Mai întâi, două repere:
Din psihologia poporului român – lucrarea clasică a lui Draghicescu (poate fi citită integral aici);
Psihologia poporului român – opera la fel de cunoscută a profesorului Constantin Rădulescu-Motru (în format electronic integral aici);
Si acum întrebarea:
Cum vi se par românii la aproape un secol distantă de aceste verdicte clasice? Cum am evoluat? Care ne sunt virtutile si care păcatele? Ce ne lipseste si ce ne prisoseste? Ce ar trebui să dezvoltăm si ce ar trebui să corectăm?
@ Dan Voiculescu
:)
Domnule senator,
Sugeraţi că ar trebui să citim 450 de pagini, chinuit, buchisit (scrisul e foarte mic) pentru a vă putea da un răspuns?
:)
Ei bine, chiar sunt curios cine o să vă ofere un răspuns real, după citirea celor două cărţi.
Eu deja vă pot da un răspuns relativ la evoluţia românilor… au devenit leneşi. :D
@ Dan Voiculescu
Revin cu o formulare mai „academică” pentru leneş, că doar vorbesc cu un specialist în economie, şi spun că românul de astăzi a devenit adeptul deplin al economiei structurate pe principiul hedonist. :D ;)
Romanii (marea masa) sunt lenesi, inculti, pasivi, superficiali, complacenti. Le place statutul de victima. Chiar nu ma pot gandi la nicio trasatura buna. Sa nu imi raspunda careva mega clisee gen ospitalitatea, ar fi penibil.
Desi unul dintre autorii propusi de Dv. a sfarsit prin a se sinucide iar convingerile politice ale celuilalt duc la presupunerea mea ca ar putea sa nu faca altceva decat sa dezvolte o viziune in care ego-ul a avut influenta asupra lucrarii sale despre psihologia poporului roman, imi va face placere sa le citesc la recomandarea Dv. si, binenteles pentru a Va raspunde si eu la intrebarile puse aici.
Dar eu…imi acord 2 saptamani de ragaz.
Cred ca acei comentatori ai Dv. care le-au citit deja Va vor da raspunsuri mai rapide.
Romanilor le lipsesc foarte multe lucruri. Printre aceste lucruri care lipsesc romanilor consider ca ar fi si lipsa initiativei si implicarii romanilor in diverse proiecte.
“Tokes Laszlo: Pentru teritoriul pierdut vrem drepturi. Cerem autonomia Ardealului, a Tinutului Secuiesc si a regiunii Partium ”
Romanul toches cere drepturi drept compensare pentru “teritoriul pierdut”. Pai noi romanii am pierdut : BASARABIA, BUCOVINA DE NORD, TINUTUL HERTA si INSULA SERPILOR.
Sunt de acord cu toches: vrem autonomia Ardealului,Tarii Romanesti, Moldovei, a Tinutului Secuiesc, a regiunii Partium, a BASARABIEI, BUCOVINEI DE NORD, TINUTULUI HERTA si INSULEI SERPILOR. Sa ne lase in pace KGBistii si sa il duca pe traienika la ei. Noi avem rege.
De ce maghiarul tokes mai are inca cetatenie romana? Pentru ca labagiul cotrocenilor nu are sange in instalatie.
Din ciclul „Cei mai răi dintre cei mai răi”
TRIPLETA TERORISTĂ
Are Leana-n fund atâta energie
Cât să menţină şatre prin criogenie,
Fiind stăpâna blondă pe ejecţie
Prin ajutajul oacheş cu dejecţie.
Clitorsmen Emil e mica sculă,
Capabil să emită orişicând o bulă ;
Cum îl excită Jon*cu limba pedele
În vast experiment tip Mengele !
Las mintea trează, să îi zboare versul,
Aceste trei canalii înghiaţă universal.
update -fara legatura ( ? :( ? ) :
As vrea sa Va parafrazez…titlul :
Ei :
http://www.youtube.com/watch?=MbyUEe2Junk
Cand citesc astfel de stiri sau le vad la tv, cum ar fi morti ale unor artisti, incidente de (ne)explicat care se refera la crime, produse la… ei (nu la noi) atunci gandul ma duce la…psihoze individuale induse de….inca nu m-am hotarat de ce sau de cine (?!?).
Cert este ca puteau fi anticipate.
