Cercetatorii si inventatorii romani sunt oricand demni – prin creativitate si tenacitate – de premiul Nobel. Totusi, cel putin din a doua jumatate a secolului XX, o astfel de performanta a devenit imposibila fara infrastructura si management. Care sunt, din pacate, in puterea (in fapt neputinta) clasei politice… Pana cand aceasta va invata sa tina pasul cu varfurile inovatiei romanesti, e nevoie insa de rabdare, educatie, popularizare si cat mai multa initiativa privata.
Despre Iustin Capra nu pot rostii decat un singur cuvant : RESPECT.
Despre cercetatorii romanii pot spune acelasi cuvant : RESPECT.
Oameni care oriunde in lume sunt pusi la munca ( cercetare ,inovare ) doar in Romania sunt consideratii de anumite persoane : NEBUNI.
Fara acesti nebuni ,noi ceilalti nu am putea azi sa ne bucuram de : telefonul mobil ( un obiect inventat la un anumit moment ) , de masinile pe care le conducem , de absolut orice OBIECT CREAT DE OM DIN VIATA NOASTRA.
Acestor oameni le datoram CONFORTUL obiectelor ,sanatatii , stitului nostru de viata si bineinteles EVOLUTIA NOASTRA CA SI SPECIE.
Ar trebui respectati si sprijiniti in munca lor.Pacat ……ca realitatea este alta.
Si cand ne gandim si realizam ca mai avem INCA un an pana la alegerile parlamentare si Dumnezeu stie cati pana la cele prezidentiale, nu-mi mai ramane decat sa STRIG: Razvratire
CERCETAREA SI MIGRATIA CREIERULUI
Din nou Voiculescu se usureaza impotriva vantului. Migratia creierului catre strainatate nu poate fi oprita cu vorbe si comentatii bine intentionate.Fenomenul migraţiei creierelor nu a în ceput cu România. Alimentat de să răcie, de viziuni înguste, de disperare, este un fenomen la scară globală pe care fiecare ţară se străduieşte să îl gestioneze aşa cum poate. .In România, cercetatoriitii pe care se bat Harvard şi Princeton, specialiştii din IT sau telecomunicaţii, cercetatorii sau profesorii aleg să pună în practică în alte ţări ceea ce au învăţat.
Dacă în 1989 lucrau în România peste 150.000 de cercetători, în 2008 statisticile oficiale înregistrau doar 38.433 .
Un fenomen la scara mondiala nu poate inversat de propaganda unui mogul smecher nevoie mare.
Sunt in negocieri cu Senatul dvs Stiintific. Faceti o treaba incredibil de curajoasa acolo, bravo.
e bine ca stabilesti trenduri, observ ca mereu statul, Patriciu, Udrea etc se iau dupa tine. cu papagalismul asta o sa ajugem undeva, macar unul va reusi.
Cercetarea stiintifica din Romania s-a facut si se face inca sub forma unei lupte permanente cu sistemul birocratic de control si coordonare, pentru asigurarea unei sustineri financiare minimale. Din pacate fondurile sunt vanate atat de cei indreptatiti, a caror finalitate este eminamente publica (se finalizeaza cu publicatii), dar si de cei mai putin indreptatiti, cu finalitati aplicative, care nu mai au caracter public si care intereseaza in primul rand dezvoltarea si know how-ul si care se traduc in inventii, brevete, licente, care mai apoi se vand pe bani grei.
Unui cercetator ar trebui sa i se acorde credit deplin, fara sa trebuiasca de fiecare data sa faca dovada ca nu este un „infractor”. Un asemenea cercetator nu mai trebuie sa isi ocupe 80% din timp cu activitati birocratice si doar 20% cu cercetarea, ci exact invers.
In Romania acceptarea si promovarea in comunitatea stiintifica se face pe criterii straine valorilor din cercetare. Un asemenea sistem, penetrat de elemente straine, cauta sa se reproduca si ajunge sa produca inca mult rau valorilor autentice. In acest fel, am ajuns pe unul din ultimile locuri din lume, iar gradul de respect pentru cercetarea interna si cercetatorii proprii nu poate spori.
Cercetarea din Romania nu are nici o finalitate. Cercetarea din Romania nu va iesi din mizeria morala in care a ajuns decat daca conducerile tuturor institutelor vor fi schimbate si la conducere vor fi atrasi cercetatori straini.
