De mai bine de 17 ani mă lupt pentru un proiect care ar schimba profund România. În iunie 2005, am depus în calitate de senator al României, un proiect de Lege privind controlul provenienței averilor care nu pot fi justificate din venituri legale. Ceream atunci, în expunerea de motive, „adoptarea în regim de urgență a unei legi speciale care să stopeze fenomenul corupției și să sancționeze modalitățile ilicite de dobândire a averilor”.

Proiectul a fost îngropat în Parlament.

În 2006, am depus în Senat un nou proiect de lege, denumit Legea lustrației fiscale, care îmbunătățea și clarifica proiectul din 2005. Am explicat în Expunerea de motive că proiectul se referea la acele averi care „nu au nici o legătură cu izvoarele cunoscute și recunoscute ale proprietății private, nu sunt rezultatul competiției reale și cinstite, al efortului investițional sau creativ real, ci provin din abuz, neglijență, favoritism, falsuri”. Ca unul care, atâta timp cât mă ocupasem de afaceri, fusesem unul dintre cei mai mari contribuitori la bugetul statului român, atrăgeam atenția că „simplul fapt al acumulării de bogății, fără corecta lor impozitare, constituie încălcarea unei îndatoriri constituționale fundamentale”.

Proiectul de lege identifica limpede categoriile de persoane ale căror averi ar fi trebuit controlate. Nu era vorba nici de o „vânătoare de vrăjitoare”, nici de reînvierea Legii ilicitului de pe vremea comunismului. Proiectul se referea strict la cei care dețineau averi care depășeau 1 milion de euro. La aceștia, se adăugau o serie de categorii de persoane bine definite: foștii manageri ai întreprinderilor de stat, decidenții și consultanții din contractele de privatizare, administratorii băncilor și a fondurilor de investiții falimentate, beneficiarii de achiziții publice care nu își îndepliniseră obligațiile contractuale.

65 COMENTARII

  1. este foarte bine sa fie controlati,ca nu stiu cum se face cum ocupa unul vreo functie publica cum se si imbogateste peste masura.

  2. nu trebuie generalizat dar cred ca majoritatea celor care au avut legaturi cu statul trebuie sa dea o explicatie plauzibila.

  3. sunt unii care abia leaga doua fraze dar sunt milionari….doar ca au putere de decizie in functii cheie.

  4. multe personaje ar trebui scuturate si intrebate de unde au reusit sa stranga o asemenea agoniseala.

  5. de foarte multe ori ma intrebam oare ce se intampla la cele mai inalte niveluri de toti cei care ajung acolo atrag sume uriase de bani in conturile proprii.

  6. un vechi proverb romanesc spune asa ,, daca umblii cu miere nu ai cum sa nu iei o lingura,, numai ca cei pe care i-am avut la conducere au luat tot butoiul de miere cu ei.

  7. din pacate delapidarea din banii statului a devenit o obisnuinta pentru cei care aceasta posibilitate.

  8. inca din cele mai vechi timpuri cei putini ,care i-au condus pe cei multi, erau intotdeauna mai bogati.

  9. oricum increderea romanilor in clasa politica de la noi este una foarte mica si tinde inspre zero.

  10. Referitor la legea ingropata in 2005 …..uitam ca ROMANIA a avut puncte de lucru in toata
    lumea unde sunt utilajele sumele care trebuiau sa intre in conturile tarii noasrtre doua ex.
    Irak si Ukrainal ……
    In ukraina cobinatul KRIVOIROG
    UN ORAS CONSTRUIT (DOLINSKAIA) IN TOTALITATE DE TARA NOASTRA unde sunt bani
    Ce a facut ministerul de externe
    In pirioada asta pentru a recupera…..DIPLOMATIA ROMANEASCA UNDE ESTE PIRDEM pas cu pas si ce mai avem……Trezitiva……

  11. Anaful sa isi faca datoria!

    O super initiativa, domnule Voiculescu! Tot respectul meu pentru tot ce ati facut si tot ce faceti pentru Romania!

  12. trebuie sa existe un instrument de control pentru a vedea cat de cinstiti si onesti sunt alesii nostrii.

  13. ma bucur pentru astfel de actiuni numai asa putem iesii din acest cerc vicios al coruptiei care a cuprins intreaga tara.

  14. sunteti o persoana pe care o apreciez foarte mult si ma bucur ca romania are oameni ca si dumneavoastra.

  15. Mare nevoie am avea de dumneavoastră în Parlament. Parlamentarii actuali sunt total lipsiți de anvergură și de viziune.

  16. N-am avut norocul să vedem cele două proiecte devenite legi, în schimb, v-au hăituit pe dumneavoastră ani de zile, ce nedreptate strigătoare la cer,

  17. Cu Băsescu președinte ales în 2004 nici nu mă mir că proiectele dumneavoastră, atât de necesare, au fost îngropate în Parlament, pentru că ar fi fost direct vizat. Și, acum știm, ar fi avut o grămadă de probleme.

  18. Cu cele două legi s-ar fi curățat în bună parte societatea românească de tot felul de lichele care s-au îmbogățit în mod injust.

  19. Ați stârnit cuibul de viespi cu cele două inițiative legislative. Nici nu mă mir că nu au devenit legi la câte pagube ar fi făcute printre îmbogățiți de carton din țara asta.

Comentariile sunt închise.