Am analizat datele EUROSTAT și am constatat că la nivelul UE persoanele în risc de sărăcie reprezintă circa 11% din populația țărilor membre.

Am aprofundat și am văzut că în țara noastră riscul de sărăcie vizează circa 35% din populație. Cu acest procent România este pe primul loc la indicatorul privațiuni materiale. Pe locurile 2 și 3 se află Bulgaria (32%) și Grecia (26%).

Am vrut să înțeleg mai bine și am analizat datele pentru țări care au pornit pe calea democrației odată cu noi. Am găsit Polonia, Slovenia și Cehia cu 16% risc de sărăcie. Firesc, am încercat să înțeleg cauzele acestor discrepanțe.Românii nu sunt mai puțin inteligenți decât polonezii, slovenii sau cehii. România nu este mai săracă în resurse naturale și nici în potențial turistic.

Am ajuns prin deducție la principala cauză: CALITATEA CONDUCĂTORILOR, în principal președinții și primii miniștrii. Cred cu tărie că poporul nostru merită mai mult.

Nu vreau să le intentez procese CONDUCĂTORILOR, dar nu pot să nu mă gândesc dacă se tem de judecata de apoi, care vine pentru fiecare dintre noi.

108 COMENTARII

  1. aveti perfecta dreptate domnule profesor calitatea conducatorilor ne-a adus in aceasta situatie de saracie maxima.

  2. toti vin aici cu buzunarele goale si pleaca cu profituri imense asta din cazua statului roman foartre slab.

  3. Suntem vai de noi. Daca cei ce ne conduc nu iau masuri urgente, o sa ajungeti la sapa de lemn.
    Foarte interesant articolul. Va multumim pentru informatiile valoroase pe care ni le transmiteti aici, pe blogul dumneavoastra.

  4. Observ că mulți politicieni români se ghidează după principiul „eu întâi, restul mai încolo”. Acest egoism ne costă dezvoltarea și ne menține în sărăcie.

  5. Total de acord cu analiza dumneavoastră. Dacă am avea lideri politici cu viziune și integritate, care să pună interesele naționale mai presus de interesele personale, am putea face progrese semnificative în reducerea sărăciei și în crearea unei societăți mai echitabile.

  6. De-a lungul timpului ati tras mai multe semnale de alarma cu privire la situatia de criza in care ne aflam…insa cine sa ia masuri…?

  7. Mihai Eminescu: NETREBNICII CARE NE CONDUC!

    Din ciclul: „Altii mai prosti ca noi…mai rar!” sau „Tampiti am fost si tot asa am ramas!”
    Un articol scris de Mihai Eminescu in ziarul „Timpul”, A.D. 1877!

    Conducătorii din ultimul timp al României – au ieșit din hazardul unei istorii atemporale! Lipsiți de cultură și istorie identitară, fără credință și virtuți spirituale, fără lacrimi și siferințe golgotice, au întemnițat zestrea noastră milenară geto-dacică… în ideologii preistorice… primitive… îngropând-o în slogane politice…! Încă păstrăm Pisaniile străvechii noastre origini belagine! Suntem Grădina Maicii Domnului – noi suntem onoarea sau dezonoarea României! Învierea vine prin crucificare! Să nu ne temem, avem har hristic!

  8. Cea mai mare bogăție a României, oamenii săi talentați și harnici, sunt adesea nevalorificați din cauza sistemului corupt și nepotrivit, asta e după părerea mea principala problemă din țara noastră.

  9. Ați dat un verdict corect. Sărăcia persistentă în România este o dovadă a lipsei de viziune și a ineficienței guvernanței în abordarea problemelor socio-economice ale țării.

  10. Aveți dreptate când spuneți că starea lucrurilor din România este imputabilă în primul rând conducătorilor, cum îi numiți. Dar cred că fiecare dintre noi are un rol de jucat în combaterea sărăciei. Fie că este vorba de voluntariat, donații sau susținerea unor proiecte sociale, fiecare gest contează și poate face o diferență în viețile celor aflați în dificultate.

