Proiectele bugetului de stat si bugetului de asigurarile sociale de stat pe anul 2012 contin trei erori majore:

  1. Incalca Legea responsabilitatii fiscal–bugetare, nr. 69/2010 (articolele 9, 20, 22);
  1. Sunt bazate pe supraestimarea masiva a gradului de absorbtie a fondurilor europene;
  1. Au un caracter profund imoral pentru ca orienteaza masurile de austeritate in special impotriva categoriilor celor mai vulnerabile: pensionari, bugetari, clasa de mijloc;

Pe langa aceste erori fundamentale, cele doua proiecte abunda de contradictii si greseli materiale, care denota o elaborare hotica, destructurata, lipsita de viziune.

 Prezint succint aceste erori:

 Incalcarea Legii responsabilitatii fiscal – bugetare

  • Art 9. (2) Cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificărilor bugetare.

Proiectul de buget prevede posibilitatea unor rectificari bugetare pe parcursul anului pentru a creste salariile in sectorul bugetar (de ex. la pag.39 din Raport se vorbeste despre spatiu pentru majorari).

Un asemenea demers este expres interzis cu mai putin de 180 de zile inainte de alegeri, prevedere stipulata la art.9. alin. 1 din Legea 69/2010. Totodata, este interzisa orice rectificare bugetara (indiferent de intervalul de timp) care majoreaza cheltuielile de personal (art.9 alin2).

Astfel, din considerente evident electorale, incercand sa induca speranta unor majorari salariale inaintea alegerilor, Guvernul asuma incalcarea flagranta a Legii responsabilitatii fiscal-bugetare.

  • Art 20. (1) Cadrul fiscal-bugetar cuprinde plafoane pentru anul bugetar următor şi doi ani ulteriori, rezultatele efective pe doi ani anteriori anului bugetar în curs şi rezultatele estimate ale anului în curs, pentru (…): g) soldul primar al bugetului general consolidat.
  • Art 22. Legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru fiecare an, trebuie să fie armonizate cu Strategia fiscal-bugetara, şi cu prevederile prezentei legi şi va include într-o anexă la raportul legii bugetului de stat, ţinte fiscale care cuprind: a) ţinte fiscale anuale, ca valoare nominală şi exprimate ca pondere în produsul intern brut, pentru anul bugetar următor şi doi ani ulteriori, referitoare la: soldul bugetar, soldul bugetar primar, veniturile şi cheltuielile totale, cheltuielile bugetare primare, pentru bugetul general consolidat;

Astfel, desi mentionarea “soldului primar al bugetului general consolidat” reprezinta o prevedere obligatorie in continutul Legii bugetului de stat, Guvernul  nu a evidentiat acest indicator in proiectul depus la Parlament.

Supraestimarea absorbtiei fondurilor europene

  • Sumele primite de la UE in 2012 sunt estimate la 13,5 miliarde lei (din care 12,07 miliarde din fonduri nerambursabile). Cresterea fata de 2011 este de 0,6% din PIB.

Important!

In conditiile in care veniturile bugetare totale sunt estimate a creste cu 0,4% din PIB, rezulta ca, din toata consolidarea fiscala si reforma bugetara din anii 2010-2011, in anul 2012 Guvernul “realizeaza” un minus de venituri bugetare cu minim 0.2% din PIB.

  • Conform estimarilor Executivului, sumele primite de la UE reprezinta 2,3% din PIB in 2012 (si au reprezentat 1,7% din PIB in 2011).

 Important!

In absenta acestor fonduri, veniturile bugetare ar fi fost sub nivelul celor din anii 2004-2005, de exemplu. Astfel, se dovedeste ca taierea cheltuielilor, in special a celor cu salariile si pensiile, precum si cresterea TVA, a accizelor si a CAS, au scazut veniturile bugetare!

  • Fiind bazat pe venituri incerte (care depind de capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, extrem de modesta in anii precedenti), bugetul este la randul sau incert si, in aceste conditii, nu sunt excluse rectificari bugetare in sens negativ.

Observatie:

In ciuda angajamentelor publice asumate de presedinte si premier, care au fixat tinte ambitioase de absorbtie a fondurilor europene (6 miliarde de euro Traian Basescu, 4 miliarde de euro Emil Boc), nivelul estimat al atragerii de fonduri europene in anul 2012, prevazut in bugetul de stat, se ridica la 13,5 miliarde lei, aproximativ 3 miliarde de euro.

