Prin infiintarea pilonului II de pensii in anul 2008, 2% din contribuţia a aproximativ 5 milioane de romani a fost alocata fondurilor de pensii administrate privat. În 2011, contributia pentru pilonul II a ajuns la 3.5% (din cotizatia a 5,34 de milioane persoane). In aceste conditii, s-au redus semnificativ sumele pentru pilonul unu, din care sunt platite pensiile in sistemul public potrivit principiului solidarităţii. De exemplu, in anul curent, transferurile catre Pilonul II reprezinta aproape 20% din deficitul bugetului de asigurari sociale. Asadar, sunt cu 20% mai putin bani pentru pensii, pentru ca Guvernul ii redirectioneaza catre fondurile administrate privat!

Cu banii primiti, fondurile private au cumparat masiv titluri de stat. In primul semestru al anului 2011, 66,23% din investitiile fondurilor din pilonul II erau in titluri de stat (3,8 miliarde RON). Asadar, statul s-a imprumutat cu dobanda din proprii bani, iar bugetul de asigurari sociale a pierdut 900 de milioane euro. Astfel, pensionarii din sistemul public imprumuta fortat Guvernul! Iar, in tot acest timp, presedintele Basescu si premierul Boc au redus constant pensiile, prin impozitare si neindexare cu rata inflatiei, invocand lipsa fondurilor din bugetul de asigurari sociale.

In conditiile situatiei critice in care se afla peste 4 milioane de pensionari cu venituri de sub 1000 de lei, se impune suspendarea finantarii Pilonului II. Din surplusul creat, se poate asigura o crestere medie de peste 10% a pensiilor din sistemul public. Pentru oameni incercati de varsta si boala, o asemenea masura este vitala.

39 COMENTARII

  1. S.O.S
    UE vrea sa iasa din criza pe spatele pensionarilor
    Problemele economice severe cu care se confrunta Europa i-au determinat pe oficialii de la Bruxelles sa adopte masuri de austeritate si reforme controversate
    Reformele proiectate vor sa combata atat criza financiara, cat si cu criza demografica din Europa de Vest.

    Pensiile, un butoi de pulbere

    Dar Europa sta pe un butoi de pulbere din cauza framantarilor sociale pe care le provoaca guvernele nationale, presate de Bruxelles sa faca reforme sociale dureroase. Nu toata lumea este de acord cu planurile UE, de la pensionarul simplu la politicieni.

    Peste tot in Europa lumea iese in strada in timp ce romanii stau pe la caselele lor.

  2. Si Domnul Voinea spunea cam acelasi lucru aseara la Sinteza zilei.Ma-ntreb daca oamenii chiar vor primi acei bani redirectionati catre Pilonul II. Nimeni nu garanteaza asta.

  3. persistati in populism!!!Penibil!!Tot nu veti ajunge la putere!!
    Eu, cel putin,-si dau mii de lei la stat lunar!!- prefer sa dau pilonului 2 decat cohoartelor de pensionari!!!
    „transferurile catre Pilonul II reprezinta aproape 20% din deficitul bugetului de asigurari sociale” dar restul de 60% il reprezinta marirea de pensii data populist/electoral de Tariceanu!!A te lua de 20% -pai din ochi!!- ca sa nu vezi 60-ochi!!- e numa populism!!!

  4. Nu sunt deacord cu cele mentionate, intrucat sunt in alta tabara – cea privata care considera ca ar trebui majorata contributia catre pilonul II., ramanand catre sectorul public un anumit procent de solidaritate.

    De ce nu se aminteste aici nimic de faptul ca multi romani, cotizanti la vremea lor, nici macar nu ajung la varsta de pensionare, sau decedeaza la cativa ani dupa aceasta varsta.
    Ce se intampla cu banii cotizati tot restul vietii.?
    Alta situatie: Cotizez 25 de ani si pe la varsta de 45 mi se intampla ceva tragic. Ce se intampla cu acesti bani ahitati in acest timp? Raspuns corect – in fondul pacii si solidaritatii.

