Redau integral dezvăluirile publicate astăzi de Cotidianul.ro.

S-a spus că Dan Voiculescu ar fi avut acces la banii de familie ai Ceauşeştilor, care s-ar fi aflat în străinătate. Aflăm acum, din cercetările lui Valer Marian, că datoria statului Irak către România, câteva miliarde de dolari, a fost plătită de Saddam Hussein. Dictatorul irakian a condiţionat plata acestor bani. Cum? Să fie de faţă la semnarea documentelor un membru al familiei Ceauşescu. Oare de ce? Banii aceia fuseseră negociaţi de Nicolae Ceauşescu să fie păstraţi de irakian pentru eventualitatea că, nu se ştie când, va avea nevoie personal de ei? Aşa pare.

Aşa va fi înţeles şi Virgil Măgureanu pe când era şef al SRI. A găsit omul „potrivit” să reprezinte familia împuşcaţilor: un anume Marius Ţârlea, fost mic activist UASCR, dar căsătorit cu o nepoată a Ceauşeştilor. L-a pus pe acesta să-şi ia numele de dinainte de căsătorie al soţiei şi l-a trimis în Irak. Banii de acolo urmau să fie vărsaţi într-o bancă indicată de Marius (acum Ceauşescu). Banca aceea a fost creată de Virgil Măgureanu, s-a numit Columna şi avea aparenţele unei combinaţii româno-elveţiene.

Banii aceia, odată vărsaţi către Columna, au devenit izvorul primului imperiu economic postceauşist din România. Cu ei au fost cumpărate multe afaceri profitabile în petrochimie, în industria mobilei de export, în construcţii etc. Toate au fost falimentate prin plasarea profiturilor (cu geanta, prin Vama Bihor) în străinătate. Câţiva apropiaţi ai lui Virgil Măgureanu au devenit nababi, între ei şi şeful Vămii Bihor, Vasile Blaga. Marius Ţârlea trăieşte azi pe picior mare prin lumea largă. A divorţat de nepoata lui Ceauşescu.

DNA nu ar avea de făcut decât un pas: să-l găsească pe acest domn şi să-l întrebe de ce a cerut dictatorului irakian să plătească banii cuveniţi ţării către o bancă privată din România.

În loc să facă această investigaţie, DNA a ales să participe la legenda potrivit căreia din banii familiei Ceauşescu s-ar fi înfruptat Dan Voiculescu. Este, acum, destul de clar că legenda aceasta a fost răspândită de Virgil Măgureanu prin „România liberă”, condusă de Petre Mihai Băcanu, iar mai apoi prin toate gurile de tun mediatic ale SRI. Cea mai influentă gură de tun a devenit, între timp, cineva care a ajuns preşedinte al Români ei, Traian Băsescu.

A fost nevoie de peste 30 de ani ca să apară o variantă credibilă despre așa-zisele conturi secrete ale familiei Ceauseșcu.

A fost nevoie de cheltuieli enorme pentru avocații canadieni și nu numai, pentru nimic.

A fost nevoie de ani de propagandă pentru a deturna adevărul și a afecta iremediabil credibilitatea unor oameni.

Cine își mai amintește de declarațiile lui Petre Mihai Băcanu din 1997, după un proces care a durat 7 ani?

”Dan Voiculescu, un precursor al capitalismului respectabil, nimerit din întâmplare în ceața bănuielilor.

Un concurs întreg și nefericit de împrejurări a făcut ca numele lui Dan Voiculescu să fie invocat și de experții canadieni, apoi de un raport al unei comisii senatoriale de anchetă care concluzionau că firma ”Crescent” ar fi fost amestecată în această afacere.”

Cine răspunde pentru tot răul creat?

Aștept comentarii, multe și răutăcioase.

48 COMENTARII

  1. Tind să cred că autorul articolului de pe Cotidianul nu este foarte departe de adevăr. Măgureanu, securistul DIE care l-a pus pe Iliescu președinte, a furat o parte din arhiva Securității și i-a dat foc la Berevoiești… adică despre ce vorbim.

  2. virgil magureanu un personaj cheie in politica din romania …sa zic asa cam toate drumurile treceau pe la el.

  3. destul de discret fostul sef al sri romania nu prea i s-au luat interviuri in acest sens si daca cineva l-a intrebat a dat raspunsuri asa evazive.

  4. Păi Măgureanu a fost cel mai tare băi frate. Ajunge primul director SRI fix după Revoluție, fură arhiva Securității și îi dă foc la Berevoiești (inteligentă mișcare, să-și ardă dosarul singur), după aia își face bancă privată și ciordește de la statul român toți banii ăia prin Columna, după aceea își găsește și un țap ispășitor, pe Voiculescu. Și la câțiva ani își dă demisia din funcția de director SRI și se face sanki profesor de doctrine la Facultatea de Științe Politice, în timp ce toată lumea-l înjură pe Voiculescu. Bravos Măgureanu, securist adevărat.

  5. ne putem da seama cam cat de malefic este acest om prin comportamentul lui si dorinta de a-si schimba numele intr-unul romanesc.