Imoralitatea bugetului

  • Deficitul bugetului de pensii este in 2012 de 13,8 miliarde lei (aceasta suma se transfera de la bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale, pentru a compensa deficitul).
  • Prin transferurile catre Pilonul II de pensii, veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale sunt diminuate in 2012 cu suma de 2,72 miliarde lei, in crestere cu 21% fata de 2011!
  • Astfel, pilonul II este responsabil de 19,69% din deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat! (in conditiile in care o treime din contributia angajatului se duce in pilonul II – 3,5% raportat la 10,5%). Pana in 2015, pe baza proiectiilor din buget, pilonul II va ajunge sa fie responsabil de 30% din deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat!
  • In consecinta, in anul 2012, statul pierde prin pilonul II 0,47% din PIB, adica un sfert din deficitul bugetar de 1,9% din PIB, estimat de Guvern!
  • Totodata, proiectul bugetului de stat si proiectul bugetului de asigurari sociale adancesc taxarea clasei mijlocii (introducerea co-platii in sistemul de sanatate), dar protejeaza in continuare persoanele cu venituri mari si foarte mari prin neevidentierea unor venituri suplimentare din impozitul pe proprietate.

Contradictiile din proiectele de buget:

Se intretine confuzia intre metodologia cash, agreata cu FMI, si metodologia ESA, obligatorie in Uniunea Europeana, prezentandu-se intercalat date in aceste doua metodologii diferite. Diferenta  intre ele este mare: de exemplu in 2009 deficitul pe cash a fost 7,3% dar pe ESA a fost 9%! Veniturile bugetare au fost, in 2010, 34% pe ESA, dar 32,8% pe cash; cheltuielile bugerare au fost 39,4% pe cash si 40,9% pe ESA. Nu ni se prezinta nicaieri deficitul pe ESA in 2011, nici veniturile si cheltuielile ESA pe 2012. Toate anexele sunt calculate pe cash, desi raportarea noastra la UE este pe ESA.

  • Din bugetul general consolidat pe cash rezulta un deficit de 11,2 miliarde lei, adica 1,93% din PIB. Firesc ar fi ca, la un astfel de deficit consolidat, bugetul de stat sa aiba un deficit mai mic sau chiar un excedent. In realitate insa, pe cash, deficitul bugetului de stat este de 17,2 miliarde lei, adica 2,97% din PIB, deci mai mare cu 1% din PIB decat deficitul bugetului general consolidat.
  • Pentru semestrul I 2011, cererea interna a crescut cu 1%, dar toate componentele sale au inregistrat scaderi (consumul privat – 0,7%, consumul guvernamental -5,2%, formarea bruta de capital fix -1,7%) – pag.15 din Raport.
  • Pentru 2012 exporturile cresc cu 7,8% iar importurile cu 7,7%. Acest aspect este consemnat doar la pagina 55 din Raport, pentru ca la paginile 27 si 56 exporturile cresc cu 11%, iar importurile cu 11,3%.
  • Consumul guvernamental este prevazut sa creasca cu intre 0,9% si 1,4%, “dupa ce in ultimii doi ani acesta s-a diminuat” (pagina 27). Desi consumul guvernamental s-a diminuat intr-adevar la pagina 15, la pagina 20 din acelasi Raport cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 6% in primele 9 luni din 2011 “din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente” – deci o crestere a consumului guvernamental. Mai mult, la pagina 55 din Raport, cheltuielile cu consumul guvernamental in 2012 cresc nu cu 0,9 – 1,4%, ci cu 2,9 – 4,1%.
  • Veniturile bugetare cresc in 2012 cu 0,4% din PIB (la pagina 4) dar mai pierd pe parcursul Raportului, astfel ca la pagina 33 cresterea veniturilor bugetare in 2012 este de 0,3% din PIB.
  • Desi se sustine constant in declaratiile publice ale Guvernului, ca sunt prea multi pensionari, si anume 6 milioane, mult mai multi decat numarul de salariati, bugetul pe 2012 ia in calculul platii pensiilor un numar de 4,92 milioane pensionari. In schimb bugetul nu mentioneaza nicaieri numarul de salariati avuti in vedere – nici numarul de bugetari, in particular, nici numarul de salariati in general (care ar fi trebuit sa stea la baza incasarilor din impozitul pe venit si din contributii sociale).

