În mai 2010 am propus public autorităţilor statului român un set consistent de măsuri economice privind combaterea crizei economice. În şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului din data de 2 iunie a.c., premierul Emil Boc a salutat temeinicia acestor măsuri.
Pentru că preşedintele Traian Băsescu, cel care coordonează autoritar activitatea Guvernului şi propune măsurile de austeritate, încă nu şi-a precizat poziţia asupra acelui demers, îi propun un plan de măsuri economice concrete pe termen scurt şi mediu.
Măsuri pe termen scurt:
1. Încasarea în maxim 60 de zile a datoriilor către stat acumulate de societăţile comerciale. (v.Raportul ANAF privind marii datornici la bugetul de stat)
2. Emiterea în maxim 30 de zile a unor obligaţiuni de stat, cu maturitate la 5 ani, destinate persoanelor fizice. Detaliile tehnice vor fi stabilite de către Ministerul Finanţelor în regim de urgenţă.
3. Amănarea contractelor pentru proiectele de infrastructură finanţate de la bugetul de stat. Pe parcursul anului 2010 vor fi continuate exclusiv proiectele de infrastructură finanţate din surse externe.
4. Impozitarea cu 100% a profitului pentru anul 2010 şi plata sa anticipată la nivelul anului 2009, cu regularizare la sfârşitul trimestrului I din anul 2011, pentru BNR, CEC, EximBank, Loteria Română, Romatsa, companiile energetice, precum şi pentru alte companii de stat care au înregistrat profit în anul 2009.
5. Vânzarea acţiunilor statului la Fondul Proprietatea.
Măsuri pe termen mediu: septembrie 2010 – septembrie 2011.
6. Reducerea la 5% a TVA pentru produsele alimentare de bază – pâine, lapte, ulei de floarea soarelui, orez, zahăr.
7. Neimpozitarea profitului reinvestit.
8. Achiziţiile publice să se facă numai de la producători sau casele de comerţ ale acestora. Producătorii autohtoni să beneficieze de „first refusal right” – dreptul de preeemţiune.
9. Vânzarea participaţiunilor statului la companiile la care este acţionar minoritar. Exemplu – pachetul de acţiuni deţinute de stat la Petrom, 12%, este evaluat la peste 500 millioane euro.
10. Evaluarea impactului cumulat al unora dintre măsurile alternative propuse în materialul anterior – Starea economiei româneşti.
Măsură | Anualizat,
% PIB |
Pe următoarele 7 luni,
% PIB |
Economii din reducerea cheltuielilor | 2,80% | 2,17% |
Venituri din îmbunătăţirea colectării de accize şi TVA | 2,3% | 1,15% |
Creşterea veniturilor din reducerea contrabandei cu ţigări şi alcool | 1,8% | 1,0% |
Total | 6,9% | 4,32% |
Mi se par bune, dar ceva pentru stimularea relansarii economice. Tot ceea ce apare in lista e pentru stoparea agravarii crizei si a efectelor acesteia. Trebuie sa dam ocazia si mediului economic sa lucreze.
Eu as propune noi reguli la accesarea fondurilor europene (pot da si detalii – doar am lucrat destul in domeniu ca sa stiu ce nu functioneaza) si introducerea parteneriatului public privat de care tot vorbeste fostul dvs student de luni bune si pe care nu l-au mai facut (ordonanta de urgenta parca ziceai?!?).
Intrebare: cum oprim fluxul migratoriu de specialisti?
Intrebare:cum reconditionam economia?
Intrebare: de ce nu ne axam pe ce avem si incercam pe sectoare neprofitabile (vezi agricultura si turism)?
Intrebare: de ce?
Daca veneau ideile de la Ziarul Financiar – poate se mai uita cineva peste ele., ca vad ca se lauda ziaristii :”inca o propunere a noastra a fost acceptata de guvern”., dara sa ele vin de la mogulul cel rau care este un factor perturbator pentru siguranta nationala….
In alta ordine de idei:
Numarul bugetarilor din acest aparat greoi, birocratic si administrativ de stat ramane la fel.