Daca nu au fost anticipate.
erata la update:
http://www.youtube.com/watch?v=MbyUEe2Junk
S-a mai mutat Cineva intr-o stea.
Amy Winehouse
Dacă activitatea societăţii în care ne dezvoltăm noi este sporadică, intermitentă, anarhică, incoerentă, astfel va fi şi sufletul, caracterul şi mentalitatea noastră.
@ Bibliotecaru
V-am lasat in pagina anterioara doua texte.
@ Valeriu Mangu
Vă mulţumesc.
CE-AM AVUT ŞI CE-AM PIERDUT
Taurul Dumitru Drăghicescu (n. 4 mai 1875 în Zăvoieni) şi-a pus capăt zilelor în 1945, la 70 de ani, după ce la 31 de ani concepuse « Din psihologia poporului român », publicată în 1907 « !? », încărcându-ne creierul colectiv cu adevărul tulburător că :
« Românii secolului al X-lea erau un popor de păstori crud şi violent, impulsivi, curajoşi, nepăsători în faţa morţii, inteligenţi, cu o imaginaţie activă şi foarte bogată, înclinaţi spre poezie, vicleni, perfizi, făţarnici. »
Ce Dumnezeu am făcut cu această zestre genetică de am ajuns să suportăm, în « duhoarea democraţiei », pe mutantul de la Cotroceni şi clica sa degenerată ?
George Walker Bush – artizanul celei mai cumplite crize a capitalismului condamnat, aflând la faţa locului, cu surprindere, despre Casa Poporului că este eminamente românească, sigur şi-ar fi dorit să-l cunoască pe « stejarul de la Scorniceşti », care îngloba mai toate caracterele de mai sus ale românilor secolului al X-lea…
Ce-am avut şi ce-am pierdut ! ar zice rromul Ion Iliescu – alt artizan al dezastrului uman…
@ Bibliotecaru
V-am mai lasat in pagina anterioara un text.
Din ciclul să ne râdem.
CADRE TINERE
La un bal mascat doi indivizi urmăriţi de SRI având costumaţie identică îi dau probleme agentului începător – o domnişoară , în a-l identifica pe cel vizat de acţiunea test, situaţie pentru care aceasta i-a hotărîrea ca la un « damen » să-i palpeze organul, primului, după care îi şopteşte cu duceaţă :
– Să trăiţi domnule director de personal !
– Frumoaso, colegul e şeful cel mare. Vezi că se gâdilă.
– Mie-mi spuneţi…
– !!!
® EVOLUŢIA FURTULUI
Bătrânii mai furau căte-un vreasc din alunet
Şi din livezi, copiii, vara, fructe sâmburoase ;
Azi modern se fură bani şi aur de pe internet
Iar din trenurile păzite,copiii fură şi … focoase .
totul.
ar trebui schimbat pestele; ala care s-a imputit de la cap – .
rusine nimicnicilor oranj!
sursele de documentare sunt excelente, desi aproape uitate. Romanii fug de ei insisi??
(R) Din ciclul „Să ne râdem”.
1. Majoritatea mimează, dând din fund, în politică şi la căţeaua-n călduri.
2. FILATELICĂ
– Băsescu Traian este un politician de marcă ?
– …Obliterată, cu supratipar de doi bani !
3. SINCERITATE JUVENILĂ
– Când aţi fost deflorată, domnişoară ?
– A treia oară, dom’ doctor…
– Probleme ?
– De precizie…18 dioptrii !
Omul de caracter, la români, nu este acela care este consecvent cu sine însusi, ci acel care n-a iesit din cuvântul grupului, adicå acela care a urmat totdeauna clopotul turmei.
@ Bibliotecaru
Text nou in pagina anterioara.
Nu este tarå în hotarele lumii civilizate în care „gura lumii“, „gura satului“ så aibå mai multå trecere ca în tara noastrå !
Cunoasterea sufletului unui neam, cu dezvăluirea calitătilor si defectelor acestuia, nu este o operă de patriotism, ci este o serioasă operă de stiintă. Această cunoastere trebuie să o stabilesti cu aceeasi obiectivitate cu care stabilesti orisice altă cunostintă despre lumea fizică. Intentia bună ce vei fi având de a-ti preamări neamul nu are ce căuta aici.