    Fondurile private sunt in stare sa returneze sumele acumulate in timp descendentilor si in plus sunt in stare sa duca si o evidenta stricta pe fiecare contribuabil in parte, iar acesta la finele fiecarui an este informat cati bani sunt acumulati pe numele sau la acel fond de pensii., si eventual unde au fost investiti.

    Ceea ce se intampla in domeniul public este o hotie. O piramida, care trebuie sa ia sfarsit.
    Statul la fel de bine poate sa vanda prin intermediul CEC obligatiuni catre populatie. Fondurile private de pensii sunt libere sa investeasca unde vor ele, inclusiv in aur, actiuni, obligatiuni germane. Iar acest lucru nu inseamna ca sustinem pensionarul german.

    Statul este cel mai mare hot, asta ati mentionat-o si Dvs in mai multe randuri. Pai si atunci chiar nu conteaza cat se duce la Pilonul II,si cat in sectorul public – oricum banii se deturneaza in alte scopuri. Nu se face nici o evidenta stricta in domeniu.

    La fel cum nu mi se pare corect si echitabil sa achit sume imense lunar la fondul de sanatate 12 ani de zile fara a ma adresa vre-o data la medic – iar din 2012 sa mai achit si suplimentar prin coplata.
    Iar asa ca trend international, statul social isi cam arata ne-eficienta., neputinta si desigur necompetitivitatea.

  5. @Zaharia
    si ce garantii aveti in prezent ca si cotizant ca veti primi nu stiu ce si cat de la sistemul public in timp ce veti iesi la pensie ?

    Chibzuinta (a nu se intelege prin reduceri) gestionarii banului public ar fi una din solutii., ori la noi lipseste cu desavarsire.
    Niste exemple:

    http://www.zf.ro/buget-2012/50-de-intrebari-pentru-13-ministere-ziarul-financiar-pune-intrebari-in-locul-parlamentarilor-care-lasa-bugetele-sa-ajunga-pe-muteste-la-comisii-9030686

  6. si poate gasim si raspunsul la intrebarea:” De ce in Romania nu se intampla miscari stradale, daca tot romanul este nemultumit/umilit ?”

    Miscari ce ar trebui sa aiba ca scop nu majorarea salariilor bugetarilor sau a pensiilor ci punerea angajatului public la munca in adevarata slujba a cetateanului de la care primeste salariu.
    Pentru ca ei, guvernantii au niste obligatii si fata de platitorii activi de taxe – nu doar fata de pensionari si bugetari.

    Miscari ce ar trebui sa-i mobilizeze pe acesti indivizi guvernamentali sa gandeasca, sa cheltuie chibzuit , sa aiba viziune (cu orizont de timp mai mare decat alegerile urmatoare), sa aiba capacitatea de analiza/sinteza si sa investeasca resursele disponibile cu cap si deplin atasament fata de poporul roman (si nu fata de afaceristii din preajma).

    Pana atunci, nici un partid activ din politica romaneasca nu are alernative viabile conform cu cele mentionate mai sus.
    Doar critica ,populism , show ieftin si muschi cu steroizi („ii arestam pe toti”, „la beci cu ei etc” si nici o alternativa reala/sanatoasa.
    Taurul de coarne inca nu e in stare nimeni sa-l ia in Romania.

  7. Domnule Voiculescu, nu sunt de acord deloc cu punctul de vedere, atat al dvs cat si al domnului Voinea, in aceasta privinta Este absolut necesar ca pilonul 2 sa continue deoarece numai asa putem scapa din menghina sistemului actual in care toti banii sunt pusi intr-o galeata si de acolo nu se stie unde pleaca.
    Ca sa nu avem deficit trebuie sa stimulam crearea de locuri de munca si natalitatea ca sa avem contributori suplimentari la bugetul de stat.
    Nu sunt deloc un admirator al actualei puteri, dar nu faceti greasala de a cadea in populism desantat acolo unde nu este cazul.