Mediul privat se repliaza repede: reduc numarul de angajati, isi relocheaza afacerile : Bulgaria si alte tari mai primitoare,iar sumele incasate din impozite vor fi si mai mici.
Poti sa faci la un moment dat si 100% impozit pe profit la toate societatile private…dar daca nu ai ce impozita? De unde?
Poti sa faci TVA 30% dar in situatia in care circulatia marfii si a banilor in economie se va restrange nu prea mai ai la ce sa aplici acest TVA…..Consumul va scadea puternic…Producatorul autohton nu e stimulat de nici un fel fata de importator, uitandu-se ca el de fapt este un angajator ce absoarbe forta de munca autohtona…
Asistam la un cerc vicios….Cresc % de impozite insa va creste % pietei paralele, gri, baza de impozitare va fi mult mai mica:”zero-zero” in contabilitate cum zic antreprenorii locali., iar cei care au platit constant, regulat vor fi foarte tentati la divrse scheme…
In concluzie: Nu avem cu cine vorbi. Guvernul, Presedentia este surda.
Codrin are dreptate. Propunerea pentru strangerea curelei trebuie facute institutiilor statului, aparatului administrativ, iar pentru privati trebuiesc gasite mecanizme de relansare ale economiei, intrucat ei sunt motorul principal., cu viziune de lunga durata.
Eu ma intreb:” Daca Boc nu se pricepe, Base nu se pricepe – un om normal la cap si-ar lua consilier de cea mai inalta calitate, macar sa le dea idei, propuneri…..dar se pare ca se merge pe pozitia:” Seful e cel mai destept. El stie cel mai bine totul., daca aducem un consilier de vaza – calitatea Sefului va pali si nu da bine la imagine. Daca-i vine vre-o ideie consilierului sa devina mare sef….
Polonezii pot spune :” Avem reformele economice ale lui X-ulescu” Noi ce putem spune de-a lungul acestor 20 de ani?
Am avut vre-o viziune long term in reforme economice in afara de politica de aderare la UE (ca sa le luam banii nemtilor) sau NATO ( ca sa ne apere de rusi :):)
@ Codrin eu nu as pune accentul mare pe fondurile europene. Europenii au si ei problemele lor. Curatenia in casa ti-o faci singur.
Plus ca ar trebui de avut si un pic de mandrie si demnitate, sa nu stai cu mana intinsa dar sa faci singur ceva si sa demonstrezi ca meriti sa primesti ceva suplimentar.
autostrade? parca asa erau ieri la firea in emisiune ….
@andron: vorbeam doar de imbunatatirea procedurilor de accesare.
Apropo, ati vazut ca avem investitori interesati de Romania (toate domeniile)? E vorba de China. Ei vin cu banii si tehnologia, noi le furnizam resursele si forta de munca specializata. Dar birocratia asta ne omoara.
nu am mai intrat de mult pe blogul asta…
asta pt ca ma simt ofensat.
masurile par OK. simple, usor de aplicat.
ar mai fi una:
– nu mai platimi NICI UNUI demnitar/functionar public din administratie [centrala sau locala] nici un fel de diurna, bani de benzina, telefon, hotel etc…
si sa o mai rareasca cu vizitele de prieteie in tarile unde se plimba…
una/an ajunge…
@ Dan Voiculescu
Am început să citesc şi eram liniştit pentru că sunt „veşnicele” soluţii… Până am ajuns la Impozitarea cu 100% a profitului pentru anul 2010. Ce aş putea să cred eu despre dumneavoastră când spuneţi o asemenea enormitate?
Privesc pe cei trei care au scris deja… Ei citesc „Impozitarea cu 100% a profitului pentru anul 2010” şi nu se cutremură deloc?
„Producătorii autohtoni să beneficieze de „first refusal right” – dreptul de preeemţiune”.
Ce ne ffacem daca si tarile unde exporta RO aplica „genialele” invataturi ale dumneavoastra, domnule profesor universitar doctor Dan Voiculescu ?
ps: v-a placut la Vantu ?
Codrin,
Intrebare: cum oprim fluxul migratoriu de specialisti ?
