Probabil ca te simti bine la inceput, printre necunoscuti, intr-o tara straina. E mult nou de asimilat, sunt multe lucruri de descoperit.
Doar ca, dupa cateva zile, poate saptamani, intelegi ca exista o singuratate a departarii. Si cauti drumuri cat mai rapide spre casa.
Vrei sa revii la locul tau.
Cunoasteti senzatia? Si – pentru cititorii din diaspora, nu putini – cum reusiti sa-i faceti fata?
Se aplica cel putin in cazul meu si in raport cu Bucuresti si locurile din tara unde pentru unii ca mine e „acasa”.
Cititorii din diaspora ar trebui sa reflecte senzatia asta in voturile lor.
XXX. LES JEUNES (pag. 356 din cartea cea mai vândută !?)
Le monde est autant le votre que le notre, mais au fond, c’est a vous qu’il apartient. Vous les jeunes, vous etes dynamiques, en plein epauissement, comme le soleil a huit ou neuf heures du matin. C’est en vous que reside l’espoir.
……………………………………………………………………………………………..
Le monde vous appartient. L’avenir (României*) vous appartient.
* Adăugirea mea.
Intr-o tara straina e mai greu la inceput pana inveti regulile jocului., pana-ti faci noi prieteni. Daca esti o persoana rezistenta , rezisti oriunde. Daca esti slab – intr-o saptamana vrei acasa.
Strainatatea de caleste.
Pentru mine Romania a reprezentat de la inceput „strainatatea”,eu venind in Romania la inceputul anilor 90’…cu timpul a devenit „acasa”., intrucat am plecat si de aici., temporar desigur.
Notiunea de „locul tau” intr-o lume globalizata depaseste granitele statului in care te-ai nascut. „Locul tau” este acolo unde esti stimat, pretuit, iubit si asteptat.
Indiferent pe unde ajungi, acasa e cel mai bine!!
Daca esti plecat din tara impreuna cu o persoana draga, iti este mai usor sa treci peste lucrurile care le-ai lasat acasa.
Din pacate in Romania nu ai prea multe perspective pentru a te realiza. Este mai bine in afara tarii decat aici.
Ca orice lucru nou, acomodarea cu el dureaza mai mult. Beneficiile unei vieti in strainatate pot cantari pe termen lung mult mai mult decat dificultatea ce ti-o provoaca dorul de casa.Decat flamand in Romania, luat in bataie de joc de stat si fara perspective, prefer o strainatate unde sa imi fie dor, dar sa pot sa le ofer un viitor bun copiilor mei si unde sunt respectat ca cetatean. E vorba si de capacitatea ta de a o lua de la capat. Asta presupune multa munca, iar romanii au mari probleme la capitolul asta. Ganditi-va la America, tara care s-a cladit pe imigranti. Acasa e oriunde te simti tu bine, locul tau e locul unde esti stimat, pretuit, iubit si asteptat, cum spunea foarte bine Andron.
Cred ca generatia mea a fost invatata sa se descurce singura, si toti fostii mei colegi care au ales sa traiasca in alte parti ale lumii s-au integrat si sunt cel putin multumiti acolo…poate chiar si fericiti pentru ca ne-a placut mereu ceea ce-i mai bun, mai performant.Ei au reusit sa gasesca ceea ce in tara noastra nu era/este: progres.
Eu mereu mi-am dorit s-o iau de la „0” si am si facut asta dar de prea multe ori am gresit directia.
Intradevar e greu singur.Ei au reusit eu nu.Cred ca atunci cand esti singur in tara straina e mai usor decat atunci cand esti singur in tara natala… :(
Iata un tanar care are o credinta in PreaBunul Dumnezeu de o intensitate mai puternica decat a mea…si a reusit si el. Aici:
http://www.youtube.com/watch?v=ZV5EPnt9xIQ
Ma uimeste tineretea, sinceritatea,spontaneitatea lui…pe undeva,spontaneitatea lui in a crea cantece hip hop imi aminteste de spontaneitatea Fenomenului Paunescu.
Iar acest cantec cred ca Vi se potriveste….chiar daca nu sunteti fan hip hop :)
erata:
http://www.youtube.com/watch?v=ix9OJhZotNM
…
Aproape ca am uitat de entuziasmul anilor adolescentei mele.
asa canta si basescu atunci cand isi aminteste vizita in Libia – .
Vad ca cei mai multi dintre romani sunt de parere ca ubi bene ibi patria, si ii inteleg, ca daca nu poti sa schimbi lumea in care traiesti, decat sa te ratezi tu personal, mai bine pleci acolo unde te poti realiza, dar eu sunt curioasa, oare ungurii bulgarii, sarbii, si toate celelalte natii din jur care ne-au luat-o cu mult inainte ptr ca isi urmaresc interesul national, or gandi la fel?
Imi cer scuze pentru modul in care se prezinta link-ul… :( .Iutubul are probleme cu melodia „Sunt Roman. Deci pot.”
Sau ceva viruszei mici in zona… :(
superba melodia…sunt curios daca o sa fie introdus votul prin corespondenta
http://www.youtube.com/watch?v=OinAOfnC_94 -ultima varianta.Promit.
DIN CULISELE SUMMITULUI NATO DE LA LISABONA
De Carla BRUNI interesându-se Traian la Lisabona ,
Pe Nicolas l-a supărat profund, stârnindu-i fronda ;
Iar Silvio (ce tocmai citise şi “Sex”-ul lui Madonna)
I-a zis Javrei : Marş acasă ! Îţi ajunge Nuţa BLONDI .
P.S.Rog adminul sa-mi stearga postarea anterioara de la orele 10 : 54 si sa o lase,evident, pe aceasta.
cred ca si lui Nicolae Popa ii place mult.
Polonejii, cehii, ungurii ….spun ” ma duc acasa „. Nu am auzit niciun roman sa intrebuinteze aceasta formula. Aveti vreo explicatie ?
Daca ai plecat sa culegi capsuni cu gandul de a „strange bani ” sa-ti faci casa-n Lehliu Gara, nu o sa-ti placa niciodata in strainatate. Insa, daca vrei sa te bucuri de civilizatie si sa traiesti cu adevarat, strainatatea devine incet incet casa ta. Dureaza 1-5 ani, de obicei. Cand ajungi sa te simti acasa in strainatate, doar atunci iti pare rau ca te-ai nascut in Romania si parca ai vrea sa fi despagubit pentru anii pierduti acolo.
P.S. din Canada
Macar cei plecati din tara cultiva sentimentul de nationalism pe cere cei ramasi si l-au pierdut demult.
Raspuns pentru ROBERT HORVATH – Eu am auzit romani care spun acest lucru : ma duc acasa.
Consider ca inca mai exista oameni care au acest sentiment nationalist.
Comentariile sunt închise.