  11. Nu putem ignora impactul corupției asupra sărăciei. Combaterea corupției trebuie să fie o prioritate pentru a asigura o distribuție corectă a resurselor și a oportunităților. Problema e că cei care ar trebui să combată corupția sunt ei înșiși corupți.

  12. Chiar că săracă țară bogată. La câte resurse avem ar trebui să fim pe ultimele locuri din UE la capitolul sărăcie.

  13. Avem resurse naturale cât pentru zece țări. Problema e la resursa umană, mai precis la casta conducătorilor, cum bine ați concluzionat.

  14. Probabil românii în general nu sunt mai puțin inteligenți decât polonezii sau cehii sau orice altcineva. Dar politicienii români cu siguranță sunt unii dintre cei mai proști din curtea școlii. Și le mai și place furatul.

  15. Eu nu cred că politicienii români sunt fundamental diferiți față de politicienii din alte democrații. Incompetență și corupție găsești în toate democrațiile din Uniunea Europeană sau SUA. Ce e fundamental diferit la politicienii români este că au certitudinea impunității din cauza unui sistem de justiție slab. Dacă ar ști că plătesc pentru fărădelegile lor s-ar profesionaliza peste noapte, după părerea mea.

  16. Poporul român merită să trăiască într-o țară în care sărăcia să nu fie o amenințare constantă.

  17. Asta înseamnă că în România o persoană din trei trăiește în condiții dificile și are dificultăți în a-și asigura un trai decent.

  18. Din nou în topul rușinii! România ocupă tristul prim loc la privațiunile materiale în comparație cu celelalte țări membre ale UE.

  19. Este revoltător să vezi că în timp ce unii politicieni se îmbogățesc și trăiesc în lux, mulți oameni obișnuiți se luptă pentru a-și asigura măcar nevoile de bază. E nevoie de o schimbare profundă în mentalitatea și acțiunile celor care ne conduc.

  20. Sărăcia nu ar trebui să fie o povară pe care românii o poartă în fiecare zi. Este responsabilitatea guvernanților să creeze oportunități și să asigure un nivel de trai decent pentru toți cetățenii.

  21. timp de 30 de ani romania a fost o tara furata,cred ca a sosit momentul ca aceste furturi sa ia sfarsit.

  22. Este o rușine că politicienii noștri nu acordă suficientă atenție dezvoltării durabile și combaterii sărăciei. Când vor înțelege că sunt acolo unde sunt pentru a ne reprezenta pe noi cetățenii, nu pentru a-și umple buzunarele lor fără fund?

  23. Ne dorim cu toții o schimbare reală și durabilă. Este timpul să avem lideri responsabili, care să se concentreze asupra rezolvării sărăciei și să facă alegeri bune pentru populație. Eu mizez de data asta pe umaniști.

  24. Ne vedem la alegeri. Nu mai putem aștepta ca alții să facă pentru noi ceea ce trebuie făcut. Este momentul să acționăm și să ne luptăm pentru un viitor mai bun.

  25. E super frustrant să știi că deciziile politice și politicile publice sunt cauza directă a creșterii sărăciei în România. Oamenii ar trebui să poată conta pe guvernanți pentru a le îmbunătăți viața, nu pentru a le face viața și mai grea.

  26. Pacat ca timp de 30 de ani conducatorii aceste tari nu au fost in stare sa valorilice frumusetea si bogatia acestei tari .Speram ca la urmatoarele alegeri romanii sa mearga la vot si sa voteze oameni umani ,dornici sa salveze aceasta tara .

  27. Vă salut cu onoare – domnule Profesor!

    Așa simt eu…!
    Patriotismul este o stare a culturii spirituale! Este revelația unei geneze a plenitudinii neamului, nu îi este dată oricui, este un dar golgotic, o crucificare a sinelui identitar! Este măreția singurătății și a jertfei prometeice, are dureri și suferințe homerice, leacurile sunt iubirea și credința! Avem modele spirituale din străvechimea istoriei umanității, toate meridianele lumii… străbat umanitatea cu gravitație geto-dacică românească! Suntem o constelație în mersul destinului uman! Avem infinită divinitate umană!