Foarte important: Nu este mentionata in buget majorarea contributiei Romaniei la FMI cu 900 milioane euro, aprobata de Guvern prin ordonanta in octombrie 2011.

Concluzii:

Proiectul de buget pentru anul 2012 propus de Guvernul Boc incalca Legea, Morala si Logica.

Reprezinta o amenintare la adresa economiei Romaniei si o agresiune impotriva categoriilor sociale vulnerabile.

Este o impartire obtuza a saraciei, un demers legislativ superficial, care nu contine nicio masura reala de crestere a veniturilor bugetare. 

Este “bugetul electoral” al unui regim politic autoritar, dispus sa faca orice compromis constitutional, economic sau social pentru a-si asigura mentinerea la guvernare.”

41 COMENTARII

  1. BUGETUL FALIMENTULUI TOTAL AL ROMANIEI !

    POZITIVISMUL EXCESIV AL MOGULULUI
    Dezastrul este cu mult mai mare iar falimentul este total.
    -La sfarsitul deceniului vor fi un om in campul muncii pentru 9 pensionari.
    Acest trend se datoreaza atat imbatranirii si exploziei demografice inverse.
    Romania va ajunge la 16 milioane de locuitor.
    – Industria este jumate din productia anului de gratie 1989.
    – Desi nu este acceptat…..subzistenta Romaniei este asigurata prin economia
    la negru si banii trimisi din strainatate.
    De aici vine apocalipsa
    Emigrantii romani resimt criza mondiala. Sumele intrate in tara, in 2011, trimise de romanii plecati sa lucreze in strainatate s-au redus la jumatate fata de perioada premergatoare crizei, sustine Banca Mondiala.
    La anul se prevede o scadere la un sfert.
    Asteptam pe acest blog un program de redresare economica marca Voiculescu.
    Pana atunci bugetul Romaniei incalca Legea si Morala elementara ,
    si mai mult decat atat.
    Este bugetul unei intreprinderi……….. care a dat de mult faliment.

  2. BUGETUL ANTI REVOLTA SI DE FRAUDARE A ALEGERILOR !
    S.O. S ROMANIA
    IN ATENTIA DOMNULUI VOICULESCU
    Urmand an electoral, de frica revoltelor si a demonstratiilor, banii vor merge l catre ministerele si serviciile de forta: armata, jandarmerie, SRI, SIE, SPP, Minister Public, Presedintie etc., sau la cele implicate in campania electorala, de departe cel mai avantajat fiind Ministerul Comunicatiilor cu celebrul de acum STS (creste de la 214,9 milioane lei la 266,4 milioane lei).
    Avand in vedere pofta de a ramane la guvernare, o miza uriasa a devenit votul romanilor din diaspora, inclusiv cel prin corespondenta, Ministerul de Externe beneficiind de o crestere uriasa de fonduri, de la 540,6 milioane lei la 646,2 milioane lei.
    Aceasta situatie unica trebue sa intre in atentia politicianului Dan Voiculescu.
    Cu ceilalti ne-am lamurit !

  3. FALIMENTUL ROMANIEI RECUNOSCUT INTERNATIONAL!
    BUGETUL UNEI ECONOMII aproape INEXISTENTE
    Banca Mondială: Aproape jumate din companiile de stat sunt în faliment ”de facto”.
    760 companii de stat, precum RADET, CFR, Oltchim, sunt neperformante, cu active neviabile şi intrate “de facto” în faliment, a rezultă dintr-un studiu al Băncii Mondiale.
    Printre cele mai mari companii considerate ca fiind “de facto” în faliment se numără RADET, CFR SA, Oltchim, CFR Marfă, Termoelectrica, Compania Naţională a Huilei, CET Iaşi, Electrocentrale Oradea, CET Braşov şi Apaterm.
    Raport economic CIA.
    Potrivit studiului, fiecare angajat din sectorul privat a produs anul trecut, în medie, un profit brut de 370 de lei, în timp ce în companiile de stat au fost înregistrate pierderi de 7.000 lei la nivel local şi, respectiv, 22.000 lei la nivel central pe fiecare angajat.
    Pierderile companiilor de stat, de circa 0,5% din Produsul Intern Brut, au avut un impact negativ de 2,5 puncte procentuale asupra veniturilor la bugetul general consolidat.
    Asteptam o opinie despre aceasta situatie a profesorului Voiculescu.

