40% dintre români trăiesc în mediul rural, în sate în care, de foarte multe ori, lipsesc utilități elementare precum rețelele de apă și gaze, canalizarea sau asfaltul. Așadar 40% dintre români trăiesc în anul 2021 în condițiile secolului al XIX-lea. Evident, responsabilitatea pentru această situație aparține tuturor celor care au administrat România, la nivel central și local, în ultimii 30 de ani.

În condițiile crizei economice declanșate de Pandemie, ceea ce reprezenta o nerealizare cronică a României a devenit o problemă foarte acută. Pentru că în prezent, pe lângă, condițiile de trai rudimentare și lipsa unor investiții semnificative care să genereze locuri de muncă, locuitorii satelor românești – în majoritate, bătrâni și copii – au rămas și fără cea mai importantă sursă de venit: banii trimiși din străinătate de membri familiilor.

În ultimul an, fondurile transferate de diaspora românească au scăzut constant, iar cei mai afectați sunt cetățenii din mediul rural, adică atât bătrânii care nu își mai pot cumpăra medicamentele și nu își pot încălzi locuințele, cât și copiii lipsiți de o alimentație sănătoasă, vitamine, acces la medic generalist, la stomatolog și, poate cel mai grav, la școală. Pentru că, în aceste familii vulnerabile, plata abonamentului la internet sau cumpărarea unor dispozitive electronice au devenit, în multe cazuri, imposibile.

Și, astfel, decalajul uriaș care există deja între mediul rural și marile centre urbane crește exponențial. Despre 40% dintre români nu mai vorbește nimeni. Satul românesc riscă să dispară, sufocat de noroaie, izolare și nepăsare.

De aceea, în condițiile dezbaterilor referitoare la iminenta aprobare a bugetului de stat, consider că este esențial să se acorde o atenție reală salvării satului românesc, concretizată într-un program național de investiții, dedicate atât dezvoltării infrastructurii edilitare, cât și creării locurilor de muncă.

22 COMENTARII

  1. romanii de la sate chiar ca sunt uitati de toti ei sunt bagati in seama numai in preajma alegerilor in rest nimeni nu isi aduce aminte de ei.

  2. cu totii constatm ca bunicii nostrii de la sate sunt lasati singuri ca nimeni nu a mai facut nicio investitie in satele romanesti de foarte mult timp si asta este dureros.

  3. de la palatul cotroceni al lui iohannis nu se vede glodul din satele romanesti.sau pe el nu-l intereseaza ca nu este roman este de etnie germana.

  4. si cei care locuiesc la sat fac parte din populatia romaniei si de ei trebuie sa avem grija insa din cate se vede pe alesii neamului nostru nu-i intereseaza.

  5. trebuie sa se duca campanii puternice de repopulare a satelor din romania,daca nu ne vom pierde originile si traditiile.

  6. depopularea satelor din romania s-a produs odata cu exodul romanilor care au plecat la munca in strainatate trebuie sa se faca ceva in acest sens.

  7. conditiile de la tara sunt sub orice critica autoritatile nu fac nimic in acest sens fiecare este lasat sa se descurce singur si cum poate.

  8. o tara care se crede si care se pretinde a fi civilizata si dezvoltata nu are voie sa aiba sate fara curent electric sau fara utilitati asa cum se intampla in foarte multe localitati din romania.

  9. satele romanesti par desprinse din poveste si este mare pacat ca nu se investeste in ele asa cum fac tarile dezvoltate si isi promoveaza din punct de vedere turistic orice.

  10. bunicii nostrii dupa o viata muncita in conditii foarte grele merita sa aiba batranete linistite,asta nu inteleg guvernantii nostrii.

  11. sunt atatea sate in care au ramas doar batrani,tinerii au plecat in strainatate pentru un trai mai bun ca aici la noi in mediul rural este foarte greu de trait.

  12. infuzia de capital pe care trebuie sa o faca statul roman pentru a scapa satele romanesti de la pieire trebuie sa fie una enorma dar asta trebuia sa fie facuta timp de 30 de ani treptat si cu proiecte foarte solide.

  13. este dureros cand vad cum se naruie totul si la nimeni nu ii pasa de traditiile noastre romaneasti,imprumutam tot felul de sarbatori care nu ne apartin si de ale noastre uitam cu desavarsire.

  14. in romania ar trebui data o lege ca si in japonia in care tinerii sunt obligati sa isi viziteze si sa aiba grija de parintii lor mai in varsta.

  15. un numar foarte mare din populatia romaniei traieste la tara in niste conditii greu de descris,parlamentarii romani ar trebui sa ia seama de asta si sa faca investitii.

  16. daca se vrea se va gasii o solutie buna si pentru bunicii nostri care traiesc la sate,dar nimeni din acest guvern nu ridica un deget pentru ei.

Comentariile sunt închise.