Cele mai multe din convingerile noastre sunt întemeiate pe „zvonul public“ si numai foarte putine pe dovezile adunate de noi personal. Se zice „lumea zice“; si dacå „lumea zice“, românul, individual luat, pare cå întelege cå tot asa trebuie så zicå si el”.
Nu este calitate bunå care så nu fi împodobit vreodatå sufletul unui român, precum nu este defect care så nu fi fost sau så nu fie, când si când, în acelasi suflet: totalizarea calitåtilor si defectelor ar fi o împieticårire fårå sfârsit.
Rusine nu este pentru poporul care se stie deosebit sufleteste de popoare glorioase si puternice, dar este rusine pentru poporul care n-are curajul să-si cunoască firea si destinul.
Suntem noi, românii, înruditi sufleteste cu burghezia occidentală, atunci ceea ce ne rămâne de făcut este să aplicăm principiile lor politice si economice, în mod sincer, înlăturând, pedepsind chiar cu brutalitate toate apucăturile care ne depărtează; vom fi burghezi sinceri, nu de paradă.
Suntem noi, românii, dimpotrivă, străini sufletete de burghezii occidentali, atunci ceea ce ne rămâne de făcut este ca, înainte de a copia legi si institu¡ii burgheze, să începem prin a ne studia pe noi însine, ca să vedem cine suntem si ce putem.
romanii sunt un popor imprevizibil. iar cu o conducere adecvata se pot face lucruri foarte bune. sa nu uitam perioada dintre ’65 si ’80 cand romania a crescut foarte mult inclusiv pe plan international
Oricâte date statistice si observatii scoase din experientă am avea strânse asupra vietii sufletesti a poporului român, întrucât lipseste constiinta clară a finalitătii spirituale a acestei vieti, interpretarea datelor se va face în mod nesigur.
D.D., dacă m-auzi…
Te preţuiesc ! Mă scuzi !
CONVORBIRE NETERMINATĂ
– D-na Maria Băsescu ? Aici…
– Da, vă rog !
– Domnul Traian Băsescu este deştept ?
– Acuma da. Face flota……ri, 150 bucăţi (cinva o trage de mâna cu receptorul. Se aude slab : Stai Traiane, e gagica aia cu ochelari de la Antena 3). Na, că s-a-ntrerupt !
@ Doamne, domnişoare şi domni
:)
Dar cele două cărţi le-aţi citit?
@DV: Pe principiul ce a fost va fi din nou, iata viziunea a ce ar putea ajuta Romania in viitor si a ce cred eu ca sunt romanii: http://www.vocipentruromania.ro/?p=269
Buna ziua,
Este adevarat ca viata nu mi-a dat de ales legat de acest subiect, dar nu voi obosi sa sper…
O sa ma intrebati – de ce ? Iar eu am sa va raspund : daca as obosi copii mei ar insemna sa moara, asa ca nu am de ales si nu trebuie sa obosesc – priveste si spune-mi daca ati fi eu, ce ati face, ati continua, sau ati obosi :
http://www.youtube.com/watch?v=uCASmCI9ec0
http://youtu.be/hGTqEKYmpJI
http://www.youtube.com/watch?v=0zV5Vu56wq0
http://www.acasatv.ro/noutati-acasa/emisiuni/la-po vestiri-adevarate-doua-surori-gemene-au-urgent-nev oie-de.html
Multumesc ca macar mi-ati dat sansa sa las acest mesaj si sa sper.
Daniela Zaharia
tel.+40763664224
exista teorii potrivit carora romanii nu au atins inca momentul lor istoric. sa vedem ce se va mai intampla in viitor. posibilitati exista
noi ar trebui sa fim mai uniti.
lipsa unui tel comun si a comunicarii sunt mari minusuri.
@Bibliotecaru: prima am citit-o, pe a doua am downloadat-o. Poate voi reusi saptamana asta sau cealalta. :-)
cum se face ca romanii sunt catalogati drept lenesi iar in strainatate muncesc pe rupte la capsuni? cred ca e vorba de motivatie
Suntem un popor foarte influentabil dupa parerea mea si foarte credul.. Preferam sa lasam pe altii sa gandeasca in locul nostru
Romanii tot timpul pun raul inainte..oamenii sunt mereu suparati si nervosi
in romania, fiecare este pentru el. din pacate, functioneaza si mentalitatea „lasa mah ca merge si asa”. nu avem un liant comun
@relu – tb sa existe si oameni competenti. motivati
ii propun lui zvonescu sa faca totusi un efort si sa gaseasca si o trasatura buna a romanilor…sau chiar nu te mandresti deloc cu statutul de roman?
