Dec 15

Traian Basescu nu intelege nimic din economie. Entuziasmul cu care anunta trecerea la un deficit structural de 0.5% incepand din 2013 este similar cu cel al unui fluture care se indreapta spre flacara. Germania si-a asigurat 7 ani de tranzitie catre un deficit de 0.5%. Eu cred ca Romania ar avea nevoie de minim 10. Un deficit moderat, de 2-3%, ofera economiei sansa sa respire si sa creasca. Toate marile economii si-au asigurat dezvoltarea asumand un deficit de minim 3%. Inainte de a vorbi despre economie, Traian Basescu ar trebui sa puna mana pe o carte, un manual de istorie economica, pentru a vedea cum au crescut Germania, Franta, Marea Britanie sau SUA in ultimii 30 de ani. Deficitul structural de 0.5% impune o foarte severa cura de slabire. Pentru economii puternice, poate fi utila. Pentru o economie subnutrita, ca a Romaniei, o asemenea cura ar fi o sinucidere in acest moment. Sunt absolut de acord ca Romania trebuie sa-si asume angajamentele convenite la nivel european, dar, pentru a asigura supravietuirea si dezvoltarea propriei economii, trebuie sa o faca in ritmul sau. Daca nu vom proceda asa, vom ramane pentru totdeauna periferia saraca a Europei, o simpla piata de desfacere pentru produsele straine, cetateni de rangul doi, umiliti, discriminati, foarte greu tolerati de partenerii nostri europeni.

28 Raspunsuri la “Entuziasmul cu care Traian Basescu anunta trecerea la un deficit structural de 0.5% incepand din 2013 este similar cu cel al unui fluture care se indreapta spre flacara”

 1. gabryela spune:

  donule voiculescu am inteles ca ieri curtea constitutionala a declarat constitutionala legea asistentei sociale!ce se intampla acum?mai exista in noua lege asistentul personal al persoanei cu handicap grav?nimeni nu mai zice nimic de aceasta lege.
  felicitari pt.ce a-ti spus aseara la emisiunea domnului gadea!

 2. gabryela spune:

  „domnule”.scuze din graba

 3. Liviux spune:

  dl Dan Voiculescu am vazut c-ati facut scoala de televiziune, aveti pregatire economica, aveti experienta practica si ati mai strans si experienta vietii, puteti sa faceti o scoala de economie, dar sa fie cursuri post universitare, adica sa nu fie paralele cu sistemul universitar, iar accentul sa fie pe cursuri NU pe hartia de la sfarsit, eventual sa NU se termine cu o hartie !

 4. Sunt vinovati romanii de criza din zona euro? « Hai ca se poate! spune:

  […] “Traian Basescu ar trebui sa puna mana pe o carte, un manual de istorie economica, pentru a vedea cum au crescut Germania, Franta, Marea Britanie sau SUA in ultimii 30 de ani. Deficitul structural de 0.5% impune o foarte severa cura de slabire. Pentru economii puternice, poate fi utila. Pentru o economie subnutrita, ca a Romaniei, o asemenea cura ar fi o sinucidere in acest moment. Sunt absolut de acord ca Romania trebuie sa-si asume angajamentele convenite la nivel european, dar, pentru a asigura supravietuirea si dezvoltarea propriei economii, trebuie sa o faca in ritmul sau. Daca nu vom proceda asa, vom ramane pentru totdeauna periferia saraca a Europei, o simpla piata de desfacere pentru produsele straine, cetateni de rangul doi, umiliti, discriminati, foarte greu tolerati de partenerii nostri europeni“, scrie Dan Voiculescu pe blogul sau […]

 5. Mircea Hamza spune:

  Va rog, o mica, dar esentiala, corectura: entuziasmul lui Basescu nu este al fluturelui care se indreapta spre flacara, ci al inconstientului care ne impinge pe noi, romanii, in foc. Vedeti si „Sub pamant SRL” la http://mirceahamza.com/?p=1813.

 6. Zerillos spune:

  inseamna ca e cazul sa il ardem!!!

