O campanie pe care, sincer, o urmăresc de câte ori găsesc timp. Si unde am descoperit argumente remarcabile pentru a răspunde la o întrebare care devine din ce în ce mai gravă si mai dezarmantă: si totusi, de ce am mai rămâne în România?

30 COMENTARII

  1. Eu nu gasesc nici un motiv plauzibil sau un raspuns relevant la aceasta intrebare.

    Totusi as ramane pentru ajuta la dezvoltarea ei.

  2. Nu cred ca mai am de ce sa raman pe aceste plaiuri…Am fost dezamagit prea tare in ultima vreme. As vrea sa va spun mai multe, dar nu cred ca aici, pe forum. Sa va scriu pe adresa coolmogul ?
    Cu stima

  3. Nu ştiu să mai existe-n lume, un alt loc,
    Cu un regim de taxe atât de radical,
    Căci ş-un ou, în cap, de i-l livrezi lui Boc,
    El ,de-ndată, îţi va cere …bon fiscal.

  4. Din lista PRO – probabil din cauza Craciunului doar, insa poti reveni de Craciun in Romania.
    Din cele CONTRA: prea multe puncte serioase: justitie, sanatate, PCR., oricine e la putere – fura., direct sau indirect.
    Oricum – putea fi cu mult mai rau.
    Personal am ramas impresionat de tanara famile ce a parasit Romania, pentru un satuc uitat de lume din Brazilia, fara curent, apa calda, internet, si automat lipsa TV, calculatoare, aparatura electrocasnica etc… vanzandu-si apartamentul, masina etc.
    Posibil sa fi facut ceva grav impotriva copiilor, intrucat acestia ar trebui sa se imunizeze fata de mizeria cotidiana,(si sa fie in rand cu ceilalti copii la nivel de dezvoltare) – dar e posibil sa-i fi salvat.

  5. Galatiul si alte localitati din acest judet dar si din Braila risca sa fie inundat si mai tare pentru ca sunt mai importante culturile din Insula Mare a Brailei decat vietile oamenilor. E ca si cum la o chiuveta debitul de la robinet e mai mare decat absorbtia de la gura de scurgere. Daca mai apare o gura de scurgere, apa din chiuveta nu mai da pe afara…
    Asa e si cu deversarile care puteau fi facute in IMB. Insa duminica a dat sute de telefoane deputatul Culita Tarata (in Insula are culture firma TCE 3 Brazi a deputatului), inclusive la vreo 3 ministri, ca deversarile cerute de specialisti sa nu se faca, deputatul amenintand ca nu mai sprijina guvernul. Pana la urma, culturile modificate genetic de la firma lui Tarata s-au dovedit mai importante decat vietile si casele romanilor.

  6. Va salut,

    Am 28 de ani si in 2 luni voi pleca din tara definitiv impreuna cu sotia. Numai putem ramane aici, pentru ce ? amandoi castigam in jur de 2000 de lei pe luna si nu ne-ajung sa ne acoperim toate cheltuielile. In 2 luni terminam rata la banca pe care am luat-o pentru a cumpara un apartament, deci vom putea vinde apartamentul. Am ales sa mergem in Aalen, Germania unde am gasit un apartament cu 2 camere si stiti care e culmea culmilor ? costa mai putin decat am dat noi pe apartamentul nostru. Sotia si-a gasit de lucru intr-un supermarket, eu inca nu am gasit nimic dar nu disper. Sotia va castiga 1800 de euro pe luna, deci triplu fata decat castigam momentan amandoi aici in tara. Am fost de curand in acel oras ( Aalen ) si am constatat ca viata este de 2 ori mai ieftina decat in Romania. Am incercat sa va dau o explicatie cat mai ampla de ce sunt hotarat sa plec din Romania. Mai tin sa adaug ca eu sunt programator IT iar sotia este translator autorizat. As reveni in tara dintr-un singur motiv : vreau sa vad legea cu averile ilicite promulgata + o hotarare de urgenta pentru aplicarea ei in care sa fie prevazut ca cei carora li se vor gasi bunuri si averi ilicite vor fi inchisi cel putin 10 ani. Atunci DA, ar fi un motiv sa ma intorc in tara. Asa nu suport sa platesc taxe peste taxe, impozite peste impozite ca sa ce ? Sa-si ia Udrea posete si sa-si faca Videanu palate din banii mei ? Numai suport tigania din tara asta.

