Romania are cel mai mic randament la colectarea TVA. In termeni de proportie din PIB, Romania a pierdut numai in 2011 aproximativ 10,3 miliarde de euro din TVA necolectat. (conform unui raport dat publicitatii de Comisia Europeana in luna septembrie 2013)

Insa, asa cum am sustinut si in cazul combaterii evaziunii fiscale, pentru ca Romania sa reuseasca sa-si incaseze veniturile  care se pierd anual este nevoie de o abordare integrata.

Avem ca exemplu un experiment reusit. Scaderea TVA-ului la paine a determinat majorarea cu 10% a productiei fiscalizate in luna septembrie 2013.

Poate este momentul ca tema reducerii TVA-ului la alimentele de baza (ulei, zahar, iaurt si lapte de consum) sa fie luata in serios si privita ca o solutie economica. Asa cum am mai zis, aceasta masura asigura efecte benefice multiple: diminueaza evaziunea fiscala, asigura venituri suplimentare la buget, incurajeaza consumul si stimuleaza productia interna. Asadar, echilibram bugetul si crestem nivelul de trai al categoriilor vulnerabile. Pretul alimentelor de baza trebuie sa fie accesibil tuturor romanilor, fie ei pensionari, bugetari sau asistati social.

8 COMENTARII

  1. buna … ma numesc popa marian ,am 37 de ani si in urma cu 10 ani am suferit un accident feroviar in urma caruia am ramas paralizat de la gat in jos . sunt in aceeasi situatie ca mihaita nesu. si in urma cu un an si trei luni am inceput sa am dureri groaznice abdominale. am fost internat la spitalul din falticeni de cateva ori si nu mi-sa dat nici un diagnostic ,si va scriu in speranta ca ma puteti ajuta sa ajung la un doctor sau un spital bun din tara sa imi faca investigatii complete pentru ca pe unde am fost se feresc de mine ca ma vad imobilizat la pat . astept ori ce raspuns de la dumneavoastra ,va doresc sanatate si va felicit pentru ceea ce faceti si pentru persoanele pe care le ajutati .va multumesc 0746685403

  2. BOMBA CU IAURT

    Mogulu-i pe cale, să dea „Marea lovitură”
    Când va izbuti la anu’, să reducă preţul la iaurt ;
    Europa va trăi momente de mare cotitură ,
    Căci va sucomba chiar … BCE de la Frankfurt .

  3. Adrian Ursu este numit director editorial al Intact Media Group. Excelent! Foarte bine! Isi merita pe deplin functia.

    Oana Stanciulescu, jurnalist de o integritate remarcabila. Cuvantul ei are valoare. Este o persoana capabila sa ia chiar si o misiune ingrata si sa o duca la capat cu verticalitate.

    Nu as spune de Gadea acelasi lucru. Gadea este un foarte bun orator. Si cam atat. Ii lipseste verticaliatea.

    Oreste Teodorescu, un suflet mare! Pe care fara sa il cunosc personal as indrazni sa il girez primul pe lista celor care sunt incapabili de tradare. Ma refer ca nu si-ar trada principiile pentru nimic in lume.

    Badea, saltimbancul trist care face si el cat poate…

    Cam asa arata mai nou Antena3.

  4. Domnule Profesor Voiculescu,

    Suntem oamenii care am apucat timpurile anilor de dupa 1950 perioada critica a inflatiei Globale, Gheorghe Ghiu Dej a fugit repede la Moscova si ia spus lui Stalin, ce ne facem? si stiti bine ce ia zis faci imediat Stabilizarea monedei , dumneavoastra stiti ca nu mii ci sute de mii s-au milioane de oamenii dorm pe saltele de banii de milioane si miliarde, vrem sa intram si in in sistemul Euro si folosim miliarde de Leii, hai Domnule Profesor ti pleava societatii pe milioane si miliarde si nu schimbi un sistem putred fa domnule LEU SA FIE LEU din cauza asta este inflatie dumneavoastra stiti ca Turcii au miliarde de leii vechii, am intrat la unu in Istambul si am incremenit, avea un birou o camera de Leii vechii plina o camera de 3 metri pe 5 metri terminati odata cu banii astia domnilor se poate ? sistemul asta ne intors cu 60 de asni inapoi

  5. Sincer ?!
    Sire – eu cred ca situatia e destul de grava in criza asta econonomica.
    Si criza e grea pentru ca nu exista decat 2 sisteme in care societatile traiesc:
    – sistemul economic comunist – care e falimentar
    – sistemul capitalist- care intra mereu in crize si iese din ele prin ..razboaie… Doamne fereste.
    Cred sincer – ca trebuie revolutionat sistemul de educatie
    Dar, cred tot cu sinceritate – ca puteti da si solutii de iesire din criza – Ar tebui sa faceti si o comisie – din oameni de faceri romani -si academicieni economisti .. Zic eu..
    Toate cele bune

  6. Exista firme favorizate la licitatii de catre oamenii lui Traian Basescu.
    Salariatii acestor firme aveau (pana mai recent) un salariu pe statul de plata,
    dar in mana primeau mai multi bani fata de cele scrise pe stat.
    De unde provenea surplusul de bani? Desigur ca acesti bani nefiind declarati, nu erau impozitati.
    Ce sa ne mai surprinda faptul ca Romania are un randament mic la colectarea tva-ului, cand insasi apropiatii presedintelui Romaniei pratica evaziunea fiscala !

Comentariile sunt închise.