 7. Bibicu spune:

  Moto : « Frunza pomului înverzeşte datorită norului care plânge »

  DEFICITUL DE CREIER AL LUI Jon*

  Se spune că :
  *Deficitul structural = Deficitul bugetar total – Deficitul ciclic
  Deficitul structural are loc atunci când bugetul ajustat în mod ciclic este în deficit
  *Deficitul total = Deficitul primar + plăţile şi dobânzile aferente împrumutului de stat, înscrise în buget sub formă de cheltuială publică
  *Deficitul primar = Σ Cheltieli publice ocazionate cu plăţile prin transferuri şi cele pentru cumpărare de bunuri şi servicii publice – Σ venituri fiscale
  *Bugetul ajustat în mod ciclic este definit ca surplusul sau deficitul bugetar care va exista dacă economia asigură folosirea deplină a forţei de mincă.
  Deficitul bugetar, menţinut între anumite limite, este regula planificării bugetare ce consideră deficitul ca instrument de politică economică conjuncturală.
  Măsuri la modă pentru reducerea deficitelor bugetare :
  a) reducerea cu prioritate a cheltuielilor publice;
  b)reducerea cheltuielilor administraţiei;
  c)eliminarea subvenţiilor;
  d)mărirea bazei de impozitare;
  e) accent pe impozitele indirecte.
  …………………………………………………………………………………………………………………………….
  Aseară pe Antena 3, D.V. a deconspirat că din statele UE numai Germania are prevăzut în constituţie, din 2009, un deficit structural de 0.5% şi acesta cu ţintă 2016 ; excesul de « zer » al lui Traian Băsescu fiind similar cu al celebrului Ciomu.
  Cu alte cuvinte ce îl aia grija pe Jon* să salveze euro-bordelul cât timp el este o târfă amărâtă pe centura desfundată, care priveşte România ca pe propria-i fleaşcă.
  Cât priveşte confuzia între a reprezenta şi a angaja pe care Traian Băsescu o susţine cu neruşinare, ar trebui urgent clarificată cu CCR.
  După mine, domnule DV, ar fi de maximă utilitate prezenţa dv. pe sticlă cel puţin în fiecare zi cu lună plină (prin consultarea efemeridelor).

 8. Neo spune:

  sa scapam intai de deficitul de inteligenta al basecului..

 9. vladutz spune:

  llosa ar fi invidios….un titlu de editorial

 10. Nerantula spune:

  o sa fie tare rau daca nu ne salvam in ultimul moment macar.

 11. careca spune:

  germania ar trebui sa fie un model pt romania

 12. Dan Doboseriu spune:

  METAMORFOZĂ INCREDIBILĂ

  Un bun economist fiind, mogulul se repede
  Ca un tânăr jurnalist, cu privirea ca de vultur ,
  Să ne sperie cu Traian dar lumea nu-l crede ,
  Că şi Javra ordinară se transformă-n … Flutur*

  * “Flutur” e un sinonim pentru ”fluture” răspândit, în special, în zona Bucovinei dar nu numai …

 13. valeriu spune:

  basecu se indreapta spre suspendare

 14. ohm spune:

  Daca am avea guvern, ar fi bine…dar avem o sleahta de idioti!!!!

 15. george pandrea spune:

  Credeti ca un guvern format din tehnocrati, ar fi solutia salvatoare?