  8. PENSIE DE URMAS PENTRU UN PRESEDINTE EXECUTAT
    Adresez o intrebare acestui blog. In cazul trimiterii la puscarie pe viata a vinovatului principal Traian Basescu sau a executiei sale dupa un proces public televizat in jurul lumii….cum se va calcula pensia de urmas pentru familie?
    Sunt impotriva sindromului Targoviste. Sper ca pe langa plutonul de executie
    format din tragatori de elita sa i se acorde toate onorurile militare. Sa nu uitam
    ca a fost presedinte si a facut multe acestui popor. Sper ca minoritatile nationale
    sa fie reprezentate proportional in plutonul de executie .Sper ca prea fericitul Daniel sa ceara ca trupul decedatului sa fie primit spre eternitatea cerului……

  9. PENSII PENTRU BATRANII SECURANI ?
    De ce primesc pensie fostii generali de securitate care au servit la oprimarea poporului roman ? Vi se pare normal ca niste calai sa primeasca pensii speciale ? Solutia ar fi ca aceste categorii sociale vinovate de oprimarea acestui popor sa nu mai primeasca pensii ci un ajutor social minim atat !
    RASPUNS :
    Cum de ce ? Doar nu ai vrea sa ia pensii mari banditii care s-au refugiat in munti si au luptat contra poporului (e vorba de poporul cu haina neagra de piele) ? Sau tradatorii care scriau la Europa Libera ?
    Mogulule , revolutia a avut invingatori si invinsi. Invingatorii, normal, sint cei care de atunci si pina azi au ajuns bine, invinsii sint cei care platesc, ca in orice batalie pierduta, daunele. Ia sa vedem acum, cine a cistigat in decembrie ’89 ? Exaaact, astia de au acum pensi puternice de care nu s-a legat nimeni si despre care nu se vorbeste NICIODATA in rezolutiile CNSAS. Turnatori, colaboratori – da. SECURISTI – nu.

  10. BASESCU, BOC SI PEDELISTII RAMASI FARA PENSII !
    Dupa pierderea puterii politice si a posibilitatii de a fura masiv conducatorii Romaniei de azi nu vor primi pensii.
    FMI nu e de acord ca puscariasii din Romania sa primeasca pensii si alte remuneratii Reprezentantii FMI s-au declarat nemultumiti, la discutiile purtate cu Guvernul de la Bucuresti, de sumele mari alocate de statul roman persoanelor aflate in puscarii, sustinand ca in zona persoanelor private de libertate nu se resimte criza economica, au declarat surse apropriate negocierilor,

    Totodata, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) s-au declarat nemultumiti de faptul ca persoanele private de libertate primesc pensii si drepturi salariale si ca intretinerea unui puscarias costa statul roman aproape 1.800 lei pe luna.

    „Reprezentantii FMI nu intelegeau cum o persoana care a comis delicte in Romania isi poate primi in puscarie pensia de la stat sau cum alti puscariasi pot primi 600 lei pe luna, adica echivalentul salariului minim pe economie