INSTITUTUL DE CERCETARE DAN VOICULESCU ?
Cercetarea ştiinţifică românească, este vizibilă la nivel mondial, dar lipseşte cu desăvârşire. Un studiu realizat de National Science Board din SUA plasează România pe ultimele locuri în lume la capitolele producţie ştiinţifică şi cheltuieli cu cercetarea.Ţara noastră este întrecută de state precum Africa de Sud, Egipt sau Chile şi se clasează abia pe locul 43 din 45. Cercetătorii români de succes nu au fost luaţi prin surprindere de aceste cifre. Locul României în lume este o oglindire a indiferenţei autorităţilor faţă de acest domeniu, dar şi a lipsei de pregătire a personalului.de ce cercetatorul roman din România nu este credibil iar cercetatorul roman din alte tari devine credibil? Raspunsul e foarte simplu: cercetarea ca si orice alt lucru trebuie facuta aplicat! Adica nu trebuie inceputa o aplicatie fara sa ai idee despre finalitate, cum se intampla la noi, ci trebuie sa faci cercetari despre ceea ce se cere si ceea ce duce inevitabil spre un profit. Tocmai de aceea cercetarea adevarata se face pe langa marile firme de productie care pot sa sustina chiar si un esec!!! Iar ca o concluzie, problema cercetarii in România este ca nu exista mari firme care sa o sustina si sa faca profit de pe urma ei. Inchei cu o intrebare. Dece Voiculescu unul
din cei mai bogati oameni din Romania nu deschide un institut de cercetare model bazat pe profit ? Un intitut de cercetari Voiculescu ar schimba situatia cercetarii fiind un pioner si model de urmat………..
scotand cercetarea romaneasca din mizeria morala si financiara.
Sa vedeti in ce capcana frumoasa or sa cada Ponta si Antonescu, la RTV, in seara asta. Cu toate ca am votat PSD de cand ma stiu, nu ma bazez pe Ponta sa faca fata, ci sper sa fie in forma Crin Antonescu si sa ii faca fata lui Striblea(agent al puterii, cu burse platite in strainatate si alte avantaje financiare).
Si nu o sa fie numai Striblea, or sa mai fie si alte capcane.
Daca nu se descurca Antonescu bine, mai pierdeti 5 puncte electorale in seara asta.
Va tot repet RTV este Basista ! Tot ce fac acolo este propaganda adevarata, mascata … nimic nu este la voia intamplarii.
Acolo sunt oameni inteleigenti(Dragotescu, Hurezeanu, Striblea) care pentru bani orchestreaza niste chestii de imagine super tari.
cercetarea e esentiala.
vorbeste fara sa zica nimic . clasa politica e de vina…. parca el e de pe marte aterizat de 1 zi in Romania …. parca nu a cumparat pe nimic si distrus un institut de cercetare din Baneasa ca tot e vorba de cercetare…. parca mai bine ar masura de 10 ori si ar scrie o data (ca tot e conservator) decat sa-mi insulte inteligenta cu posturi de 2 lei
Domnule profesor universitar doctor Dan,
„inventiile” lui Iustin Capra erau predate in anii ’50-’60 la scolile profesionale din „putredul” occident.
Este posibil ca saracul Iustin Capra chiar sa creada ca a inventat apa calda, focul si roata. Nenea asta este pur si simplu o alta victima inocenta a proletcultismului – prolet”nascocitor” ca n alti fosti militari (ex. grasul ala cu mustata, „col”. „dr”. Emil Străinu, plecat de acasa cu ozn-ul inarmat cu arme geofizice si climatologice)
CERCETAREA CA SPORT NAŢIONAL
Acum trei ani, ni s-a promis că vom trăi ca-n rai
Şi multe experienţe am suportat cu acest guvern ,
Căci ne implicăm în cercetare pe postul de cobai ,
Voind a ne-antrena probabil cu traiul din infern .
GÂNDUL ZILEI
® Jon* – marele inventator mioritic a reuşit să forjeze adevărul de orice speţă la temperaturi polare, de aşa manieră încât spusele sale înghiaţă apele chiar şi în matriţele supraâncălzite ale democraţiei !
CARE ESTE PAREREA MOGULULUI DESPRE PROPUNERILE USL ?………………………………………………..
