Romania cunoaste azi, dupa o indelungata criza economica, sansa unei renasteri a sperantei si prosperitatii. Fiecare pas reusit in directia cresterii economice trebuie sa ne motiveze pentru a cauta noi masuri si politici de dezvoltare – competitivitatea unei natiuni nascandu-se din capacitatea continua de a genera schimbari eficiente.

Reducerea TVA-ului la produsele alimentare, majorarea pedepselor pentru evaziunea fiscala sau neimpozitarea profitului reinvestit sunt masuri care s-au dovedit a fi necesare si eficiente in contextul actualelor provocari si realitati. Sunt masuri care au facut parte dintr-un pachet de propuneri legislative pe care l-am initiat si l-am sustinut, inca din 2007, in Parlament.

Avantajele economice ale unei facilitati fiscale care sa scuteasca de la impozitare profitul reinvestit sunt certe. Decapitalizarea societatilor comerciale si reducerea investitiilor straine sunt provocari obiective, care sustin nevoia reintroducerii profitului in circuitul economic printr-o masura de relaxare fiscala de acest tip. 

Calculele arata ca generalizarea neimpozitarii profitului investit in toate activele productive ar putea genera investitii anuale noi de peste 10 miliarde lei, crearea a mii de noi locuri de munca, atragerea a zeci de mii de investitori, aducerea la suprafata a unei parti insemnate a economiei subterane si o crestere a PIB-ului de aproximativ 0,5-1% anual. 

Plecand de la datele aferente anului  2012, dintr-un total de 644.325 firme, 200.000 au raportat pierderi in valoare de 44,5 miliarde lei. Exista asadar premize pentru a considera ca intreprinzatorii vor deveni astfel direct interesati sa obtina profit si sa se dezvolte prin folosirea capitalului propriu. Pe de alta parte, companiile mari – care, in 2012, au totalizat un profit de 1,8 miliarde de euro vor fi, in acest mod, incurajate sa faca investitii suplimentare.

In termeni de profitabilitate a mediului de afaceri, aceasta masura economica nu va afecta bugetul de stat care va castiga mai mult pe termen mediu si lung prin reintroducerea banilor in circuitul economic, din TVA, consum si noi locuri de munca.

Luand in considerare aceste premize, va propun sa analizati aceasta facilitate fiscala ca pe un pas absolut necesar in continuarea masurilor de relansarea economica initiate de USL si sa sustineti acest demers in fata autoritatilor romane si internationale.

19 COMENTARII

  1. Masurile sunt foarte bune, dar cati politicieni gandesc ca dumneavoastra si nu se intereseaza doar de propriul buzunar?

  2. Va felicit dle pentru aceste initiative si va sustinem pentru ca aceste masuri sunt benefice tarii. La noi toate utilajele, toata aparatura vine de afara la second hand. Ce ei nu mai folosesc le luam noi de bune si o astfel de masura nu face decat sa incurajeze investitiile de produse noi.

  3. Va sprijim intru totul domnule Voiculescu. Sa speram ca vor fi aprobate aceste propuneri mai mult decat potrivite pentru vremurile in care traim.

