Sunt din ce in ce mai ingrijorat de ambitiile politice care tind sa ia locul angajamentelor.

Criza din USL este o criza artificiala deoarece ea nu este provocata de opinii politice divergente, ci de orgolii personale.

Protocolul USL, semnat de PSD, PNL si PC, prevede o singura functie de vicepremier. Repet: o singura functie de vicepremier. Prin incalcarea protocolului, Victor Ponta a fost de acord cu o structura a Guvernului in care sa existe inca un vicepremier din partea PNL si unul din partea UNPR. La vremea respectiva, s-a pus problema sa aiba si PC un vicepremier.

Argumente precum:

– faptul ca premierul doreste sa aiba reprezentanti la varful partidelor politice din coalitia de guvernare pentru a lua decizii politice in concordanta cu deciziile administrative,

– faptul ca, in situatia actuala, sunt 4 partide in coalitia de guvernare si 3 vicepremieri,

– faptul ca Victor Ponta si-l doreste pe Daniel Constantin nu numai ca Ministru al Agriculturii, dar si la intalnirile pentru decizii politice,

toate acestea insumate nu pot fi un motiv serios de rupere a USL.

In opinia mea, orgoliul lui Crin Antonescu, impreuna cu parerea sa ca nu va fi sustinut de USL la prezidentialele din acest an, sunt cauzele reale ale ruperii USL.

Viziunea mea, pentru perioada imediat urmatoare, este aceea ca PNL se va retrage de la guvernare, posibil cu implicatii majore in evolutia acestui partid, urmand ca saptamana viitoare Victor Ponta sa prezinte in plenul Parlamentului noul Guvern despre care nu am emotii ca nu va fi investit.

Probabil ca saptamana viitoare vom avea un nou Guvern care va trebui sa duca mai departe reformele in economie, in sanatate, in invatamant, in continuarea rezultatelor obtinute in 2013, an in care Romania a inregistrat : cea mai puternica crestere economica din UE; cea mai mica rata anuala a inflatiei de dupa 1989; o rata a somajului in scadere; echilibrarea balantei comerciale; obtinerea de credite internationale pe termen lung; reducerea TVA-ului la paine; excedent de cont curent pentru prima data din 1990; majorarea salariului minim pe economie; reintregirea pensiilor; consolidarea relatiei de parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana, dar si cu China, Rusia; cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene si, nu in ultimul rand, sprijinul acordat categoriilor defavorizate.

30 COMENTARII

  1. Stimate Domnule Profesor,

    Daca recunoasteti Domnia Voastra insiva ca premierul a adaugat functii de vicepremier la cea stipulata de protocol, special pentru nasul Oprea (bine-cunoscuta unealta basista), de ce il sustineti, mai ales dupa ce a consolidat basificarea justitiei pe parcursul anului trecut, punand in functiile importante doar reprezentanti basisti ai PSD-ului (CSM, CNA, DNA, CEDO)?

    Cu deosebita consideratie

  2. CE-AR TREBUI SA-SI AMINTEASCA ANTONESCU
    Guvernul Antonescu a rezistat 4 ani cu toate ostilitatile prsedintelui. Timp de 2 ani guvenul a fost liberal desi partidul avea un procent de aproape 20%. Cine l-a sustinut? Un partid care avea40% si cu care PNL nu avea vreo alianta. Vazand atitudinea ferma a lui C.P.Tariceanu fata de Basescu, acel partid l-a sustinut pe premierul liberal, chiar daca nu erau aliati. Dovada ca acel partid a fost si este consecvent impotriva apucaturilor despotice ale presedintelui. Este la fel de consecvent azi si dl. Antonescu? El vorbeste despre „alde Constantin”. Am curaj sa pariez 1 contra 100 ca daca la Agricultura ar fi fost chiar liderul liberal, nici in 2 mandate nu realiza ce a realizat acest tanar ministru. Antonescu nu este o dezamagire, ci un esec catastrofal. Pacat, mare pacat.