  11. @nepopulistul
    Vrau sa iti reamintesc de DECIZIA celui pe care tu il iubesti ( BASESCU ) privind marirea salariilor profesorilor cu 50%.Ai uitat?Tariceanu,pe atunci prim-ministru , a spus clar ca NU SE POT MARII ,presedintele a inceput sa urle ca SUNT BANI SI CA SALARIILE PROFESORILOR POT FI MAJORATE,ca dupa campanie electorala nu numai ca nu le-a dat majorarea promisa , ba chiar a mai taiat 25% din SALARIILE TUTUROR BUGETARILOR,INCLUSIV PROFESORI.
    In consecinta prietene,cine poate fi acuzat de populism?Cine e ala care una promite alta face?Pensionarii prietene SUNT PARINTII SI BUNICII NOSTRII.Pensiile alea pe care le au SUNT DREPTUL LOR ,dupa o viata de munca.
    Esti dispus sa dezbatem acest subiect?Uite te provoc la o dezbatere.Daca ar fi fost altele argumentele tale ,poate as fi fost deacord cu ele.Dar cand vad ca toata lumea da vina pe pensionari ,pentru ca o duc ei rau,mi se face scarba.
    Si eu sunt tanar si eu lucrez in domeniul privat.Dar nu pot sa LE INTERZIC DREPTURILE CELOR CARE AU MUNCIT INAINTEA MEA.
    As putea sa fiu impotriva acestui proiect ,din simplul motiv ca eu sunt unul care a suferit in urma acestui sistem de pensionare.Dupa decesul unui parinte,desi legal aveam dreptul la pensie de urmas ( pana la finalizarea studiilor ,dar maxim pana in 25 ani) aceea pensie de mizerie nu imi ajungea nici macar sa imi cumpar coli de hartie pentru facultate.Am decis sa renunt la acest drept ,pentru ca nu puteam sa ma sustin si sa incep sa muncesc.
    Nu aveam dreptul sa muncesc in timp ce primesc aceea pensie de urmas de mizerie.Am luat decizia sa muncesc si sa incerc sa termin studiile asa cum pot.
    Daca pensionarii sunt vinovati ,ce sugerezi sa facem cu ei?Ii trimitem in lagare de concentrare cu un minim de hrana?Poate asa ar fi bine , ca sa faci tu matul gros.
    Dar te-ai gandit ca si tu ca si noi ceilalti suntem vinovati pentru dezastrul in care se afla Romania?Noi suntem vinovati pentru ca II SUPORTAM LA PUTERE , NOI SUNTEM VINOVATI CA NU SUNTEM UNITI.
    Numai bine iti doresc si sper ca visul tau sa nu se implineasca.
    Daca esti dispus sa vii cu alte argumente decat ” pensionarii sunt vinovati” le citesc,ma gandesc la ele atat cat pot si poate o sa fiu si deacord,dar pana atunci…… .Asa cum tu acuzi , si eu pot spune ca vinovati de cresterea evaziunii fiscale si banii inexistenti in buget sunt companiile private,desi si eu lucrez la privat.Asta nu inseamna ca TOATE companiile private pot fi acuzate de evaziune fiscala,vina este a CORUPTIEI.

  12. Chiar nu puteti ajunge la o intelegere cu RCS ?Eu nu ma pot muta de la firma asta ca nu am unde ..as face-o cu mare placere .. ei sunt singuri aici in oras. Stiam ca sunteti un bun negociator..nu ati transmis aceasta calitate si actualului proprietar care se ocupa de televiziunile Intact ?
    Imi placea Antena 2 si nu o mai vad pe cablu :( .Sa inteleg ca daca la anu nu castiga opozitia..riscam sa va zboare si pe celelalte canale din grup pentru multi ani de aici inainte ?

  13. ÎNŞELĂCIUNE

    De fondul de pensii, n-ar trebui să se atingă ,
    Dar statul, se pare, că-i mai hoţ ca un vulpoi ,
    Păcălindu-i pe români, ca să nu mai plângă ,
    Cu pensii mult mai mari … în lumea de apoi .

  14. Basescu&Co. s-au obisnuit sa „se serveasca’ din banii nostri, fara a-i pune la loc. Asta-i furt, nu caz de forta majora in timp de criza economica!

  15. 1. – Iubitule, ce ai reţinut azi din „raportul popular” pe sticlă de la 18:00 pm al celui care fix acum 2 ani „ ne-a ciuruit” ?
    – Două cestiuni : …sunt câteva state care plăteşte…; …soluţii imediate este…
    – „Şcoala românească fabrică tâmpiţi” a spus cândva, pe bune, Şeful Statului.

    2. – Tăticule, pot începe cu Eminenţă scrisoarea de mulţumire către d-l Boc ?
    – „Emilenţă” este corect. Poţi, desigur.

  16. Pentru Basescu, pensionarii sunt doar niste „asistati social”, care nu au contribuit de-a lungul vietii active la banii pe care acum ar fi normal sa ii primeasca inapoi.