  4. Daca nu i se taia ilegal, neconstitutional pensia, Iovan, de altfel, un foarte bun pilot pe avioane moderne (nu pe jafuri, la care iti trebuie un alt fel de experienta, inclusiv in a mari altitudinea, nu in a o micsora, ceea ce a dus la fenomenul acela de extindere a suprafetei ghetei), nu era nevoit sa faca, practic, o meserie noua. Cauzalitatea subtila ii indica pe Base, Boc & comp. ca autori ai mortii lui Iovan. Dar, Iovan, gasit nevinovat de instanta oamenilor, se pare ca a ispasit pedeapsa pentru o crima, altfel vazuta de catre Divinitate (cele 10 porunci). Chiar daca noi vedem intr-un anumit fel lucrurile, nu putem si nu vom putea schimba nimic. Un lucru, pe care nu il luam in seama, e acela ca un dusman al nostru e mai periculos mort decat viu. Spiritul celui omorat nu se inalta, se afla la suprafata pamantului (putand insoti criminalul), pana la ajungerea in momentul cand ar fi trebuit sa fie moartea naturala. Dar daca cel care a taiat pensiile a fost ajutat sa fure voturle nule si cele din sectiile speciale cu ajutorul retelei de sateliti de joasa altitudine MONSAT a NATO pentru Europa, prin aplicatii STS, iata ca acum se inchide cercul. Si chiar daca nu va fi schimbat Opris, lovitura exista. Ati remarcat si inchiderea cercului cu crima. Nu-mi place politica, dar deranjeaza atitudinea basistilor in acest moment, dupa ce au omorat zeci de oameni, prin cazurile de stop, infarct, la taierea pensiilor si la celelalte masuri. Nici cei de acum nu sunt perfecti, numai ca ei platesc datoriile multiple facute de cei dinainte (inclusiv din foarte multele procese). Oculta Mondiala lucreaza mai departe prin gruparile iudeo-masonice infiltrate dupa ’90, adica prin toti care au condus (si care au furat foarte precis) tara pana acum. Si mai precis, pana acum, toti care au condus tara, desi par ramuri separate, se subordoneaza ocult aceluiasi stapan ! Intrati pe „Fara secrete Romania”, la „Scrisoarea maestrului mason grad 33 A. Pike catre Gp. Massini…) si vedeti ce urmeaza…

  5. @ Dan Voiculescu

    AŞTEPT RĂSPUNS

    Îţi adresez o întrebare – să-mi răspunzi cinstit :
    Cine mai plăteşte-n ţara asta, impozit pe profit ?
    Cel cu pierdere fiscală ori poate vreun bandit
    Ce investeşte doar în lux … dar s-ar vrea scutit ?

  6. Nici nu are rost sa vorbim de masuri impachetate frumos cand adevarata problema a Romaniei este evaziunea din TVA estimata la miliarde de euro anual. Pai cate spitale, drumuri scoli , si salarii decente putea avea tara asta daca in politic ar fi existat manageri adevarati, De ce nu se scade TVA-ul la toate produsele perisabile cu risc mare de evaziune- alimentele ? De ce nu se aplica metoda de colectare TVA simplificata (taxarea inversa). De ce se schimba regulile in timpul jocului ? Iti faci un pland de afacere astazi si peste trei ani totul se schimba indreptandu-te spre faliment. Este si cazul meu, am inceput o activitate de productie in vremea cand existau subventii. Ulterior s-au scos dar nici macar asta nu a fost problema. Am inchis usa si trimis oamenii acasa anul trecut atunci cand s-a liberalizat pretul la energie.Nu mai am cum sa fiu competitiv cand in tara se importa acelasi produs , sub pretul romanilor de productie ,producatorii straini fiind incurajati de subventii iar importatorii de furtul de TVA!!
    Nimeni dintre cei cu putere nu s-au lovit de piata asta libera, sistemul de cumetrie inca conduce Romania.
    Care facilitata fiscala? Asa lovit si ingenuncheat de sistem am zis totusi sa mai incerc ceva, mic. Sa cumpar si sa vand mai departe. Surpriza, la infiintare nu mai pot fi platitor de impozit pe profit. Pana fac cifra de 65.000 de euro sunt impozitat pe venit in condiitile in care marja de profit este foarte mica! Pentru cine muncim atunci?
    Ma amuza orice program de relansare economica pe care il aud. Sunt prea multi oameni competenti care stau departe de politica sufocata de incapabili si oportunisti.
    Din pacate pentru toti politicienii, istoria nu va fi scrisa nici de antene nici de portocalii. Dar putini sunt cei care vor sa lase ceva in urma.
    Pacat ca nimeni dintre cei care au putere nu vor sa puna piciorul in prag, sa isi spele din pacate prin masuri reformatoare si sa isi asigure un loc bun in istorie.
    Un tanar din colegiul 8 invins de sistem.