R: imposibil pentru o tara ca Romania.
Intrebare:cum reconditionam economia?
R: care economie ? RO nu a avut, nu are si nu va avea vreodata economie. Romanului nu-i place munca.
Intrebare: de ce nu ne axam pe ce avem si incercam pe sectoare neprofitabile (vezi agricultura si turism)?
R: ce avem ? ce incercam ? care agricultura ? care turism ?
Intrebare: de ce?
R partial: asa a vrut Dumnezeu.
R definitiv: plm.
V-am vazut si la emisiunea Gabrielei Vranceanu Firea . Ati avut niste idei senzationale si adevarate .
La noi NU BANCILE au provocat criza. Impozitarea cu 100% a profitului estimat si platit in avans ? Sunteti om de afaceri sau ghicitor in ghioc ? E suficient ca „pe orizontala” o firma sa dispara si adio mama la 15 firme care depind de ea ! La asta nu v-ati gindit ? Daca Europa nu o sa mai cumpere Logan ? Plateste Dacia de-acum pielea ursului din padure ? Dvs., ca om afaceri, chiar vorbiti serios ? De acord cu arieratele, dar nu nu uitati citi bani are statul de returnat firmelor… Cred ca dvs. asteptati o amnistie fiscala… altfel nu se explica. Iar daca pensionarii CRED ca muriti de grija lor, sunt niste naivi. Dvs. aveti grija de interesele dvs….sa nu se duca pe copca… si…poate de voturile pensionarilor…eventual. Cred ca aveti ceva probleme la niste banci, altfel nu se explica.
cred ca unii nu au inteles ca impozitarea cu 100% propusa se refera la societatile de stat care au inregistrat profit, gen Loteria Romana, Romgaz etc…., unele din ele in calitatea sa de monopolist iar uneori prin actiuni de lobby la nivel de guvern isi fac profiturile cam cum doresc.
Aceste societati nu sunt sanatoase economic. Nu au nici o legatura cu competitia corecta . Oricum mari programe de dezvoltare strategica la ele nu exista – nu-i nici o problema daca sunt taxate 100%. Sunt tot ale statului.
Intrebarea este: Ce facem cu societatile statului „vesnice gauri negre”. Cat timp Guvernul si Parlamentul le va sterge datoriile? Aceste societati trebuie si ele sa achite impozite nu sa le fie sterse datoriile. Daca nu sunt in stare sa le conduca, dezvolte sa le dea altora care se pricep si au expertiza internationala in domeniu. Nu-mi imaginez ca societatea cailor ferate elvetiene sau germane sa inregistreze an de an minus si minus in contabilitate…..
Asta nu e o discriminare si descurajare a mediului economic privat?
Referitor la pachetul de actiuni ale statului la Petrom. In curand va fi foarte subtire. Doua motive: vine OMV cu 1 mld-2 de Euro si majoreaza capitalul social (desigur statul nu are bani ca sa contribuie proportional ca sa-si pastreze acelas %) si va avea un % foarte si foarte mic.
2. Din cauza incompetentei guvernantilor in toate domeniile si mai ales economic valoarea acestor actiuni la bursa (si nu numai) este intr-o scadere continua. (Videanu ar trebui sa aiba un Excel in care sa aiba 5 coloane: 1. data.2 numar actiuni Petrom ( si nu numai)3 pret mediu zilnic bursa 4 valoare si variatie fata de ziua precedenta.
Zilnic ca vedea cum portofoliul lui exprimat valoric va fi tot mai subtire (asta ca sa nu mai vanda pielea ursului din padure).
Si cu cat starea economica generala se va agrava, cu atat mai ieftin vor vinde societatile in procesul de privatizare – acolo unde le-au mai ramas actiuni).
In concluzie: Pentru Boc este mult mai usor sa se aseze in genunchi, „fruntea paralela cu pamantul”, mana intinsa….FMI, fonduri UE….