  17. CU CE S-O DUCE JON* ÎN MÂNĂ LA BRUXEL

    „Să vedem întâi cum se explică naşterea Afroditei. Spune Hesiod că Uranos (cerul) după ce a născut pe toţi zeii _ adică se săvârşise creaţiunea _ şi-a tăiat mădulrul bărbătesc şi l-a aruncat în mare. Plutind aşa pe mare, mădularul tăiat s-a tot apropia de mal ; în jurul lui se adunase spumă, şi din spuma fructificată de mădular s-a născut o femeie care în urmă a ieşit din valurile mării. Era Afrodita. De-aceea se numeşte născută din spume.” Elementele literaturii populare, pag.151, de George Coşbuc.
    Sigur, prin extrapolare, Eba provine din mădularul amputat al lui Jon*care fiind mai tot timpul pe mare a recurs la această modalitate mitologică pentru a procrea. Maria soţia sa a primit-o pe Eba odată cu blugii, carpetele, ţigările şi alte daruri împărăteşti. Una la mână.
    Şi performanţele conducătorului _ scuzabil, deh ! n-are vână _ au fost aproape nule. Cu ce s-o duce Jon* în mână diseară la Bruxel numai Nuţica ştie, şi Emilenţa Sa Boc !?

    PS : Problema nu este cum şi cât să ne îndatorăm. Poporul nu vrea datorii. Hai să probăm prin referendum…

  18. @marco

    Pensia indubitabil ca o merita-ma rog, cati…- cantumul ei e discutabil intr-o tara in care SE MUNCESTE pe o medie ceva mai mare decat media pensiei!!
    Pensiile alea SE PLATESC din marginalul UNOR SALARII, asa e oriunde pe planeta(nu in Belarus sau Coreea de Nord…),deci exista sanse REALE ca salariatul sa nu produca cat sa sustina un pensionar!!!
    E pura economie,valabila oriunde in Europa!!!

  19. REZISTENŢA MATERIALELOR

    Inginerul de pe lângă Secţia de rezistenţă penală îl întreabă politicos pe d-l Adrian Năstase :
    – Conform uzanţelor trebuie să-mi spuneţi greutatea dv. brută.
    – Şi de ce, vă rog frumos ?
    – Pentru dimensionarea la întindere a elementelor de suspendare (1,5 ani) a dv. din 15.12.2011.

  20. @nepopulistul
    Sunt deacord cu tine pe partea „exista sanse REALE ca salariatul sa nu produca cat sa sustina un pensionar!!! ” e perfec real.Dar in acest moment economia Romaneasca,aia vai de mama ei,poate produce veniturile necesare sustinerii intregului sistem.Conditia este sa NU SE MAI FURE DE CEI AFLATI LA PUTERE…..INDIFERENT CINE SUNT EI.Vorbind despre pensionari ,la modul general , indiferent din ce domeniu de activitate vin ei,statul este OBLIGAT sa le ofere DREPTURILE lor.Asa cum statul este obligat sa ofere ,conform contractelor de munca,obligatiile salariale cuvenite celor din sistemul bugetar, sau cum in domeniu privat sunt obligati sa ne ofere noua drepturile salariale.
    Sunt deacord cu ideea ca exista in sistemul de pensii , acele „pensii nesimtite”.Totusi acele pensii trebuie sistate persoanelor ,in opinia mea, care spre exemplu : au turnat la securitate si securistilor care au trimis oameni la puscarie pentru convingerile lor politice.Exemplu il dau pe sotul doamnei ex-secretar al guvernului ,doamna Andreescu.
    Pensiile reprezinta DREPTUL acelor oameni care au muncit inaintea noastra.Daca noi le refuzam pensiile acum cine ii opreste pe guvernanti sa nu mai de-a salariile bugetarilor si multe astfel de abuzuri.
    Nu este vina ,majoritatii pensionarilor,ca au trait si muncit in sistemul comunist,care nu avea pilonul II si nu este vina lor ca sistemul comunist era singular si inchis.Totusi acei oameni si-au castigat drepturile,eu la asta ma refeream.
    Din punct de vedere economic,avem o problema reala,dar care eu iti garantez si iti pot dovedii ca se poate solutiona ,daca puterea ar alege sa faca 2 lucruri:
    – sa nu mai fure ( 4miliarde euro ar venii numai din evaziunea fiscala pe agricultura ) – evaziunea asta exista doar din cauza CORUPTIEI si spagilor din sistem ( intreg sistemul )
    – sa recupereze datoriile deja istorice a unor state catre Romania : Cuba,Angola,Pakistan etc ( sunt foarte multe si sumele sunt ….foarte mari in unele cazuri )
    Cei de la putere ar trebui sa nu mai fure si astfel,s-ar solutiona cele mai mari probleme ECONOMICE si nu numai ale noastre.In acest moment ,putere doreste sa invrajbeasca populatia,categoriile sociale ,una impotriva celeilalte ca sa ne certam intre noi.Cand vinovati sunt DOAR EI CA AU FURAT ….SI NOI TOTI CA I-AM VOTAT.

