Si România face parte, într-un fel sau altul, din ceea ce economistii numesc ”lumea emergentă”. (Un mod elegant de a spune că suntem cam jos, dar, totusi, părem că mergem în sus). Iar ”lumea emergentă” – ne explică The Economist aici – poate deveni un actor competitiv pe piata mondială cu o conditie: să adauge la avantajul ”mână de lucru ieftină” si pe cel numit ”inovatie continuă”. Nu cred însă că suntem pregătiti pentru un astfel de sistem alert, super-concurential si hiper-capitalist: noi încă ne înjurăm capitalistii ca politică de stat si ne plângem că muncim prea mult.

(Si un element de culoare, pe care îl împărtăseam uneori si studentilor: Joseph Schumpeter, unul din primii economisti care au studiat ”inovatia” ca motor fundamental al economiei, si-a început cariera de profesor în Cernăuti.)

8 COMENTARII

  1. Aviz celor din domeniu:

    Daca tot veni vorba de inovatii…. Vazusem un documentar zilele trecute despre viata dlui Vladimir Zworykin parintele televiziunii actuale…..cu ultimele sale interviuri.
    Inventase in SUA si microscopul electronic….Abia pe la sfarsitul vietii au inceput sa aiba americanii incredere in el ,i-au acordat multe distinctii…. fiind suspectat aproape tot timpul de spionaj in favoarea Rusiei.
    In Rusia nu putea sa se duca intrucat era tradator….
    Isi vazuse si visul cu ochii….sa se transmita prin TV „deplasarea in scop de serviciu :)” a dlui Armstrong pe luna…chiar daca in anii ’20 nimeni nu-l credea ca e posibil.

    Mi-a placut sfarsitul discutiei: Nu-i place ce vede in prezent la TV:violenta, prea mult sex, prea mult sange., dar …lumea nu trebuie sa „se inchida” din cauza aceasta, trebuie sa inventeze incontinuu si sa nu stea pe loc.

  2. Zice bine in The Economist. De multe ori in spatele acelor companii capitaliste din Vest stau interesele statelor lor, stau comenzi puternice de stat, stimulente…

    La noi capitalistii nu sunt stimati. Nu sunt vazuti ca o sursa financiara pentru investirea in inovatii., precum nici statul nu stimuleaza si nici nu investeste in inovatii.
    Plus ca mai e la moda sa stimezi mai mult capitalistul extern decat cel local….de parca cei veniti si-au creat imperiile toti pe afaceri corecte si pline de fair play.

    Iar ca o tendinta….e posibil chiar si aceasta „mana ieftina de lucru” sa nu mai fie in avantaj, intrucat exista vecini unde e mai ieftina. Noroc ca ei inca nu au deschis ochii si nici nu stiu cum sa-i atraga pe acesti capitalisti…Dar cand o v-or face s-a zis si cu avantajul fortei ieftine de lucru in Romania.

    Caror companii romanesti private li se face lobby in strainate in acele vizite rare ale Presedintelui tarii?
    Altii practica foarte puternic aceasta modalitate de promovare.La noi totul e politica damboviteana, fara nici un gram de politica economica.

  3. Domnule Dan Voiculescu
    Vreau sa dau o veste buna participantilor la blogul dumneavoastra. Sper sa nu-i lipsiti de aceasta placere si veti posta urmatorul mesaj cu importanta deosebita.
    GARANTEZ SCURTAREA MANDATULUI PRESEDINTELUI BASESCU !

    PRESEDINTELE ROMANIEI BASESCU IN MIJLOCUL UNUI SCANDAL POLITIC SI MEDIATIC FARA PRECEDENT !  
    ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA PENTRU CARE SUA A ATACAT IRAKUL SI NU AU FOST GASITE, AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA.  
    BASESCU IN CALITATE DE MINISTRU AL TRANSPORTURILOR A CORDONAT INTREAGA ACTIUNE TERORISTA !  
    In jurul anilor 1998 atentia lui Sadam se indreapta spre Romania. O delegatie militara insotita de zeci de agenti secreti soseste la Bucuresti prezentand o uriasa lista de echipament militar. Din acest moment toate intreprinderile militare devin furnizoare de arme si tehnologie de varf. Se poate spune fara exagerare ca intreaga tehnologie creiata sub Ceausecu a fost transferata in intrgime catre Sadam.” Delegatia militara care sa deplasat la Bucuresti a fost condusa de Brigadier General Naim Bakr Ali seful programului de rachete Scud.
    ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SUNT DE NEGASIT
    SUA si Marea Britanie, au atacat Irakul si au eliminat regimul lui Saddam.Imediat dupa victoria fulgeratoare a coalitiei, peste o mie de experti americani inarmati cu detectoare moderne au intrat in Irak si au scormonit fara restrictii teritoriul tarii in cautare de arme de distrugere in masa. Au cercetat neobosit toate locurile vechi si noi considerate suspecte. Au interogat militarii,savantii si tehnicienii irakieni. Negasind armele, s-au intors acasa.
    MARII SPECIALISTI CIA AU FOST DIN NOU PACALITI. DACA CITEAU MANUALELE KGB AR FI PUTUT SA DEA DE PROCEDURA STANDARD DE ACOPERIREA URMELOR. IN ROMANIA OPERATIUNEA AVEA NUMELE COD ” SARINDAR , INSEMNAND „IESIRE DE SERVICIU ”
    Timp de doi ani am rasfoit mii de documente pana am dat de adevar. Este un raport detailat trimis cu cateva saptamani inainte de invazie lui Saddam.
    ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SI MIJLOACELE DE TRANSPORT AU FOST
    ASCUNSE LA AMBASADA IRAKULUI DE LA BUCURESTI SI LA 27 DE DEPOZITE
    MILITARE. INTREAGA ACTIUNE A FOST CORDONATA DE TRAIAN BASESCU
    MINISTRUL TRANSPORTURILOR IN PERIOADA RESPECTIVA.