Avem nevoie de un proiect pe termen lung. Iar pentru acest proiect, este nevoie de profesionisti din toate domeniile. Pentru a-i aduce la aceeasi masa trebuie sa-i motivezi.
sunt curios care e psihologia poporului secui.
din comentariile pe care le-am citit nu pot decat sa trag concluzia ca suntem o cauza pierduta..pacat..cat timp vom continua sa gandim asa nu avem nici o sansa sa ne reabilitam imaginea in fata altora
@ Codrin
În acest caz aveţi toată stima mea…
@bondaru – nu suntem o cauza pierduta. totul este sa ne mobilizam putin. ce bine ar fi
@ Bibliotecaru
„Ei bine, chiar sunt curios cine o să vă ofere un răspuns real, după citirea celor două cărţi.”
Din postarea dv. facuta la poz.1 rezulta ca ati fi fost curios sa stiti cine va oferi un raspuns la intrebarile D-lui Voiculescu dupa citirea celor 2 carti , nu ca v-ar interesa doar „declaratia pe proprie raspundere” a unuia sau altuia referitoare la faptul daca a citit sau nu una sau ambele carti mai sus indicate. Se pare ca ati renuntat deja sa mai fiti curios asupra raspunsului dat la intrebarile formulate de proprietarul acestui blog multumindu-va de a sti doar numele celor care marturisesc daca a citit sau cel putin a „downloadat” una sau amandoua lucrari ale pshiologilor respectivi. Or fi romanii mai inconsecventi decat cu un secol in urma ? :)
potential exista. tineret de valoare avem. antreprenori de succes sunt. ce ne lipseste? cred ca motivatia.
@ Dan Doboseriu
Recitiţi… Eu nu am spus că sunt curios relativ la ce răspuns va fi oferit, ci la cine va putea să-l ofere.
Mai departe trebuie să vă dezvălui şi mici trucuri.
Cine începe răspunsul cu „români sunt”, evident că nu au citit acele cărţi, pentru că altfel ar fi început „spre deosebire de”. Nu-i aşa?
Stimate domn,
Cineva care citeşte peste 400 de pagini numai ca să oferă un răspuns pe acest blog… este cu siguranţă cineva care iubeşte foarte mult lectura sau este foarte interesat de subiect. Interesul meu era să aflu cine anume iubeşte foarte mult lectura sau este interesat de subiect. Din răspuns se înţelegea care este unul şi care este celălalt.
Stima mea se ducea către cineva care citeşte dar şi adună cărţi… ;) Este important să şi păstrezi o bibliotecă nu numai să o citeşti.
Unde anume este inconsecvenţa? :D
@ Bibliotecaru
„In conditii normale de temperatura si presiune” nimeni nu ar fi trebuit sa se apuce acum de citit cele 2 carti care totalizeza peste 400 pagini ,doar pentru a oferi un raspuns documentat si in acelasi timp edificator celui ce a formulat intrebarile.
Eu as fi fost mai curios sa aflu cine a citit deja sau pretinde ca a citit cele 2 lucrari si m-ar fi interesat mai putin cine se va apuca de citit de acum inainte ca si cum ar fi fost prins cu temele nefacute si pedepsit de profesor sa lectureze de cel putin 100 ori cele 2 carti pana le va invata pe de rost. De altfel , ati sesizat foarte bine ca D-l Voiculescu, prin felul in care” a pus la dispozitie „cele 2 linkuri, ne-a dat un fel de tema pentru acasa insa eu cred ca a supraincarcat „programa scolara” solicitand prea mult pentru a mai primi si un raspuns intr-un termen de 1-2 zile, cat este mentinuta aceasta postare. De fapt s-ar putea ca domnia sa tocmai acest lucru sa-l fi avut in vedere : sa afle cine nu are ce face pe aceasta arsita si se apuca de citit ca un papagal pentru a lua nota mare la ascultare. Si nu uitati un amanunt : mogulul nu prea noteaza extemporalele de frica sa nu fie nevoit a oferi in cele din urma diplome si lauri pentru premianti.:)
Individualismul românesc este o simplă reactie subiectivă, un egocentrism, sub influenta factorului biologic ereditar.
