În iunie 2023 banca mondială a actualizat diagnosticul pentru România.

După ce confirmă o creștere economică anuală medie de 3,8 % în ultimii 20 de ani (triplă față de media UE) și un PIB pe locuitor care a crescut de la 12.000 usd/an la 31.000 usd/an, raportul constată existența în continuare a unor decalaje periculoase între o Românie bogată și una săracă.

Aceste decalaje sunt periculoase pentru că există riscul unor revolte sociale majore. Principala cauză a dezvoltării haotice a României este permanenta luptă politică internă. Circa 70% dintre români nu mai au încredere în Guvern și în Parlament. Pentru recuperarea încrederii în conducători, este necesară schimbarea calității clasei politice.

Trebuie început să ne propunem, dragi români, să ne alegem în Parlament reprezentanți care să fie modele pentru societate, care să nu uite rolul și răspunderea pe care un demnitar al statului român o are.

Vă propun să începem acum o campanie pentru definirea unui nou model de parlamentar. Împreuna să stabilim criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat la alegerile parlamentare, indiferent de apartenența politică (știu, nu ne lasă Constituția dar nici ea nu este deasupra voinței poporului).

102 COMENTARII

  1. aveti dreptate domnule profesor, avem nevoie de un nou model de parlamentar care sa iubeasca romania.

  2. daca vrem sa avem un viitor linistit este nevoie de o schimbare majora in politica damboviteana.

  3. cred ca actuala conducere a romaniei este total depasita de aceea trebuie schimbata cu noi modele de politicieni.

  4. mi-as dorii ca pe viitor romania sa fie condusa de umanisti pentru ca ei sunt singurii care cunosc problemele reale ale societatii.

  5. lumea se schimba cu o viteza ametitoare numai noi batem pasul pe loc,de aceea este mare nevoie de noi gandiri politice si de noi oameni vizionari.

  6. sunt total de acord cu dumneavoastra ca asa nu se mai poate merge,si este mare nevoie de o schimbare din temelie a intregii politici romanesti.

  7. in unele tari dezvoltate din europa deja asistam la revolte de strada foarte mari si periculoase.

  8. cu siguranta ne trebuie o schimbare in romania pentru ca rata de saracie este la cote foarte mari.

  9. Demnitate: pentru a ne asigura că suntem reprezentați cum se cuvine. Onoare: pentru a fi siguri că își bate nimeni joc de noi odată ce a ajuns la putere cu voturile noastre pentru a ne reprezenta. Curaj: pentru că merităm niște reprezentanți care să se lupte pentru drepturile noastre.

  10. Eu cred că problema ar trebui abordată rațional, ca o problemă de matematică, de aceea cred că cele mai importante calități, în afară de demnitate și onoare, ar trebui să fie competența și expertiza. Parlamentarii trebuie să aibă o bună înțelegere a politicilor publice și să aibă cunoștințe solide în domeniile relevante pentru legislație și guvernare.

  11. Responsabilitate, transparență, capacitatea de a colabora și de a lucra în echipă, experiență și implicare civică. Acestea sunt primele lucruri care îmi vin în minte când mă gândesc cum ar trebuie să arate un parlamentar care ar trebui să mă reprezinte. Nu am zis nimic de cinste și demnitate pentru că acestea sunt subînțelese.

  12. Oricine vrea să fie parlamentar ar trebui să fie integru și să demonstreze că lucrează pentru binele cetățenilor, nu pentru interese personale.

  13. Sunt îngrijorat de impactul negativ pe care decalajele sociale îl pot avea asupra stabilității țării noastre. Ca român, mă simt frustrat de faptul că lupta politică internă afectează negativ dezvoltarea țării noastre. Avem nevoie de lideri care să se concentreze pe problemele reale și să găsească soluții.

  14. Asta e problema cu mediile statistice, reflectă doar o stare abstractă a societății, nu esența ei: dacă eu am 1 leu și tu ai 2 milioane de lei, statistic se cheamă că suntem amândoi milionari, dar din punct de vedere social suntem la cele două extreme.

  15. Toate aceste cifre și statistici sunt folosite pentru a ascunde trista realitate că cei mai mulți români o duc de azi pe mâine

  16. Două calități pe care eu le văd esențiale la un om politic sunt empatie și dorința de implicare socială. Un nou model de parlamentar ar trebui să fie conectat la nevoile și preocupările oamenilor obișnuiți, să le asculte și să reprezinte cu adevărat interesele comunităților din care provin. De aceea și votez cu umaniștii la următoarele alegeri, i-am văzut implicați social și dornici să îi ajute pe cei în nevoie. Sunt un partid mic deocamdată, dar noi, oamenii obișnuiți, îl putem face mare.

