Interdictia cumulului pensiei cu salariul in sistemul public reprezinta una dintre cele mai nocive nedreptati comise de regimul Traian Basescu. Aceasta decizie, care a lovit, in general, in specialistii de valoare din toate domeniile (educatie, sanatate, armata etc.) si, in particular, in reperele culturii romanesti, constituie o incalcare flagranta atat a dreptului la munca, cat si o ingradire a unui drept financiar, castigat ireversibil prin cotizarea la bugetul asigurarilor sociale de stat si indeplinirea varstei legale de pensionare.

Exercitandu-mi atributiile de senator, am combatut aceasta decizie in anii 2010 si 2011 prin repetate interventii legislative. (In septembrie 2010, cu sprijinul colegilor de la PSD si PNL, am reusit chiar eliminarea interdictiei in Comisiile pentru buget si munca, insa plenul Camerei Deputatilor, controlat atunci de majoritatea PDL, a respins hotararea celor doua comisii.)

Primesc constant numeroase solicitari referitoare la anularea interdictiei cumulului salariului cu pensia in sistemul public. Cred, in continuare, ca aceasta interdictie trebuie eliminata cat mai rapid pentru a repara o grava nedreptate comisa de regimul Basescu.  Consider ca dreptul la munca nu trebuie interzis celor care indeplinesc toate criteriile de experienta si competenta.

Sunt convins ca, spre exemplu, locul marilor actori romani ramane pe scena, iar performanta artistica se masoara in talent si profesionalism, nu in limite de varsta si in puncte de pensie.

29 COMENTARII

  1. Sunt de acord cu dumneavoastră, dreptul la muncă trebuie să rămână în picioare! Din câte am înțeles eu, însă, nu i s-a interzis nimănui acest drept. S-a interzis doar cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar. NU este normal să fii pensionar și salariat al statului în același timp, poți alege între cele două!

  2. rationamentele pro si contra ale cumulului? de ele nu se zice nimic. inainte sa-ti dai cu parerea, te rog justifica-te. fara o justificare nimeni nu te ia in serios.

  3. Cred ca te doare-n… de actori ! Nu spui dar te gandesti la ,,colegi”, la cei carora nu le ajungeau pensiile nesimtite de zeci de milioane si mai luau tot cam pe atat de la Stat ! In primarii, prefecturi, etc, era plin e ,,fosti”, nu mai incapeai de ei !

  4. [..] sunt oameni care n-au ce manca, sunt oameni care n-au bani de tratamente, sunt spitale care n-au bani pentru pansamente, sunt spitale de stat unde nu merg tomografele si tu vrei cat mai multi bani pentru o mica patura de oameni care oricum au bani de nu le stiu numarul. Pacat, mare pacat ! […]

  5. @ Dan Voiculescu

    OPORTUNITATE

    E firesc să nu mai ai succes la electorat ,
    Dar cum tu ne-ai dovedit că eşti capabil ,
    Ca pensionar, tot ai putea lucra -n Senat :
    De pildă, pe o funcţie de … şef contabil .

  6. Poate ne explicati dumneavoastra ce a fost nebunia cu suspendarea, in care USL a facut fiecare pas in groapa plina cu strachini, desi totul era usor de pregatit si anticipat. Listele au fost schimbate naibii odata sau trebuie sa mai asteptam alegerile si inca un referendum pe liste umflate?

  7. intra-adevar, prin implicatiile ei reale asta e o lege criminala demna de Nicolschi. O fi fost facuta din prostie ori la ordin?

  8. De acord, dar nu in timpul regimului mafiot basescu.
    „domnul” sfidare zegreanu este un exemplu suficient sa existe aceasta interdictie de necumulare pensie, salar, ajutor de handicap.

  9. La cat de mici sunt pensiile, mi se pare total injust ca unui om sa i se interzica posibilitatea de a-si suplimenta veniturile, cu atat mai mult cu cat si acelea sunt impozabile, deci aducatoare de bani la buget!

  10. xolv – tinerii trebuie sa-si gaseasca locul, nu sa-l cerseasca. Daca sunt buni, isi vor gasi loc pe piata muncii, batranii nu-i impiedica deloc.