    Robert Horvath DEVA Special pentru Nipon Press
    Urmariti: http://devanewyork.blogspot.com/

    http://www.devagallery.com/
    CITITI NOI DEZVALUIRI SAPTAMANAL:
    IN CARTEA LUI VICTOR NICOLAE BAZATA PE INTERVIURI CU ROBERT HORVATH SERIALIZATA DE NEW YORK MAGAZIN . ” Daca ai trecut prin casa mortii ” -( CNN a cumparat drepturile de autor si produce un documentar iar NHK Japan va transmite un ” special „.de 45 minute pe aceasta tema. )
    NEW YORK MAGAZIN NR NY Magazin, nr. 664 SI MIERCUREA VIITOARE nr 666 http://www.nymagazin.com/ ………… ETC

  4. Inovatia nu inseamna numai brevete de inventie cum ar crede unii, ci tot ceea ce inseamna adaugire de cunostinte pentru a obtine valoare adaugata. Iar asta se face prin universitati si prin centre de cercetare si centre de excelenta. Universitatile de stat si Institutele publice de cercetare stim cum functioneaza… Merita sa luptam ca incet incet sa se schimbe si el ein bine, insa acesta este un proces lung si costisitor. Trebuie urnit ditamai ursul, unde mai pui ca el e si reticent la a fi urnit.
    Adevarata mina de aur sta in universitatile private si in cercetarea privata – si aici iar avem exemple cu conotatii negative. Prin universitati private sa nu intelegeti magazine de diplome cum sunt multe acum, ci universitati in care se investeste pentru a se obtine profit nu din taxa studentilor, ci din valoarea intelectuala creata. Intr-o universitate privata regulile absurde ale statului nu mai au ce cauta. Nepotismul si incompetenta nici atat. Daca statul nu recunoaste un doctorat in SUA asta il priveste. Privatul il poate angaja pe acel absolvent de doctorat pentru ceea ce stie si ceea ce poate obtine intr-un proiect privat de cercetare. O universitate privata adevarata da anunt in cele mai cotate publicatii de specialitate ale lumii, atunci cand are nevoie de un om valoros. Va selecta trei dintre cei mai buni candidati si acestia vor fi invitati la interviu, fie ca vin din China, din Rusia sau din Romania. Sau, cel mai probabil romani specializati la universitati de top din lume. Ce spuneti d-le Voiculescu, v-ar place sa participati la fondarea unei astfel de intreprinderi? Dupa ce ati investit si ati avut succes in multe domenii economice, ati risca sa investiti in cel mai de varf domeniu, cel al crearii de inteligenta si de inovatie? Dv. ne invitati sa ne dam cu parerea despre inovatie intr-o tara emergenta. Eu va invit sa facem un cadru pentru inovatie. Ati infiintat o fundatie care da burse unor tineri talentati. Asta este foarte bine. Nu credeti ca acum e momentul sa treceti intr-o noua etapa si sa duceti dorinta de dezvoltare a Romaniei la un alt nivel? Daca exista „moguli” care detin cluburi de fotbal, de ce nu ar exista moguli care sa investeasca in cercetare si educatie privata? Oameni cu bani din tara asta au deschis gradinite particulare, unde intr-adevar copiii primesc ceva mai multa atentie si activitati de dezvoltare psiho-sociala la un alt nivel decat la gradinitele de stat, unde sunt „cu turma”… Nu este momentul ca acesti oameni sa treaca la un alt nivel si sa cumpere actiuni la o universitate privata adevarata? Inovatia de care avem nevoie in intreaga societate vine doar atunci cand putinii capitalisti adevarati ai Romaniei vor avea capacitatea de a crea un Weizmann Institute romanesc. Va provoc. Aveti aceasta capacitate? Macar de a face primul pas.

  5. Ne-a lipsit, ca tara emergenta,motivatia
    Dar noi am promovat continuu inovatia
    De pilda, Boc va da urgent o ordonanta
    Si tancul…va zbura-n deplina siguranta !

  6. Unui Mogul
    caruia nu-i dau numele,lasandu-va pe dv.sa-l ghiciti :

    Bani, suflet si ardoare el risipeste oricat
    S-a ajute pe un om, caci inima il doare;
    Ma inclin in fata lui si nu-i zic decat atat:
    Chapeau, Monsieur! Si – i dau o floare.

Comentariile sunt închise.