  6. ,,ingineriile financiare,, ale lui magureranu cred ca l-au propulsat rapid in topul bogatasilor dar trebuie sa raspunda pentru aceste lucruri grave.

  7. Poate că Măgureanu i-a ordonat lui Băcanu să scrie în România Liberă. Dar să nu uităm cu cine s-a aliat Măgureanu după ce a predat ștafeta de la SRI. Partidulețul lui a fost absorbit de PD-ul lui Petrov. Măgureanu l-a făcut pe Petrov președinte, la fel cum a făcut și cu Ilici.

  8. cu totii stim ca oamenii din servicii au avut acces la conturile lui ceausescu din strainatate iar dupa revolutie s-au infruptat din ele si cred ca magureanu nu este strain de chestiunea aceasta.

  9. Cine plătește pentru răul făcut? Plătim noi, românii, pentru tot răul pe care l-a făcut Măgureanu cu Băcanu, cu Iliescu, și cu toată gașca lor de mafioți.

  10. s-au facut atatea speculatii si au curs rauri de cerneala despre acest subiect insa pana acum cei care s-au bucurat de banii regimului comunist nu au platit.

  11. Autorul articolului de pe Cotidianul a uitat un lucru: Că șeful lui Măgureanu de cabinet, Dorin Iacob a furat bani de la Bancorex. Firma lui Iacob a luat 500.000 dolari la acea vreme (bani, nu glumă). Ulterior, firma a intrat in faliment și statul n-a mai recuperat datoria.

    După ce s-au văzut cu burțile pline, Iacob și Măgureanu au plecat din SRI și și-au făcut partid, care a fuzionat cu PD-ul condus de Băsescu.

  12. dupa revolutie in romania era o degringolada inimaginabila fiecare se ocupa cu tot felul de activitati iar ,,baietii destepti,, sa le zic asa, operau pe conturile ceausiste din strainatate totul s-a facut cu vorba serviciile se informatii.

  13. Tre’ să fii nebun să nu vezi cu ochii liberi că și Măgureanu a avut rolul lui în distrugerea statului român în ultimii 30 de ani. Nu mai zic de Băsescu, Tăriceanu, Boc, Măgureanu, Iliescu, Roman, Severin, etc.

  14. Să dea dumnezeu să ajungă în pușcărie și turnătorul Petrov pentru toate relele pe care le-a făcut pentru România.

  15. Mi-ar fi plăcut să cred că la Revoluția sângeroasă din 1989 în care și-au pierdut viața atâția oameni buni, să fi fost pentru interesele meschine ale acestor securiști.

  16. ”Daca Magureanu ar fi trait in SUA sau alt stat cu adevarat de drept, ar fi si azi in inchisoare pentru juramant fals. In martie 1990, cand a fost numit sef al SRI, el a jurat in fata parlamentului ca nu a avut legaturi cu Securitatea. In realitate, a devenit colaborator al Securitatii interne in februarie 1972 si a fost apoi incadrat in DIE cu grad de capitan si numele conspirativ „Mihaila Mihai”. Documentele originale care atesta calitatea sa de ofiter de Securitate se afla in arhivele DIE”

    https://www.adevarul.ro/news/societate/generalul-pacepa-dezvaluie-colaborarea-virgil-magureanu-securitatea-1_50ad239c7c42d5a6638f6c04/index.html

  17. Vă rog să fiți atenț totuși la istorie:

    Măgureanu îi ordonă lui Băcanu în 1991 să manipuleze prin România Liberă (adică atunci când Măgureanu conduce SRI-ul).

    Măgureanu iese în 1997 de la cârma SRI și se ocupă de combinații politice, etc.

    Băcanu iese ulterior tot în 1997 și își cere scuze pentru ce a scris.

    Lui Băcanu i-a fost frică.

  18. fostii membrii ai serviciilor secrete din romania au manipulat banii lui ceausescu.ei erau singurii care stiau de existenta lor.

  19. udrea si blaga varfurile de lance basiste ar trebuii sa raspunda despre banii furati romanilor prin taierile salariale si de pensii.

  20. stau si ma intreb oare cate ,,masinatiuni,, cu banii statului au fost facute si noi ca si popor habar nu avem.

  21. ma bucur ca se incepe scoaterea la iveala a asa zisilor ,,oameni de afaceri,, cand ei defapt erau niste beneficiari ai fostului regim.

  22. daca ar fii dupa mine i-as trage la raspundere pe toti cei care au facut asa ceva si pe cei care au dezinformat populatia.

  23. dupa revolutie doar denumirea s-a schimbat insa oamenii au ramas aceeasi si de aceea s-a ajuns la un caz atat de mare si de important.

  24. indiferent de anii care au trecut de la revolutie este foarte important ca astfel de manevre financiare sa iasa la lumina si lumea sa cunoasca adevarul.

  25. magureanu este un pion foarte important in aceasta afecere care stie prea multe dedesupturi si care trebuie sa raspunda in fata legiuitorului.

  26. mi se pare incredibil cat tupeu au unii sa mai priveasca conationalii in ochi dupa toate faradelegile pe care le-au facut.

Comentariile sunt închise.