 16. ROBERT HORVATH SUA spune:

     FIXATIA BASESCU – VOICULESCU
  Fixatia lui Basescu este fara indoiala Voiculescu. Este absolut sigur ca scapand
  de acesta a-si va inbunatatii procentele in condaje si va deveni popular.
  Voiculescu la randul lui are o ideie fixa pe invers. Daca romanii vor scapa de acesta totul se va aranja. Amandoi pregatesc atacuri la „rupere”.
  La Sinteza zilei Voiculescu spera ca Basescu nu va avea curajul pentru atacul final. Greseala majora. Ma mir cum un om trecut prin viata , uns cu toate alifiile
  sa fie atat de naiv. Cel mai bun exemplu este a lui Khodorkovsky cel mai bogat om din Rusia care sa bagat in politica si nu a fost iertat. Singura sansa a mogulului este sa iasa intradevar la atac si sa dezechilibreze cinducerea serviciilor care al sprijina pe Basescu
  FILIERA ROMANA IRANIANA
  Masoumi unul did sefii serviciului iranian deschide firme de fatada la Bucuresti si trimite tehnologie occidentala in Iran. Actiunea se petrece sub umbrela serviciilor romanesti.
  „The wiretaps exposed Masoumi as a „high-ranking operative of the Iranian secret intelligence services,” according to the investigative report.”
  The senior investigator in the case told ProPublica that Masoumi co-founded the front company in Romania with one of Bon’s associates. The company officially dealt in telecommunications equipment, but it completed only one transaction, the investigator said: the export of the 200 Schmidt & Bender sniper scopes that were blocked at the Bucharest airport.
  Serviciile italiane cer Romanilor arestarea contrabandistilor dar ei sunt eliberati de autoritatile la ordine de sus.
  BASESCU VINOVAT DE DOBORAREA HELICOPTERELOR SUA
  Partea cea mai grava ca aceasta tehnologie a fost transferata din Iran catre Taliban fiind intrebuintata in doborarea helicopterelor NATO !!!

  Ce parere a-ti avea domnule Voiculescu o ancheta pe aceasta tema.

  http://www.propublica.org/article/italy-arrests-highlight-iranian-arms-efforts

 17. Andrei G. spune:

  Sunt de acord cu dumneavoastra. De aceea mi se pare important sa nu se comaseze alegerile pentru ca s-ar rupe Coalitia dupa alegerile locale. NU am putea crea un cont simbolic macar de strangere de fonduri pentru a nu se comasa alegerile? Ca sa mai starnim oamenii?

 18. stan george spune:

  Basescu vorbeste despre orice in ultima perioada, numai ca sa apara in presa.

 19. monica spune:

  Dar are vreun guvernant cunostinte minime de economie? Mie nu mi-au lasat aceasta impresie.

 20. capital spune:

  guvernul de tehnocreati e o solutie interesanta fara indoiala

 21. Sandu spune:

  Comparatia cu fluturele este reala. Aceasta declaratie a lui Basescu nu este conforma cu situatia economica a Romaniei.

 22. Bibliotecaru spune:

  @ Dan Voiculescu

  Aş vrea să fac o observaţie particulară asupra legiferării deficitului bugetar de 3% şi a deficitului structural de 0,5%.

  Dacă se va introduce această obligaţie, este absolut evident că va fi nevoie de un organism similar Consiliului Legislativ, să spunem Consiliul Economic, care să dea un aviz legilor în ceea ce priveşte impactul bugetar şi resursa finanţării. Cred că un astfel de organism independent din punct de vedere politic şi “populat” cu specialişti este singurul mod de a reuşi înscrierea în aceşti parametrii.

  @ All

  Pentru cei care nu prea au înţeles ce este acest deficit structural…

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/12/deficit-deficit-structural-deficit.html

  Vă recomand cu căldură lectura, chiar dacă ce am scris este un pic un pripă şi lung… Sunt multe lucruri interesante despre criza pe care o traversăm.

 23. Zerillos spune:

  este entuziasmul dezastrului.

 24. andrada mateescu spune:

  Cu asemenea guvernanti, vom continua sa ramanem periferia saraca a Europei.

 25. Stefan Rotaru spune:

  Nu ne putem compara cu Germania, SUA, Marea Britanie etc.

 26. Laura Paun spune:

  Nu trebuie sa ne avantam direct la toate cele hotarate de liderii europeni, ci trebuie sa gandim putin inainte de a lua o hotarare importanta in primul rand pentru poporul roman. Pentru unele state din UE inca suntem presul de la usa si, din aceasta cauza, ne folosesc la nevoie.

 27. hermes spune:

  deficit structural de inteligenta!

 28. Sandu spune:

  Basescu – vorbe multe, fapte putine.

Lasa un Comentariu