@ Codrin. de chinezi ce sa zic – ai vazut vre-un tractor produs la Rasnov de ei? Acolo sunt alte scopuri. Si in R, Moldova au aunutat ca vor investi 1 mld de dolar. Totusi parca intr-un Cerry sau nu stiu ce imitatie de masina RAV 4nu m-as urca. Nu au nici o stea la testele de securitate EUROCAP (sunt numite sicrie pe roti).
China e buna sa o utilizezi in sens invers : sa exporti acolo. Noi am ales varianta cea mai usoara export in UE si am ignorat ESTUL, China.
Locul Romaniei nu mai este liber, a fost ocupat de Polonia, Cehia, Germania etc…tari un pic mai pragmatice. Te duci in magazine de mobila: vezi Polonia, SUA chiar, Germania, tari scandinave – Romania lipsa. Ma refer la magazinele din Estul Romaniei.
S-a intors spatele unei piete de desfacere imense inca din anii 90 (cred ca doar Paunescu mai aducea carbune si minereu de fier – import), ca sa nu-l acuze cineva pe dl. Iliescu ca mentine relatiile bune cu Rusia., timp in care alte state au reactionat altfel.(si sunta si ele acum in UE si Nato), ba mai mult – nu mai au si nici vize pentru SUA.
Romania este buna ca aliat doar in Afganistan, ca sa protejeze impreuna cu SUA plantatiile de mac. (In ultimii 4-5 ani de prezenta militara NATO in Afganistan) productia de hasis a atins culmi nemaiintalnite vre-odata in Afganistan (desigur acest produs in SUA nu ajunge (au ei Mexicul si Columbia aproape)) – piata de desfacere in principal este UE.
Niciodata nu s-a pus problema acolo de a distruge acele plantatii – care sunt unica sursa financiara pentru achizitii de armament si tehnologii pentru talibani (taranii sunt amenintati de talibani sa nu mai produca produse agricole ci mac – ii si platesc mai bine)
Ne jucam de-a razboiul… Industria de armament americana trebuie sa functioneze chiar si cu mici artificii de razboi antiterorist. Pif-paf.
Si noi chiar credem ca ei ne vor proteja…probabil doar de aliatii nostri vesnici – sirienii…ca in rest :” ne vedem la Yalta, Malta si alte locuri frumoase sa mai radem un pic.”
Vanzarea de actiuni ar fi un lucru pozitiv daca in Romania aceasta nu ar avea deja o istorie indelungata. Si negativa.
Mai zice cineva unde sa ne bagam actiunile de la Dracula Park? Noi astia pe care nu ne chema Coca-Cola, Connex sau alte nume mari care si-au recuperat primele investitia neinspirata, ca nu cumva sa saraceasca…
@andron: nu am vazut tractoarele de la Rasnov, dar am testat niste echipamente agricole chinezesti „made in china”. Erau mai fiabile decat unele produse in Germania si dadeau un randament mai mare la hectar.
Eu zic ca is buni si ei pentru ceva. Macar investeste cineva in Romania. Creste increderea investitorilor straini etc…stiti povestea.
off-topic:
fara a Va supara, dar pentru ca tot nu Va aude nimeni „din zona”si nu Va citeste aceste propuneri, neluandu-le pe aici in seama…eu ma rog la PreaBunul Dumnezeu…sa nu emigrati si sa le publicati in …The Sun sau Times…nu de alta dar stiindu-Va biografia si faptul ca V-ati completat studiile in UK s-ar putea ca…guvernu engle sa fie receptiv la ceea ce guvernul roman nu e.
E parerea mea.Va rog sa nu Va suparati pe mine ca…am fost off-topic !
Cand nu exista viziune se intampla acest lucru:” In Rusia pentru anul universitar 2010-2011 s-au inscirs cu 1 mln mai putin abiturienti decat in anii precedenti, de vina fiind natalitatea redusa la inceputul anilor 90.” O serie de universitati vor fi nevoite sa-si restranga activitatea sau vor fi nevoite sa inscrie aproape pe fiecare doritor, calitatea viitorilor specialisti fiind indoielnica.”