IN TIMPCE USL ANUNTA FALIMENTUL ROMANIEI VOICULESCU SCRIE DESPRE TROTINETE, BICICLETE SI PREMII NOBEL PENTRU CERCETATORII ROMANI. NICI OBAMA NU POATE PROMITE
UN MILION DE NOI LOCURI DE MUNCA. POPULISMUL SI IMBECILITATEA
ATING COTE MAXIME. MOGULUL VOICULESCU TREBUE SA SE DISOCIEZA
DE ACESTA GASCA DE AMATORI ECONOMICI SAU ARE CREDIBILITATEA
REDUSA LA ZERO SI SINUCIDEREA POLITICA ASIGURATA !
„Cand nu recunosti binele, faci rau !”
Binele va fi recunoscut pe scena Operei Nationale Bucuresti
Gala Societatii Civile, cel mai amplu eveniment care promoveaza activitatea sectorului non-profit din Romania, isi decerneaza premiile in data de 9 iunie, pe scena Operei Nationale Bucuresti, incepand cu ora 20:00.
La fel ca in editiile anterioare, conceptul de anul acesta al Galei Societatii Civile, „Cand nu recunosti binele, faci rau!”, continua sa promoveze spiritul civic, iar primul pas in acest sens este recunoasterea oamenilor buni si a structurilor care duc Romania mai departe. In cadrul celei de-a IX-a editii vor fi premiate cele mai bune proiecte ale organizatiilor neguvernamentale, grupurilor de initiativa si persoanelor fizice din cele 193 inscrise anul acesta.
Proiectul O SANSA LA EDUCATIE sustinut de ASOCIATIA SPERANTA OMULUI SINGUR PETROSANI se afla printre cele 193 de proiecte selectate pentru a participa la concurs.
Presedinta asociatiei RODICA GLONT si vicepresedinta DOINA POPESCU, doresc sa aduca multumiri prietenilor, voluntarilor si partenerilor care s-au implicat in acest proiect derulat in anul 2010, numai si numai cu sprijinul acestora au reusit sa aduca speranta si bucurie unor copii aflati in dificultate.
Ne-am propus sa facem lucruri marunte, dar importante pentru un grup de oameni speciali din comunitatea noastra.
Dorim sa multumim domnului Haralambie Vochitoiu din Petrosani, voluntar si presedintele onorific al acestei asociatii, care de multi ani, cu multa caldura si discretie a sprijinit toate proiectele noastre.
Multumim partenerilor nostri exceptionali, fara de care nu am fi reusit sa realizam obiectivele propuse : senatorul Dan Voiculescu, Fundatia Mereu Aproape, Televiziunea ANTENA 1, Crucea Rosie Romana – director General Silviu Lefter , prefectul Judetului Hunedoara -domnul Attila Deszi, Asociatia Sanatate pentru Educatie – europarlamentar Daciana Sarbu.
Multumim tuturor partenerilor din mass-media din Valea Jiului care ne-au sprijinit si au popularizat acest proiect din anul 2010.
@Robert Horvath
De unde rezulta ca cercetatorul din Romania nu e credibil? I se refuza cumva articolele in reviste internationale? I se refuza colaborari? Nu cred. Pe de alta parte, diferenta dintre noi si alte tari vine din diferenta de investitie. Nu poti sa faci cercetare fara experimente, iar experimentele se fac cu instalatii care costa si cu materiale. Ca sa fim seriosi, la noi cercetatorii nu au intotdeauna bani nici macar ca sa participe la conferinte. Iar in timpul asta alte tari fac investitii de zeci de milioane de dolari in dispozitive experimentale. Cand o sa se aloce si la noi asemenea sume, o sa fim si noi pe locurile mai din fata.
Cercetarea in Romania, cel putin cea finantata de stat, nu este de calitate. Birocratia este excesiva, lucru ce impiedica cercetatorii sa isi faca treaba.
@DV: o decizie privind proiectul?
Un roman care merita tot respectul nostru. Iar tinerii prezenti merita toata atentia pentru a le oferi conditiile necesare ramanerii lor in tara.
Din pacate, migraţia cerectatorilor si inventatorilor care a devenit o constanta, reprezintă o pierdere importantă pentru ţară, prin potenţialul intelectual, ştiinţific şi economic pe care îl reprezintă aceştia, şi prin pierderea investiţiei făcute în educarea lor, in conditiile in care in 1989 lucrau in Romania peste 150 000 de cercetatori.