O caracteristică a sufletului românesc, care se poate constata iarăsi de la o primă privire comparativă, este neperseverenta la lucrul început. Românul este greu până se apucă de ceva, că de lăsat se lasă usor, zice un scriitor popular (Creanga). Activitatea românului o compară multi cu un foc de paie. In Apus, omul se înfige adânc cu munca sa în natură; românul rămâne la suprafată. Omul din Apus face opere durabile, pe când românul improvizează.
Neamul romanesc nu apartine unei singure rase istorice – se compune dintr-un amestec nedefinit, haotic de rase multiple si felurite (in proportii diferite) .
Există un singur lucru măreț pe care poți să-l faci într-o viață de om: Să aduni mai mulți prieteni decât inamici, iată secretul fericirii !
off-topic:
D’ale basescului :
Desi presedintele actual al tarii noastre foloseste, in general, bine limba romana (literar vorbind), totusi …tehnic vorbind, ca presedinte de tara ma intriga din nou -eu inca ii mai urmaresc cand si cand vorbele- cand il aud spunand :
„…performant suficient de performant…” -nu am inteles daca intre performant si suficient de performant ar trebui sa fie virgula, cratima sau pur si simplu pauza/spatiu liber, desi dupa parerea mea cuvantului „performant” (la fel ca si faptic) este gresit total sa-i fie alaturat cuvantul „suficient”.
NU EXISTA „PERFORMANT SUFICIENT DE PERFORMANT”. Nu are ce cauta in viata de zi cu zi. Performanta este sau nu.
Se pare insa ca in unele scoli se invata si performant suficient (?) de performant.
p.s. ceea ce eu am voie el nu are voie ! Suficient de performant, mai ales cand e vorba de siguranta cetateanului nu trebuie sa existe ! Iar „auto-suficienta” (?) este de fapt ego puternic.De…metafore politice m-am saturat.
Metaforele sunt pentru momentele cand compui poezii.In nici un caz pentru… haiku si cu atat mai putin pentru problemele de-viata-si-de-moarte.
Prin prisma psihologica si in acel context, ca individ, m-a deranjat.
@ Dan Doboseriu
:D
Dar şi domnia voastră ocoliţi să spuneţi unde anume este inconsecvenţa mea…
:lol:
@ Bibliotecaru
„Sugeraţi că ar trebui să citim 450 de pagini …”
„Ei bine, chiar sunt curios cine o să vă ofere un răspuns real, după citirea celor două cărţi.”
39
Codrin Says:
iulie 25th, 2011 at 2:11 pm
@Bibliotecaru: prima am citit-o, pe a doua am downloadat-o. Poate voi reusi saptamana asta sau cealalta.
49
Bibliotecaru Says:
iulie 25th, 2011 at 6:58 pm
@ Codrin
În acest caz aveţi toată stima mea…
Deci, initial v-ati manifestat curiozitatea asupra persoanei care va oferi un „raspuns real dupa citirea celor doua carti” pentru ca apoi sa-l felicitati pe D-l Codrin pentru ca ar fi citit una din ele iar pe cealalta ar fi descarcat-o de pe internet in conditiile in care nu numai ca nu a oferit un raspuns real (?) dar nici nu a formulat vreun raspuns la vreo intrebare din cele puse de gazda.
De altfel, trebuie sa recunosc si faptul ca nu stiu de ce l-as crede pe D-l Codrin ca a citit cartea lui Draghicescu din moment ce nu numai ca n-a fprodus nici o dovada in acest sens dar si link-ul la care a facut trimitere la poz.35 vorbeste tot de un domeniu in care domnia sa se simte ca pestele in apa ,adica despre dezvoltare rurala si agricultura care nu prea ilustreaza pshilologia romanilor contemporani in raport cu cei traitori in urma cu 100 ani.(si nu stiu de ce dar s-au mai intamplat astfel de abateri de la tema in genul celor de tip „castravete”)
Dar si dv.v-ati iritat prea mult desi nu era cazul atat timp cat eu nu facusem decat o remarca de ordin general asupra romanilor care nu par prea consecventi si nu asupra dv. personal.