  3. Daca intr-adevar se va rupe USL-ul, inevitabil romanii vor fi dezamagiti pentru ca ei au votat si au crezut ca e singura formatiune care ar putea scapa tara de regimul basist. Din pacate basescu e inca presedinte si inca controleaza institutii importante. Daca USL-ul se va rupe doar din cauza orgoliilor, atunci e cat se poate de clar ca liderii uniunii nu sunt asa cum i-am crezut noi. Pe dvs va admir pt ca mereu ati luptat pt masurile propuse si care incet, incet devin realitate si cred ca liderii ar trebui sa invete mai multe de la dvs, poate le dati putina intelepciune…:D

  4. VOM VOTA CRIN ANTONESCU IN CONTINUARE – PSD VREA SA -SI PUNA CANDIDAT – DUMNEZEU SA VA PAZEASCA PE CEI CARE L-ATI TRADAT PE CRIN –

  5. Consider ca aceasta criza din USL este artificiala si Antonescu ar trebui sa isi prezinte scuze publice pentru toate jignirile pe care le-a adus liderilor USL in ultima perioada.

  6. emisiunea de duminica a lui radu tudor l-a avut invitat pe ponta. punctual ponta a facut cateva dezvaluiri care au confirmat cele spuse de dan constantin. asadar:1) acordul de colaborare dintre usl si udmr a fost semnat si asumat. faptul ca antonescu nu a mai vrut dupa alegeri sa-l recunoasca e o alta problema. 2) pactul de colaborare a fost corectat de catre dragnea si stroe si supervizat de antonescu si ponta. faptul ca antoneescu dupa semnare a dat vina in exclusivitate pe ponta si asta duma cateva zile, cand a aflat pressa, antena 3., a alt punct negativ pentru antonescu. 3) la cererea lui antonescu s-a infiinta un post de vicepremier pentru chitoiu si in contrapartdina a fost infiintat un alt post de vicepremier pentru oprea. 4) la desemnarea procurorilor, ponta s-a consultat cu antonescu, iesirea acestuia de dupa numiri fiind un alt punct negativ 5) sa nu uitam ca antonescu a ajuns sef la senat prin cedarea de catre pc a acestui post care ii revenea 6) cedarea ministerului justitiei catre psd-isti s-a facut prin preluarea casei de sanatate etc. pai in luarea tuturor acestor masuri liberalii prin antonescu au fost consultati. pai atunci daca ponta spune adevarul antonescu e un mare nesimtit . dar ma ingrijoreaza cei de la postul antenei 3. oare de ce radu tudor, in emisiunea caruia au fost facute aceste dezvaluiri , nu a intervenit atunci cand ghise l-a acuzat din nuo pe ponta despre infaptuirea acestor lucruri? ba mai mult l-a luat si la misto pe ponta alaturi de dana grecu? asta se cheama deontologie profesionala sau admiratia lor profunda fata de antonescu, observabila in toate emisiunile lor, ii face sa nu isi especte statul de ziaristi onesti si cinstiti cu care se lauda in toate emisiunile postului? stiu ca nu va amestecati in politica postului antena 3 dar o serie intreaga de redactori, moderatori ai postului isi exprima fie in clar fie prin omisiune postarea deo anumita parte a baricadei politice ignorand faptele reale si amploficand ceea ce ei cred ca ii pot dauna psd-ului si lui ponta. pacat de ei!

  7. Ar fi pacat ca USL sa se destrame din cauza unor orgolii prostesti. Sunt convins ca se vor face eforturi, Antonescu se va trezi la realitate si lucrurile vor intra pe fagasul lor firesc.

  8. @ Dan Voiculescu

    STAREA DE FAPT

    Motane, vrei s-o faci pe-a Mikey Mouse
    Tot ţinând pisicul Ponta strâns de toartă ;
    Dar cu Klaus vicepremier sau fără Klaus ,
    În guvernarea USL … purceaua-i moartă .

  9. Cand ambitiile politice iau locul angajamentelor se cam alege praful de politica si cam asta ne-a arătat Antonescu în ultimul timp.

