În februarie 2011, Guvernul Boc lansa prima emisiune din programul de împrumut Medium Term Notes (MTN).

Încă de la începutul crizei economice (din 2009-2010), am avertizat constant asupra caracterului nociv al împrumuturilor statului pe termen scurt. Rostogolirea rapidă a datoriilor determină cresșteri permanente ale dobânzilor, incapacitatea de a desfășura proiecte structurale și instabilitatea politicii financiar-bancare.

În aprilie 2016, Guvernul a anunțat că va extinde programul-cadru de titluri de stat ‘Medium Term Notes’ (MTN) de la 18 miliarde la 20 de miliarde de euro, pentru acoperirea necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri de stat pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2016 – 2017.

Astăzi este o certitudine faptul că rezultatul măsurilor luate în 2011 a fost unul dezastruos.

Sugerez Guvernului să nu repete greșelile guvernelor Boc și Ungureanu și să renunțe la MTN în favoarea unui program responsabil de împrumuturi pe termen lung.

Împrumuturile pe termen lung sunt cele care pot relaxa deficitul necesar și asigură menținerea acestuia în limite sustenabile, precum și refinanțarea datoriei publice guvermentale.

Pentru a evita un dezastru economic și social ca cel de care am avut parte, repet ceea ce susțin de ani buni: avem nevoie urgent de o politică guvernamentală care să vizeze reducerea datoriei publice, un Plan Național de Investiții Strategice și de măsuri concrete de susținere a clasei de mijloc.

3 COMENTARII

  1. -„…reducere datoriei publice…”

    Băncile comerciale, sub protecţia şi asumarea directă a Băncii Naţionale, profită mult de pe urma datoriei publice din moment ce nu aparţin băncilor sau ţărilor de origine. Or fi ele private şi o extensie a băncilor care-ş pun numele pe clădirea rentată, dar cât timp îşi asumă poziţia de ‘co’-ordonator („coordonator” implică omenie) sub promisiunea Băncii Naţionale („Lasă, lasă, că plătim noi tot, daţi-ne chitanţa”), e un lend-lease monetar şi fiscal: monetar pentru ele (şi al cozilor de topor), fiscal pentru ţările binevoitoare. Aşadar, datoria privată devine datorie publică pt. ţara respectivă, „dă-mi chitanţa că plătesc eu…”

    Se poate considera o înmulţire legală al volumului, o metodă destul de bună în a ascunde sau să controlezi, indirect, inflaţia & PPC a monedei (euro, franc, dolar…), pe lângă controlul cursului valutar şi al ratelor. Pentru alţii care-s curioşi, sper să se înţeleagă: 500 de lei aflaţi pe dinafara României nu sunt aceeiaşi ca alţi 500 de lei aflaţi în interiorul României, chiar dacă provin din aceeaşi tiparniţă. Aici stă puterea băncilor comerciale şi cele naţionale. Noi… noi am ales să ne dăm cu tesla în…

    Vă dau un exemplu: împrumuturile oferite altora se consideră „datorie”, dar fără să afecteze PPC-ul şi alte poliţe. Când clipocesc ştirile că e mare datorie… care datorie: aia rea sau aia bună?

    Când vedem datoriile ţărilor… hai să zic… avansate… să ne uităm cât au împrumutat altora. O avea ‘Xania’ o datorie, facto-jure, de 5 miliarde; dar dacă a oferit împrumuturi de 3 miliarde, atunci datoria reală a ‘Xaniei’ e de 2 miliarde. Prin urmare, 3 miliarde datorie „bună”, şi 2 miliarde datorie „rea”.

    Of, câte metode, câte metode… şi noi alegem slujul sau modestia tâmpă.

  2. Unii ar spune că dând sfaturi guvernului ” strică orzul pe gâște ” numai că Cioloș a lansat un fel de program pentru clasa de mijloc la începutul anului dar nu la mai promovat deloc din cauză că trebuiau alocate fonduri de la buget ( … și ar fi supărat Bruxelles-ul ) .

  3. PNL este un partid „popular”, nu liberal ! PPE, isi ascunde in denumire tendinta TOTAL OPUSA (ce a mai fost candva in istoria europeana) ! Cei ce au trecut peste noapte in aceasta tabara, inventata de Iluminatii infiltrati in conducerea politicii europene, pot sa-si dea seama, si asta dupa toate cele intamplate. E vorba de PDL si trecerea, tot peste noapte, dupa alegerile in care electoratul liberal a fost tras pe sfoara, deci in TABARA OPUSA, a PNL actual; astfel, recunoasteti „momentul” Crin Antonescu. In rest, inainte spre „reforme” si globalizare. Hai, cu imprumutul de la FMI ! Good bai; cu drag, Nelu.

Comentariile sunt închise.