  4. Domnule Voiculescu , va rog sa incetati populismul ieftin in privinta pilonului 2. Stiu ca doriti voturi, dar problema nu este Pilonul 2.
    Problema este numarul mic de contributori la bugetul de pensii. Solutia : locuri de munca.

  5. ECONOMIST :
    Romania’s economy
    What’s that giant sucking sound?
    BASESCU COMPARAT CU PROTESTATARII DIN NEW YORK
    IT SOUNDED like the jaded complaint of an „Occupy Wall Street” protester: banks are greedy, they gambled with risky loans and now they are holding their hat out again. Only this time the remarks came from a president.
    Last week Austrian regulators ordered three of the country’s major banks to limit cross-border loans to eastern Europe in order to meet European Union capital requirements.
    Traian Basescu, Romania’s president, didn’t like what he heard. „The announcement… was either a mistake or a lack of understanding when it comes
    to its effects”,
    BANCIILE SCOT CAPITALUL DIN ROMANIA FALIMENTULUI GENERALIZAT
    A month ago, in Brussels, Mr Basescu thought that he had secured stricter requirements for banks not to drain capital from their subsidiaries when EU leaders sealed a deal on bank recapitalisation. But it turns out to be non-binding. And with the Austrian bank Erste reporting €726 million losses in Romania and Raiffeisen Bank flip-flopping on a possible pull-out from the region, the president’s fears do not seem that far-fetched.

    http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2011/11/romanias-economy?fsrc=rss

  6. Guvernul nu stie in ce haos economic se gaseste Romania?! Decat sa ii preocupe furtul, mai bine s-ar interesa de salvarea tarii.

  7. ovidiu – nu cred ca e populism prezentarea unei realitati, cauzata de incompetenta celor care guverneaza tara. Daca nu au capacitatea de a gestiona criza cu tot ce implica aceasta, ar face bine sa lase locul celor priceputi.

  8. Războiul umorului.

    O nonagenară care îl întâlneşte pe d-l Boc la coadă la minte i se adresează :
    – Maică trăiţi-ar bărbăţia, eu sunt în 2o12 printre cei patru virgulă nouă zeci şi doi de pensionari luaţi de matale în socoteală ?
    – Numai o ţâră se te cat pe computer… Da, eşti… „virgulă”, maică.

  9. Războiul umorului

    O nonagenară care îl întâlneşte pe d-l Boc la coadă la minte i se adresează :
    – Maică trăiţi-ar bărbăţia, eu sunt în 2o12 printre cei patru virgulă nouă zeci şi doi de milioane pensionari luaţi de matale în socoteală ?
    – Numai o ţâră se te cat pe computer… Da, eşti… „virgulă”, maică.

  10. Cui ii pasa de aceste erori, domnule senator? In tara lui Papura Voda nu cred ca se va lua vreo masura in aceasta privinta.

  11. PROGNOZĂ OPTIMISTĂ

    Deşi bugetu-i auster, asigură o dezvoltare ;
    Creşterea-i cam mică dar e bine că există ;
    La anul, sigur, vom tăia un porc mai mare
    Cu, cel puţin, vreo doi la sută … de pe listă .

  12. PA-RAM-PAM-PAM

    V-am spus de Jon* că este cam
    Pa-ram-pam-pam.
    El nu se trage din Adam
    Pa-ram-pam-pam,
    Ci din ţigani, ca şi madam
    Pa-ram-pam-pam.
    Cântând la Bruxel primi blam
    Pa-ram-pam-pam,
    Fiind bătaie de salam
    Pa-ram-pam-pam.
    Români, mai bine ne c..cam
    Pa-ram-pam- pam
    Atunci când vai, vai, îl votam
    Pa-ram-pam-pam.