  10. Domnule Voiculescu,
    In general politicienii ajunsi in functii inalte sunt orgoliosi. Acest fapt nu a fost decisiv pentru moartea anuntata a USL-ului. In schimb, probabilitatea ca PSD-ul sa nu-l sprijine pe Antonescu la prezidentiale s-a transformat atat pentru noi, simpli sustinatori PNL, cat si pentru liderii acestui partid, in certitudine. Altfel spus, nu mai poate fi vorba despre o simpla „parere” a unui om ‘arbitrar’ si ‘capricios’. ‘Indicii temeinice’ au existat inca de la inceput (de ex. intentia exprimata de a coopta UDMR imediat dupa castigarea alegerilor). Nimic nu doare mai mult decat tradarea. PSD-ul, vazut cu sacii in caruta, nu isi mai respecta angajamentele. Pana acum eram anti Basescu. Mentin antipatia/dezgustul/revolta initiale pentru ‘seful’ statului, dar am adaugat si PSD-ul aici. Ramane de vazut daca trucul ieftin USD in loc de USL va functiona.

  11. Domnule Voiculescu Romania va sustine in ceea ce faceti si va apreciaza eforturile depuse pe toate fronturile. De fiecare data ati fost deschis la lucruri noi si mai bune pentru tara.

  12. Probabil ca si in USL sunt diferente . Unii il injura pe Basescu si au castiguri frumoase alti nu au dupa ce bea apa. Eu vreau sa cred ca USL a fost creat pentru a imbunatati viata oamenilor. Din pacate painea s-a scumpit din nou!!!!

  13. e pacat ca din cauza unor oameni nepregatiti pentru o cariera in politica, asa cum este domnul antonescu, se isca tot felul de discutii si de controverse. din punctul meu de vedere, un om politic trebuie sa fie hotarat, statornic, determinat si foarte sigur pe ceea ce vrea sa faca in aceasta calitate. din pacate, domnul antonescu nu detine nici una dintre aceste calitati

  14. Domnule Voiculescu, va multumim ca existati si ca depuneti toate eforturile ptr o Romanie mai buna. Puterea dvoastra de lupta, dragostea de tara si implicarea sociala va fac un brav candidat la prededentie. Daca veti candida, eu si cu familia va votam.

  15. Romania nu a avut excedent bugetar in 2013 ci deficit bugetar de 2,5% din PIB.
    Nu spuneti vad nimic de faptul ca Ponta ii vrea pe UDMR la guvernare(i-a vrut si inainte de criza USL)ceea ce contravine cu ceea ce a promis USL inainte de alegeri.Ponta a pus-o pe Kovesi procuror general,ii place mult ,mult de tot de Oprea si partidul sau fantoma.Dumneavoastra si partidul dvs daca nu ati candida pe lista comuna cu psd nu ati intra niciodata in parlament.PSD’ul va primeste datorita puterii mediatice pe care o aveti.Vointa populara nu se transpune dorintei domnului Ponta de ai avea pe Oprea si pe Daniel Constantin in guvern.Cum spunea si doamna Renate Weber prezentati totul dupa ” cheia” care va convine si nu cautati sa prezentati realitatea.Ponta nu l-a pus pe Iohannis vicepremier ca sa scape de pnl si sa aiba propriul candidat la presedintie si pt ca vrea toata puterea.Nu orgoliul lui Antonescu a destramat usl.Nici PC nici PUNR nici UDMR nu au ce cauta in parlament , fiecare din motive diferite.

  16. Pe 13 februarie dom’ profesor Voiculescu a tinut breaking news-ul Antenei 3 cu o inregistrare filmulet de 23 secunde prin care ne-a anuntat, plin de mister, dar ca un adevarat prezicator vizionar, ca USL nu se rupe, ca el e linistit.
    Asa cum, si in cazul lui Base astept (degeaba se pare) dezmintiri ale milioanelor de minciuni pe care ni le-a trantit, asa astept si din partea lui Voiculescu: fratilor, m-am inselat, am avut niste informatii nusiutcum. Nu?

  17. Urmarim cu atentie ce se intampla.
    PSD in viitor va fi foarte afectat de acest divort., mai ales daca se aliaza cu UDMR-ul care nu e strain de tot necazul adus de Basescu si cu toate guvernele BOC1,2,3 etc.
    Am crezut mult in aceasta alianta., si sunt dezamagit ca lupta dupa ciolan a tuturor actorilor continua sa le ocupe mult timp., timp consumat neconstructiv si pagubos. Jocuri de culise, strategii, aranjamente…propuneri de aranjamente…Trist.