Pentru a ajunge sa atingi nivele de performanta ridicate, trebuie sa fii mereu printre cercetatorii activi si performanti, altfel nu ai sanse sa ajungi vreodata ca ei. Ajuns intr-un sistem ce functioneaza normal, esti evaluat si promovat pe masura valorii aratate. In final esti recunoscut si apreciat, esti respectat, si mai ales ti se acorda suport financiar pentru activitatile proprii de cercetare in masura suficienta. Atunci poti deschide noi colaborari cu grupuri stiintifice din strainatate, poti initia programe de cercetare proprii si poti angaja colaboratori de specialitate.
Acceptarea in comunitatea stiintifica din strainatate este dificila, dar odata intrat, ai credit deplin si ti se deschid toate portile pentru a da ce ai mai bun din tine. Nu trebuie sa repeti la fiecare pas sa iti cersesti drepturile, ca apoi sa le accepti ca pe o favoare.
România este codaşa Europei la încă un capitol important. Este vorba de investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea de medicamente. Acestă informaţia apare într-un raport realizat la cererea Parlamentului European.
Avem cercetatori renumiti pe plan international. Un exemplu in acest sens este cercetatorul roman Valentin Dragoi. Valentin Dragoi este un cercetator roman care dispune in prezent de propriul laborator in cel mai mare centru medical din lume, Texas Medical Center. Acest cercetator roman se afla printre cei 17 cercetatori care au primit premiul Pioneer in 2010, in valoare de 3,5 milioane de dolari,
Ati infiintat un Senat Stiintific?
Domnule profesor universitar doctor Dan,
pai ce facem domnule, incepem „polemici cordiale” cu cenzura ?
nu ar trebui o initiativa legislativa in aceasta privinta??
Reconstructia SANATOASA a unei tari este dependenta de management, cercetare si dezvoltare.
Ca sa fim competitivi pe plan european, aici vorbesc de orice domeniu, trebuie dezvoltate produse, servicii, oameni calificati DE CALITATE. Aceasta calitate nu se poate obtine decat prin cercetare. Daca vom continua in acelasi stil – vom ramane la nivelul de „astea-s romanesti, nu-s bune”.
In primul rand, Romania duce lipsa de MANAGEMENT. Resurse avem (resurse naturale, resurse umane) doar ca sunt in stare haotica. Avem nevoie de PLANIFICARE, ORGANIZARE, CONDUCERE, CONTROL (functiile managementului) si prin aceste actiuni sa punem resursele intr-o stare ordonata.
Iar daca privim Romania ca o intreprindere (functiile intreprinderii – cercetare si dezvoltare, productie, marketing, HR, finante-conta) – incepem printr-o cercetare.
Dar unde ne aflam in momentul de fata?
Managementul: BM: Nu banii sunt problema in agricultura romaneasca, ci managementul
http://stirileprotv.ro/stiri/economie/bm-nu-banii-sunt-problema-in-agricultura-romaneasca-ci-managementul.html
Cercetarea:
1. Institutul de Cercetare Palas din Constanta, la un pas de-a fi inchis
http://stirileprotv.ro/stiri/social/institutul-de-cercetare-palas-din-constanta-la-un-pas-de-a-fi-inchis.html
2. Băsescu solicită parlamentului reexaminarea legii privind Academia de Ştiinţe Agricole „Şişeşti”
http://www.cotidianul.ro/133225-Basescu-solicita-parlamentului-reexaminarea-legii-privind-Academia-de-Stiinte-Agricole-Sisesti
@ Codrin: Aici credeam ca esti ca pestele in apa :)
Domnule profesor ,
Norme de aplicare , discutii , propuneri , nimic util .
Cercetarea in Ro , prin universitati , sa fim seriosi , Unii merita si banii altora care doar ii toaca
descoperind chestii de care nu are nimeni nevoie si care nu ajung sa fie implementate in productie niciodata .
Cunosc doctori care habar nu au de nimic , pile relatii etc , reteta romaneasca .
Aici se toaca inutil banii care pe unii capabili i-ar propulsa departe .
