În această săptămână m-am uitat atent pe dezbaterile Forumului Economic Mondial de la Davos.

Concluzia generală: multe opinii divergente, multe judecăți de valoare contrare, multă nesiguranță, un viitor sumbru.

Am încercat o concluzie bazată pe date exacte și am constatat că:
– În anul 2020 datoriile globale erau de peste 200 de trilioane de $, respectiv cel mai ridicat nivel de după al doilea război mondial.
– Anul trecut aceste datorii au crescut cu 50%, ajungând la peste 300 trilioane $.
– Împrumuturile guvernamentale fiind pe primul loc, este evident ca urmează o resetare a economiei mondiale care va produce o criză de subconsum pe fondul unei crize industriale.

Observ că există o tendință de schimbare a comportamentului de consum spre austeritate auto-impusă, iar retragerea de bani din bănci este și un semnal de neîncredere în sistemul bancar românesc, dincolo de nevoia de a acoperi cheltuieli din economii.

Consider că BNR, prin guvernatorul Mugur Isărescu, trebuie să convoace o celulă de criză în care să analizeze și să propună Guvernului României măsuri imediate care să permită României trecerea mai lină prin această triplă criză mondială.

În fapt, modul în care cetățenii României vor fi afectați în următorii 3 ani, este răspunderea totală a Guvernului.

Preconizez că un început de relaxare va fi probabil în anul 2025.

91 COMENTARII

  1. Încă nu văd nici un plan sau o strategie pentru perioada următoare din parte autorităților, criza spre care ne îndreptăm este foarte gravă dar se pare că mulți nu conștientizează acest lucru.

  2. Dumneavoastră ați tot atras atenția în ultimul timp cu privire la aceste probleme economice dar se pare că sunteți cam singurul care are această preocupare pe cap

  3. Tot respectul pentru faptul că faceți cunoscute în mod constant aceste probleme opiniei publice.

  4. România are nevoie de măsuri urgente, după cum bine spuneți, dar sigur vor fi luate prea târziu, deza criza a început.

  5. E tot mai clar că România, prin lipsa de reacție a mai marilor țării, se află în pragul dezastrului generalizat – politic, economic și social.

  6. Marea majoritate a românilor trăiesc de la lună la lună, ce să mai vorbim de economii pentru zile rele. Criza care urmează va afecta grav de tot buzunarele și așa goale ale românilor.

  7. Felicitări, domnule Voiculescu! Îmi crește inima când văd că mai sunt oameni în această țară cărora sa le pese de noi oamenii…

  8. Nu vor lua nicio măsură din simplul motiv că habar n-au ce măsuri să ia. Totul e improvizație și inerție.

  9. Cred că una dintre măsurile pe care guvernul ar trebui să o ia de urgență este înghețarea prețurilor la produsele alimentare de bază. Cred că pensionarii cu acele pensii de câteva sute de lei or să moară de foame

  10. Cred că sursa tuturor crize pe care le înregistrăm în acest moment este criza morală. Războaie, atacuri la persoană, parcă am uitat că suntem toți oameni și împărțim aceeași planeta.

  11. Ce sfaturi ne puteți da din punct de vedere economic, domnule profesor, în vremurile acestea atât de tulburi?

  12. Ne așteaptă vremuri grele și, din păcate, nu avem parte de niște lideri politici care să fie la înălțimea situației.

  13. Nu am crezut că o să fie ceva mai greu când a început pandemia, dar acum după război, criză economică, lipsă de strategii clare mă gândesc cu o groază nedisimulată la ce ne rezervă viitorul.

  14. inca un semnal de alarma pe care-l trageti,acestea sunt adevaratele probleme cu care se confrunta societatile inclusiv romania.respect.

  15. datoria externa a romaniei este una colosal de mare,guvernul s-a imprumutat peste masura,si era de asteptat ca va venii o perioada de recesiune foarte mare.

  16. in urma conflictelor de la granita noastra avem si noi de suferit,totul se rasfrange la nivel mondial.

  17. puterea de cumparare a romilor a scazut vizibil iar tendinta de relansare nu prea se zareste la orizont.

  18. reactia romaniei la ceea ce se intampla in plan extern este una nula iar asta ne afecteaza pe noi toti.

  19. in politica din romania ne trebuie oameni capabili care sa-si asume responsabilitati si sa actioneze in binele poporului roman,dar noi nu avem asa ceva.

  20. atata timp cat romania nu are un plan de contracarare a valului de criza care va venii cred ca nu trebuiue sa ne asteptam la minuni din partea autoritatilor si asa depasite de situatie.

  21. sper ca acest lucru poate fi citit si de autoritati si sa actioneze ca atare pentru ca viata poporului roman este pusa acum la mare incercare.