  18. Domnule Voiculescu, am o curiozitate: după ultimele evenimente, când trag linia, imi dau seama ca Antonescu are dreptate: USL a disparut prin subminarea constanta a PNL de catre PSD ( prin refuzul de a adopta politici liberale și prin golirea de substanță a ministerelor arondate PNL) dar ”pactul de coabitare” NU! Jigodia de Ponta joacă la două capete! Până la urmă când se va adopta Legea amnistiei și gratierii? Pur si simplu sunt extrem de interesat in aparitia ei, deși nu sunt în tabăra dvs.!: Anul trecut, sărac fiind, cu o firmă falimentară în brațe, am decis să recunosc în temeiul art. 320 indice 1 o ”vinovație” (evaziune fiscală prin reținere la surse!) care pur și simplu nu există dar, neavând bani să-mi plătesc avocat (am preferat sa nu iau bani de la gura copiilor pentru asta!) am decis împreună cu soția să pun capăt unui proces costisitor pentru noi doar ca să rămân în libertate, pentru a putea lucra și a-mi putea hrăni familia (prost am fost că am ținut angajați până în iunie 2009 când încă din 2008, de la începutul crizei, trebuia să-i dau afară”). Justiția nu este pentru săraci! Uite o poveste care pur și simplu nu o spune nimeni: povestea mea! Și culmea, ca mine sunt foarte mulți! Acesta a fost planul dar … În realitate, recunoscând o vinovăție care nu există, nu m-am gândit că-mi pătez Cazierul! Și acum sunt mai disperat: nu mă angajează nimeni ptr ca am o condamnare trecută în cazier! De asta interesul meu pentru amnistie și grațiere. Dacă o să binevoiți să-mi răspundeți vă rog să o faceți pe e-mail-ul meu. Nu vreau comentarii la această postare căci nu asta este intenția mea – a crea polemică! Aveți grijă la curva de Ponta! Nu țtiam cum să vă contactez altfel …

  19. Dle. Voiculescu,
    Poate ne spuneti si noua cum arata stabilitatea USL acum? Si, de asemenea, ce v-a indemnat sa iesiti cu acel clip, la un moment cand, pentru cei mai multi, era evident ca USL-ul se va rupe?

  20. Stimate Domnule senator Dan Voiculescu : Tema privind ruperea USL este minoră faţă de tema privind NOUA ECONOMIE ŞI REINDUSTRIALIZAREA. Deţin informaţiile cele mai recente despre temă – informaţii manageriale şi tehnologice. Într-adevăr, „lumea bună nu doarme!”. Am primit din două surse distincte două seturi de clarificări privind tema enunţată de mine cu majuscule. Nu detaliez. Ele sunt în limba engleză, am început să le traduc pe româneşte, având intenţia bună să le comunic lumii noastre româneşti poate cam somnolente. Întrebarea este : Folosind ce platformă ? Inspiraţia am găsit-o la francezul Marc Rougier, creator de germeni de întreprindere în domeniul IT http://www.lemonde.fr/ameriques/article/2014/02/12/marc-rougier-patron-de-start-up-hollande-est-reste-accroche-au-dogme_4365284_3222.html Citez din articol : „Aujourd’hui pour exister sur le Web, poursuit l’entrepreneur, il faut publier beaucoup de contenu. Pour une entreprise, la bonne solution pour exister, c’est de devenir un média, devenir une source de contenu, publier souvent et avec une homogénéité sémantique.” Aţi înţeles că mă refer la crearea de germeni de întreprinderi româneşti inovative ori start-ups (deocamdată am în cap două intenţii bine conturate ca eboşe de proiecte). Acestea le-aş putea folosi drept platforme –ca bloguri de startups- pentru comunicarea celor două seturi de clarificări (realmente de ultima generaţie mondială) privind NOUA ECONOMIE ŞI REINDUSTRIALIZAREA. Acum, pentru mine, prioritatea este găsirea unei căi de comunicare cu domnul Dan Voiculescu, despre care bănuiesc în principiu că ar putea să fie interesat de temă.
    Cu sincere urări de bine,
    Titus Filipas,
    Craiova

  21. Pentru a nu se creea confuzii apelez direct la sursa. Va rog Dl. Voiculescu sa imi spuneti si mie ce inseamna: „basist”?. Definitii gen: „sustinatorii lui Basescu” sau alei ideilor lui trebuiesc eliminate. Eu nu inteleg cum mai mult de 50% (jumatate) din parlamentari sunt „basisti” ( dupa Badea_februarie 2014). Adica liberalii s-au transformat in „basisti”??? Au cerut un post de „vicepremier” NU l-au primit si a doua zi TOTI erau „basiti”. Asta e foarte grav. Eu credeam ca drumul e ireversibil! Adica odata ce ai inteles cum e Basescu NICIODATA nu mai poti deveni „basist” . In coditiile astea…..si imposibilul poate deveni posibil. Cum ar fi ca idolul nostru Mircea Badea sa devina „basist”!!!

