Într-un sondaj realizat chiar aici, pe blog, în primăvara acestui an, referitor la atributele necesare unei persoane care candidează la Președinția României, pe primul loc, cu peste 50% dintre voturi, s-a clasat “patriotismul”.

Printre celelalte trăsături prezidențiale dezirabile s-au numărat “onestitatea”, “experiența”, viziunea ideologică/doctrinară etc. Dar, repet, toate celelalte nu au strâns împreună nivelul de încredere acordat patriotismului de către participanții la sondaj.

Cu toate acestea, în întreaga campanie electorală pentru turul I al alegerilor prezidențiale, dezbaterile dedicate intereselor naționale fundamentale au fost extrem de rare. În goana după senzaționalul minor, absorbiți de răfuieli frivole între lideri politici, partide sau între tabere din interiorul partidelor, cei mai mulți dintre candidați nu și-au mai găsit timp să își prezinte viziunile proprii cu privire la prioritățile strategice ale României pentru următorii 5 ani. Astfel, cu sau fără voie, sunt încă mulți aspiranți la cea mai înaltă funcție în stat care nu au răspuns principalei așteptări a românilor: cum își vor demonstra patriotismul? Sau, reformulat, ce vor face, concret, pentru România?

În mod evident, timpul irosit în prima lună de campanie electorală nu mai poate fi recuperat. Sper, însă, ca măcar în cele două săptămâni care vor precede turul al doilea, românii să primească răspunsuri mai articulate și mai consistente referitoare la “proiectele de țară” propuse de finaliștii alegerilor prezidențiale.

Patriotismul este și trebuie să rămână o valoare fundamentală a națiunii noastre, inclusiv a noilor generații.

23 COMENTARII

  1. Domnule profesor este foarte important pentru țară să fie un președinte patriot dar cred că tot atât de important este ca romanii să aibă în primul rând un președinte de bun simț un Om care să-și respecte cetățenii, nu un președinte – guvernator unul care este tras cu cheia de servicii mai puțin transparente!

  2. În ultimii 15 ani de zile am avut parte din păcate, de doi președinți care nu au fost nici patrioți dar nici președinți care să respecte cetățeanul și constituția!

  3. singura care a vorbit despre patriotism si despre romani a fost doamna ramona ioana bruynseels imi place mult de dansa si cred ca este singura care are un discurs din care putem sa intelegem ca este candidatul pe care romanii il vor.

  4. majoritatea candidatilor nu au venit cu solutii concrete ei se cearta intre ei iar poporul este un spectator derutat care nu mai stie cu cine sa voteze.

  5. sper sa se rezolve ceva in tara sta si sa avem un presedinte caruia sa ii pese de noi nu ca iohannis care a stat numai prin vacante

  6. sper din tot sufletul sa avem un presedinte care sa ne reprezinte cu demnitate in afara si care sa ii pese de problemele romaniei

  7. cred cu tarie ca cine va fi presedintele acestei tari in afara de alte calitati trebuie ca patriotismul sa fie prioritar daca vrea sa faca ceva pentru tara asta

  8. patrioti cred ca ar trebui sa fie toti cei care candideaza la functia de presedinte al romaniei,insa am mari dubii cu privire la unele persoane.

  9. un atuu care lipseste nu numai candidatilor dar si multor oameni din popor care renunta asa de usor de locurile in care s-au nascut si imbratiseaza alte traditii si culturi

  10. este destul de complicat sa avem un presedinte patriot asta in care pana acum am avut numai presedinti jucatori sau calatori cum este plavanul de la cotroceni de care sper ca vom scapa acum.

  11. cel mai nociv presedinte a fost basescu la el nici nu intra in discutie notiunea de patriotism dar nici cu iohannis nu imi este rusine acest om a facut jocurile germaniei.

  12. as vrea un presedinte care sa nu mearga singur cuc cu mainile in buzunare pe borduri pe la summituri asa cum facea basescu.

  13. este o tema foarte buna domnule profesor si va multumim din suflet ca va ganditi la noi si le dati de gandit celor care vor sa conduca aceasta tara pe teme pertinente nu aiureli asa cum vad eu la tv.

  14. vreau sa am un presedinte care sa aiba un proiect de tara solid si serios ca de vorbarie suntem satui cu totii.

  15. integritatea si seriozitatea nu trebuie sa lipseasca de la presedintele romaniei din pacate pana acum nimeni nu avut aceste atribute

  16. patriotismul din pacate in epoca globalizarii accelerate a rams in urma si incet incet se cam pierde in negura vremurilor.

  17. vreau sa plece iohannis din fruntea tarii nu mai vreau sa fie presedintele meu pentru ca nu a facut absolut nimic pentru tara asta.

  18. Aviz celor care vor să ne menținem o economie cu cost scăzut al forței de muncă: nu avem nicio șansă de a rămâne competitivi în UE doar pe modelul costului scăzut cu forța de muncă. Așa că trebuie pregătit urgent saltul tehnologic care urmează, fie că firmele din proprie inițiativă recurg la pregătirea angajaților, fie că statul va încuraja educația continuă, prin susținerea educației formale și investiția publică în educație sau încurajând firmele să dezvolte programe de calificare. Costul scăzut cu forța de muncă trebuie să dispară, altfel va dispărea forța de muncă, în sensul că va migra spre oazele dispuse să facă un astfel de upgrade.

    Creșterea graduală a salariului minim este o pârghie importantă pentru a face schimbarea structurală în economie, respectiv saltul calitativ. Liberalii greșesc, vor să lase lucrurile să crape de la sine, că așa știu ei că se face economie de piață, că se reglează ea singură.

    Nu într-o economie deschisă, nu cu astfel de evoluții disruptive ale tehnologiei. Va fi prea târziu, forța de muncă va fi demult plecată de pe meleagurile mioritice. Avem nevoie de un impuls de restructurare, iar ăsta e dat de salariul minim pe economie. Va fi necesară o reindustrializare, retehnologizare, cine nu poate s-o facă, dispare, dă faliment.

    Nu e populism, e raționament economic, altfel pierdem trenul noului val de dezvoltare. Polonezii sunt deștepți, au înțeles direcția și vor să crească salariul minim la 1000 de euro lunar în câțiva ani. Va trebui să facem și noi la fel.

    ”First, the technological advancement and the economic development have shifted the focus of competitiveness from the cost & market share-based view to the productivity-based view. Extreme automation in the 4IR has the potential to take over low cost labours, and therefore make nations and firms which rely on low cost labours less competitive. Similarly, nations and firms that currently suffer from high labour costs could become more competitive by using automation.” (Chen Liu, 2017)

  19. Adaug ca daca aveti cui sa spuneti, spuneti, pina nu este prea tirziu! Daca nu, vine plata si va avea un pret enorm, poate imposibil de calculat.

Comentariile sunt închise.