Ca sa poti oferi solutii nu este neaparat nevoie sa fi cercetator pe la vreo univ pe sub aripa cuiva , trebuie doar sa ai unde sa le dai , cine sa ti le ceara , si mai ales fi capabil de asa ceva .
nu stim sa apreciem ce avem…trebuie sa vina altii sa ne aprecieze valorile si atunci poate ii bagam in seama
Vreau sa adaug inca ceva, cu referire la programul economic USL.
Modelul USL se bazeaza pe platforma CRESTERE -> DEZVOLTARE -> LOCURI DE MUNCA.
Doresc sa imi exprim o parere personala: in 2008 romanii au votat sloganurile de genul : „Avem un plan minutios de dezvoltare a Romaniei”, spunea Radu Berceanu.
Cred cu tarie ca ceea ce face USL este un inceput de management (ordonare) si cercetare (directia in care va actiona). Doar ca populatia va percepe acest program economic ca pe acea promisiune electorala cu „avem un plan minutios”. Il auzeam pe Victor Ponta ca multumeste fostilor prim-ministrii care, prin prisma experientei de guvernare, au ajutat la conceperea noului program economic.
Pentru o cercetare mai profunda cred ca USL-ul poate da dovada de depolitizare prin colaborarea cu academicieni, cercetatori, specialisti iar la acestia sa se adauge experienta de care vorbea Dl Ponta. Iar asta poate sa inceapa de pe acum.
In momentul in care Antonescu l-a propus pe Klaus Johannis ca premier, acea parte de electorat care nu mai credea in politiceni, acei cetateni nehotariti au mers totusi la vot cu credinta ca un specialist va ajunge premier.
Asadar, sper din tot sufletul ca acesti specialisti, cercetatori, academicieni, oameni cu adevarate rezultate in Romania vor fi contactati. Eu cunosc cativa oameni de calitate din Romania care sunt tot timpul deschisi la colaborari constructive. Iar romanii isi vor da seama ca s-a depasit putin planul de „simple promisuni electorale”.
@Anca: in ASAS sincer sunt doar o multime de profesori universitari care isi acorda distinctii unii altora. Nu au nici o activitate relevanta din pacate, iar institutele de cercetare pe care ASAS le are in subordine nu pot face „performanta” din cauza ca sunt subfinantate ca toate celelalte din Romania…plus ca se ocupa cu chestii frivole pe care le fac studentii la agricultura in lucrari de licenta.
Banca Mondiala are dreptate. Managementul e problema in agricultura romaneasca si, mai exact, in partea care tine de stat.
Da-mi mie 3 luni de zile la conducerea unui institut de cercetare sau a unei companii agricole si iti arat ca in domeniu se poate face performanta si fara fonduri prea multe :-) .
iustin capra e unul dintre romanii inaintea caruia trebuie sa-ti dai jos palaria
interesanta intentia de a promova acesti oameni
@raluca nu cumva omisiunea valorilor este un lucru intentionat?
Din pacate in Ro , sa te numesti cercetator=mare fraier in conceptia mancatorilor de seminte de floarea soarelui
Asa ca din scoala daca vezi ca sa fi profesor e nasol , cercetator la fel ..instinctual ce vei ajunge sa crezi ?!?
Pe mine nu ma ingrijoreaza ca Ro nu o sa aiba creiere pentru export , ci cat de multi vor fi cei care or sa fie sub
nivelul de intelegere al mecanismului biela-manivela .
Competitii deschise , bani mai putini insa mai usor de ajuns la ei si uite asa se misca treaba .
Iar cand scriu asta , pe geam vad uzina Ford , nu cea din Craiova , nenea de langa mine are pe monitor o transmisie hibrid pt Daimler iar eu o piesa de VW .
Asta pt vreun doctor care a legat doctoratul de master si masterul de facultate , ce nu a lucrat pe bune o zi si care o sa aiba impresia ca vorbesc ca sa ma aflu in treaba doar .
Traim in vremuri tulburi in care oricine cu putini bani a reusit sa capete o diploma, sa isi cumpere un „statut” in societate, sa mai adauge cate un rand in CV. Aici ne intoarcem la scara valorilor. Principala greseala a MEN a fost deschiderea facultatilor private in care orice chelner sau tamplar a reusit sa primeasca (cumpere) o diploma, iar acum acestia ocupa functii cheie in diferite conduceri.