  22. Am o speciala apreciere si admiratie ptr.Dan Voiculescu din ultimii 10 ani.In optica mea este omul care a salvat tara de ocuparea ei in intregime de cel mai mare blestem de la Ceausescu ,incoace:BASESCU ;Rezistenta practicata de Voiculescu , prin el insusi si prin armele sale in toti acestia ani a fost mai puternica ,mai convingatoare decat opozitia facuta de vreun partid de opozitie, sau adversar al dictachiorului;Voiculescu din motive care il privesc s-a situat pe o pozitia moral politica corecta si a facut toate demersurile democratice pentru a salva tara de jihadul basist;Din pacate azi si-a schimbat tinta si loveste cu toate armele sale in fostul aliat politic,cu arguimente sau fara.Cred insa ca ratiunile sale acum sunt total gresite; Iata de ce! Antonescu ,evident nu e Basescu; oricat s-ar stardui oamenii de la A3 sa marcheze astfel ,totusi Antoinescu nu e un alt Basescu ,aceasta sustinere este jalnica,,nu e credibila decat ptr.putintei la minte,asta e buna ptr.RTV a lu`Ghita,baschetbalistul securist ;Nu e corect ca ceea ce erau ieri jurnalisti adevarati in llupta lor ptr. O cauza dreapta,lupta ptr.democratie sa devina azi mercenari in lupta copntra unui adeversar politic Nu e corect ca jurnalisti talentati si cu credibilitate sa fie pusi in postura de mercenari;nu e corect sa accelerezi pe un drum care duce la pierderea credibilitatii unor oameni care atunci cand au avut o tinta legitima s-au dovedit ,valorosi ,performanti si credibili;Aici nu e vorba de PNL de Antonescu,e vorba pastrarea !dvs. ar trebui sa cereti A3 sa fie echidistanta fata de miscare politica facuta de PSD si PNL;sa observa doar atingerile democratiei si sa ia atitudine atunci cand exista derapari! Voiculescu din ultimii 10 ani trebuie sa ramina in continuare credibil si valoros in sensul situarii lui pe o pozitie corecta iar A3 trebuie sa ramina profesionista ,convingatoare si credibila! A3 nu poate deveni o suma de activisti de propaganda ptr. Ponta sau PSD; o tinta legitima = o cauza dreapta;Nu merita nici Ponta nici Antonescu,nici PSD ,nici Pnl ca imaginea dobindita in ultimii 10 ani de dvs. si A3 sa dispara inlocuita de o propganda jenanta politica in favoarea unui sau altuia;

  23. http://www.cotidianul.ro/grupul-de-la-cluj-si-a-indeplinit-misiunea-si-l-scoate-pe-tariceanu-presedinte-233059/

    „Creierele” PSD, manipulate de magureanu asztalos, nu abandoneaza planul de compromitere a PNL: il iau in brate pe tariceanu drept candidat USD cu sanse mari la presedintie.

    Sondaj manipulat penibil de niste indivizi certati rau cu logica. ( articolul de mai sus demonstreaza cum au gresit data care ar fi facut orecum sondajul mai veridic! :) )

    Desi au primit o lovitura grea din partea lui Crin care si-a dat seama ca este tinut pe post de Geoana in USL (adica urma sa fie ajutat cu brio sa piarda alegerile) PSD+magureanu insista sa-si duca la capat planul : un liberal sa piarda alegerile pe mana USL. Tariceanu e si el bun pe pozitia caraghiosului de serviciu!

    Trei candidati la presedintie din partea primelor trei cele mai mari partide din Romania (PSD, PNL, PDL) care au toti in comun faptul ca au fost/sunt membri PNL! Nu mai cred in coincidente! Cred ca este un plan diabolic de compromitere a PNL , plan in care s-a stabilit ca toti trei vor pierde algerile in fata candidatului PMP (udrea sau boc).