  7. Simplu: e atat de jos Romania ca nu o mai poate lua decat in sus ! Ca o actiune subevaluata
    Asta, bineinteles, daca evita falimentul…

  8. Toti respondentii de mai sus ai acestei intrebari, pot pleca si maine din punctul meu de vedere.Eu cred in Romania si nu-s nicidecum naiv sau irational, dar vad zi de zi oameni pentru care merita sa raman aici si sa depun eforturi pentru a ridica acest stat din mocirla in care l-am lasat, noi toti sa intre.Ca in orice situatie, lasii si oamenii lipsiti de idei vor sa fuga.FUGITI,duceti-va in tari prospere, eu o sa stau aici si o sa incerc sa aduc zambetul pe buzele romanasilor.Doar pentru ca suntem intr-o situatie economica foarta urata(indusa bineinteles de catre furturi sistematice) si pentru ca s-a generat o temporara incapacitate de schimbare a „proastelor obiceiuri”, nu inseamna ca trebuie sa ne parasim tara.Vreti sa va fie bine, traiti zi de zi cu increderea ca va fi bine.Eu sunt cat de cat multumit in tara asta si sunt si constient ca multe dintre ponoase le tragem si pentru ca suntem inca in umbrela psihologica a comunismului. Un caz clasic este tatal meu, om care a terminat o facultate, a fost profesor de matematica, cu statut etc… De la revolutie insa, s-a prabusit, a devenit un betivan, desprins de societate si de principii. De ce, pentru ca s-a dovedit a fi incapabil de a-si controla singur viata.Pe vremea lu’ Ceasca oamennilor li se dicta modul de viata, iar pentru multi dintre ei, libertatea asta absoluta este mai degraba o povara(pentru ca detin un handicap, nu-si pot decide ferm intentiile in viata, pentru ca personalitatile lor s-au dezvoltat intr-un regim totalitar) INSA, NOI, TINERII, CEI CRESCUTI FARA DE DOCTRINE SOCIALISTE,TREBUIE SA AJUTAM LA REFACERE, NU SA FUGIM DIN TARA.LASILOR, EU STAU AICI, RAU/BINE, CUM O SA FIE, STAU SI INCERC.

  9. @stau departe
    Copiii dvs va vor multumi pentru decizia luata. Copiii vor fi integrati rapid in societate, dvs tot timpul veti fi un strain – insa acolo veti fi un strain respectat.
    Avand 18 ani , singur am luat decizia de a pleca dintr-o tara mult mai saraca si corupta decat Romania. In noua tara de multe ori am fost discriminat (se cheama Romania)., chiar daca devenisem intre timp cetatean roman.Oare de ce ne mira cand romanii sunt discriminati in strainatate?

    Am fost ajutat in momente dificile de oameni cu suflet mare. Am avut si situatii limita in care viata copilului a fost pusa in pericol
    Fara prieteni adevarati ar fi fost foarte greu. Posibil ca am avut noroc.
    Sanatatea, fericirea si viitorul copiilor nu este o loterie. Nu trebuie sa depinda de norocul parintilor.E prea riscant. E nevoie de un mediu sanatos ca sa te dezvolti sanatos si armonios.
    Dupa cum putem vedea in Romania nu sunt puse nici macar bazele unui astfel de mediu sanatos – macar asa de samanta – cine stie poate o fi roada bogata.
    Mult succes!