    Sunt deacord ca cei care muncesc (la stat sau privat) EXISTA posibilitatea sa nu poata sustine numarul de pensionari.Totusi nu putem sa facem o pensie unica ,de 1000 ron sa zicem , si sa da-m aceasta pensie TUTUROR CATEGORIILE de pensionari.Nu putem face o pensie unica pentru un doctor si un miner sau un pilot si un mecanic de locomotiva sau o vanzatoare.Pentru ca acesti oameni au cotizat separat si DIFERIT la fondul de pensii.Aceasta problema o sa se solutioneze „pe cale naturala” in cateva generatii,dar noi trebuie pana atunci sa avem grija ca acesti oameni sa nu fie abuzati.
    Iti dau un exemplu : eu aveam acum 9 ani ,incredibila pensie de urmas de 90 RON (in banii de acum),dupa ce mama mea cotizase timp de 28 ani.Pe mine si orice alt student in locul meu,nu ar fi putut trai cu aceea suma si am ales sa muncesc.Problema e ca pensionarilor nu le putem spune sa mearga la munca.
    Apreciez faptul ca ai acceptat o dezbatere si o putem continua,cine stie poate gasim noi solutii daca cei care ne conduc NU sunt in stare.
    Concluzia :
    Exista pensii care se iau pe nedrept si acelea ar trebui sistate si recuperati banii,nu sa taiem din TOATE pensiile sau masuri similare,ceea ce eu nu cred sa se intample ,pentru ca intreg sistemul este corupt si primim dovezi in fiecare zi , a acestui lucru.Sunt drepturi castigate in zeci de ani de munca,daca ne batem joc ,cine o sa ii opreasca sa isi bata joc si de noi.
    Prin taieri masive de salarii sau pensii ,consumul este grav afectat si in loc de redresare a economiei avem parte de inchetare a ei umata de noi taieri de pensii si salarii dar se deschide usa si pentru abuzurile de toate felurile ale statului.
    P.S. Un ofiter in marina civila in sistemul bugetar romanesc are salariul 740 ron.Cum ti se pare acest lucru?

  21. corectat
    DE LA O PROBLEMA DE PENSII LA UN COLAPS UMANITAR !

    MOGULUL LA ORA ADEVARULUI !
    Nu vreau sa speriu sau sa vorbesc in termeni apocaliptici, dar lucrurile
    sunt mult mai grave decat sunt prezentate de politicienii neamului.
    Problema principala a Romaniei sunt pensiile….care in viitorul apropiat nu vor
    putea fi platite.
    Romania in 2011……. numarul pensionarilor depaseste numarul salariatilor.
    5 milioane de salariaţi, peste 1,2 milioane sunt bugetari.
    În privinţa pensionarilor, numărul acestora depăşeşte 5,4 milioane.
    De asemenea, România are şi aproape 440.000 de şomeri.
    POPULATIA ROMANIEI SCADE SI IMPATRANESTE
    Statisticile arată că în 2015 vom fi cu 4,6 milioane mai puţini.
    Daca acest ritm continua la sfarsitul acestui deceniu
    rata de dependenta pentru Romania va fi de 1 la 9, adica un adult care munceste va trebui sa sustina noua pensionari, ca urmare a imbatranirii populatiei. Aceasta rata nu poate fi sustinut economic sau social iar criza economica va deveni o catastrofa umana unica in Europa.
    SINGURA SOLUTIE REOREZINTA REINDUSTRALIZAREA ROMANIEI !!
    8,1 milioane de oameni – atâţia lucrau în 1989,
    Numărul pensionarilor, inclusiv cei agricoli, era de 3,5 milioane.
    Industra Romaniei sa topit si probabil nici in 20 de ani nu se va ajunge la nivelul prerevolutionar
    Sper ca Profesorul Voiculescu sa devina port drapelul unei noi industrii romanesti eficiente si moderne . Sper ca aceste cateva randuri sa duca la o dicutie ….macar pe acest blog.