Gandind pe termen scurt doar in Romania, desigur nu e nevoie de Programe nationale de stimulare a natalitatii….dar pe termen mediu si lung….Numarul pensionarilor va creste, iar a celor activi va scadea……
Nici o problema…va majora Boc (e tanar, iar de oameni servili intotdeauna e nevoie) peste 15 ani TVA-ul la 35%…
Si mai nou, una din destinatiile unde pleaca romanii definitiv cu tot cu catel, purcel – este Canada….si nu pleaca pensionarul ci omul activ, ce poate presta, produce valoare adaugata si implicit achita taxe constiincios.
Posibil ca o sa-mi prezint si eu dosarul. Tocmai din probleme de viziune si nu de gandire pe termen scurt.
@DV: in momentul de fata, aveti o modalitate de a-l opri pe Boc si „subordonatul” sau de la Cotroceni, Zeus. Stiu toate partidele, a fost aplicata si in alta parte. Comisia Europeana e receptiva, dar se pare ca unele solutii nu sunt auzite. La fel ca si alte dvs. Cred ca a ajuns si la dvs deja solutia de a stopa masurile (p.s. vorbiti cu specialisti in legislatie europeana e.g. Tratatul de la Lisabona art.2 si 7).
Suna bine…Dar mai bine mergem cu cersitul la UE pentru bani nerambursabil privind calamitatile naturale. Right?
Bune ideile! Ar mai trebui sa contina inca una!
Confiscarea averilor ministrilor guvernului Boc.
Nu tin cu PRM dar Vadim Tudor mi-a placut cum l-a dat in penal pe Traian, si faptele alea nu se prescriu.
Psd a zis ca-l da pe Boc in penal.
Dar degeaba daca intre timp acesti indivizi distrug familii cu copii dintre cei ce lucreaza la stat, batrani care si-au facut datoria cum sunt militarii,diplomatii si altii, si distrug sanatatea si invatamantul. Ca turismul vad ca nu constituie prioritate desi este minister special pentru asta.
@DV
Te amăgeşti sperând că-ţi va zâmbi Fortuna,
De parc-ai intrat în lumea lui Morpheus,
Căci din planul de măsuri, lipseşte una
Pe termen scurt : Demisia urgentă a lui Zeus.
IN CAZUL LUI BAECU,TREBUIE MERS PE IMPUNERI SI NU PE PROPUNERI !
Apreciez cunostintele dvs. in materie de Politici Economice. Mi-e teama d-le Voiculescu ca Pinocchio e setat pe alte cifre, si nici pe-alea nu le-ntelege la fel cum nu le-ntelege nici pe-astea.
Am și eu o propunere pentru Băsescu: mai lasă-ne!
sunt convins ca putem relansa economia la nivel conceptual in 7931 de feluri. nu aveti niciun efect, voi, clasa politica. degeaba vorbiti, voi, clasa politica. aici legumiti de 20 de ani, in acest parlament. nu e un pic tarziu? imi pare rau sa va spun asta pentru ca va admir intelectul, domnule Voiculescu, dar faceti parte din clasa politica si asta ar trebui sa va dea de gandit. dar ce e drept e drept, acum avem o mare problema si trebuie rezolvata.
in alta ordine de idei, vreun mecanism anti-hotie aveti? putem relansa economia cu evaziunea fiscala de la ora actuala? va intreb asta pentru ca sunteti printre putinele voci care au vorbit public despre evaziune. poate incepeti o campanie agresiva impotriva evaziunii fiscale.
s-a gandit cineva din tara asta ca diminuarea deficitului bugetar este cel mai logic de inlesnit prin cresterea PIB-ului, niste masuri de cresterea PIB-ului avem?? nu trebuie sa cunosti calcul tensorial, e doar aritmetica. dar noi nu stim cum sa crestem PIB-ul, noi taiem. dar ce ne facem daca PIB-ul scade si deficitul ramane constat ca suma? procentual va creste! si toata lumea stie ca PIB-ul e in picaj!
va dau si eu o lista de masuri serioase cu efect foarte mare pe termen lung:
1. cautati o metoda sa fortati alegeri parlamentare anticipate… URGENT, dupa care incercati sa nu mai impingeti in fatza hoti. in loc sa ne umpleti parbrizele si cutiile de scrisori cu flyere viu colorate puneti-ne nume si CV-uri, alb pe negru (aveti din astia in partide?)