    P.S. Un prieten de-al meu isi construieste o casa, intr-o comuna de prin Giurgiu. Am ramas perplex cand mi-a spus ca secretara de la primaria comunei nici macar nu iese din birou daca nu-i dai 500 ron (ca sa vina sa-ti vada casa pentru viitoarea intabulare)., si ca trebuie sa fii foarte „atent” cum vorbesti cu ea.
    La fel trebuie sa fii foarte atent – tu ca tata, cand ti se naste copilul in maternitatile romanesti. Atent cu asistentele medicale (care lucreaza cu turele), precum si cu medicul. (nestiind regulile jocului ca trebuie sa fii „atent” inainte de nasterea copilului, medicul ce mi-a promis ca va asista la nastere brusc ma anunta ca si el este om si ca trebuie sa plece la tara). Mai tarziu intelesesem ca se da inainte si nu dupa….daca se poate si inainte si dupa…..
    Iar daca le dai bani la asistente – mai nu se cer sa vina sa te ajute si acasa o mica perioada dupa ce iese mama din maternitate….

    Daca nu le dai – uita de juramantul lui Hippocrate. Iti dau Ignore – ca si acel medic. Fara inima. Si parca nu vrei sa risti cu sanatatea copiilor.

    Nu intereseaza pe nimeni ce impozite achiti la sanatate. Aceste sume se duc la Centru, in sacul fara fund si nu in buzunarul cuiva., si din acest considerent nu prezinti interes pentru nimeni.

  10. D-le draga, Romania pe care o stim cu totii e la ora actuala la scara planetara, intrebarea asta si-a pierdut ironia, ne refugiem in confortul chestionarii si reflectam doar ca sa dam timpului masca si insemnatatea preocuparii. Romanii trebuie sa invete sa se dedubleze in aceste vremuri grele si sa asiste la concertul si puritatea haosului ce va fi, din prisma spectatorului, sa-si lase trupurile sa imbratiseze rolul robiei si durerii caci numai atunci sufletele lor vor fi inundate de adevarul absolut si vor razbi din deceptie. Asta e ceea ce ii va transforma din dobitoace si ii va purta spre echilibrul divin. Orice alta incercare e dezgust si orice alta solutie e agonie. Sper ca intelegeti nivelul discutiei…

  11. @georgescu ionut
    ai omis sa mentionezi:” daca vreti sa va fie bine – mergeti la biserica si rugati-va”.
    Lasi sunt cei ce nu lupta. Cei ce pleaca – iau aceasta decizie grea dupa multe lupte, si crede-ma in strainatate vor avea de luptat in continuare – pentru a-si obtine respectul mult ravnit -insa va fi o lupta cinstita, cu reguli clare.
    Tarile sunt prospere pentru ca acolo se stimeaza munca: profesorului, medicului,cercetatorului , soferului chiar si a celui ce matura strada. Cum poti sa respecti in Romania munca medicului ce-ti salveaza copilul conditionat de plicul ce-l strecori in buzunar, el apasandu-l cu mana mai adanc timp in care-ti spune: „Nu trebuia noi doar ne-am facut meseria.”..?

    Mama mea este profesoara, insa niciodata nu a luat un ban, atentie pentru vre-o nota mai mare – multe colege de- ale ei o fac. Mama probabil nu ia, pentru ca e de moda veche, comunista cum ii zici tu. Desigur, „cadrele didactice” mai tinere se uita la ea nu cu prea multa blandete, ii tot sugereaza ca ar cam trebui sa stea acasa la pensie…Profesor cu grade, diplome de merit etc…. Si doar eu stiu cate lacrimi a varsat, imbolnavindu-se, intre timp. Au existat perioade cand nu primea salariu de 1-2 ani…..E cam greu sa-ti inchipui in Romania asa ceva. Dar a ramas verticala.
    As fi vrut sa pot face mai mult pentru sanatatea ei., pentru ca-i sunt dator.