Nici nu cred ca as putea uita prea curand ca Bibliotecaru este nu numai consecvent ci si perseverent din moment ce pana si omleta a studiat-o vreo 30 ani . :)
Cu respect.Toate cele bune !
@ Dan Doboseriu
Domnia sa a citit una din cărţi şi ţinta mea a fost atinsă.
Eu nu am spus totuşi „aveţi toată stima mea” pentru că aţi dat un răspuns real după ce aţi citit cele două cărţi, eu mi-am acordat stima în urma faptului că cineva a citit acea carte.
:D
Ca să vă răsplătesc cumva pentru efortul de a conversa cu mine, deschideţi prima carte la pagina cărţii 373 şi citiţi pasajul „Şi totuşi la noi…”
Vedeţi dară că România nu s-a schimbat aproape deloc. Avem o mişcare radicală de dreapta, avem şi una de stânga. Ba chiar cea socialistă s-a început de două ori (PD şi PSD, pe vremea când amândouă erau în internaţionala socialistă). Fântânile arteziene au devenit mândria edililor. Despre navigaţia pe Dâmboviţa pentru continuarea canalului Bucureşti-Dunăre se vorbeşte de câţiva ani. Satele model au săli de sport, terenuri de fotbal… şi alte astfel de acareturi orăşeneşti. Cât despre lucrurile care s-au început a se clădi fără a ajunge la un sfârşit, e plină ţara de clădiri neisprăvite şi autostrăzi. Şi ce urmează pare parcă rupt din ziua de astăzi. Tocmai asta e problema.
CĂCAREA LUMII
De liderii pesede se ocupă fiscul.
Bietul Jon* e în rahat, să coboare piscul.
Târfele din jurul lui, ouăle de aur
Le-au ascuns în grajd, sub Blejnerul taur.
@ Bibliotecaru
„Domnia sa a citit una din cărţi şi ţinta mea a fost atinsă.”
…”eu mi-am acordat stima în urma faptului că cineva a citit acea carte.”
Domnule” Bibliotecaru”, pe ce va bazati ca D-l Codrin a citit „una din carti” incat sa-i acordati cu atata usurinta si generozitate stima dv. ?
Vedeti , asta e cusurul multor romani : sunt prea creduli . :)
Exista o zicere pe timpurile nu de mult trecute : comunistii nu cred ci verifica .
Si va mai spun inca ceva , asa pentru oarece simetrie : si eu de pilda v-am citit cateva din poeziile dv.(inclusiv cele inecate in obscenitati) insa acest lucru nu inseamna ca le-am si inteles in totalitate. Stiu ca veti fi tentat sa-mi replicati ca tocmai acest fapt ar fi cusurul altora : sunt mai grei de cap. :)
@Bibliotecaru & Dan Doboseriu: Totusi,de ce va contrati?
@ Bibliotecaru
Prima carte indicata drept bibliografie de D-l Voiculescu este cea intitulata”Din pshiologia poporului roman” si s-ar parea ca are numai 256 pagini asa ca imi e cam peste poate de a mai citi si pasajul care incepe … de la pag.373. :)
@ Codrin
Pentru a va starni dv. curiozitatea … stiintifica.
Cand doi se cearta, pardon, contreaza, Codrin castiga. :)
@ Dan Doboseriu
Stimate domn,
Eu cred în oameni, nu plec de la ideea că fiecare trebuie să demonstreze că spune adevărul.
Cât despre pagini…
Eu am spus „deschideţi prima carte la pagina cărţii 373″. Observaţi, vă rog, că sunt 256 de pagini ale fişierului PDF care cuprind cam 480 de pagini de carte. Pagina 373 este parcă pe la pagina 200 a fişierului.
Poezii obscene nu am scris decât despre politică? :D Astăzi politica este obscenitatea supremă şi extremul porcotos. Poate poezie erotică… dar nici din aceasta nu am scris prea multă.
@ Codrin
E vară, nu avem bani să mergem în Ibiza, facem şi noi să treacă vara peste noi mai uşor… :D
@ Bibliotecaru
Cu riscul de a fi injurat mai rau decat Robert Horwath cand mai abuza de posibilitatea de a scrie pe acest blog, va voi marturisi ca nu detin cartea cu pricina in biblioteca personala.(nu sunt … Bibliotecaru) :)
In ce priveste poezia dv. intitulata ” Visul cu curve”, oricat m-as stradui s-o percep ca pe o poezie politica sau erotica, e porcoasa de-al binelea . :)
Primiti va rog toata stima si pretuirea mea !