2. Reorganizati anaf-ul. concediati TOTI angajatii prezentei structuri si evaluati-le averile -> procese penale -> puscarie. angajati o firma de HR renumita international pentru angajarea unor veritabili specialisti (nu neaparat romani, de orice natie doar competenti sa fie). dati-le salarii mari + procent din ce „sechestreaza”. (IRS style)
3…
ma opresc ca deja simt ca ii calc pe urme lui Asimov intr-un stil infinit mai prost.
PS: in calitatea dumneavostra de filantrop puteti infiinta un ONG care sa se ocupe cu consilierea tinerilor in vederea plecarii lor din tara? chiar v-ati face pomana. sincer.
Pct.1. a fost desemnat si Dl.Min.V.Blaga ca sa-l supervizeze pe min.fin. hmmm …greu cu „caracatita”…
Nu ai cum, intr-o tara, toti au „datorii” catre companii de stat sau nu, fiecare a mai contribuit la vreo campanie locala sau nationala, cu scop precis, stergerea de pe lista neagra a datorniciilor si alte liste. Trebuie o gasca de incoruptibili sa faci astea, masurile sunt bune, cu toate ca nu am vreun ISE prin CV, dar se intelege. Totusi, eu as opri investiile fara cap. As investi in capital uman, nu turismul, nu drumurile, nu companiile fac o tara, ci populatia ei, fa-le lor bine, ca sa fie tarii bine.
Nu sunt de acord cu impozitarea cu 100% a companiilor mentionate de dvs. Insa eu as propune altceva. Impozitul pe profit al tuturor societatilor comerciale cu un profit anual de sub 100.000 euro sa fie impozitat cu doar 10%. Intre 100000-300000 sa ramana cota de 16% si cei cu profituri peste 300.000 sa fie impozitati cu 20%. Si de asemenea scaderea TVA la 16% pentru tot, pentru impulsionarea consumului si a productiei, mai putin acolo unde este 5%.
Trebuie de asemenea facute niste comisii sau angajate firme de consultanta, pentru a imparti cat mai multe fonduri europene, aceste comisiii ale statului sau firme de consultanta sa promoveze singure modalitatile de a beneficia de fonduri structurale. Si sa li se dea o norma la fiecare. Cele ce nu isi indeplinesc normele sa fie sanctionate prin rezilierea contractului in cazul in care se va da aceasta responsabilitate privatilor sau cu schimbarea membrilor comisiei in cazul inc are va face chiar statul chestia asta. Eu sunt de parere ca mai bine lasa niste firme de consultanta sa faca treaba asta, si sa le dea chiar statul un comision pentru fiecare euro pe care il dau pentru diverse investitii din fonduri structurale.
Stimate d-le profesor,Voiculescu,
Dvs propuneti masuri punctuale,care cu siguranta ca vor avea efecte economice pozitive.
Eu in schimb,am realizat un „PROGRAM NATIONAL DE DEZVOLTARE ECONOMICA,ACCELERATA”,CAPABIL SA ASIGURE:
-o crestere economica anuala,de minm 4 la suta peste media tarilor UE;
-crearea a cca. 300 de mii de noi locuri de munca anual, in industrie si
agricultura;
-ajungerea din urma a Ungariei,Cehiei in 6-7 ani;
-dublarea PIB in 6-7 ani;
-adoptarea monedei Euro la termenul planificat;
-integrarea reala a Romaniei in UE;
-programul are functie de program anticriza si postintegrare in UE.
PROGRAMUL ESTE DISPONIBIL LA TEL. 0761/196940.
CU ACEST PROGRAM, P.CONSERVATOR AR PUTEA „PRELUA” GUVERNAREA SI SA ATINGA O COTA ELECTORALA RIDICATA, DEVENIND UNUL DIN PARTIDELE MAJORE ALE TARII !