  22. Bancile au marit dobanzile la credit foarte mult iar de aici putem trage concluzia ca nevoia de lichiditate este una foarte mare, puterea de cumparare a romailor si asa mica a scazut ,pentru foarte multi dintre noi strictul necesar a devenit un lux iar toate astea vor impacta nivelul de trai al populatiei.

  23. comportamentul consumatorului roman s-a modificat extrem de mult in ultima perioada iar tendinta de modificare are o grafica ascendenta.

  24. daca privesti din exterior romania pare un sat fara caini,ca prea sunt lasate asa in devalmasie majoritatea lucrurilor care trebuiesc facute si imbunatatite.

  25. promisiunile economice facute de actualul guvern inca se lasa asteptate dar romanii nu mai au incredere in clasa politica din romania.

  26. cand inclusiv seful statului tau recunoaste si spune ca ,, statul roman este unul esuat,, ce asteptari sa mai avem noi cetatenii de rand de la el….nimic bun.

  27. este o perioada foarte grea pentru noi toti insa eu as propune schimbarea presedintelui sau suspendarea lui ca numai bete in roate pune acestei tari cand ar trebui sa faca total invers,el face jocurile celor din afara.

  28. senatorii si deputatii romani se contrazic si se cearta in parlament iar de cei care vor platii aceste neintelegeri vom fi noi romanii de rand.

  29. la Davos se cam trag directive si parghii la ceea ce va urma in lume,analiza facuta in cadrul forumului este una care da fiori reci tuturor tarilor.

  30. majoritatea tarilor lumii prezinta un grad de indatorare ridicat iar de aici incepe incertitudinea unui viitor sumbru si neplacut.

  31. felicitari pentru semnalele de alarma pe care le trageti domnule profesor, romania are nevoie de oameni ca si dumneavoastra.

  32. nu am speranta la un viitor mai bun in romania, parca lucrurile merg din rau in mai rau si asta din cauza unor politicieni incompetenti care ocupa functii cheie de o importanta nationala.

  33. nu avem oameni cu coloana vertebrala in politica damboviteana,de aceea toate aceste necazuri care vin ca un tsunami peste noi.

  34. deciziile economice care se iau la nivel mondial au efect si asupra unei tari cum este romania insa ele trebuiesc filtrate si implementate in functie de puterea economica de la noi.

  35. institutiile statului au devenit locuri unde se practica degringolada si incertitudinea la o scara foarte mare,fara o schimbare drastica nu se poate vorbii despre o dezvoltare durabila.

  36. conform analizelor, situatia economica din romania este una inimaginabil de grea si asta se vede in inflatia cu doua cifre care loveste necontenit in veniturile romanilor.

  37. nu putem avea relansare financiara in romania cand tocmai cei care trebuie sa aduca aceasta relansare nu fac nimic in acest sens.

  38. nivelul de trai foarte slab pe care-l duc romanii este rezultatul politicilor defectuoase duse de cei care sunt acum in fruntea tarii.

  39. romaniei ii va trebui cativa ani de zile pentru a trece de aceste crize,acum vom vedea cat vom fi de sifonati in urma parcurgerii acestui drum destul de dificil.

  40. majoritatea conducatorilor tarilor care fac parte din uniunea europeana au luat masuri benefice pentru tarile lor numai la noi nu se misca un deget pentru populatie.

  41. romania este o corabile care pluteste in deriva si are speranta ca va gasii o bucata de uscat care sa o salveze.

  42. cred ca acum se vede cu adevarat rezultatul celor 30 de ani de inactivitate politica si de neasumat decizii si actiuni.

  43. indatorarea excesiva va duce la un moment dat la o incapacitate de plata la nivel national.

  44. in intreaga lume este o incertitudine in mai multe domenii de activitate iar o rezolvare imediata inca se lasa gasita.

  45. economic romania este la un nivel foarte slab comparativ cu celelalte tari din uniunea europeana iar cei care ne conduc parca nu vad acest lucru.

  46. viitorul nostru este lasat in ceata totala parca ne estre si frica sa ni-l imaginam la cea probleme vin peste noi.

  47. premisele unei relansari economice in romania sunt foarte slabe,oamenii o duc foarte greu pe mai multe paliere in ceea ce priveste nivelul de trai.

  48. deja sunt multe societati care inregistreaza un faliment statal de rasunet,este un lucru trist ceea ce se intampla acum in lume.

  49. În aceste condiții, credeți că o eventuală trecere la moneda euro ne-ar ajuta, sau dimpotrivă?

  50. Un viitor sumbru venit ca una dintre concluziile Forumului de la Davos nu sună bine deloc. E ca atunci când îți spune medicul că în cazul tău medicația obișnuită nu mai e o soluție

  51. datoriile externe ale tarilro au atins cote foarte mari iar de aici cred ca incep problemele financiare pentru toti.