@ Dan Doboseriu
„Aleg trei corpuri
Iar ele mă împing
Spre patul mare
Cu arcuri rupte
Şi zegras împrăştiat pe jos,
O sugativă de sudoarea morţii,
Un giulgiu pentru cei deja prea morţi.”
(septembrie 2006)
Hmmmm, şi uitasem cât de bun poet sunt. :D Din păcate probabil că sunt prea bun încât cineva să le şi publice. :D
Stimate domn, eu v-am spus că trebuie să citiţi printre rânduri ceea ce spun. Nu mai ştiţi orele de limba şi literatura română din şcoală? Ce a vrut să zică poetul? Cele trei corpuri care mă siluiau, ca cetăţean, se numeau PNL, PD, UDMR. Cum spuneam… „politica este obscenitatea supremă şi extremul porcotos”. Dacă îmi aduc bine aminte motivul pentru care am scris această poezie, era legat de organizarea serviciilor de informaţii. Pe de o parte de la Cotroceni veneau zeci de propuneri pentru pachetului de legi ale securităţii României care încălcau drepturile omului, pe de altă parte de la Guvern se dorea trecerea serviciilor sub tutela executivului şi ruperea lor de sub tutela prezidenţială.
Domnul Voiculescu era, pe atunci, încă „soluţia imorală” în mijlocul tumultului guvernamental. :lol: Poate ne explică cum a stat treaba „negocierii” acestor legi… dincolo de ceea ce a apărut în presă.
Eu însă, dincolo de ceea ce a apărut în presă, am simţit că renaşte poliţia politică.
Dacă îmi amintesc bine, cam asta a fost cauza acestei poezii.
Oricum, vă mulţumesc că mi-aţi adus aminte ce lucruri frumoase făceam pe vremuri, înainte de a ceda „furiei anti-politice” şi mă apuca de „blogging”.
Psihologia poporului român s-a modelat pe următoarele coordonate istorice:
I. Elasticitatea excesivă a Justiţiei şi lipsa de respect pentru lege
II. Influenţa nivelatoare a religiei ortodoxe, care a generat trei caracteristici, toate negative:
a) Nevoia apartenenţei la un grup şi influenţa copleşitoare a grupului asupra individului
b) Lipsa de reacţie în faţa oprimării
c) O mentalitate în cadrul căreia graniţa dintre bine şi rău este foarte fragilă: intelectualul român poate argumenta orice; de fapt argumentaţia este înlocuită de arguţie, iar artificiul retoric intimidant ţine loc de argumente
III. Individualismul şi limitele lui
Voi trata pe rând aceste coordonate, care nu sunt luate de-a gata de nicăieri şi care îşi vor găsi dezvoltarea doar pe blogul meu unde voi reveni cu o lucrare mai amplă.
I. S-a spus că moştenim elasticitatea excesivă a Justiţiei de la bizantini, ceea ce este foarte adevărat. Dar problema este că o moştenim. Legea este deci impusă sau împrumutată şi apoi adaptată, suferind un nou proces de corupere în cadrul adaptării ei, devenind o umbră transparentă a unei legi imperfecte care, aşa imperfectă cum era, ar fi produs efecte mult mai benefice dacă măcar ar fi fost aplicată în spiritul şi litera ei, adică să fie şi spusă şi pusă, după termenii folosiţi de Daniel Barbu în inconturnabilul studiu „Bizanţ contra Bizanţ”. Societatea Principatelor Române apare foarte indecisă între dreptul bizantin şi practicile cutumiare sau dreptatea, cum se mai numeşte în bibliografia de specialitate, această adaptare foarte personală şi abuzivă a legii la nevoile celor judecaţi, cel mai adesea urmărindu-se păstrarea stabilităţii şi nicidecum actul de justiţie.
(Continuarea acestor consideraţii se va găsi pe blogul meu, cel mai probabil după 15 august, şi doar dacă „prietenii” mei din virtual vor găsi de cuviinţă să înceteze mârşavele atacuri cu care au „răsfăţat” calculatorul meu în această vară. Le „fie somnul lin…”
Comentariile sunt închise.