  17. Calitatea clasei politice este cheia pentru asigurarea unei bune guvernări și a progresului național. Cetățenii au puterea de a influența schimbarea prin votul lor informat și conștient. La alegerile viitoare eu mizez pe umaniști. Analizând acțiunile lor din ultimii doi ani nu cred că voi fi dezamăgit.

  18. Foarte bună ideea cu criteriile pentru parlamentari. Cred că propunerea dumneavoastră ar trebui să fie sprijinită și promovată de societatea civilă și de mass-media pentru a crea un consens larg și a încuraja implicarea cetățenilor.

  19. Participarea activă a cetățenilor în procesul democratic este crucială. Este responsabilitatea noastră să ne implicăm și să cerem schimbarea.

  20. Pentru mine, un nou model de parlamentar ar trebui să fie prezent și implicat activ în comunitățile din care provine, să înțeleagă problemele locale și să susțină dezvoltarea acestora.

  21. Cred că aceste decalaje sociale și economice din România reprezintă o bombă cu ceas și ar trebui luate măsuri imediate pentru a evita orice revolte sociale. Alegerile de anul viitor sunt un bun moment pentru a rezolva problema.

  22. Nu mă surprinde că lupta politică internă este considerată principala cauză a dezvoltării haotice a țării noastre. Politicienii trebuie să înceteze să se certe și să înceapă să lucreze împreună în interesul nostru.

  23. implicarea parlamentarilor trebuie sa fie una vizibila si transparenta pentru toti cetatenii romaniei.

  24. o singura solutie pentru romani este la vot atunci sa fim atenti pe cine ne dorim la conducerea romaniei.

  25. problema economica romaneasca nu se rezolva de pe o zi pe alta,de aceea ne trebuie specialisti in mai toate domeniile de activitate vitale pentru romania.

  26. in momentul de fata romania este intr-un derapaj economic fara precedent si foarte greu de relansat.

  27. constat cu stupoare ca in continuare se face figuratie in politica din romania in situatia in care tara noastra trece printr-o mare criza financiara.

  28. luptele politice interne intotdeauna au creat degringolada si instabilitate economica indiferent de tara.

  29. actualii parlamentari nu cunosc realitatea din teren,cum traieste romanul de rand,aici este marea problema.

  30. sunt de acord ca ne trebuie un nou model de om politic insa acesta trebui sa reprezinte si sa sustina interesele statului roman.

  31. siguranta unui trai decent in romania a apus de mult aici trebuie sa se lucreze din greu pentru a aduce un echilibru in societatea romaneasca.

  32. noul model de parlamentar trebuie sa fie caracterizat de verticalitate si empatie fata de popor.

  33. sper sa se ajunga cat mai repede la un numitor comun pana nu este prea tarziu pentru noi ca si tara.

  34. de-a lungul timpului in politica din romania au fost o sumedenie de greseli important este ce va fi de acum inainte.

  35. intelegerea problemelor sociale si rezolvarea lor aici este cheia unei bune gestionari a unei societati.

  36. ca si politicieni trebuie sa fim deschisi pentru ca daca ne pastram acea mentalitate de acum 30 de ani vom bate pasul pe loc.

  37. Un om demn ,integru ,patriot ,aproape de oameni si de necesitatile lor ,astfel de oameni ar trebui .

  38. am foarte mare incredere in partidul umanist pentru ca este singurul care poate redresa romania.

  39. noul model de parlamentar in romania trebuie sa aiba verticalitate si sa se tina de promisiunile facute.

  40. sper ca romania sa fie condusa de oameni capabili dar asta depinde de noi cetatenii de rand ce vom vota.

  41. cred intr-un nou model de om politic la noi in tara si chiar este mare nevoie sa scapam de actuala clasa politica ineficienta.

  42. m-as bucura foarte mult daca noul model de parlamentar ar duce romania langa marile puteri ale europei.

  43. romania trebuie sa faca o schimbare urgenta de doctrina politica daca vrea sa se dezvolte armonios.

  44. traiul romanilor a devenit unul foarte greu de aceea este mare nevoie de o schimbare in plan politic.

Comentariile sunt închise.