  28. romania este cea mai bogata tara din uniunea europeana dar nu a avut parte de conducatori care sa o dezvolte.

  29. candva eram granarul europei acum suntem total dependenti de importuri din strainatate este ceva de nedescris in cuviinte.

  30. atata timp cat nu mai producem nimic si ne imprumtam pe pietele externe la dobanzi foarte mari este normal sa saracim ca si tara.

  31. romanii s-au saturat de promisiuni si vor fapte concludente care sa se reflecte in buzunarul lor.

  32. schimbarea romaniei trebuie sa porneasca de la oamenii simplii pentru ca de la varf nu se misca un deget.

  33. fara investiti si infuzie de capital din partea statului nu vad o cale de iesire din aceasta saracie economica in care ne aflam acum.

  34. imi pare rau sa spun dar toti cei care au venit la putere au avut un singur gand….cum sa fure mai mult, de aceea este saracia pe noi acum cat casa.

  35. E crunt să constatăm că în ciuda bogăției naturale și a potențialului nostru, suntem încă prizonierii sărăciei și corupției. Avem nevoie de o schimbare profundă și de lideri integri pentru a ieși din acest cerc vicios.

  36. romanii traiesc intr-o saracie lucie iar cei de la putere au pensii speciale asta mi se pare strigator la cer.

  37. Vă salutăm cu onoare, domnule Profesor!

    PISANIA DEPARTAMENTULUI PENTRU TRANSILVANIA AL PUSL!

    ”Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd naţiunea mea fericită” – Avram Iancu
    Politică prin Cultură!

    Departamentul pentru Transilvania al PUSL – este Ideea Națională, este familia tradițională românească, s-a născut pentru a împlini idealurile pentru care au primit martirajul iubirii de neam și de Țară – Martirii și Mucenicii… Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan… și nenumărați jertfitori necunoscuți al Golgotei Românești!

    Cui nu-i este rușine să iubească Tricolorul, să cinstească Patria și Ortodoxia națiunii noastre, să trăiască în demnitate, onoare și doruri naționale – să vină cu frăție la Departamentul pentru Transilvania al PUSL! Suntem Bastionul Identitar al Culturii și Istoriei… stăm de vorbă cu veciile… de milenii!

    Am stat cardinal în Transilvania Ierusalimului Românesc – la răscrucea hazardului istoriei, am stat drept cu fruntea lipită de țipătul Mântuitorului, am stat ca o rugăciune în calea furtunilor!

    Departamentul pentru Transilvania al PUSL – nu este un partid politic dezdumnezeit, este un partid al dreptății și frăției străvechilor virtuți geto-dacice, este întemeietorul bolților și temeliilor vieților românilor! Este Biblia noastră laică – este triumful memoriei Martirilor și Mucenicilor – astăzi arhangheli ai Constelației Românismului! Am aprins și aprindem lumini liturgice identitare! Noi suntem aici deopotrivă cu zeii, ne-au fost oaspeți și le-am fost egali!

    Departamentul pentru Transilvania al PUSL – a inițiat un Proiect de alianțe culturale pe toate meridianele, cultura fiind singura îndelednicire umană… în stare să înfrățească spiritul națiunilor într-un mozaic cu înalte precepte nobile și pilde liturgice! Cultura este Ambasadorul unui Alfabet și limbaj simplu, este precum mângâierea, pătrunde în suflet ca o mireasmă florală!

    Noi suntem onoarea sau dezonoarea descendenței noastre milenare!

    Departamentul pentru Transilvania al PUSL – coordonator Raluca Bugnar! Secția de Cultură și Istorie Națională și Universală – coordonator Laurian Stănchescu!

Comentariile sunt închise.