Cu puțin timp în urmă am tras un semnal de alarmă cu privire la o potențială criză alimentară. Pentru a proteja populația României de efecte socio-economice devastatoare, am adresat Președintelui României solicitarea de a opri de îndată exporturile de cereale și produse alimentare.
„Excelenței Sale, Domnul Klaus Iohannis, Președinte al României, în prezent la reuniunea Consiliului European
DOMNULE PREȘEDINTE,
Vă solicit să dispuneți oprirea imediată a exporturilor de cereale și produse alimentare, pentru a evita o criză alimentară în țara noastră.
În situația în care, cu privire la aceste exporturi, sunt asumate obligații contractuale se poate invoca, conform dispozițiilor art. 1351 Cod civil, cauza exoneratoare de răspundere a forței majore.
Dacă veți fi convins să nu opriți aceste exporturi, România va trebui să facă față unei crize alimentare fără precedent, întrucât hrana populației reprezintă un subiect de siguranță națională și este de natură să afecteze în mod grav populația țării noastre.
Vă rog să agreați, Domnule Președinte, expresia înaltei mele considerații.”
aveti perfecta dreptate domnule profesor,exporturile de cereale trebuie sa fie oprite imediat.
este de neimaginat ce se intampla in romania,criza alimentara vine peste noi iar noi exportam cereale,numai noi puteam face asa ceva.
intotdeauna ati venit cu idei si solutii bune pentru tara,va multumim mult domnule profesor.
oprirea exportului de cereale tine de siguranta noastra nationala.
daca vrem sa trecem usor peste criza alimentara trebuie sa luam neaparat masuri de stopare a exportului de cereale catre alte tari.
iohannis doarme in bocanci,pe el nu-l intereseaza soarta a milioane de romani.
consider ca autoritatile trebuie sa prioritizeze actiunile de combatere a crizei alimentare.
sper ca iohannis sa inteleaga demersul dumneavoastra si sa opreasca acest export de cereale.
fara cereale romania este o prada sigura foametei.
cu totii ne dorim ca romania sa aiba hrana pentru populatie sa nu fie nevoie sa induram o criza alimentara fara precedent.
Dumneavoastra ati transmis mai multe semnale de alarma de-a lungul timpului….speram ca macar de data aceasta guvernanții nostri sa ia niste masuri!
romania trebuie sa aiba grija la resursele sale de hrana pentru ca vin vremuri foarte grele din punct de vedere alimentar.
va multumim ca sunteti mereu alaturi si in sprijinul nostru.
odata eram granarul europei acum trebuie sa avem mare grija de hrana populatiei.
strategia romaniei pentru a intampina criza alimentara este stoparea exportului de cereale.
o buna gestionare a resurselor de hrana ne poate scoate din acest iures economic.
romania poate devenii un jucator foarte important pe scena europei daca stie cum sa se pozitioneze din punct de vedere al resurselor sale de hrana.
intotdeauna asigurarea necesarului de hrana pentru populatie trebuie sa primeze in fata la orice.
incertitudinea care este acum la nivel mondial trebuie sa ne dea de gandit si sa avem grija in primul rand de resursele noastre.
stoparea exportului de cereale reprezinta un prim pas, o prima masura in combaterea crizei alimentare.
Sunt aproape zilnice pe Antena 3 reportajele în care sunt arătate direct din Piața Obor prețurile care tot cresc de la o zi la alta. Știu că sunt „doar” reportaje și nu statistici oficiale, dar sunt totuși un indicator solid că lucrurile merg din rău în mai rău.
sper ca si guvernantii nostrii sa citeasca si sa inteleaga gravitatea situatiei in care ne aflam.
cu siguranta acesta criza alimentara ne va lovii si pe noi ca si tara pentru ca pana in acest moment autoritatile romane nu au luat nicio masura pentru combaterea tavalugului de scumpiri.
cred si sper ca in romania se vor gasii solutii de a iesii la lumina.
încă din prima săptămână a războiului din Ucraina trebuiau oprite exporturile de cereale
De la prima dumneavoastră solicitare de sistare temporară a exporturilor de cereale deja e mai rău. De ce nu pot să vadă asta.
De ce v-ar băga cineva în seamă, doar nu sunteți ditamai meditatorul de fizică de liceu, sunteți doar doctor în economie și om de afaceri care a clădit un imperiu economic…
Cu siguranță că domnul președinte va citi solicitarea dumneavoastră „cu atenție și îngrijorare”, cel mai probabil de pe o pârtie de ski
În completarea solicitării dumneavoastră ar merge și o cerere de informații de interes public cu privire la situația rezervelor strategice de cereale.
Pe termen scurt și mediu consider ideea dumneavoastră foarte potrivită. Din păcate, în România se iau măsuri doar când e prea târziu. Și deja e foarte târziu.
Nu știu cât de interesat e Iohannis de probleme care nu țin de crose de golf, imobile luate cu japca sau echipamente de schi.
Un efect pozitiv al exporturilor de cereale și produse alimentare ar fi și faptul că am deveni mai puțin dependenți de importuri. Și eu cred că este o măsură necesară.
Doamne ajuta ca aceste semnale pe care le transmiteti sa fie luate in serios de cei ce ne conduc
100% de acord cu solicitarea dumneavoastră. Sper să ajungă la urechile potrivite.
Știu că sistarea temporară a exporturilor poate să pară o măsură dificil de luat în cadrul unei economii de piață, dar nu trebuie să uităm că trăim o situație excepțională care probabil cere măsuri economice excepționale.
În paralel cu stoparea temporară a exporturilor de cereale și de produse alimentare de bază, cred că ar fi potrivită și o creștere a rezervei strategice de cereale. Nu e ca și cum ne confruntăm cu o criză sezonieră, pare mai mult o situație care va dura ani de zile.
Ar trebui să ia în considerare solicitarea, fie și numai datorită faptului că sunteți totuși doctor în economie cu activitate la catedră și cu ceva cărți scrise la viața dumneavoastră.
Citesc chiar acum pe burtiera unei televiziuni de știri „A treia zi consecutivă de creștere a prețurilor la carburant”. Toate celelalte prețuri vor crește în consecință.
În mod normal, domnul prim ministru ar trebui să vă asculte și să acționeze în consecință, doar că nimic nu mai pare normal în perioada aceasta.
Corecție: deja România face față unei crize alimentare fără precedent după 1989, dacă nu se opresc acum exporturile de cereale și produse alimentare naiba ne ia
Într-adevăr ne confruntăm cu o situație de forță majoră, mi se pare corectă invocarea dispozițiilor din Codul Civil. Dacă nu pentru contractele cu termen scurt în curs, măcar pentru oprirea viitoarelor contracte.
Dacă materia primă pentru produsele de panificație ar fi de proveniență românească, nu în mare parte din import cum e acum, probabil ar scădea semnificativ și prețurile la produsele finale.
Sper doar să vă și audă cineva.
Comentariile sunt închise.