Două scurte citate din presa anilor 2005-2006, pentru reîmprospătarea memoriei:

”Conservatorii s-au vazut nevoiti sa renunte la proiectul lor de confiscare a averilor dobandite ilicit, intitulat pompos Legea Voiculescu. Ieri, intr-o dezbatere publica desfasurata in absenta ministrului justitiei Monica Macovei, secretarul de stat din minister Katalin Kibedi si reprezentantii societatii civile au desfiintat pur si simplu proiectul PC. S-a aratat ca proiectul e neconstitutional pentru ca incalca principiul constitutional care prezuma caracterul licit al dobandirii averii. S-a spus apoi ca instituirea unui mecanism de control al averii intregii populatii, asa cum prevede proiectul PC, este excesivă.” Gândul, 2006

Si:

”Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, a anuntat ieri ca va demisiona din Parlament daca Legea privind confiscarea averilor care nu pot fi justificate nu va fi adoptata de forul legislativ, avand in vedere ca acest proiect a fost depus la Senat de jumatate de an.”Nu vreau sa imi asociez numele cu un Parlament care ii apara pe corupti, un Parlament care le lasa portite ca sa fuga de lege”, si-a motivat Dan Voiculescu demersul. Liderul PC a mentionat ca va proceda in acelasi fel si in situatia in care dezbaterea acestui proiect legislativ va fi tergiversata sau continutul lui va fi „mutilat” de catre parlamentari” Jurnalul National, 2005.

(Si, să vezi minune, chiar am demisionat :) ).

Să mai adaug ceva despre o initiativă pentru care m-am luptat ani de zile – încât ajunsese să fie numită ”pompos” Legea Voiculescu – cu doamna procuror Monica Macovei?

Ca de fiecare dată, voi saluta aplicarea oricărei idei pentru care pledez de decenii pe scena politică – chiar dacă întârzierea ei cronică îi reduce cu mult eficienta.

Voi sprijini politic, în mod evident, orice lege îndreptată împotriva averilor dobândite ilicit. Orice lege functională, aplicabilă rapid, care să ne ofere ocazia – în sfarsit! – să întelegem si să remediem marile nelegiuiri economice si financiare ale ultimilor decenii.

Sa intelegem, de pildă, afacerea Bancorex – si destinatia sumelor uriase care au existat demonstrabil si oficial, nu doar in vreo legenda urbana.

Sa intelegem cine au fost beneficiarii politici ai FNI.

Sa intelegem spre cine s-au indreptat banii de la Caritas.

Sa pricepem mecanismul ”secret” al aparitiei si disparitiei miliardarilor de carton.

43 COMENTARII

  1. Funeriu: Am discutat cu preşedintele şi cu premierul despre evoluţia de la Bac – VIDEO joi, 12:02
    Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, joi, într-un interviu pentru „Gândul”, că i-a informat pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Emil Boc despre evoluţia situaţiei legate de Bacalaureat, menţionând că a discutat cu aceştia despre corectitudinea examenului.
    Răspunzând unei întrebări, ministrul a spus pentru Gândul că i-a informat pe preşedinte şi pe premier legat de situaţia de la examenul de bacalaureat.
    Întrebat care a fost conţinutul discuţiilor, Funeriu a răspuns că a vorbit cu Traian Băsescu şi cu Emil Boc despre „corectitudinea” examenului.
    În acest an, promovabilitatea la bacalaureat a fost de 44,47% la nivel naţional, înaintea contestaţiilor.
    Ministerul Educaţiei a înregistrat 661 de eliminări la prima sesiune a bacalaureatului, candidaţii daţi afară de la test pentru fraudă nemaiputând susţine examenul în toamna acestui an şi nici în vara anului viitor.
    Rezultatele la examenul de bacalaureat au fost afişate duminică, iar luni au fost depuse contestaţii de către elevii nemulţumiţi de notele obţinute la probele scrise.
    Opoziţia a cerut demisia ministrului Educaţiei în urma rezultatelor de la Bacalaureat.
    Eu spun ca toti trei [+cel care a trimis “dovada BAC” ]au regizat totul pentru a santaja ANTENA 3cu hotararile ce se vor da !

  2. @ Dan Voiculescu

    INCONSECVENŢĂ

    Ai demisionat când legea nu ţi-a fost votată ,
    Zicând că-n Senat, nu te mai întorci vreodată ;
    Dar întocmai ca o fată mare ce-a fost violată ,
    Revenind la locul crimei … ai mai vrut o dată .

  3. Actuala putere are doua opinii total opuse dimineata si seara. Nu ma mir ca le-a venit geniala idee pentru confiscarea averilor, dupa ce inainte au respins-o, din cauza ca apartinea mogulului.

  4. Daca si-ar respecta toti politicienii promisiunile facute celor care i-au votat, as putea trece cu vederea greselile pe care le mai comit. Dar nu sunt naiva si stiu ca actuala putere nu e interesata de problemele cu care ne confruntam, ci e preocupata doar de propriile interese.