    Referitor la mentalitate: asistasem ceva timp in urma la o discutie intre „doi oameni cu origini comuniste”. Unul zice: Da…vezi ma, cum tinerii astia ne-o iau pe din fata…vezi ce face morcovul tanar…….La care cel de-al doilea:” Nu mor caii cand latra cainii” – desigur ca au urmat si ceva lucraturi in stilul caracteristic :”din umbra”.
    Asta ca sa stii ce te asteapta – ca te simt cam verde. :) Abia generatia tanara care va fi peste 20-30 de ani va avea o sansa clara.

    Ai mentionat si un adevar: „Statul e in mocirla pentru ca l-am lasat cu totii sa intre acolo”.

  12. Wow, cam lung raspunsul:))
    Andron, de ce nu intelegi simplitatea prin care vad eu lucrurile?
    Anume, Romania este o tara cu destule resurse pentru ca toti locuitorii acesteia sa poata trai bine.Ce ii lipseste este o administrare corecta a resurselor. De ce? Pentru ca:
    -50% din barbatii acestei tari sunt niste betivi ratati
    -30% profitori prin spatiul gol, lasat de betivii ratati
    -20% visatori care asteapta sa faca altii o revolutie de ale carei rezultate sa beneficieze.

    Romanii :

    – barfitori
    – lenesi
    – betivi
    – curvari
    – prosti
    – hoti
    – penibili

    Romanii reprezinta un popor indobitocit de un sistem comunist si mai nou de lipsa unui sistem educational.Reactia in lant pe care o genereaza prostia din scoli va fi devastatoare.Si multe multe multe alte rele despre Romania pe care le cunosc.Daca imi mai insiri inca 10000 de alte rautati petrecute in Romania, acelasi raspuns ti-l dau(adica raman aici). Si stii de ce? Pentru ca eu sunt un om principial.Nu o sa las tara asta cand e rau, NU, o sa stau, o sa ma implic in politica in afaceri, oriunde pot obtine parghii pentru a modifica. Fac si voi face ceva.Cu micul meu aport aceasta tara se va schimba, nu de la sine. Cu aportul unora ca mine.Restul , sa plece, ramanem noi cu manelistii, hotii, prostii, betivii. Incercam sa le tinem piept si sa redam acestei tari ce merita.Nu luptati bai pentru tara.Ce mai tura-bura, nu facem nimic.Cand urlu prin spitale si agasez doctorii spagagii imi sare lumea in cap ca-s violent. NU, imi cer drepturile, iar cine incearca sa ma manipuleze o pateste.Eu nu fac rabat de la lege(cel putin ce a logicii si a moralei).Eu nu o sa pup curu’ niciunui sef, eu nu o sa tolerez violente asupra oamenilor la care sa raman impasibil. NU , eu o sa-mi risc pielea si o sa intru in lupta. Asadar, dragii mei preteni, am 23 de ani si sunt constient ca ramanand in Romania pierd multe, insa, asta se numeste SACRIFICIU. Cati dintre voi puteti cu adevarat sa il faceti?

  13. @Georgescu Ionut
    deja esti manipulat, daca spui ca tara are resurse. Doar Vadim mai crede ca tara are resurse. Au fost date demult.

    Cea mai importanta resursa al unei natiuni il reprezinta Capitalul uman. Vad ca ai impartit in % barbatii neamului. Totalul insumeaza 100%. Tu unde te incadrezi ca nu prea e clar…ar fi trebuit sa fie 101%

  14. Romania nu are resurse??:))) Du-te frate in Africa, vezi acolo lipsa de resurse nu aici, unde pute pamantul fertil sub noi.Din pacate pute si lenea.

    Referitor la impartirea de procente, este una generala, iar eu(ca si tine) ma plasez undeva intr-un procent restrans, format din corcituri, detalierea tine de sociologie adanca si nici nu o vad necesara.

    Ca sa nu ii aglomeram blogul acestui om, propun sa continuam mica noastra polemica pe mess/telefon/la o bere/ sau unde vrei tu! ce [email protected] scrie-mi orice offline dar sa imi aduc aminte de tine.

