Prin amabilitatea echipei Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României (FDVDR), am avut posibilitatea de a citi eseurile redactate de participanții la concursul ”Bursa pentru Educație Vocațională”. Câteva scurte observații:
- Inteligența este, încă, principala resursă strategică a României. Participanții la concurs, cei mai mulți tineri și foarte tineri, au dovedit o cunoaștere consistentă a domeniului pe care l-au analizat și, în egală măsură, un excepțional potențial creativ.
- Raportându-mă la experiența personală în lucrul cu tinerii, acumulată atât în media, politică și afaceri, cât și de la catedra ASE, am descoperit un progres solid în noua generație de elevi și studenți români, care au reușit să se elibereze de “complexul periferiei” lumii occidentale. Printre rândurile lucrărilor citite, am identificat personalități puternice, echilibrate, încrezătoare în propriul destin. Cu toate neajunsurile sale, este evident că internetul a oferit un esențial acces global la informație, a eliminat granițele geografice, culturale și educaționale, contribuind la formarea unei generații pregătite să își concureze cu succes colegii din orice alt colț al lumii.
- Pentru a-i stimula să învețe, să devină mai buni, mai competitivi și, mai ales, pentru a alege să rămână în România, tinerii noștri au nevoie de posibilități concrete de a-și descoperi și împlini potențialul în propria țară. Numărul uriaș de înscrieri la concursul FDVDR este o dovadă obiectivă în acest sens.
În final, salutând proiectul FDVDR și felicitându-i pe toți participanții, am două propuneri concrete atât pentru cei care conduc sistemul național de educație, cât și pentru opinia publică în general:
- Introducerea unor cursuri de “utilizare a internetului” în programa școlară, încă din ciclul primar. Sunt bunic, știu că mulți dintre copiii României “se nasc cu tableta sau telefonul în mână” și că deprind o serie de “competențe specifice” încă înainte de a merge la școală, dar cu atât mai necesar ar fi o “materie școlară” prietenoasă, în care să învețe sistematic, atât oportunitățile, cât și riscurile internetului.
- Reevaluarea sistemului de concursuri și olimpiade școlare, astfel încât să se stimuleze creativitatea aplicată la necesitățile reale ale societății în care trăim. Performanța școlară trebuie să pregătească performanța socială și profesională, așa cum se întâmplă deja în majoritatea sistemelor de educație din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.
va multumim pentru tot ceea ce faceti pentru tinerii din romania,dumnezeu sa va dea multa sanatate.
de foarte mult timp romania este exportatoare de creiere,insa mai bine ar fi daca am face conditii ca acesti tineri sa ramana in tara si sa dezvolte prin cunostiintele lor romania nu alte tari.
de oameni ca dumneavoastra are nevoie romania nu de guvernanti ca si catu sau iohannis.respect maxim.
copii din romania trebuie sustinuti pentru a se dezvolta si pentru a face performanta si pentru asta va multumim din suflet.
tineretul din ziua de azi reprezinta viitorul acestei tari de maine.
educatia este cea care ne va scoate din conul de umbra in care suntem de ceva timp.
va respect foarte mult stimate domnule profesor pentru sprijinul aratat fata de tinerii din romania si nu numai.aprecierile mele.
guvernul roman ar trebui sa se ocupe de acordarea de burse pentru tinerii care vor sa invete si sa studieze dar pe ei nu-i intereseaza asta.
invatamantul romanesc este la pamant,sanatatea la fel deci aici totul este facut de mantuiala si nu stiu cum se mai poate repara ceva.
nimic nu se poate face intr-o tara solida fara o educatie buna.
Comentariile sunt închise.