  22. @(ultra)marin
    Nu.De ce intrebi?Si mai important,de ce intrebarea este CU O TINTA ATAT DE FIXA?Daca presupui ca ma cunosti,spune de unde si de ce are vreo importanta ce facultate am absovit.
    Ti-am raspuns oricum la intrebare.Astept si eu un raspuns,macar la a doua intrebare,daca nu si la prima.

  23. @(ultra)marin
    P.S. Sunt tare curios cum ai dedus ca am absolvit aceea facultate,cand nu am vazut comentarii de la tine pe aici pana acum si nu am facut NICI MACAR O SINGURA REFERIRE la ce tip de facultate am absolvit?Din toate universitatile din tara,cum ai ales tocmai Academia Navala si nu ASE,sau poate Universitatea BABES-BOLYAI?

  24. Războiul umorului

    MESAJUL DOMNULUI ŢIGĂNŞTAIN

    este cât se poate de oacheş : marele licurici a „hotărât” să mizeze tot pe portocaliu.
    Ceva defăimător se va finaliza joia viitoare (trei ceasuri rele) : victorie asupra corupţiei la vârful retezat.
    Eurohaosul se suprapune favorabil peste această decizie SUAvă…

  25. @marco

    „P.S. Un ofiter in marina civila in sistemul bugetar romanesc are salariul 740 ron.Cum ti se pare acest lucru?”
    PAI AICI E TOTUL!!Deci ar trebui marit si salariul aluia,si pana la cat ar putea fi marit incat sa ii convina respectivului?Ca sa merite intradevar sa munceasca asta ar trebui totusi sa depaseasca o pensie,nu?!?!!?Ca altfel chiar ca nu merita decat sa chiuleasca cand vede ca altii stau acasa cu cam aceeasi bani?!?!Eu am muncit afara, si un sistem sanatos-si si aia au ajuns la probleme- da mai multi bani unui salariat decat unui pensionar!!!
    ca principiu:cata frustrare poate acumula unul care munceste la privat -ala e singurul care MUNCESTE in tara asta!- ptr acelasi salar ca al unuia de la stat si poate doar cu ceva mizilic peste pensie-TOTUSI, PENSIONARUL STA ACASA SI ASTEAPTA CA ALA SA MUNCEASCA SA-I VINA LUI PENSIA!!
    Nu merita zice el, mai bine muncesc la stat-daca poate!- sau evazionez/la negru cat poate!!Si daca ala nu munceste, geaba mai asteapta pensionarul si ofiterul de marina sa-i vina vreun ban!!!CAM ASTA E PRINCIPIU!!
    De furat se fura,dar nu ca in legende…
    Agricultura romaneasca nu poate fi fiscalizata, iti garantez eu ca nici un guvern nu poate face asta intr-o tara in care juma din oameni-la tara!!- traiesc din subzistenta!!!

  26. Ce n-a priceput Jon* aseară la Bruxel.

    PUDELII DOAR MIMEAZĂ

    Jon*, la nunta câinilor numai căţaua şi dulăul contează, potăile mimează !!!