  52. ingrijorarea cea mai mare este ca si copii nostrii vor platii din aceste datorii pe care guvernul le-a facut in ultima perioada.

  53. greutatea de pe umerii poporului roman devine din ce in ce mai mare si mai greu de suportat.

  54. solutii de trecere mai usor prin aceste probleme cred ca ar mai fi insa trebuie ca cineva sa-si asume responsabilitatea si sa faca demersuri in acest sens.

  55. loviturile incasate de economia romaniei devin din ce in ce mai puternice iar inflatia isi face de cap si romanii resimt asta direct in buzunarul lor.

  56. in randul maselor este o mare dezamagire si ingrijorare in acelasi timp datorita faptului ca autoritatile doar mimeaza ca se ocupa de adevaratele probleme ale romanilor,in rest ei nu fac nimic.

  57. eu nu am vazut o masura luata de actualul guvern care sa produca efecte benefice pentru populatie.

  58. romania pare a fi o tara a nimanui din care cu totii s-au infruptat si acum este lasata asa la marginea europei.

  59. daca vrem sa ne fie bine ca si tara ne trebuie o gandire, noua o doctrina noua, si oameni competenti carora le pasa de romania.

  60. atata timp cat avem un presedinte care este inactiv si doreste numai raul acestei tari romania nu poate sa se dezvolte.

  61. Absolut corectă sugestia dumneavoastră cu privire la BNR, doar să nu fie deja prea târziu

  62. Dacă răspunderea pentru modul în care vom fi afectați în următorii 3 ani este răspunderea Guvernului, așa cum spuneți, nu ne văd bine.

  63. Oprirea exporturilor de cereale, înghețarea prețurilor la produsele de bază, prețuri corecte pentru energie și carburanți, aceștia ar trebui, după părerea mea, să fie primii pași pe care România ar trebui să îi facă dacă vrea să nu iasă complet jumulită din această criză mondială.

  64. Nici nu e prea greu să adoptăm strategia austerității auto-impuse când asta e de fapt strategia obișnuită pentru noi, setările naționale default. Vizionari, ca întotdeauna.

  65. austeritatea acapareaza romania pe zi ce trece iar o raza de speranta nu se vede in viitorul apropiat.

  66. Apreciez faptul că lăsați să se întrevadă o mică rază de speranță pentru 2025.

  67. Îmi vine să râd când îmi amintesc că mă gândeam că mai rău decât anul 2020 nu poate fi nimic. O, ce minunat a fost anul 2020, deja sunt nostalgic

  68. În punctul acesta nu mai pot decât să sper într-un miracol numit guvern responsabil capabil să ia măsurile potrivite vremurilor pe care le trăim.

  69. Nu am mare încredere în Guvern. Mugur Isărescu, totuși, a avut momente în care a demonstrat că are o minte limpede și că este orientat înspre soluții.

  70. Aș fi tare tare curios să aflu la ce valoare se ridica datoria globală după sfârșitul celui de-al doilea Război mondial

  71. Nu mă pricep mai deloc la economie, dar tot cred că este bună ideea cu BNR și Isărescu. Și în plus, cred că ar fi loc și de o dezbatere națională cu economiștii valoroși din România. De ce nu ar organiza-o chiar Fundația dumneavoastră?

  72. Devine tot mai clară necesitatea unui Plan Marshall II. Problema este că de data aceasta și SUA are nevoie să fie inclusă într-un astfel de plan de reconstrucție.

  73. Împrumuturile guvernamentale sunt doar un alt nume pentru împrumuturile din viitoarele venituri ale cetățenilor, ca un fel de amanet pe viitorul nostru.

  74. E nevoie urgentă de un forum economic de discuții și la nivel național, organizat poate de BNR, poate de guvern sau de societatea civilă (câtă mai există).

  75. Și peste această triplă criză vine ca un capac criza umanitară, socială și economică produsă de Putin. Și aceasta este o criză cu efecte globale, cu efecte mai dure decât toate celelalte trei la un loc.

  76. Sunt de acord cu faptul că BNR ar trebui să se implice alături de Guvern pentru a găsi cea mai puțin rea ieșire din această situație.

  77. Din păcate pentru noi, guvernanții nu se descurcă mai deloc nici în vremuri normale, fără crize majore și fără războaie, nu văd cum ne-am putea pune și cea mai mică speranță în ei. Viitorul sună rău.

  78. Dacă răspunderea pentru modul în care vom fi afectați în următorii 3 ani este răspunderea Guvernului, așa cum spuneți, nu ne văd bine.

Comentariile sunt închise.