  7. Domnule Voiculescu, imi pare rau ca nu voi discuta subiectul in cauza si iarasi imi pare rau ca trebuie sa va atrag atentia asupra unui subiect al vietii sociale dintr-o anume parte a tarii si care se transforma incet, incet in unul cu caracter politic. Am mai incercat sa va atrag atentia asupra acestui lucru, caruia nu cred ca ii acordati mare importanta ! Noi, insa, traind in mijlocul evenimentelor, suntem constienti de un anume pericol ! … Este vorba de propaganda pe care o face GSP, ziarul cu caracter sportiv, nr.1 al romanilor, unei echipe de fotbal din Craiova, al carei patron este sustinut de catre PDL in razboiul personal pe care acesta il duce cu primarul Mun.Craiova, Olguta Vasilescu ! … De 7 luni de cand Olguta Vasilescu a reinfiintat o a doua echipa de fotbal in oras, echipa care are legitimitatea si sustinerea autoritatilor locale de a reprezenta cu brio orasul Craiova, ziarul dvs. GSP s-a erijat intr-un sustinator permanent al adversarilor Olgutei Vasilescu, care au speculat imediat acest avantaj mediatic si prin publicatiile proprii l-au transformat intr-un mesaj anti-USL si anti-PSD, in general ! … Am banuit ca intre dvs. si unul din finantatorii CSU, nu exista o relatie cordiala, insa va trebui sa ajungeti la un consens, fiindca pe termen lung, aveti amandoi de suferit ! … Daca nu ma credeti va pun la dispozitie un link cu o pagina de facebook, infiintata de ultrasii craioveni, care are un mesaj politic … si sa stiti ca mai sunt cateva de acest gen : https://www.facebook.com/pages/Suporterii-Stiintei-Anti-Cs-Olguta-Frf-Usl/546341348749123

  8. IARNĂ GREA

    Viscolu-i sălbatic de spintecă şi gerul
    Ce-a înţepenit zăpada căzută peste sat ;
    Soarele cu dinţi nu mai curtează cerul
    Şi, de frig, … blogul lui D.V.a îngheţat .

  9. Nesimtire adusa la cel mai inalt nivel, dar, in primul rand, fapta penala, in Raportul STS, cand se MASLUIESTE declaratia foarte precisa a doctorului catre 112, declaratie care nu mai avea nevoie de cele 6 modalitati de pe mobil (prin aplicatii Internet) de localizare a telefoanelor mobile. Oricine avea declaratia doctorului, pe o harta rutiera (fara alte tehnologii), putea localiza rapid si exact locul impactului !!! Nu cum s-a intamplat, cand perimetrul calculat nu avea nici o legatura cu emisia telefonului mobil, fiind distante de 6- 10 km INAFARA PERIMETRULUI. Procedurile lui Mos Teaca din CSAT sau de natura Situatiilor de Urgenta trebuie completate cu proceduri moderne (chiar si ca Anexe), proceduri ce se pot face SI PRIN INTERNET, prin aplicatiile specifice !!! Un stat modernizat de Basescu arata o intoarcere cu sute de ani in urma, concomitent cu cheltuirea zecilor si sutelor de milioane de euro pentru tinerea in sclavie a poporului, nu pentru salvarea lui. Statul acesta modernizat sa se duca naibii, cu tot cu cei care-l conduc undeva prin feudalism sau sclavagism ! De ce nu am intrat in Schengen ? Mai e nevoie de raspuns ? Dar si mai mult deranjeaza necinstea, prostirea populatiei cu lucruri care mira si elevii de liceu care stiu sa manuiasca telefoanele mobile si tehnica IT. Daca falsul in documente oficiale si de stat nu se pedepseste, veti avea sesizari la nivel international.

  10. Inca o dovada a faptului ca sunteti un vizionar patriot ! Dar sa nu uitam ca patroni sunt doar aprox. 550000 de cetateni – excludem cei care au mai multe firme – iar angajati cu salar minim de 800 lei brut sunt aprox.2000000, deci de 4 ori mai multi…cum stimulam patronatul sa mareasca salariul angajatilor defavorizati ? Stiu ca taram dupa noi mostenirea iliesciana, dar… ?!?!?!?

  11. Recent, doctorul Sorin Ianceu, unul dintre supravieţuitorii accidentului, a susţinut că în discuţiile avute cu operatorii de la 112 s-au oferit date care ar fi permis localizarea epavei în maximum o oră.

