La sfârșitul anului 2019, șomajul în România era sub 4% (3.9%). Pentru finalul anului în curs se prognozează o rată a șomajului spre 8%! Iar această cifră nu cuprinde sutele de mii de români întorși în țară la începutul Pandemiei și nici situația incertă a contractelor suspendate. Analizând datele concrete, se poate estima că, în realitate, România se confruntă cu un șomaj real de aproximativ 10%. Cifra este alarmantă.

Efectele nocive ale șomajului presiunea pe bugetul public, scăderea nivelului general de trai, deprecierea globală a poziției angajatului în raport cu angajatorul, tensiuni sociale etc. sunt discrete pe termen scurt. Însă, pe măsură ce timpul trece, iar rezervele individuale și ale statului se consumă, impactul general asupra economiei și societății poate deveni devastator.

O cifră a șomajului de 10% este imposibil de administrat, pe termen lung, cu o economie în declin și un buget public afectat de un deficit record. Fără a dori  alarmez pe nimeni, semnalez că, dacă nu transformăm crearea de locuri de muncă într-o prioritate națională, în mai puțin de șase luni ne vom confrunta cu o criză socială explozivă!

30 COMENTARII

  1. cred ca este o mare problema si ar trebuie sa constituie o prioritate pentru guvernul creearea locurilor de munca.

  2. acest virus a lovit in toate domeniile de activitate era de asteptat ca vor venii vremuri tulburi din punct de vedere al locurilor de munca.

  3. este neaparat urgenta infintarea de locuri de munca sprijinite de stat ca firmele abia mai reusesc sa supravietuiasca pe acesta pandemie.

  4. societatea romaneasca trece prin momente foarte grele o infuzie de capital in economie din partea statului ar fi ca o gura de oxigen pentru noi toti.

  5. sunt de parere ca trebuie gasita o solutie pentru economie ca daca stam asa nimic nu se mai produce si locurile de munca dispar incet dar sigur.

  6. in romania rata somajului este in crestere asta ar trebuie sa fie ingrijorator pentru alesii poporului sa faca ceva in acest sens insa ei nu ridica un deget pentru binele populatiei.

  7. cunosc foarte multe persoane care sunt deja in somaj si este foarte greu acest lucru pentru ca multi dintre ei au rate la banci iar incertitudinea este una foarte mare.

  8. tot timpul tara noastra a trait periculos ,sa zic asa,adica nu a facut actiuni care sa ii usureze viitorul mereu a fost nevoie de astfel de momente foarte grele.

  9. nimeni nu doreste ca multe firme din romania sa se inchida dar din cauza inactivitatii si a lipsei financiare se poate ajunge la un scenariu foarte negru.

  10. majoritatea romanilor traiesc intr-o incertitudine totala,guvernul acesta nu face nimic pentru noi romanii sa ne fie mai bine,ba mai mult adanceste si mai mult prapastia neincrederii in clasa politica.

  11. exista un vechi proverb romanesc..de ceea ce ti-e frica nu scpai si din cate se vede nu vom scapa nici noi de o rata a somajului destul de mare in romania.

  12. sa ne fereasca dumnezeu ca asta ne mai trebuie acum sa ramanem si fara serviciu ca dam faliment cu totii.

  13. oricum dupa alegeri din cate se aude astia vor sa inchida iar totul mi se pare strigator la cer dar sper sa scapam de ei de la guvernare

Comentariile sunt închise.