  11. Respect toate parerile anterioare dar cred ca dl. Voiculescu are perfecta dreptate si am sa ma explic:
    -de ce Zegrean de la CCR are dreptul sa faca cumul salariu(18.000 lei)-pensie(11.000 lei si un medic NU?
    -cand a declarat constitutionala aceasta lege susnumitul a votat-o?Daca da ,de ce? Nu era cumva in postura de incompatibil si trebuia sa se abtina de la vot?
    de ce se vorbeste atat de legea cumul salarii-pensii si nu s-a vorbit si de o lege a cumulului salariu-salariu???(vezi tatal Robertei Anastase? Sau in cazul PDL-listilor nu este valabila aceasta lege?
    Si sunt foarte multe de comentat,le stiti cu totii din masmedia si audiovizual.
    Parerea mea este ca dl. Voiculescu a pus punctul pe „I” in aceasta problema si trebuie sa o duca pana la capat.

  12. OARE ESTE SINGURA NEDREPTATE FACUTA DE SISTEMUL DICTATORULUI BASESCU ? SINCER, CRED CA SUNT FOARTE MULTE NEDREPTATI FACUTE DE REGIMUL BASESCU TUTUROR ROMANILOR.

  13. Sunt o persoana care stie ce inseamna cand un senior, rodat de viata, „uns cu toate alifiile” face tot posibilul ca sa nu lase vre-un tanar in fata sa. De ce sa riste omu’?

    Sunt deacord ca in anumite domenii limitate varsta nu are importanta. Totusi, daca m-ar interesa viitorul tarii, linistea si bunastarea pensionarului actual as miza mai mult pe tineret. Sunt un pic mai progresivi, cautatori de nou, generatori de idei, energetici,dornici de afirmare.
    Deobicei, ei reprezinta si patura ce nu se prezinta la alegeri.

  14. Aveti dreptate, este o mare incorectitudine, am fost militar si am iesit la pensie ca asa mi s-a cerut iar cand am iesit mi s-a garantat ca pot lucra oriunde, iar acum mi se pun ingradiri. Pot lucra in administratie, unde salariul ce mi se ofera nu depaseste 800 de lei. Nu mi se pare ca acumulez o avere, nu iau locul niciunui tanar, particip la un concurs.Este o interdictie care trebuie urgent eliminata iar dvs. dle Voiculescu puteti influenta pozitiv o astfel de decizie. Multa bafta si la multi ani pentru maine!

  15. Pacat ca in cazul unor masuri precum introducerea sumei forfetare nu se mai poate face nimic, pentru ca deja a dus la falimentul a mii de firme mici si mijlocii.

  16. Despre Basescu pot sa spun ca este un individ malefic, razbunator si incapabil sa-i inteleaga pe altii, inclusiv pe romanii pe care i-a mai pacalit inca o data la alegerile din anul 2009 .

  17. Sa facem un simplu exercitiu logic: daca poti cumula pensia si salariul, in sistemul de stat, ce posturi se vor mai elibera altfel decat pe cale naturala?
    Iti depui dosarul de pensie si ramai mai departe pe post, cat te tin puterile.
    Evident, o asemenea modificare n-ar fi pentru functionarii care castiga 800 de lei/luna. Ar fi pentru sefii care castiga minim 5000 de lei/luna. Acolo se simte pensia plus salariul.
    Ceea ce se intampla la CCR oricum n-are nicio legatura cu poporul si tara asta!
    Trebuie amendata constitutia, in sensul desfiintarii CCR-ului. A devenit al doilea parlament.

  18. Eu consider ca acei pensionari care mai obtin si altfel de venituri ar trebui doar impozitati cu 50% la impozitul pe venitul din acele alte surse decat pensia. Multi insa nu declara acest venit suplimentar lucrand la negru, deci pensionarii ar trebui sa declare anual pe proprie raspundere ca au sau nu si alte surse de venit. -asta pentru a nu da exemple negative de munca la negru sau munca in locul unui tanar absolvent. Oricum, eu sunt pentru ca pensionarii, acolo unde e cazul si trebuie sa invete un nou angajat cu atributiile lui, sa faca si putin voluntariat ( e adevarat insa ca pentru unii dintre ei pensia e prea mica).

  19. D-na Geta,sa nu credeti ca daca un pensionar ar avea 11.000 lei pensie ca Zegrean (CCR) s-ar mai trezi dimineata sa se duca la servici.Ar sta linistit acasa. La servici se duc cei care o singura pensie in casa si nu le ajung banii pentru cheltuielile zilnice.

  20. Masura trebuie bine gandita mai ales in cazul cadrelor militare care reprezinta un potential pierdut pentru economie, in conditiile in care sunt ceva mai compatibili cu sistemul public decat privat; Ex. invatamant;

Comentariile sunt închise.