Cu stima,
Caliman Eugen
Are trust media ca Berlusconi. Probleme cu legea ca Berlusconi. Televiziuni jenant de partizane precum Berlusconi. Dar nu e Berlusconi. E Dan Voiculescu. Daca vreti, un Berlusconi mai tanar, mai urat si mai fara femei. Poor man’s Berlusconi. De asemenea, cunoscut lumii pentru ca reuseste sa fie un politician cu partid-fantoma, banuit ca ascunde banii prin tari civilizate, ca Elvetia, sau necivilizate, ca Faurei si apreciat pentru ca a reusit sa fie unul din cei mai talentanti colaboratori ai Securitatii.
VIATA DE PRE-MOGUL
Nascut intr-o familie saraca, ceea ce mai tarziu l-a ajutat s-o faca pe bunul samaritean ce moare de grija saracilor in timp ce e putred de bogat, Dan ,,Felix” Voiculescu s-a remarcat de mic prin disponibilitatea de a turna apa dintr-un pahar in altul. Culmea, pe vremea aia familia lui credea ca asta inseamna ca se va face inginer de hidrocentrale sau macar betiv.
Asa a crezut si verisoara lui, pana cand a aflat peste ani ca ajuns la maturitate si o turna pe ea. La Securitate. ,,Semna cu ironie” , asa cum a tinut sa-l apere unul dintre sarmanii parlamentari care mancau o paine alba de la el.
Evident, fara vreo legatura cu asta, tanarul Dan Voiculescu a ajuns sa faca o cariera in comertul exterior. Mai tarziu, el va explica felul in care a ajuns el sa puna ban pe ban din meseria asta, pana a ajuns miliardar. Strangand diurna de fiecare zi, a strans in 21 de ani 30 000 de dolari. Perfect credibil. In niciun caz nu a deturnat fondurile ascunse ale lui Ceausescu.
RISE OF ZA MOGUL.
Cand a crescut si mai mare si Revolutia a venit, Felix nu si-a cautat-o pe Otilia, ci s-a facut mogul. Mai tarziu, s-a facut de ras, dar numai dupa cativa ani buni. Pentru asta, si-a facut partid, si-a facut trust media si a angajat in ambele parti o armata de mascarici. S-a ocupat si cu afacerile cinstite, cum ar fi sa cumpere energia ieftina de la Rovinari si s-o vanda statului la un pret urias.
HOBBY-URI
In primul rand, se pare ca mogulului ii place muzica. In special o melodia de-a lui Gigi Becali featuring Parazitii, in care era invitat sa suga-nu-stiu-ce.
In al doilea rand, mogulul si-a facut blog si a devenit peste noapte Cool Mogul. La urma urmei, de ce n-ar fi cool un semi-mosneag cu vorbire bolovanoasa si fata de soparla ? Ca sa nu mai vorbim de umorul unui cal in moarte clinica. In afara de blog, unde e haios. Si pe care, fireste, il scrie cu mana lui. Cand e plecat din tara, doarme sau nu are conexiune la Internet.
Politica. Asta e al treila hobby pe care il are. E liderul Partidului Conservator, fost umanist. Un partid recunoscut pentru fidelitatea pe care o arata fiecarui partener de guvernare, imediat dupa ce il tradeaza pe anteriorul. De mentionat pe plan politic e ca uraste minciuna, falsitatea, demagogia si autoritarismul lui Traian Basescu. Care sunt perfect acceptabile la propria persoana, insa.
CEL MAI DE BUN SIMT CITAT DIN EL :
,,Le cer public teroristilor sa ma ia pe mine in locul jurnalistilor”. Apel adresat alora care ii rapisera in Irak pe jurnalistii romani. La urma urmei, era perfect realizabil ca aia sa iasa din ascunzatoare, sa elibereze jurnalistii, sa vina in Romania sa-l ia pe Voiculescu si sa plece inapoi. Ce-i asa greu de crezut ? Nu, nu era populist si nici nu-i lua de prosti pe romani. Niciodata.
O mentiune speciala am putea sa dam si citatului de pe blogul propriu. ,,Sunt totusi mai frumos decat Traian Basescu”. Evident. Nu, ca amandoi sunt frumosi. Pai se poate ?
Comentariile sunt închise.