  27. 1) Vroiam sa te intreb daca tot tu folosesti si nick-ul (ultra)marin?Intreb acest lucru pentru ca ,daca nu l-ai folosii tu ,e destul de bizar sa fiu intrebat de altcineva „Esti cumva absolvent al Academiei Navale “Mircea cel Batran” ?” cand acea persoana NU ma cunoaste.Chiar daca nu am absolvit aceea facultate,este ciudat ca a intrebat ATAT DE CLAR si bine tintit?
    2)EU:”Sunt deacord ca cei care muncesc (la stat sau privat) EXISTA posibilitatea sa nu poata sustine numarul de pensionari.” este ceea ce am spus aratand ca sunt deacord cu afirmatiile tale referitoare la faptul ca intr-o oarecare masura cei care muncesc ii sustin pe pensionari.
    Am spus intr-o oarecare masura pentru ca bugetul statului se bazeaza pe contributiile TUTUROR ( firme,pensionari,muncitori etc).Ca sa faci economia sa creasca ,si automat creste si PIB-ul tarii , ai nevoie de CONSUM.La capitolul consum contribuie TOATA populatia tarii fie ei muncitori sau pensionari si chiar firmele.Daca populatia NU are bani atunci logic consumul scade,bugetul tarii este afectat , si TOATA lumea are de suferit.Deaia spun ca prin taieri de salarii si pensii NU se stimuleaza consumul ci dimpotriva il sugrumi si automat micsorezi bugetul tarii ,aruncand tara intr-o saracie si mai mare in perioada urmatoare.
    Punctual la intrebarea ta :”…si pana la cat ar putea fi marit incat sa ii convina respectivului?” nu eu pot calcula salariul necesar,desi as putea sa iti dau exemple ale unor salarii similare din UE.Ofiterul respectiv preferand acum sa plece de la stat si sa lucreze pentru straini.Intrebarea era defapt „Cum ti se pare acest lucru?” si era o dovada a faptului ca …NU toate salariile bugetarilor sunt mari sau foarte mari.
    Referitor la agricultura,eu nu spun ca NU o sa mai fie abateri de la fiscalizare,dar ceea ce se intampla acum si sa intamplat si inainte este mult peste masura.Agricultura la noi in tara,NU ESTE FISCALIZATA DELOC,una este sa existe mici scapari in sistem si alta este ca INTREG SISTEMUL sa fie viciat.Taranul cu o bucatica de pamant cu o productie sa zicem de 20t,plateste taxele si impozitele catre stat ala este singurul castig al statului.Pentru ca dupa recolta acesta vinde graul catre un intermediar,iar acesta din urma NU PLATESTE NICI UN FEL DE TAXA,CI DIMPOTRIVA exporta graul sub pretextul ca este furajer,aduce acelasi grau dar cu alte acte cum ca fiind bun pentru consumul populatiei si uite unde apare evaziunea.Pe langa taxele nepaltite,exportatorul primeste si returnarea de TVA,adica banii care i-a platit acel mic producator de grau.
    Daca s-ar face controalele pe bune ,atunci aceasta problema ar fi una MICA,evaziunea ar fi scazuta si uite cum ar venii bani ,crede-ma multi bani,la buget.Problema e ca NU SE VREA.
    Pensionarii si-au castigat drepturile,asta am spsu tot timpul.Ca unele pensii se dau pe nedrept,este adevarat.Ca exista persoane care primesc ajutor social pentru orbi ,dar ei AU CARNET DE CONDUCERE,acolo ar trebui oprite pensiile.
    Dar la noi in loc sa se inlature marul stricat,SE TAIE TOATA LIVADA.
    Oricum,ar fi pana nu intelegem ca toata LUMEA are drepturi si acestea nu trebuie incalcate in Romania nimic nu o sa se schimbe.

  28. @marco

    -nu stiu nimic de (ultra)marin
    -aia care fura cu tone de grau sunt cativa,poate zeci, milioane de ASISTATI SOCIALI stau la sate din agricultura de subzistenta si din POMANA STATULUI dupa ce nu au platit vreun impozit pe ceva (productiv, nu ceva terenuri agricole, ca si pe alea sunt scutiti majoritatea).Dar AIA NICI NU VOR PUTEA FI FISCALIZATI VREODATA IN RO!!
    -ca si milioanele de pensionari, si astia de mai sus , si „navalul”/bugetarul asteapta de fapt CA UNUL(ALTUL!!!) SA PRODUCA CEVA si din fiscalizarea aluia sa primeasca si ei, poate ceva mai mult !!!NU MAI FUNCTIONEAZA ASTA!!
    -nu e un mar stricat, e epidemie in livada!!!Si atunci salvezi merii mai sanatosi, nu mai bolnavi!!

Comentariile sunt închise.