  15. „Patriotism”, „Dezvoltare” si „Progress” sunt doar niste vorbe, mai nimeni nu mai intelege la ce se refera aceste cuvinte in plan concret, al vietii de zi cu zi.

    Raspunsul la intrebarea „De ce as ramane?” ar trebui sa fie: Pentru ca aici am radacini! Pentru ca imi iubesc locul unde m-am nascut! Mai stie cineva ce inseamna aceste concepte?

  16. Eu iubesc romanii, de aia raman.Nu neaparat tara, eu iubesc natia asta pentru felul ei de a fi.Suntem oameni cu inteligenta nativa, pacat ca nu avem iduse si alte valori care sa completeze inteligenta asta.

    Apropo, imi place initiativa lu’ nea Garcea (Mugur), omul are ceva trairi si puncte de vedere interesante.

    O carte pe care o recomand celor ce vor sa plece din tara :))
    Despre omul frumos – Dan Puric

    Nu e ceva fabulos, nicidecum, dar te mai apropie asa un pic de instincte patriotice:))

    TOPIC CLOSED.

  17. @Georgescu Ionut @Stau Departe & Andron.
    Nimeni nu detine adevarul…cu totii doar intuim crampeie de adevar. Gresim numai cand consideram ca absolute acele crampeie….
    Pe la 23 de ani, visam ca Ionut. Mai mult chiar, traiam aievea ce zice el. Eram ferm, indarjit, gata de orice sacrificiu.
    Acum am 39 (in 2-3 zile) si 2 copii.
    De 4 ani incerc sa-i gasesc sotiei un job…Este prea batrana….
    Acum am ramas si eu pe alaturi….In RO, este din ce in ce mai greu…ce crezi ca am sa fac? Am sa pec daca voi gasi ceva inafara sau am sa raman sa-mi sacrific copiii…sa-i inscriu in LUPTA PENTRU O ROMANIE CORECTA?
    De un an am intrat in Iasi la PC. Am incercat sa vin cu propuneri si solutii pentru diferite probleme. Am incercat sa conving oamenii ca ESTE NEVOIE de o staregie coerenta pentru a face din judetul Iasi un judet profitabil, ca mai apoi sa extindem la nivel de tara.
    Crezi ca m-a bagat cineva in seama? Nici pomeneala….
    Cu parere de rau Nea’ Mogulu…dar se cam invart morile degeaba inclusiv in gradina matale.
    Nu mai departe de joi, 1Iulie, am venit cu o propunere care sa ajute IN MOD REAL oamenii din zonele afectate de inundatii, din Nordul Moldovei si nu numai…. Cel mai des intalnit raspuns a fost: Cu ce ne ajuta pe noi, cei din organizatia Iasi daca facem ceva pentru cei din Botosani, Suceava, Neamt, Vaslui, Galati, Bacau….Ceva voturi vin de la ei? Nu….Si-atunci de ce?”
    Eu nu vorbeam de ajutoare ci de AJUTOR REAL.
    Romanii inca sunt obisnuiti, ca din absolut orice pozitie s-ar afla pe scara sociala sau politica, intai sa primeasca si abia apoi sa puna umarul. Vesnica intrebare „Mie ce-mi iese?” este legea de baza a functionarii in Romania.
    Si-atunci intreb din nou….ce sa fac?
    Sa raman ca o moara ce se-nvarte-n gol in Romania, fara nici o speranta ca cineva il va asculta, sau sa plec undeva unde oamenii sunt ascultati, unde ideile se analizeaza si se valorifica in mod corect, undeva unde esti respectat, undeva unde chiar daca fura, politicienii fura mai cu mila, undeva unde salariul iti poate asigura un trai decent, undeva unde vanzatoarea de la magazin este politicoasa si mai mult iti da restul pana la centime si nu-ti arunca-n sictir o bomboana sau o gumita in loc de rest, undeva unde la supermarket produsele romanesti sunt la un sfert din pretul de vanzare in RO, undeva unde cu 13 EURO iesi din supermarket cu mancare pentru o saptamana, undeva unde bancile nu te jupoaie ca sa scoata tot profitul din tara., undeva unde initiativa nu este infranta, undeva unde nu se promoveaza nulitatile, undeva unde sa ai sansa sa arati ca poti mai mult?
    Ce sa fac Ionut? Sa mai astept alti 16 ani ca sa te citesc pe un alt blog cum imi dai dreptate (avand tu atunci 39)?
    Idealismul este bun…..la pubertate cand te gandesti din ce in ce mai mult la femei……dar de la o varsta, se lasa idealimul altei generatii de puberi ce vin din urma.