    Cat de absurd pare faptul ca USL si PDL urmau sa piarda in fata lui udrea, daca ne gandim putin realizam ca nu e chiar asa : pe predoiu l-ar fi compromis cu efectele dezastruoase ale noului codul penal , efecte ce urmeaza sa apara in curand (de aia predoiu a cerut o amanare a implementarii codului) iar pe Crin urmau sa il tina intr-un scandal continuu in USL pe tot parcursul campaniei electorale cu o guvernare antiromaneasca ca de exemplu deschiderea exploatarii la Rosia Montana si gazele de sist. E evident ca protestele antiguvernamentale care ar fi urmat acestei guvernari, nu ar fi
    creat un mediu propice pentru o campanie electorala victorioasa!

    Crin, prin iesirea din USL le-a dejucat planul. In USL, Crin era legat de maini si de picioare in timp ce ponta juca tontoroiul pe promisiunile electorale (dreptate pana la capat, ne scapa de basecu si clica lui de hoti ,samd) compromitand campania electorala a lui Crin.

    Acum Crin e liber de jugul PSD sa atace bataia de joc a lui ponta la adresa celor 7,4 milioane de voturi. Si chiar ca are ce ataca!

    UDMR la guvernare pe voturile „dreptatii pana la capat” este o blasfemie! Si e doar inceputul!

    A3 este intr-o degringolada cumplita cu gadea saltimbancul de serviciu care face si el sondaje NEMANIPULATE ;) ei? Spunea senin: „aveti facebook? Votati pe cine sustineti la presedintie!” A uitat sa mentioneze ca a blocat mii daca nu zeci de mii de internauti care ii scriau mesaje anti-ponta (subsemnatul inclus) , deci nu e de mirare ca votantii lui Crin erau in minoritate pe contul de facebook al lui gadea! Asa va furati caciula credibilitatii , domnule Voiculescu!

    Daca ce face PSD e o blasfemie, ce face A3 e o tristete adanca. Doare mai rau tristetea …. pentru ca stiu ca pentru blasfemie exista o solutie=satisfactie: strada navalnica!

    Pentru tristete nu exista satisfactie. Daca urmeaza ratinguri mici la A3 nu ma pot bucura. Aveti acolo valori care nu merita asta!

  24. Bush jr. a discutat candva cu Putin pentru a imparti Ucraina, in proiectul cu Noul Ierusalim. Atunci, Putin a refuzat, dar se pare ca e circ chinezesc. Oculta Mondiala lucreaza. Pe lumea cealalta, cretinii care detin mai mult de jumatate din averea oficiala si neoficiala a globului (Iluminatii), nu vor da socoteala cuiva ? Se joaca prea usor cu vietile oamenilor, pentru a realiza niste tampenii iudeo-masonice ! Intrati pe Google, pe “Fara secrete Romania”, la materialul “Scrisoarea maestrului mason gr. 33 A.Pike catre Gp. Massini…”.

  25. Vorbiti despre PC sau UNPR ca si cum ar reprezenta un partid politic in acceptiunea comuna: istorie, membri, platforma, orientare politica, expunere publica, lideri etc. Cate partide mai poate suporta Romania? A ramas fara electori.Un prag de 10%, controlat electronic, ar rezolva problema tuturor. Unii fara manipulare, altii cu politica…

  26. Mircea Diaconu celebrul actor, militant puternic impotriva „basismului” a fost numit „basist” de dl. Mugur Ciuvica astazi in emisiunea lui Mihai Gadea. Este posibil sa fi refuzat sa demisioneze din PNL si sa il urmeze pe Calin Tariceanu. Ar fi fost o lovitura extraordinara daca ar fi parasit PNL! Chiar daca nu a parasit aceasta formatiune politica imi este greu sa cred ca este „basist”.

  27. pacat ca tot ce ati Facut pentru tara asta , eu nu pot vorbi daca mu poate nimeni.

    Mircea e ok si trateaza totul . el vb la zu cu cei care au acces… si doar rating , Pacat… ca Dan Dan diaconescu . ati ajuns sa nu vb cu nimeni care nu va aplauda

Comentariile sunt închise.