Asadar, avem nevoie de lideri adevarati, inzestrati cu un har de a selecta oamenii cu adevarat competenti. Cu tristete, a aparut si o anecdota printre proaspetii absolventi: „Mi-am gasit un job bun! Inginer-ospatar” :) asta mi-a zis-o un fost coleg de facultate – un coleg care a facut facultatea la zi.
Universitatile de la noi din tara, din pacate, nu sunt clasificate decat prin ceva grad de incredere. Facultatea pe care am urmat-o eu a reusit, din fericire, sa isi actualizeze disciplinele la vremurile prezente. Iar cadrele didactice sunt de 2 categorii: cei pasionati si carismatici, care reusesc sa iti transmita informatia in asa fel incat sa o intelegi… iar cealalta categorie, profesori putini mai „prafuiti si statuti” care si ei aveau candva o pasiune pentru munca depusa, doar ca in timp au fost tot mai dezamagiti ca au fost uitati si aruncati ca o masea stricata. Am reusit sa readuc la viata un astfel de profesot, provocandu-l sa realizam un proiect cu o tema interesanta. Majoritatea colegilor mei nu a gasit utilitatea informatiilor sau cercetarilor efectuate. Mie mi se pare ca dupa ce aceste informatii mi s-au tatonat acum incep sa gasesc si utilizarea lor practica :)
@Codrin: Probabil cu perseverenta si multa munca, intr-un viitor stat de drept vei reusi sa ne arati, dintr-un post de conducere, de ceea ce esti in stare. Doar ca e nevoie de rabdare si fiecare treapta din acea scara spre varf trebuie parcursa :) Iti doresc mult succes!
ÎN ATENŢIA PARLAMENTULUI
De când cu bacteria E.coli pe castraveţii UE, fetele de pe centură nu mai practică M** !!!
VOICULESCU ULTIMA SPERANTA.
@ Anca
Este evident ca singurul calificat este mogulul Voiculescu. Foarte multi au
crezut in USL tocmai din aceasta cauza. Faptul ca dupa atata timp opozitia a venit cu aceasta apa de ploaie este mai mult decat o dezamagire. Sunt ultimul om care are o urma de simpatie pentru Basescu. Totusi nu pot sa nu remarc ca acesta ai are pe nechematii Ponta si Antonescu in buzunarul de la vesta. Acesti doi birocrati
care nu au reusit sa faca nimic in viata reprezinta o gluma proasta si un viitor amar pentru un popor necajit. Comparativ cu acesti prostovani mogulul Voiculescu
este un zeu luminos. Repet ….desi nu al simpatizez pe Voiculescu acesta este singura si ultima raza de speranta.
cercetarea este la pamant. portocalii de astazi sunt interesati de cercetarea manelelor.
„CREIAREA UNUI MILION DE LOCURI DE MUNCA”
USL PLUS VOICULESCU=PINOCHIO
In legatura cu cercetarea, bine nu vad legatura cu ce am sa va spun mai departe;
Cand ve-ti fi la guvernare, am o rugaminte la duneavoastra: ca cei din Ministerul de Interne, in special cei care fac parte dintr-un anumit serviciu de informatii, bine e valabil pentru toate: SA NU DEA AFARA OAMENII CARE NU AU GRESIT CU NIMIC SI CARE SI-AU SERVIT PATRIA, AU SACRIFICAT SIGURANTA FAMILIEI SI COPIILOR TIMP DE 10 ANI, NESTIIND NIMENI UNDE LUCREAZA SI SFARSIND A FI SCUIPATI AFARA NICI UN AJUTOR SI CU SUSPICIUNILE TUTUROR DIN POLITIE (PENTRU CA EI SUNT ANGAJATI IN POLITIE ACUM) PE PRINCIPIUL: „LASA CA STIU EI CE AU FACUT SA FIE DA-TI AFARA”. EI AU RESPECTAT UN JURAMANT DAT FATA DE INSTITUTIE SI FATA DE TARA, NUMAI CA INSTITUTIA NU LE-A OFERIT PROTECTIE.
SA SE STIE CE SE PETRECE IN INSTITUTIILE TARII SI DE CE INCA MAI FUNCTIONEAZA ACEASTA TARA – PENTRU CA INCA MAI SUNT ROMANI SI NU O POPULATIE.
Comentariile sunt închise.