    Succes !

  18. Eu voi ramane in Romania pentru ca iubesc aceasta tara si acest popor, chiar daca oamenii m-au dezamagit de multe ori, dar poate ca in alta tara sufeltul meu ar fi mult mai trist

  19. @Gabriel
    Deacord cu tine. Eu cand eram de varsta lui Ionut , oricum nu visam asa de mult. Insa vedeam cum colegi de la facultatea de Management se vedeau din start Manageri. Ii spun unui prieten: Hai sa mergem la o scoala de soferi sa ne facem permis de conducere. Raspuns: la ce-mi trebuie permis:-eu o sa am sofer. Nu mi-e de ajuns ca tatal meu este sofer de autobuz?Oricum viata a aratat ca nu a avut dreptate. Peste vre-o 15 ani s-a dus la scoala de soferi – intrucat noul job ii cerea sa aiba permis.

    In general, varianta ideala intr-o organizatie: de orce fel ar fi ea este ca sa existe tineri cu idei, poate si nastrusnice. Tinerii sunt un izvor nesecat de idei si foarte energici (trebuie sa stii cum sa-i focalizezi). Ar trebui sa fie si o serie de seniori care din experienta pot analiza, cantari ideile, ajusta si sustine sau respinge unele din ele – transmitand si in sens invers catre tineri know-how-ul obtinut de-a lungul vietii., fara a le descuraja „izvorul de idei”.

    Pot sa spun ca am fost si sunt prezent in ambele tabere. Iar experienta mea cu morcovul tanar se pare ca ai simtit-o si tu. Omul „comunist” cum ii zice Ionut cu cat se apropie mai mult de pensie cu atat devine mai inchis in sine, da din coate mai aprig (lovind si sub centura) pentru ca zice el – daca un tanar ii ia locul are sanse sa nu mai ajunga la pensie.
    Pot sa spun ca are sanse foarte mari sa nu ajunga la pensie tocmai din cauza ca practica astfel de genuri de lupta., neortodoxe. Ei niciodata nu se gandesc ca tu ai copii in spate de intretinut si crescut – insa ar trebui ca noi sa ne gandim la pensiile lor…Nu-i corect.
    Fi-i croect cu egneratia tanara, ajut-o, sustine-o si vei fi sustinut, ajutat si STIMAT.

    Daca ai nesansa sa intalnesti in viata cativa astfel de „seniori”, tot elanul tineresc se transforma intr-o mare dezamagire.
    Undeva si Ionut are dreptate: trebuie sa ai nervii tari, sa perseverezi, sa fii corect cu cei din jur, sa muncesti, sa ai incredere – totusi exista oameni ce stiu sa aprecieze anume aceste calitati si pana la urma va veni si soarele pe strada multor tineri.
    Exista o serie de calitati umane care nu se obtin la nici o facultate: perseverenta, corectitudine, sa poti respecta o clauza contractuala confidentiala,sa fii result oriented,sa ai spirit de luptator (necesar chiar si daca pleci in alte tari), sa fii responsabil, sa fii un bun membru al echipei , iar cu timpul sa stii sa dezvolti „urmasi” (ca in situatia unui nou job sau a unei avansari, activitatea precedenta sa nu aiba de suferit), sa fii un arbitru corect.
    Toate acestea duc la modelarea unui tanar energic, dinamic si a unui nume bun in piata muncii si in general in societate. Si probabil copiii se vor mandri cu astfel de parinti.