  5. mai era BANCOOP, Banca Agricola, afacerea SUN OIL (PD100%)., FLOTA Romaniei…
    Din aceste „afaceri” s-au infruptat mai toti politicienii de dupa ’89., si din aceasta cauza nimeni nu va incepe o adevarata vanatoare de vrajitoare., ca sunt toti din acelas aluat facuti.
    Daca cel putin un partid important de guvernamant nu ar fi fost implicat si ar fi adus adevarul la suprafata, iar cei vinovati – sa plateasca – acest partid ar fi castigat un capital politic enorm din partea populatiei.
    Prea usor poporul roman a uitat de jafurile din anii ’90. , iar cei ce le-au facut inca ne mai influienteaza si acum destinele.

  6. Intrarea in vigoare a acestei legi nu este suficienta. Punerea ei in aplicare, in mod corect, ar trebui sa fie urmarita.

  7. Ideea in sine este buna dar intr-adevar ar fi considerabile probleme de aplicabilitate.

    Eu unul as inclina catre o alta abordare speculand una dintre tendintele unei anumite categorii a acestei natiuni si anume etalarea nemasurata a posibilitatilor financiare – legitime sau ilegitime.

    Cred ca un efect mult mai bun pentru societatea romana in general ar putea sa fie un nou tip de impozitare a proprietatii si anume o impozitare agresiva dar in acelas timp progresiva pentru a isi putea atinge telurile fara a afecta negativ marea masa a cetatenilor si asa apasati prea mult de sistemul din ce in ce mai regresiv de impozitare din Romania.

    Tinand cont de faptul ca o mare masa din aceasta categorie de „imbogatiti ai tranzitiei” aleg constient sa isi etaleze averile prin detinerea de proprietati extravagate – de la masini pana la vile – consider ca ar fi de mult mai mare efect o lege care sa impuna evaluarea si apoi impozitarea suplimentara a acelor proprietati ce au o valoare ce depaseste cu mult media nationala.

    Nu am cifrele exacte ale valorii medii a unui apartament sau a unei case dar cred ca ma incadrez intr-o zona sigura cand spun ca vasta majoritate a romanilor, inclusiv cei ce apartin firavei clase de mijloc, locuiesc in case sau apartamente cu o valaroare de sub 200.000 de euro si conduc masini ce costa sensibil mai putin de 50.000 de euro.

    Ori luand in considerare aceste estimari eu unul as propune impozitarea anuala cu 2.5% din valoarea ce depaseste 200.000 euro pentru proprietati imobiliare si cu pana la 10% din valoarea ce depaseste 50.000 de euro pentru masini [trebuie sa tinem cont ca in Romania NU se produc automobile de lux in schimb casele se construiesc aici folosind forta de munca autohtona si astfel impozitarea proprietatilor trebuie sa fie totusi relativ moderata].

    Pentru a prevenii exodul inmatricularii masinilor in Bulgaria si astfel evitarea impozitului pe proprietate se pot cu multa usurinta impune montarea de dispozitive GPS speciale care sa afiseze strict durata prezentei vehicolului pe teritoriul Romaniei impreuna cu o prevedere legislativa care sa reglementeze durata anuala de la care respectivele automobile cad sub incidenta impozitului pe proprietate,

    Sper ca aceasta propunere are minimul necesar de merite pentru a putea fi luata in considerare.

    Va multumesc,

    Radu

  8. Au realizat, intr-un final, ca e constitutional sa retina averile dobandite contrar legii. De ce au asteptat atatia ani?!

  9. Putini oameni cu viziune in politica si afaceri are tara noastra.
    Probabil sunteti singurul care, pe langa viziune are si demnitate si de aceea sunteti cel mai…incomod. :(

    ( Sunt sigura insa, ca, pana la urma,si …Dna Elena Udrea ( :) ) se va alatura conservatorilor -pentru o functie pe masura popularitatii domniei sale, evident. Poate chiar pentru a fi sustinuta la functia de…guvernator la BNR, de ce nu.Si o absolventa de drept poate accede in aceasta functie.Parerea mea. )

    Daca Bancorex-ul a disparut fara a mai fi recuperate sumele imprumutate de acolo, e o problema…Dar, parca tot acelasi guvernator era si atunci ca si acum la BNR…vaidemine, nu l-as banui niciodata, dar niciodata de niscaiva facutedenefacut… :(

    Daca s-au creat averi cu ajutorul cotizantilor naivi la Caritas sau FNI – asta este jocul de-a risti si castigi jmekereste.Binenteles ca aceste artificii financiare au dat nastere la averi care pot fi justificate astfel…

  10. Motto : „Nicio faptă bună
    Nu rămâne nepedepsită”

    Pedepsită-i fapta bună,
    zise Urdea din Pleşcoi ;
    Cum uitându-te la lună,
    Cazi în groapa de gunoi.

