În așteptarea cifrelor pentru semestrul I/2023, m-am uitat pe execuția bugetară la 5 luni. Este grav și nu mă refer la abaterile de la previziuni, ci la motivele dezechilibrului.

Avem cheltuieli cu bunuri și servicii cu 15% mai mari și subvenții cu 84% mai mari decât previziunile bugetare. Deci nu vorbim de creștere economică, de nivelul inflației sau de fenomene macroeconomice. Vorbim de cheltuieli ale statului și de subvenții acordate sub presiunea străzii.

Așteptăm, noi românii, un program clar, concret, coordonat de primul-ministru pentru reducerea cheltuielilor și corelarea subvențiilor cu rentabilitatea muncii.

100 COMENTARII

  1. De o sută de ori DA pentru limitarea cheltuielilor statului la toate capitolele și redirecționarea veniturile disponibile către un Fond de Dezvoltare a societății românești.

  2. Este important ca populația să fie informată despre riscurile creșterii inflației și să ia măsuri pentru a-și proteja economiile.

  3. Dacă ar fi după mine aș lua următoarele măsuri care ar preveni creșterea inflației: reducerea deficitului bugetar, îmbunătățirea competitivității economiei românești, sprijinirea producției interne

  4. Ministrul de finanțe și guvernatorul BNR ar trebui să ia măsuri pentru a preveni creșterea inflației.

  5. cu totii observam ca apar tot felul de probleme care tind sa ramana nerezolvate de catre autoritatile romane.

  6. ma intreb oare de unde mai vrea statul sa acumuleze bani daca din PNNR nu prea s-a atins de acei bani.

  7. atata timp cat romania nu produce mai nimic si ia totul de-a gata ce economie sustenabila sa avem noi cand facem vanzare altora din afara tarii.

  8. observatia dumneavoastra este una foarte buna si m-as bucura ca cei din conducerea tarii sa o ia in considerare.

  9. atunci cand nu se va mai face figuratie in politica si cetatenilor acestui stat le va fi mult mai bine.

  10. cearta si neintelegerile dintre putere si opozitie impacteaza direct nivelul de trai al romanilor.

  11. se vede de departe ca cei de la conducere nu au experianta in a gestiona asa cum trebuie aceasta criza financiara prin care trecem.

  12. competenta alesilor este una limitata de aceea ar cam trebui sa plece acasa si sa lase pe cei care se pricep la a face politica economica pentru romania.

  13. sunt total de acord cu dumneavoastra si astept ca bnr sa intervina in aceasta situatie foarte delicata.

  14. romania in acest moment este ca o corabie care pluteste in deriva din mai toate punctele de vedere.

  15. politica romaniei trebuie sa fie una transparenta si aplicata pe situatia nevoiilor cetatenilor.

  16. vreau sa cred ca actualul guvern este unul responsabil si va gasii o solutie pentru rezolvarea acestor probleme.

  17. Este clar că guvernul nu are sub control situația bugetară. Cheltuielile sunt prea mari și veniturile prea mici. Rețeta perfectă a dezastrului.

  18. Subvențiile acordate sub presiunea străzii sunt o mare problemă. Ele sunt ineficiente și nu ajută cu adevărat oamenii care au nevoie de ele. Guvernul ar trebui să găsească alte modalități de a ajuta oamenii, cum ar fi crearea de locuri de muncă, investiții serioase în educație și în sănătate.

  19. Așteptăm de mult un program clar și concret pentru reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor. Guvernul trebuie să ia măsuri acum, altfel îl luăm noi pe sus la următoarele alegeri.

  20. Este o situație gravă, dar nu neașteptată. Guvernul a fost poate prea generos cu subvențiile și cheltuielile au crescut peste măsură.

  21. S-ar putea ca subvențiile să fie necesare în anumite domenii pentru a susține sectoarele vulnerabile ale economiei. Totuși, o creștere cu 84% nu e deloc în regulă și indică incapacitatea guvernului de a gestiona banii publici

  22. Mă întreb (retoric) dacă o parte din cheltuieli sunt motivate politic, mai degrabă decât concentrate pe nevoile reale ale populației.

  23. Cei de la putere ar trebui să ofere oamenilor posibilitatea de a găsi un loc de muncă bine plătit, astfel încât să nu fie nevoiți să apeleze la subvenții. Nu este deloc normal ca subvențiile să crească cu 84%

  24. Ca părinte, mă îngrijorează faptul că aceste cheltuieli crescute ar putea afecta calitatea serviciilor de educație și sănătate pentru copiii mei (și nu numai ai mei).

  25. Guvernul ar trebui să își concentreze eforturile pe stimularea antreprenorialului românesc pentru a crește veniturile în mod sustenabil. Singura soluție viabilă!

  26. Să spunem lucrurilor pe nume: este nevoie de o reformă fiscală. Sistemul fiscal actual este ineficient și nu generează suficiente venituri pentru societate.

  27. Se vede ,din pacate cum mai marii nostri conducatori sunt depasiti de situatia grea in care se afla Romania , oamenii devin tot mai saraci si impovarati de greutati . Cred ca e nevoie de alti oameni ,specialisti , oameni dornici sa faca ceva pentru Romania .

  28. economicul romanesc se prabuseste zilnic si autoritatile nu fac nimic pentru a redresa situatia grava in care ne aflam.

  29. populatia romaniei este una dezamagita si dezgustata de politica facuta de cei care sunt acum la putere.

  30. diminuarea cheltuielilor bugetare trebuie facuta cu responsabilitate si asumare in favoare cetatenilor romaniei.

  31. trecem perioade grele din punct de vedere financiar si de aceea trebuie sa fim foarte atenti si chibzuiti la ceea ce cheltuim.

  32. as prefera ca cei de la conducere sa nu se mai certe si sa gaseasca solutii comune de iesire din aceasta inflatie exorbitant de mare.

  33. am ajuns la concluzia ca romania nu mai are specialisti in niciun domeniu de activitate si totul este lasat la aprecierea politicienilor.

  34. conform statisticilor romania se afla la periferia uniunii europene din punct de vedere financiar.

  35. singura sansa pentru romania sunt investitiile masive in infrastructura pentru a atrage un capital strain cat mai mare.

  36. cand ai un presedinte ca iohannis care infraneaza dezvoltarea romaniei cam astea sunt rezultatele si unele dezastruoase pentru noi si pentru viitorul copiilor nostrii.

  37. cand interesul personal primeaza cel national are de suferit iar tara saraceste cam asta se intampla acum in romania.

Comentariile sunt închise.