  20. Pentru Gabriel.

    Ai dreptate in tot ceea ce ai spus.Pentru mine riscul este cunoscut si asumat.Stiu ca pot ajunge un „tu” sictirit insa vreau sa incerc.
    In plus, jobul meu de acum ma duce prin „N” locuri (companii, institutii) la oameni care iau decizii in tara asta(eu vand o solutie software pentru management).Chiar azi am semnat pentru achizitia unui asemenea soft cu niste oameni de la care nu asteptam decat lucruri urate.E vorba de o institutie care pe tv cel putin se vede urat de tot.Cu conducerea ei cu bla bla.Ei, sa stii ca nu e asa. N-am avut nicio intrare politica, n-am avut alte parghii, nu a trebuit sa cointereses pe nimeni p-acolo cu malai.Proiectul s-a finalizat.La fel, cunosc institutii gen Ministerul Dezvoltarii la care mi-e groaza numai sa discut de ceea ce am vazut acolo.Ceea ce doresc sa subliniez este ca nu sunt un tinerel cu avant si atat.Am si eu calculele mele, am o imagine realista a Romaniei, mi-am socotit bine deciziile (am avut, am si voi avea oportunitati de plecare afara).Intr-un final, balanta a inclinat catre ramanere.De ce? Pentru ca exista o cauza, refacerea unui popor. O sa incerc.

    Cat despre tine, nu stiu ce sa zic, pari un om destul de inteligent si cunosc multi de genul tau, insa mai trebuie ceva pe langa inteligenta ceea ce eu am, anume tupeu si disponibilitate de a pierde orice pentru a-mi sustine cauza. Voi nu o aveti.Bine, eu sunt si un pic „dus cu pluta” .Sunt genul „fara de Dumnezeu”:)
    Intr-un final, Gabriel, nu-ti pierde omule speranta.Cat despre lipsa unui job pentru nevasta, iti pot spune doar ca atat de mult imi place perioada asta, pentru ca acum incepe adevaratul fenomen de recrutare prin care se separa graul de secara, iar sotia ta, daca are competente reale, va gasi un job.
    Eu unul am un superjob(castig cat 3 de varsta mea cu facultate) si n-am decat liceul. Toti colegii mei au terminat facultati private si se plang acum ca n-au job, in timp ce eu am investit cu adevarat in mine, muncind si perseverand, nu pacalindu-mi parintii cu baloane de sapun (:”Sunt la Drept mama, o sa devin avocat”….pfff …..End

  21. @andron – ai dreptate
    @Noni – si tu ai dreptate
    @Dan Doboseriu – ca de obicei, ai dreptate. :)
    @Georgescu Ionut – ai si tu dreptate
    @Creator – o da, mare dreptate!
    @Stau Departe, @Bibliotecarul si toti ceilalti – aveti fiecare dreptate in felul vostru.

    Iar asta, nu ca sa fac pe rabinul pe blogul mogulului. Ci pentru ca „a ramane” fata de „a pleca” nu se disting prin verdicte sau prin reguli. Nici prin patriotism sau lasitate. Este pur si simplu o optiune PERSONALA.
    Insa cel mai important lucru este ca din ce in ce mai multi AVEM aceasta OPTIUNE.
    Daca am castigat ceva in 1989, atunci a fost dreptul la un pasaport si la libera circulatie, drept initial restrans, dar care s-a consolidat treptat.
    Nu va ganditi doar ca daca ati fi fost nascuti in Fairytopia v-ar fi fost mai bine si nu erati nevoiti sa indurati mizeriile din aceasta tara. Ganditi-va ca la fel de bine puteati fi nascuti in Mangladesh sau Zimbabua Noua Guinee. De acolo nu ati fi discutat pe bloguri daca sa ramaneti sau sa emigrati, pt simplu motiv ca probabil nu aveati nici calculatoare si nici posibilitatea de a emigra, nici macar in visele cele mai frumoase.

