Despre geneza USL am mai vorbit. I-am dedicat și o carte, în care am explicat pe îndelete cum s-a născut acel proiect politic.

Constituirea USL a însemnat o reunire a forțelor politice care, la acel moment, se opuneau băsismului care acaparase România. Dar a fost mai mult decât atât! Uniunea Social Liberală a fost construită ca o alianță capabilă să ofere o guvernare coerentă și stabilitate. Crin Antonescu și Victor Ponta, care au răspuns propunerii mele, au înțeles asta. Tot astfel cum au înțeles și cetățenii – dovadă stă rezultatul obținut de USL în alegeri.

Un articol publicat recent de G4Media impune niște clarificări. Se spune în articol:

„Iohannis însuși a dat glas visului său de la Grivco, de când tatăl și ideologul USL, Dan Voiculescu, îl scosese din joben pentru funcția de premier. Într-un discurs scurtuț despre lunga reformă în educație, începută acum 6 ani și continuată în pași sprințari de melc, președintele a anunțat că se va constitui rapid ”un grup de lucru transpartinic” care va transpune viziunea lui în lege.”

Propunerea lui Klaus Iohannis pentru funcția de premier a avut mai multe rațiuni. La acel moment Klaus Iohannis nu era membru al niciuneia dintre formațiunile care alcătuiau USL! Nominalizarea ca premier a unui primar de succes, care nu venea din vreuna dintre formațiunile care alcătuiau alianța a reprezentat o decizie prin care am demonstrat clar că nu este vorba doar de o luptă oarbă pentru putere. Ne doream o alternativă reală, o bună guvernare. Iar domnul Iohannis era, la acel moment, apreciat pentru ceea ce reușise la Sibiu.

„Tatăl și ideologul USL” nu făcuse altceva decât să propună un nume care demonstrase deja ceva, nu un om de partid!

Se mai afirmă în articol:

„Ținta lui Dan Voiculescu a fost atinsă cu vârf și îndesat. Un nou USL conduce țara, varianta light, fără agresivitatea și conduita rudimentară a USL-ului original. Un pact transpartinic girat de președintele Iohannis, eficient pentru hoții transpartinici și mortal pentru justiție.”

Comparația dintre actuala guvernare și USL, total deplasată, există doar pentru a-l mai pomeni o dată pe Voiculescu! Deși distincția e evidentă pentru orice observator de bună credință.  USL a fost o alianță constituită înaintea unor alegeri, alegeri pe care le-a câștigat. Atunci când se confundă forța cu agresivitatea și fermitatea e considerată „conduită rudimentară”, firește că nu se mai observă diferența dintre o alianță politică prezentă în alegeri cu un program de guvernare și o alianță de conjunctură, post-electorală, a unor formațiuni care au ocupat locul 2 și trei în alegeri. Nuanțele sunt, ca întotdeauna, esențiale!

Invocarea permanentă a lui Dan Voiculescu, cel care face și desface în politica românească, e o formă de lene. Lene intelectuală a celor care nu sunt capabili să își asume propriile eșecuri și au nevoie mereu de un vinovat de serviciu. Mereu același!

„Propunerea lui Voiculescu”, respectiv Klaus Iohannis, este actualul președinte al României. Votat de două ori cu o largă majoritate, inclusiv de către cei care îl contestă pe Voiculescu!

46 COMENTARII

  1. incompetenta unor jurnalisti se dovedeste inca o data a fi una colosala…ei scriu niste articole care nu au nicio legatura cu realitatea.

  2. articole de 2 lei scrise de jurnalisti de 2 lei mi se pare ireal cum meseria de jurnalist a ajuns atat de degradanta.

  3. intotdeauna ne putem intoarce la ceva ce a insemnat mult pentru romania la un proiect care a pus bazele unei romanii prospere si intr-o continua dezvoltare.

  4. romanii nu mai au incredere in actuala clasa politica si cred ca este nevoie majora de o schimbare.

  5. Încă îi mai doare rău existența USL-ului pe băsiștii de toate culorile. De asta și articolele astea scrie în dușmănie și ură, nu au putut trece peste moment.

  6. USL a fost o ideea prea puternică pentru mintea slabă a lui Ponta și pentru orgoliul nemăsurat al lui Crin Antonescu. Ar fi fost o șansă pentru noi românii.

  7. Faptul că încă se mai discută cu atâta pasiune despre USL după atâta timp, arată că a fost o idee de succes. Una din puținele idei de succes din toată politica noastră și așa slabă la acest capitol.

  8. Pentru ideea USL-ului ați făcut de fapt pușcărie. Nu v-a putut ierta asta Băsescu. E și normal, a fost începutul sfârșitului pentru el.

  9. Măcar dacă ar avea dreptate Pantazi și ar semănă cât de puțin cu USL adunătura asta de loaze sociopate. E ca și cum ai compara o mașina 4×4 cu un cărucior de cumpărături.

  10. Fără USL nu am fi scăpat niciodată de Băsescu și ai lui. Probabil cea mai mare realizare din cariera politică a lui Voiculescu.

  11. Zice Pantazi că USL a fost agresiv și a avut o atitudine rudimentară. Mai agresiv și mai rudimentar decât stăpânul lui, Băsescu, nu a fost nimeni.

  12. romanii asteapt o speranta o mare gura de oxigen si cred ca toate astea vor venii din partea unei aliante puternice si frumoase care pune pe primul loc fiinta umana.

  13. vreau ca romania sa fie condusa de usl de alianta in care eu am crezut si in care ama vut mare incredere.

  14. mereu se va aduce in discutie alianta usl pentru ca cu totii am constatat cat bine a dorit acestei tari

  15. intotdeauna usl-ul va fi adus in evidenta pentru ca a fost cam singura alianta din romania solida care venea direct in sprijinul cetateanului de rand.

  16. eu sunt de acord cu alianta usl si chiar o sustin pentru ca imi da incredere ca ziua de maine va fi mai buna,mai sigura si mai stabila.

  17. implementarea principiilor usl ar fi insemnat alinierea romaniei in randul marilor puteri ale europei.

  18. daca aveam norocul ca romania sa fie guvernata de usl acum eram polul cel mai important al europei un centru de comanda care asigura stabilitatea zilei de maine si garantarea unei vieti decente si frumoase.

  19. romania a intrat intr-un mare impas cu aceasta guvernare care nu este in stare de nimic…doar sa se imprumute stie la dobanzi foarte mari.

  20. graficul politicii din romania nu arata prea bine de aceea este nevoie de ceva proaspat cu viziune pe termen mediu si lung.

  21. avem o tara frumoasa si ar fi mare pacat sa o lasam sa se duca de rapa din cauza unor neispraviti de politicieni care-si vad numai interesele proprii.

Comentariile sunt închise.