    D-aia zic de-acuma : dute
    Cioară blondă şi te… Bute
    „n” repriprize cu Satana,
    până-ţi se toceşte blana…

    Fapta rea nu se prescrie :
    Dă-mi-o mie na-ţi-o ţie !!!

  11. Cea mai…dureroasa avere este cea a dlui d.patriciu, la egalitate in intensitate a durerii cu a regilor astfaltului… :(
    Patriciu s-a folosit doar de legile momentului pe cand astfaltangisti s-au folosit de mana de lucru ieftina si materiale de proasta calitate pentru profit maxim.Acestia ar trebui verificati primii dar cu cartile tehnice in mana si cu specialisti straini in constructia de drumuri alaturi…si verificati incepand cu…primul drum/primul s.r.l./s.a. avut si pana in prezent si, chiar verificat daca drumurile construite de ei respecta perioada de functionare in parametrii ceruti inca din caietul de sarcini !
    Cred ca si drumurile, soselele au perioada de functionalitate in parametrii si, asa cum drumul spre cota 1400 si azi, dupa 70 de ani, e circulabil, la fel ar trebui sa fie si cele facute de nemaipomenitii nostri „mari oameni de afaceri” din domeniu -Casuneanu &co .
    Norocul este ca pentru…elicoptere nu trebuie construite caile aeriene .

  12. yo am observat de-a lungul timpului mult mai multe idei pe care portocalele mecanice si le-au insusit de la dvs. E un lucru bun. Inseamna ca activitatea dvs. este urmarita cu interes.

  13. Daca pentru a merge tara mai bine trebuie sa va fie furate initiativele, atunci acceptati. Scopul scuza mijloacele.

  14. In aceeasi ordine de idei:
    http://www.youtube.com/watch?v=_mcLBn5P63o

    p.s. si strabunicului meu, din Tamasiu i-a fost schimbat numele in Tamas cand i-au pus numele pe monumentul din comuna din care a plecat la razboi.Primul razboi. -in al doilea razboi doar ranit mi-a fost un bunic care a luptat in armata Regelui Mihai I .
    Dar asta nu mai e politica ci e istorie.Personala.
    Si pentru ce ? Pentru cine toate jertfele ?
    Pentru …Romania de azi.
    :( :( :(

  15. Bravo domnule profesor universitar doctor Dan, bravo ! simteam eu ca-n adancul dvs. zace un om de omenie.
    Acum, daca tot i-ati dat lesa, puneti-l sa initieze o lege cu eliminarea securistilor, comunistilor si turnatorilor securisti din viata publica.

    Asa sa va ajute D.zeu !

  16. @ Fault

    „D-aia zic de-acuma : dute
    Cioară blondă şi te… Bute”

    Probabil ati vrut sa scrieti „du-te” in loc de „dute” insa ati „faultat” o cratima.
    Cu prietenie. Toate cele bune !

  17. @ Dan Doboseriu

    Încă o probă că :
    „nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită !”

    PS1 : Nu-i prima, nu-i ultima…
    PS2 : Mereu în ring, cu mănuşi potrivite !

    Chapeau bas !

  18. Scopul nu scuza intotdeauna mijloacele nu ar trebui sa lasati pe nimeni sa-si insuseasca ideile dvs.

  19. @ Dragos

    De acord cu sugestia ta dar cu un amendament : să fie eliminaţi şi mâncătorii de … cacadâr şi alţi nesimţiţi ca alde tine .

  20. DE RÂS

    Moş Benone – chiriaş fără pensie, conştient că-i p-aproape drumul fără-ntorcere, îi încredinţează propietăresei – doamna Virgina, toată adunătura lui de o viaţă – 300 lei, pentru cheltuielile de-ngropăciune.
    Lucidă, aceasta îi aminteşte că numai coşciugul cel mai ieftin costă 700 lei, la care bătrânul îi sugerează soluţia de criză :
    – Închiriază şi matale un sicriu recondiţionat, numai până la groapă, că d-acolo mă descurc eu…

  21. @ Fault

    S-ar putea ca intr-o buna zi sa ma „faultati” si pe mine dar nu ma voi supara daca voi fi facut k.o. de … un baiat destept. Primiti,va rog, toata stima si pretuirea mea !

  22. astia de la putere sunt dushi cu capul rau de tot. in urma cu cativa ani,atunci cand ati propus acest proiect, au zis ca nu este constitutional iar acum spun ca este constitutional.

  23. eu stiu ca acest lucru tb facut pana in 2007, era o directiva JAI..ma intreb, de ce oare s-au trezit acum?

  24. sunt curios ce parere au despre aceasta lege individe precum udrea, placinta, anastase sau indivizi precum videanu, berceanu, cocosh?

  25. macovei…ce parere ai batrano despre asta? ia spune matale, procuroare comunista. erai tare guraliva in urma cu cativa ani

Comentariile sunt închise.