    Asa ca, daca tot ne-am castigat dreptul de a ne stabili unde dorim si mai ales, daca tot avem si posibilitatea practica de a ne exercita acest drept, haideti s-o facem fiecare in functie de nevoile si dorintele noastre si ale famiililor noastre. Fara sa-i judecam pe altii nici de lasitate nici de patriotism exagerat.

    Va las totusi, spre meditatie, cateva versuri:

    „Voi ce-n Lună plecaţi
    Cu ale noastre izbânzi
    Nu uitaţi ca aveţi fraţi
    Pe planetă flamânzi
    Pâinea lor o mâncaţi
    Printre stele zburând
    Voi degeaba zburaţi
    Când cei subdezvoltaţi
    Se târăsc pe Pământ”

    A. P. – Pământul deocamdată

  22. daca nu iti convine ceva, schimba! daca toata ziua stai si te plangi si critici, nu rezolvi nimic. a, ba da. in timp devii penibil.
    drum bun celor care vor sa plece cu adevarat!
    celor care vor sa plece doar cu gura, nu le mai zic nimic.

  23. @Ionut, impresionant ceea ce scrii…Tine-o tot asa, trebuie continuata aceasta lupta de scoatere din rahat a Romaniei, lupta la care nu am incetat sa particip.
    Ca sa te convingi, da un click pe „Gabriel”, pentru a ajunge la o propunere ce i-am trimis-o lu’ Nea Mogulu. De va fi luata in seama….bine, de nu….rau….
    Faptul ca existi, ca exponent al unui nou val de tineri ce-si doresc o RO mai buna, ma bucura si ma linisteste!

  24. @Eugen Blajan
    Referitor la libertatea de miscare si actiune ai perfecta dreptate.,la fel si referitor la bloguri.
    Un mic amendament – nu trebuie sa ne comparam cu cei mai slabi, e descurajator pentru progres.
    Daca ar fi sa compar tarile pe unde am lucrat/lucrez in prezent – as zice ca Romania e cea mai democratica tara in care merita sa-ti invete si traiasca copiii., o tara in care drumurile sunt perfecte, chiar si acele plati reduse la medicamentele compensate pentru unele state sunt un vis., iar medicamentele pentru copii cu plata -indiferent ca achiti contributii sociale., iar medicul public, are oficial tarif – fara chitanta si in plus mai vii si cu accesoriile tale: seringa, servetele etc…
    Totusi ar trebui sa ne comparam cu cei mai buni si mai performanti ca sa vedem unde suntem.

  25. @andron:
    cred ca putem dezbate mult pe acest subiect – si ar fi util s-o facem, macar pentru a-i ghida pe cei care n-au avut inca sansa de a lucra/trai in alte tari. (Scriu asa pentru ca suntem de varste apropiate si, ca si tine, stiu ce inseamna a trai – nu a vizita o alta tara).
    Fac doar precizarea ca nu vreau sa ne comparam cu cei mai slabi ca noi – sunt de acord cu tine ca trebuie sa privim inainte si la mai bine.
    Problema pe care eu doresc sa o ridic este ca de multe ori uitam sa valorizam ceea ce avem deja – iar eu cred ca nu putem privi in sus fara sa fim constienti de ceea ce exista jos. Atitudinea mea nu este „lasa ca la altii e mai rau” ci „apreciaza ceea ce ai si foloseste-l pentru a crea ceva conform cu situatia ta”.
    Si eu cred ca Romania este una din cele mai democratice tari din lume – dovada sta in conducatorii nostri, care sunt copie fidela a populatiei, ceea ce denota democratie.

Comentariile sunt închise.