  13. INTREBARE CHEIE PENTRU MOGUL
    Abia sosit la New York de la Tokyo ma chinuie pe langa diferenta de fus orar o
    intrebare. La Antena 3 i-ati spus lui Gadea ca postul de TV va ramane intodeauna
    un opozant al puterii scotand la iveala relele noii guvernari. Ma intreb cum veti face acest lucru….ajungand chiar dumneavoastra la putere ?
    Sa fie vorba de un masochism politic sau doar clarviziune politica,Probabil ca realizati ca lucrurile nu se vor schimba……..

  14. BASESCU ATACA PE NEDREPT OLANDA
    Băsescu atacă Olanda: Nu România e poarta de intrare a alcoolului şi drogurilor. Nu România a legalizat prostituţia.
    Atac dur al preşedintelui Traian Băsescu la adresa Olandei.
    Şeful statului spune că opoziţia Amsterdamului la intrarea României în spaţiul Schengen este un abuz
    Dansul uita ca poarta de intrare a alcolului este chiar Cotroceniul iar legalizarea
    prostitutiei sa implimentat prin vizitele nocturne a doamnei Udrea…..

  15. @ Bibliotecaru.
    Deranjez cu o rugaminte. Pe blogul dumneavoastra a-ti deschis o „lista a mortii”
    in care sunt trecut dupa Presedintele Romaniei.
    http://giconet.blogspot.com/
    Va rog respectuo si lipsit de modestie sa ma asezati inaintea unui golan de port
    needucat si grobian.
    Merit mai mult
    Raman recunoscator,

  16. AU MAI RĂMAS CINCI ZILE

    „PSD n-ar trebui să se desolidarizeze de adrian năstase nici în cazul unei condamnări”

    este mesajul impertinent al şandramalei staliniste alias Ion Iliescu care intrat în moarte istorică se simte precum câinele-n puţ la groaza dispariţiei cârjei putregăite de aceaşi etnie;
    aceasta în condiţiile afirmaţiei lui Ponta că se va descotorosi de Bombonel după un eventual verdict nefavorabil al justiţiei.
    Da, Ponta nu va ezita să-l cazeze pe trădătorul de neam şi ţară ion iliescu în rezervaţia eutanasiabililor, dând speranţe românilor că va fi o garanţie pentru pulverizarea Javrei Ordinare Naţionale – Jon*, a elenei udrea, a lui boc, a monicăi macovei, a robertei anastase şi tuturor jigodiilor de acelaşi calibru.
    Joi 15.12.2011 vom şti ce şi cum.
    Am o teamă că Jon* a sesizat pericolul de mai sus, care poate să-l aducă pe Ponta în postura de erou popular, şi pe cale de consecinţă să-i asigure USL un zdrobitor 70%.
    Dan Voiculescu are sabia suspendării în mână, care prin referendum devine arma execuţiei publice atât de răcoritoare pentru sufletele fierte ale românilor.
    Condamnarea chiar cu suspendare a lui adrian năstase poate fi momentul de cotitură mioritică şi portiţă pentru ieşirea din criză a României eterne.

  17. Oricum PDL-istii dispun de banii bugetului dupa bunul lor plac. Iar proiectul de buget pentru 2012 banuiesc ca e doar provizoriu. Oricum mai urmeaza rectificari. Doar va fi an electoral, nu?

  18. ASOCIATIA SPERANTA OMULUI SINGUR PETROSANI

    stimate domnule DAN VOICULESCU

    va dorim multa sanatate, fericire, sarbatorile de iarna sa va gaseasca cu familia si prietenii adevarati.

    LA MULTI ANI !
    ANUL NOU SA FIE ASA CUM VA DORITI !!!

    cu stima
    voluntarii asociatiei

  19. @ Robert Horvath

    Esti un mare nesimtit si as zice ca si un mare bou . Poate nu ti-a spus-o nimeni pana acum asa ca ti-o spune un specialist in zootehnie .

  20. @ ROBERT HORVATH SUA
    Hmmmm
    De ce o listă a morţii? Vreţi să vă sinucideţi pentru că v-am retras respectul? Nu mai puteţi suporta umilinţa?

    Mă îndoiesc, sincer mă îndoiesc. Nu daţi dovadă de atâta sensibilitate. Lăsaţi, staţi bine acolo… Este bine ca lumea să ştie.

    PS.
    De fapt pe listă este (CINEAST NEW YORK), văd că dvs. sunteţi SUA…

Comentariile sunt închise.