea ce a făcut psihologie umanistă pentru psihologie ca știință.

  9. Aveți dreptate, domnule Voiculescu! Fără aceste valori nu putem face nimic, nu putem construi nimic care să dureze.

  10. Responsabilitatea, corectitudinea… două valori esențiale ce lipsesc cu desăvârșire în această țară.

  11. Cred că o lipsă a psihologiei umaniste constă în faptul că se concentrează foarte mult pe individ și prea puțin pe interacțiunea acestuia cu mediul în care trăiește și cu ceilalți indivizi.

  12. Consider că umanismul nu este înțeles pe deplin în România! Noi am fost învățați cu calea mai ușoară, furtișaguri, demnitatea și onoare găsești din ce în ce mai greu.

  13. Principiile psihologiei umaniste, la fel ca principiile umanismului pragmatic par mai actuale ca oricând.

  14. politicul din romania daca ar cunoaste mai bine psihologia sociala ar ajunge la concluzia ca romanii traiesc la limita saraciei.

  15. se spune ca in subconstientul uman depunem multe amintiri pe care vrem sa le dam uitarii dar odata trezite ele incep sa ne urmareasca la tot pasul.

  16. momentele critice prin care trece acum uniunea europeana scoate la vedere elemente nu prea frumoase ale psihologiei umane.

  17. libertatea,o notiunea pentru care s-au sacrificat multi este pusa acum la mare indoiala tinand cont de ceea ce se intampla la granita noastra.

  18. miscarile si tot acest iures de pe scena politica romanesca vor avea un impact foarte mare in ceea ce priveste viitorul acestei tari.

  19. dupa cum si istoria ne-a aratat de foarte multe ori puterea cuvantului este una colosal de mare care poate schimba natiuni si oameni.

  20. pe langa conflictul armat din ucraina asistam si la un razboi psihologic si informational iar aici tine de noi de fiecare cum discernem adevarul de minciuna.

  21. relatiile internationale in acest moment sunt mai unite ca oricand datorita faptului ca au un singur numitor comun.

  22. in sferele politicii mondiale se vorbeste despre o noua ordine financiara care va cuprinde europa si implicit pe noi insa aici la noi in interiorul granitelor nu se face mai nimic in acest sens.

  23. am scapam de o pandemie grea si ne asteapta o criza alimentara si mai grea adica pe romaneste am cazut din lac in put.

  24. conflictele sociale apar in urma deciziilor proaste luate de varful societatii iar romania nu este ferita de asa ceva.

  25. daca aruncam o privire la modul general in societatile din care este construita lumea constatam ca nu am invatat nimic din greselile istoriei.

  26. romania nu a avut o ideologie puternica pentru a se dezvolta la nivelul celorlalte tari din uniunea europeana.

  27. miscarile care se intampla la nivel mondial ne vor afecta si pe noi ca popor de aceea autoritatile romane trebuie sa prioritizeze sarcinile pe care le au.

  28. majoritatea strategiilor pentru romania nu au functionat si cred ca este momentul de a implementa doctrina umanista ca si doctrina statala.

  29. de foarte mult timp am fost un adept al umanismului si un pasionat al psihologiei umane si cred ca cele doua notiuni pot schimba in bine fata romaniei.

  30. Având în vedere faptul că psihologia umanistă se preocupă de trăsăturile noastre precum creativitatea, devenirea, sensul existenței, cred că această ramură a psihologiei are multe în comun cu filosofia clasică greacă.

  31. Vă doresc multă sănătate și multă putere de muncă. Avem nevoie de mintea dumneavoastră limpede.

  32. Multe dintre principiile psihologiei umaniste se regăsesc în doctrina umanismului pragmatic, și nu mi se pare deloc întâmplător.

  33. Responsabilitatea, corectitudinea… două valori esențiale ce lipsesc cu desăvârșire în această țară.

Comentariile sunt închise.