    “Am repetat obsesiv Horea… Cum mergi de la Horea spre Beliş suntem pe partea dreaptă, undeva la jumătatea distanţei. Le puteam şi desena. Ceea ce regretăm cel mai mult este faptul că nu am reuşit să realizăm un screenshot ecranului telefonului mobil. Dacă l-am fi trimis pe mail, am fi putut fi localizaţi în câteva minute, maxim o oră”, a declarat Sorin Ianceu la un post de televiziune.

  12. Doctorul Sorin Ianceu a precizat că telefoanele sale au fost distruse în momentul impactului, însă a vorbit cu cei de la 112 de pe telefonul colegului Radu Zamfir comunicând la numărul unic de urgenţă poziţia avionului.

    „Le-am spus inclusiv că dacă pleacă din Horea spre Beliş pe drumul 1R, la jumătatea distanţei, pe partea dreaptă, ne aflăm prăbuşiţi. Ştiam localităţile între care s-a prăbuşit avionul. Ar trebui să existe aceste înregistrări. În acele momente, nu ne-am gândit să ne înregistrăm telefoanele ca să ne justificăm. Cei de la 112 ne tot cereau coordonate GPS. Eu nu ştiu să ofer coordonate GPS dintr-un smartphone. Am încercat să scoatem coordonatele din aplicaţia Google Maps, coordonate pe care le-am furnizat. Ni s-a spus că trebuie să aşteptăm un SMS de la un operator de telefonie mobilă care să conţină şase cifre, pe care să îl dăm mai departe şi în funcţie de acesta ne vor localiza. Eu nu îmi aduc aminte să fi primit vreun mesaj”, a afirmat Ianceu, luni seară, la Digi 24.

    Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/avion-prabusit-medicul-ianceu-a-declarat-ca-a-sunat-la-112-si-a-dat-coordonatele-de-pe-google-maps_1372366.html#ixzz2sIS3QYcA
    Follow us: @realitatea on Twitter

  13. Salut,

    Nu e nevoie sa publicati mesajul, nu cred ca ar fi adecvat pentru unii…

    Legat de demografie, avand legaturi cu PC, poate puteti propune un proiect in interior(PC sau USL in general si desigur mai

    dezvoltat/”adaptat”)….

    1. „Premiu” de X euro pentru al 2-lea (sau la al 3-lea daca este posibila fortarea) copil, fie cash, fie prin adaugire la salariu +

    concediu si alte beneficii. (aceasta masura fiind cea principala, de unde se pleaca pentru a fi eficientizata cat mai mult)
    Desigur „Punctul 1” fiind dezvoltat pentru a evita „abuzul” total previzil a unei anumite etnii, fiind deja de 3 ori cel putin, mai

    productiva decat populatia bastinasa, care a platit cu sange pentru tara si pentru Romani, si nu pentru altii.

    Exemplu: accesarea beneficiilor fiind posibila DOAR de persoanele care (si aici sper sa intelegeti unde merg pentru ca nu cunosc

    legislatia…) au carte de munca cu o anumita vechime in munca(ca un termen generalist..), persoanelor cu studii mici/medii(pornind de

    la clasa a 8-a sau liceu), persoanelor fara cazier, persoanele active in societate in general.

    2. Cursuri platite de Stat avand ca obiectiv informarea in legatura cu avortul, prin explicarea pericolului acestei masuri extreme care

    poate duce la moarte si care pana la urma ucide o alta fiinta, direct; prin prezentarea de imagini oricat de extreme etc etc.

    3. Reducerea taxelor

    4. Zile libere, special pentru aceast „obiectiv”

    5. Implicarea intensiva a BOR de tip islamic daca e nevoie, gen „cu cat mai multi cu atat mai bine”

    6. Educarea in scoli, licee etc, tip „Punctul 2” de mai sus.

    7. Beneficii in sistemul medical

    8. Cresterea preturilor la prezervative pana cand nici nu vor mai dori sa auda de ele…

    9. Tombole lunare (sau odata la cateva luni) pentru mame productive avand ca premii masini de familie Dacia si alte premii mai mici, ca

    un fel de clasament oricum…

    10. Siguranta locului de munca.

    etc etc, se poate continua la nesfarsit, este chestiune de vointa politica.

Comentariile sunt închise.